Blogarchívum

2009. augusztus 31., hétfő

"Halál a magyarokra" - Dunaszerdahely

Köszönet érte Briginek

A szlovák bajnokság 8. fordulójában a Dunaszerdahelyi Atlétikai Club (DAC) a Zobor lábához utazott, hogy megküzdjön a nyitrai csapattal. A mérkőzést a játékvezető meg is szakította, mert a nyitrai szurkolók betondarabokkal és kövekkel próbálták megdobálni a DAC drukkereit.

Szokásosan ismét nagy rendőri biztosítás várta a dunaszerdahelyi szurkolókat, akik négy autóbusszal és több autóval indultak útra, hogy elkísérjék csapatukat Szent László király városába. A rendőri biztosítás el is kelt, hiszen a magyar szurkolókat a nyitrai ultrák már a mérkőzés első negyed órájában kövekkel ás betondarabokkal próbálták megdobálni. Sem a rendezőség, sem a rendőrség nem előzte meg a dobálást csak később avatkozott közbe, amikor már tarthatatlan volt a helyzet - írja a felvidek.ma. A játékvezető meg is szakította a mérkőzést és félő volt, hogy beszünteti a találkozót.

Az indulatok nem nyugodtak és az egész mérkőzés során a nyitrai szurkolók a magyarokat szidták. „Halál a magyarokra!”, „Magyarokat a Dunába!”, „Magyar cigányok!”, valamint obszcén kifejezésekkel illették a DAC szurkolóit és Malina Hedviget, a Nyitrán megvert magyar diáklányt is.

Korán megszerezte a vezetést a nyitrai csapat, hiszen Stetina már a 14. percben vezetéshez juttatta csapatát a tizenhatosról rúgott góljával. A DAC nem talált magára és nem tudott veszélyes helyzeteket kiharcolni. Hiányzott a középpályáról Ilami Halimi, aki sérüléssel bajlódik és a szélről a cseh légiós Helísek is, aki ugyancsak sérüléssel bajlódik. Az osztrák Wemmert a játékvezető a 40. percben kiállította sportszerűtlen viselkedésért. Utána rúgott ugyanis az őt felöklelő nyitrai játékosnak, de egyrészt az oldalvonalon történt, másrészt nem támadást akadályozott meg így érthetetlen, hogy miért küldte el idő előtt zuhanyozni a sárga-kékek támadó középpályását a bíró.

A második félidő is nyitrai fölénnyel zajlott, bár a sárga-kékek már többet birtokolták a labdát és támadásokat is vezettek Hrosso kapujára, de a befejező csatár hiányzott. Kurt Garger a sárga-kékek edzője fura módon cserélt is, de a beállók sem tudták megváltoztatni a játék állását. Viszont felpezsdítették a játékot és esélyesebbnek látszódott arra a DAC, hogy egyenlítő találatot szerezzen. Az álmokat a 86. percben a nyitraiak csapatkapitánya Rák Róbert oszlatta szét, amikor találatával beállította a végeredményt is. Speranza még távoli lövésekkel próbálkozott, de a nyitrai kapus a helyén volt, így a végeredmény 2:0 lett a hazaiak javára.

Szeptember 12-én a pozsonyi Slovan érkezik a DAC stadionba. Mint emlékezetes tavaly november 1-jén a két csapat összecsapásán a rendőrség durván berontott a dunaszerdahelyi szurkolók közé és akit láttak vertek. Akkor esett a rendőri attak áldozatul a 18 éves Lengyel Krisztián is, aki egy egész életre szóló sérülést szenvedett. A mérkőzésre várhatóan több ezer pozsonyi szurkoló érkezik majd.

2009. augusztus 30., vasárnap

Augusztus 30. a II. Bécsi döntés napja

Köszönet érte Katicabogárnak
Augusztus 30-a van. 69 évvel ezelőtt, 1940. augusztus 30-án Bécsban a két évvel korábbi, s nekünk a felvidék magyarlakta részét visszajuttató első bécsi döntés színhelyén a bécsi Belvedere palota tükörtermében megszületett a másodit bécsi döntés. Ennek értelmében Észak-Erdély és a Székelyföld visszatért az anyaországhoz, azaz annak területe 43 492 négyzetkilométerrel nőtt, s a visszatért területeken 1 344 000 magyar, 1 069 000 román (!) és 47 000 német nemzetiségű lakos élt. Románia területén továbbra is körülbelül 400 ezer magyar maradt.


A második bécsi döntés nem volt előzmények nélküli. Az 1939. augusztus 23-án megkötött Molotov-Ribbentrop paktum híres-hírhedt záradéka úgy rendelkezett, hogy a balti államok közül Észtország és Lettország, valamint az akkor Romániához tartozó Besszarábia és Észak-Bukovina szovjet érdekszféra lesz. Csak zárójelben jegyzem meg, hogy miután 1939 szeptemberében a német csapatok a megállapodásnál hamarabb értek Varsó alá, így a szovjetek kárpótlásul Varsóért rendelkezési jogot kapta a déli balti állam, az eredetileg német érdekszférába sorolt Litvánia felett is. De hát ez csak apróság a nagypolitika asztalán!

 

Nos, a Molotov-Ribbentrop paktum fenti rendelkezéseinek beváltására a legjobb pillanatot 1940 nyarán látta a Szovjetunió. A balti államok sorra elbuktak és „önként és dalolva”a Szovjetunió tagköztársaságaivá alakultak, másrészt a „vörös birodalom” fenyegetően lépett fel a Román Királysággal szemben, s Besszarábia és Észak-Bukovina átadását követelte.

 

A magyar külpolitika alkalmasnak látta a pillanatot, hogy nyomást gyakoroljon Romániára Erdély visszaadása ügyében. A román kormány el akarván kerülni a három frontos harcot a Szovjetunióval, Magyarországgal és a Dél-Dobrudzsát visszakövetelő Bulgáriával szemben, Magyarországgal tárgyalásokba bocsátkozott.

 

A tárgyalások 1940. augusztus 16-a és 24-e között a romániai Turnu Severinben folytak. Magyar részről a tárgyalásokat Hory András, korábban Magyarország bukaresti követe vezette, akinek sokéves romániai tapasztalata volt, s akinek emlékiratai „Bukaresttől Varsóig” címmel a rendszerváltás környékén jelentek meg. Mint várható volt, a tárgyalások az álláspontok merev és egymástól igen messze húzódó vonala miatt hamar megszakadtak. Augusztus 24-én a budapesti német és olasz követ arról tájékoztatta külügyminisztériumát, hogy amennyiben a tengelyhatalmak nem avatkoznak be, Magyarország egy héten belül fegyveres akcióba kezd Románia ellen. A lőporos hordó kanóca füstölgött, a tengelyhatalmaknak lépni kellett!

 

Hosszas diplomáciai manőverek után Bécsben összeült a német és olasz külügyminiszter által vezetett döntőbíróság, mely a döntőbírói ítéletet 1940. augusztus 30-án délután 3 órakor hirdette ki a bécsi Belvedere palotában, ugyanott, ahol 1938 novemberében az első bécsi döntést. Az egyik döntőbíró, az olasz külügyminiszter, Ciano, a bécsi döntés fogadtatását így írja le naplójában: „A magyarok örömükben majd kibújnak bőrükből, amikor meglátják a térképet. Azután tompa puffanás hallatszik: Manoilescu (a román külügyminiszter – DM) ájultan zuhan az asztalra”.

 

Valóban, magyar részről az öröm leírhatatlan volt, bár sokan kevesellték a visszakapott terület nagyságát. Pár nappal később, 1940. szeptember 5-én megkezdődött a visszajuttatott területek birtokbavétele katonai parádékkal, beszédekkel, virágesővel, valódi esővel – Kolozsvárott, zenével és tánccal, s az örömkönnyek kiapadhatatlan áradatával.

 

Az igazi könnyekre, a csalódás, a bánat és a keserűség könnyeire később került sor, de az már egy másik történet.

 Dobai Miklós

2009. augusztus 28., péntek

The Fixed Time World Clock

http://timeanddate.com/worldclock/fixedtime.html?month=8&day=28&year=2009&hour=15&min=0&sec=0&p1=179

Felhívás a délvidéki magyarsághoz

Rating:★★★★★
Category:Other
Szavazz a rossz törvényjavaslat ellen!

Felhívás a délvidéki magyarsághoz
a Magyar Nemzeti Tanács ügyében

Alulírott civil szervezetek ellenezzük, hogy a Szerb Szkupstina elfogadja az augusztus 31-ére kitűzött szavazáson a nemzeti tanácsokról szóló törvényjavaslatot.

Felhívással fordulunk minden magyar egyesületünkhöz, civil szervezetünkhöz, politikai pártunkhoz, csatlakozzon hozzánk és a nyilvánosság előtt szólítsa fel a Magyar Koalíció támogatásával a parlamentbe jutott képviselőket, szavazáskor ellenezzék a törvény elfogadását.... Tovább itt>> Felhívás a délvidéki magyarsághoz


Felhívás a délvidéki magyarsághoz

Szavazz a rossz törvényjavaslat ellen!

Felhívás a délvidéki magyarsághoz
a Magyar Nemzeti Tanács ügyében


Alulírott civil szervezetek ellenezzük, hogy a Szerb Szkupstina elfogadja az augusztus 31-ére kitűzött szavazáson a nemzeti tanácsokról szóló törvényjavaslatot.

Felhívással fordulunk minden magyar egyesületünkhöz, civil szervezetünkhöz, politikai pártunkhoz, csatlakozzon hozzánk és a nyilvánosság előtt szólítsa fel a Magyar Koalíció támogatásával a parlamentbe jutott képviselőket, szavazáskor ellenezzék a törvény elfogadását.

Bizonyosra vehető, hogy a törvényjavaslatban említett módon nem fog létrejönni a magyar választók névjegyzéke, ami nélkül pedig nem alakulhat olyan magyar nemzeti tanács, amely a teljes itteni magyarság érdekében tevékenykedhet. Felmérhetetlen következményekkel fog járni, ha eljátsszuk az alkalmat, s ismét olyan szervezet alakul, amely megfelel a szerb érdekeknek, ám kárára lesz az itteni magyarságnak. Az államilag létrehozott választói névjegyzék Horvátországban és Szlovéniában mind az ottani kisebbségek, mind pedig a horvát, illetve a szlovén állam boldogulására működik. A jelenlegi szerb hatalom nem képes felfogni, hogy ez Szerbiának is megfelel, s nekünk kisebbségeknek is. E hatalmat nem szabad támogatnunk rossz elképzelése megvalósításában. Senki sem kényszeríthet egyetlen magyar képviselőnket, hogy közösségünk érdeke ellen szavazzon! Aki mégis megteszi, magára vállalja a rossz döntés ódiumát.

Alulírott civil szervezetek folyó év augusztus másodikán a nyilvánosság előtt kezdeményeztük, hogy tartsunk általános magyar értekezletet a nemzetiségi tanácsokról szóló törvényjavaslat elfogadhatóságáról. Azon szervezetek, amelyeknek erre lett volna erejük, nem tettek semmit az ügyben. Mi azonban fontosnak tartjuk, hogy a nyilvánossággal közöljük fent kifejtetteket, s kérjük a velünk egyetértőket, közöljék ők is véleményüket.

Újvidéken, 2009. augusztus 28-án.
1. Matuska Márton elnök - Újvidéki Diáksegélyező Egyesület, Újvidék,
2. Matuska Mária elnök - Újvidéki Magyar Olvasókör, Újvidék
3. Papp Ferenc elnök - Nagy Sándor Műemlékvédő és Hagyományápoló Egyesület, Újvidék,
4. Bozóki Antal elnök - Árgus Szerbiai Magyar Kisebbségjogi Civil Egyesület, Újvidék,
5. Nagy Margit elnök - Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete, Újvidék
6. Kovács László elnök - Nagyapáti Kukac Péter Magyar Hagyományőrző és Néprajzkutató Társulat, Topolya,
7. Dulka Andor elnök - Ürményházi Ifjúsági Klub, Ürményháza,
8. Gubás Jenő elnök - Aracs Társadalmi Szervezet, Szabadka,
9. Czabafy Ágnes, elnök - Wass Albert Követőinek Asztaltársasága, Zenta,
10. Margit Zoltán, elnök - Földműves Egyesület, Csóka

A közleményt az alábbi vajdasági magyar pártok is aláírták:
      1. László Bálint elnök - Magyar Remény Mozgalom (MRM), Szabadka
      2. Rácz Szabó László elnök - Magyar Polgári Szövetség (MPSZ), Zenta,
      3. Dr. Páll Sándor elnök - Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége, (VMDK), Óbecse,
      4. Ágoston András elnök - Vajdasági Magyar Demokrata Párt, (VMDP), Temerin.

2009. augusztus 26., szerda

A cigányok ellen elkövetett gyilkosságsorozat megváloszolatlan kérdései

Rating:★★★★★
Category:Other
A cigányok ellen elkövetett gyilkosságsorozat megváloszolatlan kérdései

Hazánk a multik paradicsoma lett - Adósok kisemmizésére szakosodott a hitelmaffia

A térségben egyedülálló versenyhátrányba kerültek a hazai vállalkozások a multinacionális cégek leányvállalataival szemben – mondta Lóránt Károly közgazdász a Magyar Hírlapnak nyilatkozva. A krízist a Bajnai-csomag is tetézi.

A Brüsszelben élő magyar közgazdász szerint a 2006 óta zajló kormányzati megszorítások mellett csak „mínuszban” lehet növekedni. Ráadásul az elmúlt több mint 35 évben az országot ért kihívásokra a politikai és gazdasági vezetés folyamatosan rossz válaszokat adott. Ő úgy véli, hogy a magyar gazdaság évek óta recesszióban van.

Felhívta a figyelmet arra, hogy Közép-Európában egyedülálló versenyhátrányba kerültek a magyar tulajdonú vállalkozások a multicégek leányvállalataival szemben. A hazai kis-és középvállalkozások nem tudják betölteni a munkahelyteremtő szerepet, amelyet egy egészséges gazdaságban kellene. A multiknak viszont megéri Magyarországon termelni, hiszen évente 2 ezer milliárd forintnyi pénzt visznek haza, így hazánk a globális cégek paradicsoma lett.
2009.08.24. 09:39
Kapcsolódó cikkek:



Adósok kisemmizésére szakosodott a hitelmaffia: 150 embert gyanúsítanak
Több ezer károsult
[2009.08.19. 08:38]

Pénzügyi vállalkozók, hitel- és ingatlanközvetítők fogtak össze, hogy az értékes ingatlanok tulajdonosait kisemmizzék. A módszer az volt, hogy uzsorahitelt adtak olyanoknak, akikről már az elején lehetett tudni, hogy képtelenek lesznek visszafizetni a kölcsönt.

Farkas Ádám, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnöke közölte, hogy 150 embert gyanúsítanak az ügyben - számolt be az MR1 Kossuth Rádió. A hitelkárosultakat képviselő Magyar Hitelszövetség elnöke, Barabás Gyula szerint több ezren lehetnek az országban, akik így veszítették el lakásukat. Mint szavaiból kiderült, havonta mintegy 20 olyan levelet kaptak, melyben azt írták a károsultak, hogy nem kaptak hitelt a banktól, ezért elfogadták a különböző hitelközvetítők ajánlatát. Mivel azonban egy idő után nem tudtak fizetni, elvették a lakásukat.

Barabás Gyula szerint az ország több pontján találhatunk ilyen károsultakat, de főleg azokon a településeken, ahol könnyű értékesíteni a lakásokat. A hitelközvetítők ugyanis pontosan felmérték, kinek érdemes kölcsönt adni.

Korábban Lénárd Mariann, a Banki Hitel Károsultjainak Egyesülete vezetője is úgy nyilatkozott a hvg.hu-nak, hogy voltak olyan cégek, melyek nyíltan a lakások megszerzésére mentek rá a hitelek kihelyezésekor. Ezek a pénzügyi szolgáltatók az ingatlanok értékének 50 százalékát fogadták el a kölcsönök fedezetéül, vételi opcióval. Vagyis kikötötték, ha az adós nem képes fizetni a kölcsön részleteit, az ingatlan a hitelező tulajdonába kerül. A feltételezések szerint ezek a cégek összejátszanak a lakások megszerzésében érdekelt maffiózó csoportokkal, vagyis a bedőlt hitelesek ingatlanjait még az elárverezésük előtt igen jutányos áron kiközvetítik. Így jutnak a valós érték feléért lakáshoz az ezeket megszerzők. A cégek még azt is megakadályozzák, hogy az adósok vevőt szerezzenek a lakásukra.

Farkas Ádám a rádióban elmondta, hogy növekszik a lakáshitelüket késve törlesztők száma, de komoly, 90 napot meghaladó hátraléka csupán a jelzáloghitelesek mintegy 1,5 százalékának van. Azt is megjegyezte ugyanakkor, hogy a PSZÁF-nak nincs jogköre a kilakoltatások megakadályozására, de az önhibájukon kívül bajba jutottaknak segíteni kell.

Egyedülálló módon törleszti hiteleit Izland

Kilép az adóságcsapdából Izland. A szigetország saját maga által szabott feltételekhez köti külföldi hiteleinek visszafizetését.

Az izlandi parlament döntése értelmében Rejkjavik a korábban tervezett 7 helyett 15 év alatt fizeti vissza a kölcsönöket. A 2017-től esedékes törlesztőrészletek utalását azonban csak akkor kezdik meg, ha gazdaságuk bővülése eléri a 6 százalékot. Idén azonban 10 százalékos recesszióra számítanak.

A döntés egyedülálló, mert az 1920-as évek óta nem volt példa arra, hogy egy ország a hazai befektetők kártalanítását helyezze előtérbe a külföldi hitelek visszafizetésével szemben.

(hírTV)


A testvérpár jelen volt mind a kilenc helyszínen - Továbbra is cáfolják a tanú létét

Bencze: A testvérpár jelen volt mind a kilenc helyszínen
Megerősítette az országos rendőrfőkapitány, hogy a cigányok elleni támadások gyanúsítottjai közül a testvérpár az, amely a nyomozók szerint mind a 9 helyszínen jelen volt. (Megj: és a többiek?)

Bencze József a Magyar Televízió reggeli műsorában megismételte, hogy a másik két feltételezett elkövető egy-egy helyszínen lehetett jelen, például sofőrként. Közölte azt is, hogy szemtanúk beszámolója szerint Alsózsolcán egy ember lőtt. Azt viszont nem zárja ki, hogy neki segítője lehetett.

Bencze József azt ezúttal sem árulta el, hogy a gyanúsítottaknak pontosan mi volt a szerepe az egyes támadásokban. Az is kiderült, hogy a három lefoglalt személyautó közt nincs fekete színű terepjáró, amit a szemtanúk többször is látni véltek a támadások helyszíneinek közelében.

Bár a rendőrség folyamatosan úgy nyilatkozik, hogy két feltételezett elkövetőt mind a 9 támadással gyanúsítják, a hírTV információi szerint eddig a testvérpár egyik tagját sem gyanúsították meg mind a 9 esettel.

(hírTV)

Továbbra is cáfolják a tanú létét

DNS-minta lehet a bizonyíték a romagyilkosságok gyanúsítottjai ellen

Továbbra is cáfolja a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI), hogy egy, azóta védett tanú tippje segített elfogni azt a társaságot múlt csütörtökön Debrecenben, amelynek tagjait a hat áldozatot követelő, romákat ért támadássorozattal gyanúsítják.

A rendőrség ugyanakkor keddi tájékoztatóján arról számolt be, hogy a terrorelhárító szolgálat mellett részt vett az akcióban az Omega nevű kommandó is, amely a tanúvédelmi programban résztvevők biztonságát hivatott garantálni. A rendőri vezetők úgy nyilatkoznak, hogy az elfogás a hatóság érdeme, azt senki más nem segítette.

Részletek a Magyar Nemzet 2009. augusztus 26-i számában.

Kapcsolódó:
Két esetben találtak egyező DNS-mintát (+videó)


Felmondtak a BKV-s szóvivőknek

A közlekedési társaság szerdától megszüntette a szóvivői pozíciót, mert hatékonyabbnak tartják azt a megoldást, amelyben a sajtóiroda közvetlenül a témák szakmailag illetékes vezetőihez irányítja a média megkereséseit.

A BKV szerint az új - „első kézből” elnevezésű - kommunikációs rendszer hatékonyabb, átláthatóbb és pontosabb tájékoztatást eredményez majd, miután közvetlenül a területeket legjobban ismerő szakemberek informálják a sajtó képviselőit, illetve a lakosságot - olvasható a BKV szerdai közleményében.

Az új kommunikációs rendszer beindítását kéthetes tesztüzem előzte meg, amit sikeresnek ítélt a közlekedési társaság, ezért született az a döntés, melynek értelmében ezzel az új megoldással váltják ki a szóvivőket. Kiricsi Karolát és Szilágyi Károlyt elbocsátották a BKV-tól.

A média munkatársaival történő elsődleges kapcsolattartás továbbra is a sajtóiroda feladata marad - áll a közleményben.

(FH)


2009. augusztus 25., kedd

Brigi oldala - Sukoró, Baumag és Hunnia miatt zárták be Budaházyt?

http://brigi1.multiply.com/journal/item/260/260

Elhunyt László atya

2009. augusztus 25. 11:40


Életének 62. évében, hosszú betegség után kedden elhunyt Lipp László, akit nyilvános szereplései során László atya néven ismerhettek meg az emberek – tudatta a gazdagréti Szent Angyalok plébánia.

Lipp László 1948-ban született Budapesten, 1971-ben szentelték pappá. Egyháztörténetből doktori címet szerzett. 1989-től a gazdagréti lakótelep egyházközösségi életének megszervezésén, valamint a templom felépítése érdekében munkálkodott, amelyet azután Paskai László bíboros, érsek 2002-ben áldott meg – áll a plébánia közleményében.

(Fotó: Magyar Nemzet)

László atya számos közösségi feladatot vállalt, részt vett a tábori lelkészség és a hospice szolgálat megszervezésében is. Lipp László temetéséről később intézkednek.

(MTI)

Ajánlok egy blogot: Liliomkert Baráti Társaság:

A könyvemről:

Harmathy Ildikó: PIAC − dolgozat a tökéletesen elhülyített országról
NOK kiadó, 2009.

Látszólag a piacért folytatott levelezések, a piac létrehozásának története a dolgozat témája, valójában azonban az ország helyzetének pontos lelépezése: a sok-sok tehetséges ember a bénák rémuralmától elnyomorítva.

Az önkény, ahogy a majd’ 400 tehetségtelen, harácsoló ’honatya’ nyomorítja az országot majd’ húsz éve. Pontos látlelet, de több is: a jövő képének derűs víziója, azé a jövőé, ahol majd a globalizált ember globálisan képes gondolkodni Sorsáról − a ’skatulyagyárosok’ felett.

Azok felett, akik skatulyákba kényszerítik a gondolkodást, az embereket, Világunkat. Azok felett, akik azzal bénítanak minket, hogy Hivatalnokok kell döntsenek a Hivatal homályából az Élet kérdéseiben.

Azt mondják: sokan vagyunk; azt mondják: rosszul fogyasztunk; azt mondják: nem szeretjük egymást, mi nyomorult férgek.

Pedig ők vannak sokan, ők fogyasztanak sokat, ők nem szeretnek minket.
Konkrétan: rajtunk élősködnek.

Elhallgatják a valóságos problémákat, elsumákolják a zseniális találmányokat, az okos gondolatokat.

Arra kényszerítenek, hogy egyedül rójuk köreinket, félelemben, magányosan, minket: Emberi élőlényeket, akiket Közösségre teremtett a Biológia, miként a farkast és a bárányt: csordába, falkába − mindegy, hogyan nevesítjük.

Erről szól Harmathy Ildikó dolgozata.

Kellemes olvasmány, mély tartalommal.

Harmathy Ildikó

Siklósi András :Magyar örömünnep Bösztörpusztán - ürömmel keverve

Mottó: 1.) "Ez a puszta egy olyan hely, ahol egész évben ajándékba kapjuk a természetet. Itt egy olyan közösség gyűlt össze, melyben még nem múltak el nagyanyáink ünnepnapjai, és a vigasságokban együtt mulat kicsi és nagy, család és szomszéd..." (egy résztvevő)
        2.) "Megbízható, maradandó szivárvány a szerelem és a hazaszeretet, az embernek az életörömmel s az életigenléssel kötött, el nem pusztítható, meg-megújuló szövetsége." (egy másik résztvevő)
        3.) "A minden titkot ismerő Nagyasszony vigyázó két szeme óvjon Napatyánk fényében!" (Badiny Jós Ferenc: a tatárlakai agyagkorong olvasata)

     Bárki bármit is állít róla, a Magyarok Szövetsége (MSZ) által szervezett Magyarok Országos Gyűlése az év legnagyobb szabású és legfontosabb tömegrendezvénye volt. Éppen ezért rendkívül méltatlan a nyomtatott s az elektronikus sajtó viselkedése, hiszen gyakorlatilag bojkottálták az előzetes felhívások, tudnivalók közlését, ill. mellőzték a tudósításokat, híradásokat, tehát szinte hermetikusan elzárták a nyilvánosságtól a bösztörpusztai eseményeket és dokumentumokat. Ez a média-ellenszél hatványozott erőfeszítéseket és lelkesedést igényelt az önkéntesek több ezres seregétől, akik nem hibáztathatók azért, hogy nem minden alakult az elképzeléseknek, elvárásoknak megfelelően.
     A résztvevők pontos számának megállapítása nem könnyű, hiszen hatalmas területen, egymással párhuzamosan zajlottak a programok, ami erősen szétszórta a közönséget. Azt hiszem azonban, hogy nem tévedek nagyot, ha a 3 napos találkozó (2009. augusztus 21-23-án) összlétszámát 150-200 ezresre becsülöm. Voltak köztük olyanok (mint én), akik végig kitartottak, s akadtak sokan, akik csak 1-2 napra vagy néhány órára látogattak el a helyszínre.A rendezvény célját a szervezők három mondatban fejezték ki: "Őseink hite, tisztessége és verítéke teremtette és tartotta meg e hazát. Gyere, nézd és halld meg Bösztörpusztán, hogy volt a múlt, s hogy lesz a jövő! Erre hív nemzetünk egysége, a Magyarok Szövetsége!" Előzménynek tekinthető a tavaly nyáron ugyanitt tartott nagy sikerű Kurultaj, melyen ázsiai testvérnépeink képviselőit láttuk vendégül egy közös táborozásra. (A tervek szerint a következőt 2010-ben tartják majd a bugaci pusztán. Tudomásom szerint most csak egy németországi emigrációban élő ujgur küldöttség képviseltette magát, s egyben beszámolt a kínai hódítóktól elszenvedett barbár elnyomásukról.)
     A Vukics Ferenc vezette MSZ fiatal (2008-ban indult), pártoktól független civil szervezet, mely igen rövid idő alatt komoly eredményeket mutatott fel a nemzetépítésben és összefogásban, s pillanatnyilag az ország legdinamikusabban fejlődő közössége. Több mint 1000 településen, valamennyi megyénkben vannak tagjai, s több száz kisebb-nagyobb nemzetvédő és hagyományőrző csoport integrálódott már hozzá. Az elcsatolt részeinken s az emigrációban is egyre népszerűbbek a hazafias érzésű magyarság körében, s persze rosszakaróik száma is egyre nő a romboló, gyarmatosító idegenszívűek körében. Most még korai értékelni munkájukat, mivel nem látható, mennyire lesz szilárd, kitartó és harcképes a 13 tagozatból álló MSZ, ha ellepik a beépülő bomlasztó ügynökök s a külső támadások is fokozódnak ellene. Amennyiben a politikában is aktivizálódnak (hosszú távú fennmaradásuknak csupán így volna értelme!), s százezreket, milliókat lesznek képesek mozgatni, akkor bizony számolniuk kell a létüket fenyegető ellenséges kihívásokkal, rágalmazásokkal, elbizonytalanító megbélyegzésekkel.
     Érdekes, hogy a nemzeti oldalon sem örvendhetnek osztatlan elismerésnek: számos kiváló honfitársunk - okkal vagy ok nélkül? - megkérdőjelezi szándékaik eltökéltségét, módszereik tisztaságát, vezetőik feddhetetlenségét, s valamiért nem szívelheti őket. Erre mindenképpen figyelniük kellene, ahelyett, hogy értetlenül, "könnyedén" lepöckölik magukról az efféle kritikákat. (Gyakori vád pl. velük szemben, hogy sanda módon kihasználják a tömegek bizalmát, s ha már kellő befolyásra tesznek szert, akkor egy "huszáros" fordulattal ők is párttá alakulnak. Üdvös lenne ettől félreérthetetlenül elhatárolódni, mert ha valóban van ilyen hátsó szándékuk, akkor a népharag rövidesen elsöpri őket. Reméljük, nem terveznek ilyesmit, mert ezzel önmagukat végleg kinyírnák, továbbá a szintén felívelő Jobbikot is alaposan meggyengítenék.) Ha ellenben kerülni kívánják a közvetlen (nem pártszerű!) politikai küzdelmeket, s megrekednek egy "szalonképes" szinten, ill. soraikba válogatás nélkül bárkit beengednek (sajnos erre utaló jeleket bőven tapasztalhatunk!), akkor hamarosan egy súlytalan gittegyletté válnak, ami igazán szomorú, végzetes sors lenne a magyarság jelenlegi katasztrofális állapotában. Mindezt csak azért említem, mert eddig még nem történt semmi helyrehozhatatlan, ám - mint tudjuk - az ördög sohasem alszik.
(...)

Megjegyzés: A cikkhez mellékelt fényképeket a kisebbik fiam, Siklósi Gergely készítette.


















2009. augusztus 24., hétfő

Echo TV Műsorajánló. aug. 24. hétfő


18:30 Kibeszélő 1.
Műsorvezető: Pörzse Sándor. Téma: Sólyom - válaszlépések Szlovákiának, nincs beismerés a romagyilkosságokban, megszűnő vasútvonalak 2000 km-en.
----------------------------
19:00 Kibeszélő 2.
Műsorvezető: Pörzse Sándor. Téma: Sólyom - válaszlépések Szlovákiának, nincs beismerés a romagyilkosságokban, megszűnő vasútvonalak 2000 km-en.
----------------------------
19:30 Híradó
napi hírösszefoglaló
----------------------------
20:00 Napi aktuális
Műsorvezető: Matúz Gábor. Vendég: Szabó Vilmos államtitkár, Külügyminisztérium. Téma: Magyar-szlovák hidegháború? - Vendég: Sándor István, a Központi Bűnüldözési Igazgatóság volt főigazgatója. Téma: Ügynökök a halálbrigád nyomában? - Vendég: Túri Kovács B
----------------------------
20:30 Analízis I.
Gazdasági előrejelzések Szajlai Csabával.
----------------------------
21:00 Analízis II.
Gazdasági előrejelzések Szajlai Csabával.
----------------------------
21:30 Világpanoráma I.
külpolitikai magazin. Műsorvezető: Szaniszló Ferenc. Vendég: Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő. Téma: A Kennedy-gyilkosság rejtélyei.
----------------------------
22:00 Híradó
napi hírösszefoglaló
----------------------------

A jövő évben padlóra kerül az egészségügy

2009-08-24

Jövőre az ideinél is lényegesen kevesebb pénz jutna a kórházi és a járóbeteg-ellátás támogatására – írta a hétfői Magyar Nemzet a lap birtokába került költségvetési tervezetre hivatkozva.
 

"A számok minden bizonnyal nagy felháborodást váltanak ki, hiszen az intézményvezetők már az idei finanszírozást is kritikusan alacsonynak tartották. Azt állították, ha nem lesz változás, akkor hamarosan tömeges összeomlás várható az egészségügyben" - olvasható a cikkben, amely szerint a Pénzügyminisztérium más területekről is elvonna jövőre, így például kevesebb pénz jutna a gyógyászatisegédeszköz-ellátásra, csökkentenék a vérellátó szolgálat, az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet, a tiszti főorvosi hivatal, a mentőszolgálat, az Egészségbiztosítási Felügyelet, a Magyar Vöröskereszt állami támogatását, s kevesebb maradna a népegészségügyi programokra, valamint a különböző országos intézetek felújítására is.

Az ágazat egyik legfontosabb, a gyógyító-megelőző ellátásokra fordítható keretét például több mint 13 milliárd forinttal rövidítenék meg. A legtöbb pénzt a két legnagyobb területtől, az aktív fekvőbeteg-ellátástól és a járóbeteg-szakellátástól vonnák el - az előbbire fordítható keretet mintegy 16, az utóbbiét csaknem ötmilliárd forinttal faragnák le.

Teljesen elvonnák az Országos Sportegészségügyi Intézet és az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet felújítására, a védőnői hálózat fejlesztésére tervezett keretet. Megszüntetnék a kis forgalmú gyógyszertárak támogatását, s egyetlen fillért sem biztosítanának a határon túli magyarok egészségügyi ellátásának segítésére. A népegészségügyi és egészségfejlesztési feladatokra szánt idei pénzösszeget pedig kevesebb mint a felére csökkentenék - írta a Magyar Nemzet, amely ugyanakkor az egészségügyi tárca közleményeiben hangsúlyozott egyik állításra is felhívta a figyelmet.

A lap szerint a tárca rendre azt hangsúlyozza, hogy a költségvetés tervezési szakaszban van, vitatkozni csak akkor érdemes róla, ha azt elfogadja a kormány, és benyújtja az Országgyűlésnek.

Forrás: MTI

2000 kilométernyi vasút szűnhet meg

 - „A kormány húzza be a vészféket!”


A kormányt már több alkalommal arra kértük, húzza be a vészféket, mert a magyar vasutak a szakadék felé rohannak - fogalmazott hétfői sajtótájékoztatóján Fónagy János, a polgári kormány közlekedési minisztere.

A fideszes honatya a hétfői napon nyilvánosságra került új tervekre reagált. Ismeretes, a magyar kormány jövőre csaknem kétezer kilométeren szüntetné meg a vasúti közlekedést hazánkban – olvasható a Fidesz honlapján.

A vonat- és a buszközlekedés átalakításával megbízott Antali Károly közlekedési biztos 40 vasúti mellékvonal megszüntetését javasolja. Ez a mostaniaknak több mint a fele. A vonatok a decemberi menetrendváltás után állnának le. A kotottpalya.blog értesülése szerint olyan városok maradnának teljesen vasút nélkül, mint Baja, Szarvas, Makó, Battonya, Mohács, Nagyatád, Zirc, Szécsény vagy Gyöngyös.

Ez a tervezet alapvetően ellentétes Magyarország, a magyar emberek és a magyar gazdaság érdekeivel - szögezte le Fónagy János, rámutatva: a Fidesz határozottan elutasítja a 2000 kilométernyi vasútvonal megszüntetését. Mint fogalmazott, ez az intézkedés az érintett települések lakóit abban akadályozza, hogy eljussanak munkahelyükre vagy az iskolába. A honatya kitért arra is, a lépés ellentétes az európai trenddel is, ugyanis az unió országai a vasútfejlesztés mellett tették le voksukat.

„A Bajnai-kormány vegye tudomásul, hogy a közösségi közlekedés az állam feladata” - húzta alá végül Fónagy János, hozzátéve: a kormány az emberek alkotmányos jogát is sérti döntésével.



A BKV igazgatósága is visszaszerezné a jogtalan kifizetéseket

A BKV igazgatósága is támogatja Kocsis István vezérigazgatót abban, hogy kezdeményezze a társaság számára előnytelen menedzserszerződések módosítását, és a jogtalan kifizetések visszaszerzését – tájékoztatott hétfői közleményében a BKV.

A BKV igazgatósága további kérdéseket fogalmazott meg Szalainé Szilágyi Eleonóra foglalkoztatásával kapcsolatban, miután megismerte az erről szóló belső ellenőrzési vizsgálat jelentését.

A felvetésekre következő ülésén vár választ a testület. A közleményben azt írják: az igazgatóság elfogadhatatlannak tartja, hogy ilyen esetek előforduljanak. Az igazgatóság érdekelt abban, hogy a vizsgálatok a lehető leggyorsabban befejeződjenek és megállapítsák a felelősséget.

Az igazgatóság egyébként arról is döntött, hogy támogatja a vezérigazgatót a cég számára előnytelen menedzserszerződések módosításában. A testület megerősíti a vezérigazgatót abban is, hogy kezdeményezze a jogtalan kifizetések visszaszerzését.

(FH)

Amatőr fotókat és videókat vár a tűzoltóság

Miskolci paneltűz: amatőr fotókat és videókat vár a tűzoltóság
Amatőr fotókat és videókat vár a Miskolci Tűzoltóság az augusztus 15-i paneltűzről. Ezekkel a felvételekkel percre pontosan rekonstruálni tudnák, hogy mi történt aznap este. A tűz egy hatodik emeleti lakásban ütött ki a miskolci Avas lakótelepen. Egy anya és két gyermeke meghalt, szerdán temetik őket. Azt még mindig vizsgálják, hogy mi okozta a tüzet.

Fontos lenne tudni, hogy hol keletkezett pontosan a tűz és hogyan terjedt tovább. Szeretnénk rekonstruálni, hogy mi történt a bejelentés és a tűzoltók helyszínre érkezése között - mondta a Független Hírügynökségnek hétfőn Bódi Zoltán, a miskolci tűzoltóság szóvivője.

Elsősorban azokat a fotókat és videókat várják, amelyek az épület nyugati oldaláról készültek. Ezekkel a felvételekkel, a bejelentéssel, a tanúk vallomásával, a szakértői véleményekkel, valamint a tűzoltók által a helyszínen gyűjtött információkkal percről percre össze tudnák rakni, hogy pontosan mi zajlott le az épületnél. A tűz okát még mindig nem tudni, jelenleg is folyik a vizsgálat.

A lángok egy hatodik emeleti lakásban csaptak fel augusztus 15-én a miskolci Avas lakótelepen. A lakáson kívül a felette lévő három lakás is teljesen kiégett. Egy hetedik emeleti lakásban egy anya és két gyermeke füstmérgezésben meghalt. Őket szerdán temetik.

(FH)


2009. augusztus 21., péntek

Szántai Lajos - Arcvonások

14.04: Reklám (1 p) 14.05: Arcvonások
Szántai Lajos magyarságkutató
Árpád-házi királyok fényes nemzetsége, Magyarország Szent koronája - A magyarság keresztútja;. csak néhány olyan Szántai Lajos-féle előadás-cím, amire a Kárpát-medence bármely pontján megtelnek a termek. Ha valaki hallgatja őt, valóban látni, érezni kezdi az ezer esztendeje történteket. Magyarország első szent királya - attól kezdve - személyes ismerősévé válik, mert a szakrális uralkodó mellett az emberről is beszél a kutató, és sok mindent elmond Sarolt, Vajk és Koppány kapcsolatáról.
Riporter: Gadácsi János
Szerkesztő: Perjés Klára
(Ismétlés: péntek, 23.04 óra)

Ma este ismétlik meg, vagy a hangtárban itt lehet visszakeresgélni:

http://212.92.28.75/kossuth/2009/08/20/090820-k.htm

http://real1.radio.hu/kossuth/menu.htm



2009. augusztus 20., csütörtök

MAGYAR SZOLIDARITÁS/EGYÜTTÉRZÉS TÜZE



Az 1933-as gödöllöi jamboree idején a Magyar Cserkészszövetség Magyar Szolidaritás Napot rendezett. Az elöre megbeszélt napon cserkészeink tábortüzeket gyújtottak egész Magyarországon és az elcsatolt területeken. A megbeszélt idöben lobbantak fel a szolidaritás lángjai Gödöllön, a Hargitán, a Tátrában, a Mecsekben, Szabadkán, a Bakonyban. Mindenfelé, ahol magyar cserkészek voltak.

2003 augusztusában, a Külföldi Magyar Cserkészszövetség felújitotta e fontos kezdeményezést. Ennek nyomán otthon, a Kárpátmedencében, Kazahsztántól Honoluluig, Svédországtól Rio de Janeiróig, a föld minden magyarok által lakott részein fellángoltak a tábortüzek, vagy gyertyácskák lángjai.

Ma már az évi munkatervünk állandó része a Magyar Szolidaritás Tüze. Kérjük csapatainkat, barátainkat, hogy ezt figyelembevéve, valósitsák meg e tervet. Eddigi tapasztalatok alapján kérjük, hogy a láng, mindenhol a helyi idöszámitás szerint, augusztus 20-án este 21.00 órakor lobbanjon fel a nemzetközi dátumvonaltól nyugatra, tehát New Zeland, Ausztrália vonalától kelljen útra és végigkisérve augusztus 20-át, Honoluluban (Hawaii) aludjék ki. Igy, amikor Budapesten felröppennek a Szent István napi tüzijáték elsö rakétái, a Magyar Szolidaritás lángja már 11-12 órája van úton és Honoluluig még ugyanannyi órai utja van hátra.

Valószinüleg nincs olyan idözónája a Földnek, ahol nem élnének cserkészeink és más magyarok, igy csak szervezés kérdése a megvalósitás: Tábortüz Croydonban, Fillmore-ban, Los Angelesben, egy gyufavillanás a Hargitán, gyertyák a budapesti lakásokban, mécses Dunaszerdahelyen, tábortüzek Rióban, Caracasban, Sydneyben, Csikszeredán, Münchenben, Oslóban, Torontóban, Krasznahorkán, Calgariban, New Yorkban vagy Körösmezön. Azok, akik a budapesti tüzijátékot nézik, a felreppenö elsö rakétát tekintsék a magyar szolodaritás tüzének fellobbanásának.

Kérjük a magyar szervezeteket is, OTTHON ÉS AZ EGÉSZ VILÁGON, csatlakozzanak e kezdeményezéshez! Ez a világot átölelö testvéri összetartozás kifejezése váljon hagyománnyá és legyen a magyar identitástudat egyik pillére.
Kérjük a szervezeteket, egyházakat és személyeket, hogy részvételüket jelezzék E-mailen: corvinus@mountaincable.net

Jó Munkát!

Lendvai Imre cscst
Elnök.
Külföldi Magyar Cserkészszövetség

Magyaródy Szabolcs, cscst.
Hunyadi Öcs. Mk.
KNCSSZ

*** www.nemzetihirhalo

2009. augusztus 18., kedd

Az MKP autóbuszokat indít a szeptember elsejei nagygyűlésre

2009.08.11. A szeptember 1-jén, Dunaszerdahelyen megrendezésre kerülő, Kiállunk a jogainkért c. nagygyűlésre az MKP az igényeknek megfelelően minden járásból autóbuszokat kíván indítani. Az MKP a honlapján közölte: az útiköltséget a párt, mint a rendezvény fő szervezője, átvállalja. A nagygyűlés tervezett programja:
14.30 Nyitóműsor– Csallóközi Néptánc Együttes, Európa Centrum Gyerekcsoport
15.00 Pro Cultura Férfikar – Fülek: Hűséghimnusz Megnyitó vers – Ábrányi Emil: Él a magyar – előadja Kürthy Lajos
15.05 A résztvevők köszöntése – Pázmány Péter, az MKP dunaszerdahelyi járási elnöke
15.10 Megzenésített versek: Kor-Zár együttes
15.20 Felszólalások - Csemadok: Hrubík Béla - SZMPSZ: Pék László - SZMSZSZ:  Mézes Rudolf15.40 Felvidéki Rockszínpad
15.50 Tiltakozó szövegek ismertetése (szlovákiai magyar civil szervezetek, határon túli magyar szervezetek, a Szlovákiai Református Keresztény Egyház stb.)
16.00 Szarka Gyula és Szarka  Tamás (Ghymes) Verset mond Tóth Tibor – Komáromi Jókai Színház
16.20 Felszólalások: - Grendel Lajos Kossuth-díjas író a Szlovákai Magyar Írók Társasága képviseletében - a Magyar Tudományos Akadémia egyik tagja -Schmitt Pál EP-alelnök
16.50 Derzsi György és Vadkerti Imre műsora
17.20 Zárszó: Csáky Pál, az MKP elnöke; Nyilatkozat elfogadása
17.30 Útravaló:  Kell még egy szó – Vadkerti-Derzsi  és a szereplők

A rendezvény nem mások ellen, hanem jogaink védelmében valósul meg.
A rendezvény iránt jelentős nemzetközi médiaérdeklődés mutatkozik, ezért a szervezők tisztelettel arra kérnek mindenkit, járuljon hozzá a rendezvény méltóságteljes lebonyolításához.
Mivel nem lehet kizárni provokációkat, szigorú beléptetési rendszert alkalmaznak.
Nemzeti színű szalagokat, kokárdákat, zászlókat, MKP, Csemadok stb. zászlókat, a községek neveit tartalmazó feliratokat szívesen vesznek.
EU-zászlót, EU-szimbólumokat fekete szalaggal úgyszintén.
Egyéb, félreérthető jelképek használatát kérik mellőzni.
www.mkp.sk, Felvidék Ma

Az új szlovák nyelvtörvény szlovákul, magyarul és angolul

http://www.felvidek.ma/index.php?option=com_content&task=view&id=16314&Itemid=33

2009. augusztus 17., hétfő

Áll a pusztán egy nagy sátor tegnap estétől

Szép jó reggelt!
2009. augusztus 17. 7:24

Egész hétre jó meleg időt jeleznek előre. A nyár utolsó lehetőségeit villantja. Sokan a nyaralásukat töltik, van aki vízparton, van aki nyaralóban és sokan készülnek a 3 napos nagy rendezvényre. Minden megyéből százak és ezrek várják a kitelepülést, izgalommal vannak, milyen lesz, hogy fog sikerülni. Mindenki rájön, sok lehetősége már nincs a magyarságnak. A bedarálás előtti utolsó lépésként kezelik és fordulóponthoz értünk. Az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy ezen a nagy eseményen itt és most részt vehetünk. Minden nap, minden órája értékes lehet és felejthetetlen. Itt már nem csak hordószónoklat és tömegdemonstrációról van szó, hanem sokkal többről. Ezt mindenki érzi és tudja. Ahogy közeleg az idő, egyre jobban. 4 nap múlva köszöntik az egybegyűlteket, az ország és világ minden részéből odasereglett magyarokat vagy nem magyar érdeklődőket. Mindenki zsigereiben fogja érezni a változás eljöttét, érzi, hogy nincs tovább, a tömeg maga egy hatalmas erő. A programok alatt, az ünnepi napok teltével egyre fokozódik az összes lélek hangoltsága egy adott feladatra. A nemzet feltámadásra készül, ami nem csak a napi politikai küzdelemben testesül meg, hanem az ősi lelkek érkezésében, hogy végső megoldást találjon a magyarság életében, újjászületésében. Itt már nem lehet polgárháborút kirobbantani, mert a magyar már tudja, hogy az csak elterelő művelet lenne és nem fog rá reagálni. Szépen, rendesen meghozza döntését, hogyan akar tovább élni. Ez tartja össze a nemzetet és nem tudják szétforgácsolni erejét provokációkkal. Ha mégis valahol kitöretnének valami kalamajkát, akkor azt is annak fogja betudni, hogy már nagyon itt az idő a rendteremtésre, a nemzet hatalmának visszaszerzésére. A pártok hatalmától, a látványos pártviszályoktól undorodó nép a hosszú éveken át tartó megaláztatásából felegyenesedik, érzi, eljött az ő ideje és lerázza terhét. Nem csak fizikálisan, hanem lelkileg is.
Feltámadunk!...

János Tolnáról

*** www.nemzetihirhalo.hu

Áll a pusztán egy nagy sátor tegnap estétől
2009, augusztus 17 - 08:21 MSZ

Sikerült! Amit korábban ígértünk, ma megcsináltuk.

Pedig a reggel döcögve indult. Vártuk a teherautókat és a megbeszélt időben még nem voltak ott. Telefonok jöttek, mentek és végül a teherautók is befutottak. Egy csapat Mogyoródon pakolt, két csapat Veresegyházán, egy pedig Szadán. Menetközben jött a hír, hogy nem fog felférni az ágyúk mellé a nagy sátor, de végül sikerült. A "pakolós" brigádból páran itthon maradtak, míg a többiek elindultak Bösztörpusztára. Ákos és Előd volt a két teherautós sofőr. Gyula és Józsi a két személyautós sofőr. 10 fő Szadáról jött, 4 fő pedig Csömörről.

Útközben csoda történt. Ugyanannál a benzinkútnál állt meg piheni mind a két teherautó utasaival, ami nem volt előre egyeztetve. Nem egyszerre indultunk és nem beszéltük meg az útvonalat. Nem fogadtunk volna rá, hogy így esik, de így történt.

A konvoj szinte egyszerre érkezett meg Bösztörpusztára. Rögtön nekiálltunk a kitűzés alapján, a helyszínen egyeztetni, mert egy buckás, árkos rész útját állta a nagy sátor helyének. A várakozás alatt fogyott a jó kis hazai szalámiból és paradicsomból. Jól esett a reggeli 11 óra felé. Rajkai Zsolt, főtervezővel módosítottuk a helyszínt és elkezdtünk lepakolni. A sátor bérbeadóinak (Mogyoród) irányítása mellett szakszerűen haladt a munka. A nagy meleg ellenére hősiesen álltuk a sarat. Fogyott is a folyadék rendesen. Estefelére sikerült a nagy sátor mellett több kis sátor felépítése is. Hétfőn újabb szállítmányok érkeznek.

Egyre több a sátorlakó a pusztán. Szépen haladnak a többi munkák is, és ott is vannak Pest megyeiek, akik becsülettel dolgoznak.

Csodálatos dolognak leszünk a szemtanúi nem sokára. Ma is benne volt a levegőben valami érzés, ami reménnyel töltötte be a szívemet, hogy igen ez az a dolog, ami a magyarokat összehozza. A közös élmény, maga a csoda! A puszta nyugalma átragad az emberekre és ez nagyon jó kikapcsolódás mindenkinek. Gyertek minél többen, hogy részesei legyetek a sikernek és az élménynek! A magyar emberek sikerének.

Estig eszünkbe se jutott az étkezés. Indulás előtt fogyasztottuk el a hozott szendvicseinket. Azzal a jóleső érzéssel, hogy ma sokat letettünk az asztalra. Búcsúzóul még összeszedtünk egy teherautónyi füvet, amit korábban lekaszáltak és elszállítottuk a lovas tábor helyszínére. Fél nyolckor elindultunk haza, hogy holnap újra kezdjük.

És ez így van rendjén. Köszönöm azoknak, akik részt vettek benne! Köszönöm, hogy részese voltam e napnak!

Fazekas Ferenc (Szada)


Sátorbeosztás, programok

Kedves Szövetségesek!

Ahogy időben egyre közeledünk a Magyarok Országos Gyűléséhez, úgy érezzük egyre többen és többen, hogy hihetetlen erők kezdenek felsorakozni, hogy végre kezünkbe vegyük életünket, eljövendőnket. Hangulatfokozóként engedjétek meg, hogy elküldjem a nagy sátrak programját és előadóit, mely mondanivalók és nevek önmagukért beszélnek.

Barátsággal:
Jásper Péter

(Megjegyzés: A programok naponkénti beosztása a naptárban olvasható. Magyarok Országos Gyűlése nyitónapMagyarok Országos Gyűlése 3.(záró) nap)


2009. augusztus 16., vasárnap

A Magyarok Szövetségének Hírlevele


Alma és almalé rendelhető


A Magyarok Szövetsége Mezőgazdasági Tagozata alma és préselt almalé értékesítést szervezi, az alma illetve a feldolgozott termék közvetlen eljuttatásával a termelőktől a fogyasztókhoz. A termelőkkel az egyeztetés, valamint az alma szedésének, szállításának, feldolgozásának szervezése folyamatban van.
Tovább...

Közlemény:
5 ha csemege kukorica keresi gazdáját 40 Ft/cső-ért. Termelő: Zimmermann Péter - Dunavarsány - 30/231-05-80

Ivóvíztartályok

Nem sikerült még kellő mennyiségű 1 m3-es ivóvíztartályt találni a Magyarok Országos Gyűlésére, aki tud ilyeneket felajánlani, kérjük sürgősen jelentkezzen Szabados Péternél a 20/47-66-080 számon.
Tovább...

33%-os MÁV kedvezmény a Magyarok Országos Gyűlésére utazóknak!!!


A MÁV-START Zrt. a 2009. augusztus 21 - augusztus 23. között megrendezésre kerülő "Magyarok Országos Gyűlése" rendezvényre utazóknak 33%-os alkalmi menettérti kedvezményt biztosít a MÁV-START szolgáltatási területén levő bármely belföldi állomásáról Bösztör megállóhelyre.
Tovább...

Hamarosan indul az Echo TV-ben a reklámfilm vetítése

A sugárzási idők olvashatóak a csatolmányban
Tovább...

Kurultaj Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is

Több ezer ember látogatott el augusztus 8-án, szombaton "a világ rámájának aranyos szegletébe" avagy a magyi lovasíjász parkba az ott megrendezésre kerülő Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kurultajra.
Tovább...

Magyar Történelmi Filmek Szemléje a Szilaj Csikó díjért

Közönségtalálkozó és Alkotói Műhely a történelmi filmek gyártásának újraélesztéséért
A Szemle forgatókönyve:
10 perces szünetekkel 13 film - összesen 130 perc
1507 perc (25,11 óra) + megnyitó és záróünnepség
Tovább...


Esti zenei programok a nagyszínpadon

  • Augusztus 21. Péntek
  • 16.00  PALMETTA ZENEKAR
  • 18.00  JÁSZMAGYAROK ZENEKAR
  • 19.30  SZKíTIA ZENEKAR

  • Augusztus 22. Szombat
  • 17.00  SZILAJ DOBKÖR
  • 19.00  VÁGTÁZÓ CSODASZARVAS
  • 21.00  A NAPBA ÖLTÖZÖTT LEÁNY Rockopera a         FELVIDÉKI ROCKSZíNHÁZ előadásában
  • Augusztus 23. Vasárnap
  • 17.00  H-599 Történelmi Rockzenekar
  • 19.00  DOBOGÓKŐ ZENEKAR
  • 21.00  ISMERŐS ARCOK ZENEKAR

Lipto oldala - Püski Sándor temetése 2009.aug.13. Farkasréti temető

http://bedefy.multiply.com/photos/album/84/84
További tudósítás>>
Utolsó útjára kísérték Püski Sándort – Fotóriport és video

Tudják, kik gyilkoltak a '89-es forradalom idején

[ 2009. augusztus 16., 12:48 ]

  Azonosították azokat a fegyvereket, amelyekből kilőtt golyók megölték az 1989. decemberi áldozatok mintegy 80 százalékát, jelentette be csütörtökön Dan Voinea nyugdíjas katonai ügyész, aki a forradalom és az első, 1990. június 13-15. között bányászjárás ügyiratain dolgozott.

Voinea elmondta, az Alkotmánybíróság döntése, amely a civileket is érintő ügyeket kivonta a katonai ügyészség hatálya alól, megakadályozta annak kiderítésében, kik adták ki a tűzparancsot. Szerinte nem a katonák a hibásak, nem őket akarja „keresztre feszíteni". Voinea 1997 és 2007 között foglalkozott az ügyekkel.

A nyugdíjas ügyész Teodor Mărieş-sel közösen tartott sajtótájékoztatót: a December 21. Egyesület elnöke tíz napja éhségsztrájkol amiatt, mert a román állam nem tartja be az Európai Emberi Jogi Bíróság egyik döntését, amely megszüntetné a forradalom ügyiratainak titkosítását. A bíróság arra is felszólította Romániát, hogy szeptember 7-ig továbbítsa Strasbourgba az egész dokumentációt.

Az egyesület a bíróságon keresztül megkapta az ügyirat mintegy 40 ezer oldalát, amelyről viszont Voinea azt állította, a teljes ügyirat alig húsz százaléka. Mărieş attól tart, hogy a többit megsemmisítették vagy elveszett, és kérte az egész iratcsomó közzétételét.

kitekinto.hu

Magyartanárokat, tanítókat várnak Csángóföldre – AUDIÓ

[ 2009. augusztus 12., 13:47 ]

  A Moldvai Csángómagyarok Szövetsége és a Bákó Megyei Tanfelügyelőség idén is tanárokat keres csángóföldi falvakba. Az eddig jelentkező 82 pedagógus zöme Magyarországról származik, közöttük egyetlenegy csángóföldi értelmiségi sincs, annak ellenére, hogy a szövetség honlapján és sok más médiumban népszerűsíti ezt a felhívást – áll a MCSMSZ közleményében, amelyben a szövetség vezetősége hangsúlyozza, a jelentkezők között elsőbbséget fognak élvezni a Csángóföldről tanulmányaik elvégzése végett elszármazott értelmiségiek.

A MCSMSZ közleménye arról is tájékoztat, hogy Somoskán, Pusztinán, Gajdáron, Szitáson, Magyarfaluban, Bákó városában, Nagypatakon, Pokolpatakon és Diószegen üresedik tanári állás, vagy pedig újabb kádert szeretnének felvenni. Ugyanakkor az oktatást több új helyszínen, így Bogdánfalván, Bahánán, Máriafalván, Szőlőhegyen, Ferdinándújfaluban is be szeretnék indítani, és ehhez – a szövetség elmondása szerint – szülőföldjük iránt elhivatott moldvai csángó értelmiségiekre van szükség.

Hallgassa meg a Príma Rádió munkatársa, Szabó Attila által készített interjút
Farkas-Ferencz Endrével, az MCSMSZ Keresztszülő-programjának felelősével:

Magyartanárokat, tanítókat várnak Csángóföldre – AUDIÓ

(Megjegyzés: Nem találtam a cikknél a hanganyagot)

Wass-könyveket koboztak el az EMI táborban

[ 2009. augusztus 13., 22:09 ]

Forrás: reakcio.blog.hu
  Wass Albert-köteteket, nemzeti jellegű könyveket és Nagy-Magyarország-térképeket kobozott el a gazdasági rendőrség 3600 lej értékben az EMI-tábor egyik árusától.

„Először abba kötöttek bele, hogy nem tüntettük fel az árat a Kard és kasza mindkét kötetén. Később visszajöttek, és elkobozták az összes könyvet, arra hivatkozva, hogy a szállítólevél nem naprakész, tehát nem volt ráírva az aznapi dátum és az, hogy EMI, Gyergyószentmiklós. Én merem állítani, hogy bár ezekre a formai dolgokra hivatkoztak, az igazi ok nem ez volt. Nem érdekelte őket a zászlók, kitűzők sokasága, csakis a könyvek", nyilatkozta a Hargita Népének a könyvek árusa, Nagy Géza, aki sérelmezi, hogy a céget emellett 6 ezer lejre is megbüntették.

Anamaria Crâsmanu, a Hargita megyei rendőrség helyettes szóvivője lapunknak azt mondta, az 1990/12-es törvény alapján jártak el, azt azonban nem tudta megmondani, a gazdasági rendőrség ily módon miért csak a könyveket kobozta el. Jelenleg egy EMI-s ügyvédnő próbálkozik a kötetek visszaszerzésével.
http://www.erdely.ma/hatranyban.php?id=56197&cim=wass_konyveket_koboztak_el
Csibi Márti
Hargita Népe 

2009. augusztus 14., péntek

Szombaton az Urániában

Jelenczki István - Papp Lajos

IMA MAGYARORSZÁGÉRT

DVD bemutató az Uránia Nemzeti Filmszínházban
2009. augusztus 15-én 17 órakor, Nagyboldogasszony napján

A film a 2009. március 29-én, Budapesten, a Hősök terén megtartott rendezvény dokumentumfilmje.
A rendezvényt Jelenczki István, Papp Lajos és a Kárpát-Haza Nemzetőrség szervezte,
célja a Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén a Magyar Nemzet megmaradásáért, egységéért
és termővé fordulásáért történő közös imádság.

A rendezvényen előadások hangzottak el (Molnár V. József, Papp Lajos, Szeverényi János),
valamint a magyar kulturális és szellemi hagyományt megjelenítő műsort adtak:
Benkő Ágnes, Benkő Dóra Rózsa, Blaskó Péter, Bodrogközi Regölősök, Köles Ágota, Köles Éva, Kolti Helga, Maczkó Mária, Pál Eszter és Szenes Tünde

A rendezvényt, a filmet rendezte: Jelenczki István

Istenünk, Hazánkat oltalmazó Boldogasszonyunk,
tarts meg minket őseink szent hitében és erényében!



Uránia Nemzeti Filmszínház • 1088 Budapest, Rákóczi út 21. • Tel.: 488-34-00, 486-34-14

Előzmény: Elmarad a filmbemutató a Duna TV-n.
Katicabognál:
A vetítés elmarad.....

2009. augusztus 13., csütörtök

Határozatlan időre elnapolták a Rózsa-Floresék ügyében...

MTI/INDEX.HU
2009. augusztus 13., csütörtök 18:31 | Frissítve: 18 perce
További szükséges kiegészítésekre hivatkozva határozatlan időre elnapolták a Rózsa-Floresék ügyében indított parlamenti vizsgálóbizottság jelentésének közzétételét. Szerdán és csütörtökön két újabb robbanás is történt az országban, amelyek politikusok szerint kapcsolatban állhatnak az áprilisi üggyel.
Meghatározatlan időre felfüggesztették Bolíviában a parlamenti vizsgálóbizottság előzetes jelentésének közzétételét a Rózsa-Flores-ügyről, jelentette be a csütörtöki bolíviai sajtó szerint a bizottság elnöke. César Navarro szerint kiegészítésekre van szükség a vizsgálatok egyes területein, határidőt azonban nem ígért.
A vizsgálatok annak kiderítésére irányulnak, hogy tényleg terrorista csoport működött-e Bolíviában a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Eduárdo Rózsa-Flores vezetésével, szakadár Santa Cruz-i politikai és üzleti körök megbízásából.

Újabb robbantások

La Pazban két robbantásos merénylet is történt szerdán és csütörtökön, és emiatt egyes politikusokban felmerült a gyanú, hogy, amint Félix Rojas szenátor megfogalmazta, "újabb terrorista hálózat" működik az országban, és kapcsolatban állhatott a Rózsa-féle, április 16-án felszámolt sejttel.
A két merényletet a rendőrség szerint professzionális módszerekkel készített pokolgépekkel követték el. Mindkét bombát ugyanolyan módon becsomagolt küldeményként, postán adták fel. Az egyik súlyosan megsebesítette egy kormánypárti politikus feleségét. A célpont Fidel Surco lehetett, aki kormányhoz hű társadalmi mozgalmak koordinálását végzi. A másik esetben két tűzoltó sebesült meg egy építőipari vállalkozás irodájában. Azt még nem tudták megállapítani, hogy a két merénylet összefüggésben áll-e egymással.
A Rózsa-Flores-ügy fejleménye, hogy a bíróság elutasította a csoport egyik tagjának, a bolíviai-horvát Mario Tadic Astorga szabadlábra helyezési kérelmét, amelyet az ügyvédek a hatósági eljárás során elkövetett szabálytalanságokra hivatkozva kértek.

Kapcsolódó: A szélsőbalon és a szélsőjobbon is otthon volt

2009. augusztus 12., szerda

UighurLanguage.com

http://www.uighurlanguage.com/
An education site dedicated to spreading knowledge of the Uighur language.
Welcome to UighurLanguage.com!

This website has been compiled in order to be an aide to those who are in the process of learning the Uighur language. We have also tried to include information about the history, culture, and identity of the Uighur people.

This website is a work in progress; we hope that eventually it will expand to cover a large amount of information. Our goal, as always, is to do what we can to spread knowledge about Uighurs around the world. Please help us by emailing us any comments or questions you may have or by signing our guestbook.

We also encourage our readers send us papers or articles related to Uighur language. We will be very glad to publish them on our site by giving the authur full credit and our appreciation. Please email the article you wish to share with our readers to uighurlanguage@gmail.com

We hope that visiting this site will be a helpful and educational experience.


Tughluk and Clara Abdurazak



KLIKK>>Uighur alphabet - Ujgur ABC

Uighur alphabet - Ujgur ABC




Alphabet Chart
This chart compares Uighur "yeni-yezik" (latin alphabet) with "kona-yezik" (arabic alphabet).

The following is a comparison of the Uighur Alphabet with the English (Latin) Alphabet. Click here to hear the pronunciation of the Uighur alphabet, read top to bottom, right to left (note that there are two sections - one following the other). Click here if you'd like to hear an emphasis of the pronunciations of "gh" and "kh".

Felégették a vállalkozói érdekvédő ingatlanát?

Felégették a vállalkozói érdekvédő ingatlanát?


A tulajdonosok szerint feltehetően gyújtogatás miatt égett le a Vállalkozók Érdekvédelmi Szövetsége egyik alelnökének otthona és lovardája a múlt szombatra virradó éjjel Csömörön.
A rendőrség egyelőre közigazgatási eljárás keretében vizsgálódik, a tűzvizsgálat eredménye jövő hétre várható.

A lovarda és a vele egybeépült ház a VÉSZ egyik alelnökének családjáé, a lakrész teljesen, a lovarda kétharmad részben leégett. 8 ló elpusztult, a kár több tízmillió forint. Az alelnököt és a szintén VÉSZ-tag férjét korábban több támadás érte, többek között ismeretlenek kromofággal locsolták le az autójukat – tájékoztatott a VÉSZ kedden.

A tűzvizsgálat zajlik, konkrétumot a tűz okáról még nem lehet mondani – mondta el Dobson Tibor, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság jogi és kommunikációs főosztályának vezetője.

Kovács Viktória, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese elmondta: a tűzvizsgálói eredményt jövő hétre várják. Emiatt egyelőre nem nyomoznak bűncselekmény miatt, a rendőrség közigazgatási eljárás keretében vizsgálódik. Hozzátette: jelenleg sem a szándékosság, sem a gondatlanság nem zárható ki.

(FH)

Kapcsolódó:

Feljelentés Podolák György országgyűlési képviselő ellen

Nyílt levél Dr. Bencze József rendőr altábornagy Országos Rendőrfőkapitány Úrnak

KÖZLEMÉNY A VÉSZ 2009. MÁRCIUS 12-I AKCIÓIRÓL

NYILATKOZAT az állásvesztés és/vagy a hiteltörlesztési feltételek elviselhetetlen mértékű súlyosbodása miatt fizetésképtelenné vált családok otthonainak elárverezéséről és a lakottan megvett ingatlanokban élők kilakoltatásáról

Fontos rövidhírek


A SME honlapján (a legolvasottabb felvidéki szlovák napilap) szavaztatják az alábbiakról az olvasókat:
Hány államnyelve legyen Szlovákiának?

Segítsünk be! - csak rá kell kattintani a megfelelő grafikon-oszlopra!

http://www.sme.sk/c/4946048/kaltenbach-mensinova-politika-v-madarsku-je-sklucujuca.html

viac, napríklad tri, ako navrhuje Duray - ERRE szavazhat az, aki Duray Miklós javaslatát támogatja,tehát, hogy a szlovák, a magyar és a ruszin legyen a hivatalos nyelv.
AKI FONTOSNAK TARTJA,KÜLDJE TOVÁBB AZ E-MAILT ! ! ! !
(körlevélből)



Nyitrabánya: 16 áldozat holtteste került elő


A húsz áldozat közül már 16 holttestét megtalálták a nyugat-szlovákiai Nyitrabánya bányájában, ahol hétfő délelőtt robbanás következett be. Egyelőre nem tudni pontosan, mi okozta a 330 méteres mélységben történt szerencsétlenséget. Szlovákiában szerdára nemzeti gyászt hirdetett a kormány.

Újabb szenzációs leletek Rudabányán


Újabb 25 emberszabású majomlelet került elő Rudabányán, a Rudapithecus Hungaricus lelőhelyén, ahol a tízmillió évvel ezelőtt élt állatok maradványait kutatják. A területen a Magyar Állami Földtani Intézet és a Torontói Egyetem végzett egy hónapon át tartó őslénytani ásatást. A kutatások kedden fejeződtek be. A most megtalált leletek azért fontosak, mert ezek alapján rekonstruálhatják az emberszabásúak tízmillió évvel ezelőtti életmódját és viselkedését.

2009. augusztus 7., péntek

Wass Albert emlékére - Meghívó




2009. augusztus 22. 15:00 óra
Győr - Ménfőcsanak, Győri út 94.
Bezerédy Kastély
Dr. Kolozsy Sándor szobrászművész által adományozott
Wass Albert mellszobor ünnepélyes avatása

Ünnepi megemlékezés, és
Koltay Gábor: "Adjátok vissza a hegyeimet",
Transylmania koncert

adományozás a Possibilitas Egyesület
által működtetett Győr - Ménfőcsanaki
Gyermekházak javára...

Forrás: http://www.wassalbert.eu

2009. augusztus 6., csütörtök

Mi történt Verőcén?

Csákánynyéllel verték a Magyar Szigetre igyekvőket?

Kapcsolódó: Egy szemtanú beszámolója a verőcei eseményekről
Nem verték meg az állapotos cigányasszonyt (hiteles információk)

2009. augusztus 06. 15:02

A verőcei romák és a Magyar Sziget elnevezésű rendezvényre tartó fiatalok közötti szóváltás ügyében a rendőrség adatgyűjtést végez a helyszínen - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság az MTI-vel csütörtökön.

Egy helyi gyászoló csoport szerdán délután keveredett szóváltásba a fiatalokkal, ám a rendőrség közlése szerint emiatt bejelentés nem érkezett hozzájuk, és intézkedés sem történt. A rendőrök most a sajtóban megjelent nyilatkozatokkal kapcsolatban kezdtek adatgyűjtésbe. Mint írták, amennyiben bűncselekmény gyanúja merül fel, meg fogják tenni a szükséges intézkedéseket.

Jelenleg a rendőrség megerősített szolgálattal van jelen a településen.

A rendőrség azt közölte, hogy a gyászoló család nyugalma, és a rendezvényre érkezők zavartalan szórakozása érdekében megállapodtak Verőce polgármesterével, a helyi romákkal, illetve a Magyar Sziget szervezőjével, hogy a Csattogó-völgybe érkezők nem Verőcén, hanem Kismaroson keresztül közelítik meg a program helyszínét.

Gáspár István, a helyi romák szószólója, az MTI-nek szerdán azt mondta, kopaszra nyírt, fekete nadrágot és pólót, fehér fűzős bakancsot viselő fiatalok szidalmazták lányát és két unokáját a Duna-parton, majd egy hasonló, 8-10 tagú társaság később a helyi élelmiszerboltba tartó családtagjaira támadt rá. Az egyik lányát, aki várandós, fellökték, majd a nagyobbik fiát többször megütötték. Az inzultus miatt verekedés tört ki a "szigetlakók" és a helyi cigányok között. Gáspár István azt mondta, értesítették a rendőrséget és a polgármestert.

A Magyar Sziget rendezvényen nemzeti érzelmű és hungarista, szkinhed zenekarok is fellépnek, de képviselteti magát a Jobbik, a Magyar Gárda, a Betyársereg, valamint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom is.

Bethlen Farkas polgármester a történtekről az MTI-nek elmondta, hogy egy helybéli lakos kérésére sietett a helyszínre, ahol az út közepén egy mintegy 15 tagú, karókkal felfegyverkezett csoport verekedett nyolc, a szigeti fesztiválra igyekvő fiatallal. Hozzátette: közbelépése eredményeként a szigetlakók elszaladtak, ám egyiküket, aki a földön feküdt, három helybéli csákánynyelekkel tovább ütlegelte. Elmondta, végül sikerült őt is kimenekítenie, majd lecsillapítani a kedélyeket.

Közölte, a szemtanúk az előzményekről ellentmondásosan nyilatkoztak. Volt, aki szerint egy várandós roma fiatalasszonyt részeg szigetlakók támadtak meg, a földre rántották és rugdosták, ezért tört ki a verekedés, míg mások szerint az ittas fiatalok közül valaki gúnyos megjegyzést tett az út mentén álldogáló cigányokra.

Egy tény, szögezte le a polgármester, hogy a községben élő cigányok és nem cigányok évek óta békében élnek egymással, és a korábbi sziget-rendezvények idején sem volt konfliktusuk.

Bethlen Farkas álláspontja szerint a viszályt a politikusok gerjesztik, aminek azonban "nem szabad felülni". Jelezte: ezt a véleményét hangoztatta a nap folyamán a cigány közönség és a szigeti rendezvény szervezői előtt is.

 
Forrás: hirado.hu / MTI

2009. augusztus 5., szerda

Mesesátor a Magyarok Országos Gyűlésén

A gyermekprogramok részére a Mesesátort szeretnénk életre kelteni,
népmeséket mesélő, bábozó, éneklő előadókkal. Néhányan már
jelentkeztek, fontos lenne, hogy minden megye felélessze a személyes
kapcsolatait és így a jövőnket jelentő nemzedék minél színesebb,
elevenebb képet kapjon a múltunkból! Kérek mindenkit, hogy kutassuk fel
és hívjuk el mesekincseinket őrző ifjabb és korosabb nemzedékünk
tagjait, hogy Bösztörpusztán megmutathassák értékeinket!

Tovább:
http://www.magyarokszovetsege.hu/content/mesesator-magyarok-orszagos-gyu...
http://www.magyarokszovetsege.hu/content/mesesator-magyarok-orszagos-gyulesen