Blogarchívum

2009. szeptember 30., szerda

Henca Oldala - Wass Albert: Építők dala

http://henci57.multiply.com/journal/item/22/22
Wass Albert: Építők dala

Hírek röviden

A magyar vidék élni akar!

„Konferencia és fórum a mezőgazdálkodókért”
Lezsák Sándor tartja annak a konferenciának a megnyitóját, amely a magyar vidék mezőgazdaság lehetőségeit veszi majd górcső alá a Lakiteleki Népfőiskolán október 2-án.
Tovább>>

Irodalmi összefogás fesztiválja

Vajdasági, erdélyi és anyaországbéli írók és költők Szegeden és Szabadkán
Határokon átívelő kezdeményezés a Sín-Tér Kulturális Egyesületé, amely október 6-án, kedden második alkalommal rendezi meg a Kultúrcsempész Sínbusz Fesztivált Szegeden és az újvidéki Szabadkán.
Tovább>>

„Hozzák nyilvánosságra a kaszinóvárossal kapcsolatos információkat!”

Petíciót és nyílt levelet adott át kedden este Sukoró polgármesterének a Velencei-tó mellé tervezett King's City beruházással kapcsolatban a helyi természetvédő egyesület. Azt akarják, a képviselők vonják vissza a kaszinó működését lehetővé tevő határozatukat. Közben az egyesület és a MOHOSZ aláírásokat gyűjt a beriuházás ellen. Eddig 5500 gyűlt össze.
Tovább>>


Vesztegetéssel gyanúsítják Borovszky Tímeát

A Budapesti Nyomozó Ügyészség gyanúsítottként hallgatta ki Borovszky Tímeát, az Oktatási és Kulturális Minisztérium esélyegyenlőségi főigazgatóságának felfüggesztett főosztályvezetőjét szerdán. Vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés és hivatali visszaéléssel gyanúsítják.
Tovább>>

VDSZSZ: nem követhető a „baloldali elit ámokfutása”

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) nyílt levélben reagált az egyik kormányközeli napilap cikkére, melyben azzal vádolták meg őket, hogy együtt tartanak a jobboldallal. A szakszervezet úgy fogalmazott: nem nézhetik rokonszenvvel a baloldali politikai elit ámokfutását. „Ha ez bűn, akkor bűnösök vagyunk” – áll a levélben.
Tovább>>

Kocsis feljelentést tett a BKV-szerződések ügyében (+videó)

Büntetőfeljelentést tett Kocsis István, a BKV vezérigazgatója a közlekedési társaság korábbi munkavállalói szerződései miatt. A vizsgált 101 szerződés fele súlyosan előnytelen volt a vállalat számára és ez több mit félmilliárd forint kárt okozott - közölre Kocsis Isván szerdán.
Tovább>>

Szellemi világörökség a mohácsi busójárás

Megkapta a szellemi világörökségi címet a mohácsi busójárás. Az UNESCO kormányközi bizottsága szerdán döntött, hogy a listára veszi a Duna-parti város tavaszköszöntő népszokását. A busójárás az első magyarországi szereplő a szellemi világörökségi listán.
Tovább>>

Épületeket döntött össze a földmozgás Indonéziában

Nagy erejű, 7,9-es erősségű földrengés rázta meg az indonéz Szumátra szigetét szerdán: a földmozgás épületeket döntött össze és tüzeket is okozott Padang városában szerdán - számoltak helyi geológusok és médiajelentések. Áldozatokról egyelőre nem érkeztek hírek.
Tovább>>

Indul a magyar segítség Manilába

Háromfős egészségügyi csoport indul szerda este Budapestről a tájfun sújtotta Manilába, ahol több százezren kényszerültek elhagyni otthonaikat.
Tovább>>

Palesztin rabra esett a szakemberek választása

Már körvonalazódik, hogy ki lesz az a guantánamói fogoly, akit Magyarország befogad. Juhász Gábor új titokminiszter a köztévé esti műsorában azt mondta: előzetes szűrés alapján három volt rab közül választják ki azt, aki konkrét harcokban nem vett rész, sehol sem folyik ellene büntetőeljárás, és nem sérült pszichésen.


Kopjafa állítás Árva Vince atya emlékére - Pilisszántón

Kedves Mindannyian!

A szégyenteljes módon elhantolt Árva Vince atya emlékére Pilisszántón, Rancz Árpád szervezésében kopjafát állítanak.

Kérlek benneteket, továbbítsátok a hírt minél több helyre, hogy legalább akkor és ott, méltó módon emlékezzünk erre a nagyszerű Emberre.

2009. október 31., szombat
  • 10:00 Szentmise a faluban lévő templomban
  • 11:00 kopjafa állítás a temetőben.

Köszönet érte mindazoknak, akik továbbítják ezt a hírt, és azoknak, akik el is jönnek.
Akik bármi okból nem jönnek el, gyújtsanak gyertyát az utolsó Fehér Táltos, Árva Vince emlékére!

Béke van Vele és Fényesség!
Áldott emlékű porai egyszer hazatalálnak.
(Olvasónktól)

Botz Domonkos: Tüntetés a szlovák nyelvtörvény ellen

Sokszor és sokan megvádolnak minket, hogy a magyarságból kihalt az összetartás, már ha egyáltalán létezett is valamikor. Arról az összetartásról beszélek, melynek hiányában idegen hordák martalékává válhat hazánk, elsorvadhat a nemzetünk.

     Erre az állításra már rácáfolt a történelem, és rácáfol az a képriport is, amit ma kaptam az óceán túlpartjáról, a tőlünk tízezer kilométer távolságra élő kanadai honfitársainktól. A torontói magyarok egy kicsiny, de annál lelkesebb csoportja tüntetett a torontói szlovák nagykövetség előtt, a szlovákiai magyarság érdekeit sértő, az európai uniós normákkal ellentétes nyelvtörvény ellen. Lehet ez a megmozdulás példaértékű az anyaországi, az elcsatolt területeken, és a hazától távol élő magyarság számára.

     Soha nem volt akkora szükség az összefogásra, mint ma, amikor tudatosan mérgezik a nyelvünket, szorgos igyekezettel próbálják meg elsinkófálni, meghamisítani ezer éves történelmünket, egy mögöttes, aljas cél érdekében. Parancsoljunk együtt megálljt a nemzetidegen erőknek, az ország kifosztóinak, az újkori honfoglalóknak!

Tekintse meg képriportunkat!

Fotó: www.hunmag.ca








A Tesla-vihar másképp, avagy egy kis hajmeresztés

Hadrendbe állították az első csillagháborús fegyvert
- avagy mit takar a HAARP Project?

(részlet)


Mit hoz ez az új technológia az ARCO vállalatnak, a szabadalmi leírás eredeti tulajdonosának? Rendkívüli profitszerzési lehetőséget, ami a vezetéknélküli energiatovábbításban, az erőműtől a gázmezőkig, rejlik.

Egy ideig semmi hír sem érkezett arról, hogy a HAARP rendszernek ilyen jellegű felhasználásán kísérleteznének. 1995. áprilisában azonban Begich rátalált néhány további szabadalmi leírásra, melyeknek szerzője egy "kulcsszemélyiség", az APTI alkalmazottja. Ezek között a leírások között valóban szerepel a drótnélküli energiatovábbítás lehetősége.

Eastlund szabadalma előre jelzi, hogy az alkalmazandó technológia megzavarhatja, sőt egyenesen lehetetlenné teheti a repülőgépek és a különböző rakéták igen bonyolult irányítórendszereinek működését. Továbbá, a berendezés azon tulajdonsága, hogy nagy területeket képes a legkülönbözőbb frekvenciájú elektromágneses sugarakkal beszórni, oly módon, hogy ezeket a frekvenciákat végig ellenőrzés alatt lehet tartani, lehetővé teszi, hogy tökéletesen blokkolják a kommunikációt úgy a szárazföldek, mind a tengerek felett és a légkörben.

A szabadalmi leírás a következőket tartalmazza:

- Ez a találmány lehetővé teszi, hogy példa nélkül álló energiamennyiséget pumpáljunk a Föld atmoszférájába stratégiai megfontolásokból, és hogy ezt az energiaszintet fenn is tartsuk meghatározott energiaimpulzusok alkalmazásával, miáltal a légkör viselkedése sokkal pontosabban és jobban irányítható mint amit ez idáig sikerült megvalósítani mindenekelőtt nukleáris bombák felrobbantásával különböző magasságokban.

- ...lehetséges lesz, interferenciát kelteni más kommunikációs rendszerekben, miközben a légköri állapotok megváltoztatásával más jellegű kommunikációs rendszer építhető ki, annak ellenére, hogy akár az egész bolygó kommunikációs rendszere le van bénítva. Másképpen mondva, miközben egy sugárzásfajta alkalmazásával alkalmatlanná tesszük más kommunikációs rendszerek működését, egy újabb kommunikációs rendszert hozunk létre.

- ...a légkör nagy területeit lehet elképzelhetetlen magasságokba emelni, miáltal a beérkező ellenséges rakétákat megjósolhatatlan és előre betervezhetetlen durva hatások érik, ami a pusztulásukhoz vezet.

- Lehetségessé válik az időjárás befolyásolása, például oly módon, hogy megváltoztatjuk a magaslégköri szélviszonyokat, oly módon, hogy egy vagy több mesterséges turbulenciát keltünk, melyek akár lencseként és képesek működni.

- ...a légkör molekuláris összetétele is megváltoztatható, miáltal pozitív környezeti hatások érhetők el. Lehetőség nyílik arra, hogy a légkör bizonyos molekuláinak mennyiségét mesterségesen megnöveljük, például az ózonét, vagy a nitrogénét.
(...)
http://www.biharimag.eoldal.hu/cikkek/cikkek_-erdekessegek/haarp

2009. szeptember 29., kedd

Morvai Krisztina nyilt levele Gráf József miniszeternek

2009.09.28 Jobbik.hu

Gráf József Földművelésügyi és Vidékfejlesztési
Miniszter úr részére

Budapest, 2009. szeptember. 24.

Tisztelt Miniszter Úr!

Az Európai Parlament magyarországi képviselőinek jogállásáról szóló 2004. évi LVII. törvény 17.§-a a következőképpen rendelkezik:

"Az állami szervek kötelesek az Európai Parlament képviselői részére a munkájukhoz szükséges felvilágosítást megadni."

E jogszabályra figyelemmel az Európai Parlament magyarországi képviselőjeként és az EP Mezőgazdasági és vidékfejlesztési bizottságának tagjaként az alábbi körben kérek felvilágosítást Öntől. (Tekintettel arra, hogy a magyar gazdák drámai helyzetbe kerültek, s a helyzet minden nappal rosszabb lesz, kérem, hogy a kért felvilágosítást soron kívül, a lehető legrövidebb időn belül szíveskedjék megadni.)

1. A tejtermelők helyzetének javítására irányuló kormányzati intézkedésekkel kapcsolatos felvilágosítás kérése

Az Európai Bizottság a Tanácsnak írott közleményében ("A tejpiac helyzete 2009-ben") - a továbbiakban Dokumentum - számos intézkedést tett lehetővé és javasolt a tagállamoknak a tejtermelők helyzetének javítása érdekében. Ezek közül szeretnék kiemelni néhányat, érdeklődve Miniszter Úrtól arról, hogy a Magyar Kormány élt-e ezekkel a lehetőségekkel, ha nem, miért nem, ha igen, akkor milyen formá(k)ban.

A Dokumentum a 4.3. pontban A tejtermékek értékesítésének előmozdítására irányuló egyéb intézkedések címszó alatt a következő (tej) piac védelmi felhívást intézi a tagállamokhoz.

"a) Forgalmazási előírások

A közösségi szabályozásban szereplő meghatározások szerint a tejtermékeknek (beleértve a tejet, vajat, tejszínt, savót, joghurtot és sajtot is) 100%-ig tejből kell készülniük. Az olyan helyettesítő termékek, mint például a látszólagos megegyezést mutató, úgynevezett "analóg" sajt vagy fagylalt - amelyek tejzsír helyett növényi olajokat tartalmaznak - piaci megjelenése tovább rontja a tejtermékek értékesítési esélyeit.

A tejtermékek használatban lévő elnevezéseit illetően a tagállamoknak proaktív intézkedésekkel el kell érniük, hogy a tejtermék meghatározása valóban érvényesüljön és ezáltal megelőzhető legyen, hogy a tejpiacot további károk érjék."

- Történt-e Magyarországon ilyen proaktiv intézkedés, megvédjük-e ma Magyarországon a piacot (az EU elvárásoknak megfelelően) a "mű-tejtermékektől"? Megtörtént -e a forgalomban lévő minden egyes tejtermék minőségi szűrése az idézett EU rendelkezés értelmében? A hajtógázos "tejszín" nevű szójás cukros "valami" az egyik legnyilvánvalóbb példa arra, hogy nem.

b) Egyéb intézkedések

"Nemrég valósult meg az iskolatejprogram kiigazítása, amelynek eredményeképpen a program leegyszerűsödött és immár kiterjed a középiskolákra is, valamint megnövekedett az érintett termékek száma is."

* Hogyan hasznosította a Magyar Kormány a tejtermelők megmentése érdekében az EU által támogatott iskolatej-programot?

A Dokumentum 5. pontja a következőként rendelkezik:

c) Előrehozott közvetlen kifizetések

"A Bizottság engedélyezni fogja, hogy a tagállamok a közvetlen kifizetések legfeljebb 70 százalékát december 1-je helyett már október 16-tól kezdődően folyósíthassák. A tagállamok ezen kívül a likviditási gondokkal küzdő tejtermelőknek úgynevezett csekély összegű ("de minimis") állami támogatásokat nyújthatnak, és piaci feltételekkel kölcsönöket is folyósíthatnak számukra."

* Kérdésem: Magyarországon számíthatnak-e a gazdák a közvetlen kifizetések jelentős részének október 16-án kezdődő folyósítására? Nyújtott-e a magyar kormány (magyar állam) a likviditási gondokkal kűzdő tejtermelőknek állami támogatást, amennyiben igen hány gazdának, milyen mértékben ? Milyen állami kölcsön felvételi lehetőségeket kaptak a magyar gazdák?

Az intervenciós felvásárlásokról így ír a Dokumentum:

"A Bizottság július 13-án javaslatot tett arra, hogy a vaj és a sovány tejpor intervenciós felvásárlása augusztus után is folytatódjon, átmeneti jelleggel a 2009-2010-es idényben és esetleg a 2010-2011-es időszakban is.

Az intervenciós készletek mindaddig raktáron maradnak, ameddig értékesítésük zavart okozhat a belső piacon vagy a világpiacon."

* Kérem, tájékoztasson arról, hogy állnak a magyarországi intervenciós felvásárlások?

A további lehetőségek között a Dokumentum kitér a magántárolásra és az export visszatérítésekre is, a következők szerint:

d) Magántárolás

"A magántárolási támogatás augusztus 15. után is folytatódik."

e) Visszatérítés

"A Bizottság a jelenleg folyó nemzetközi tárgyalások figyelembe vétele mellett - ameddig csak szükséges - objektív szempontok alapján továbbra is lehetővé teszi export-visszatérítés igénybe vételét."

* Kérem Miniszterurat, tájékoztasson a magántárolási támogatások és az export visszatérítések helyzetéről, a számok tükrében! (Hány gazda kapott ilyen támogatást, milyen mértékben, összegben?)

A dokumentum 8.2 pontja a következőkre mutat rá:

8.2. A közvetlen támogatások átcsoportosítása - különleges támogatás

"A 73/2009/EK rendelet 68. cikke rendelkezéseinek értelmében egy tagállamon belül a közvetlen kifizetések bizonyos mértékig átcsoportosíthatók lesznek a termelők, az ágazatok és a régiók között. A tagállamok programokat hozhatnak létre a mezőgazdasági termékek minőségének és forgalmazásának javítására, illetve a környezet védelmének vagy az állatok jóllétének a fokozására.

(...)A tagállamok programokat hozhatnak létre a mezőgazdasági termékek minőségének és forgalmazásának javítására, illetve a környezet védelmének vagy az állatok jóllétének a fokozására. A tejkvóták fokozatos felszámolásával járó következmények enyhítésére a tagállamok a tejágazaton belül külön támogatás formájában segíthetik az érzékeny területeket vagy a kiszolgáltatott helyzetbe került tejtermelőket.

A tagállamoknak a szerkezetátalakítási vagy fejlesztési programok hatálya alatt álló területeken lehetőségük van a termeléstől függetlenített intézkedések alkalmazására (az egységes támogatási rendszer keretében újabb jogosultak megállapítására vagy a támogatási értékhatár megemelésére) az egységes támogatási rendszer (SPS) és az egységes területalapú támogatási rendszer (SAPS) pénzügyi keretének legfeljebb 10%-áig, azaz mintegy 4000 millió EUR erejéig.

A 10%-ból 3,5% (mintegy 1400 EUR) kötődhet a termeléshez.

A tagállamoknak 2009. augusztus 1-éig kell dönteniük a különleges támogatás szükségességéről a 2010. évet illetően. Azok a tagállamok, amelyek 2011-től kívánnak különleges támogatást alkalmazni, 2010. augusztus 1-jéig hozhatják meg ezt a döntést. A tanácsi rendelet lehetőséget ad a tagállamoknak arra, hogy döntésüket 2011. augusztus 1-jéig megváltoztassák. Ha ez problémát okozna, megfontolható e rendelkezés rugalmasabbá tétele.

A KAP állapotfelmérése megnövelte a tejtermelőknek nyújtható állami támogatások alkalmazási körét. Hogy a termelőknek kifizetendő támogatás ne csökkenjen a szükségesnél nagyobb mértékben, a tagállamok - a 3,5%-os felső határon belül - finanszírozhatják e támogatás legfeljebb 55%-át a tejtermelőknek szánt különleges támogatás formájában."

* Döntött-e a magyar kormány az augusztus 1-i határidőig, s sor kerül -e Magyarországon a fent körülírt ún. "különleges támogatásra"? Mit jelent ez konkrétan a magyar gazdák számára? A 73/2009/EK rendelet 68. cikke lehetőséget adna (adott volna?) arra is, hogy az almatermelők válsághelyzetét a kormány hatékony intézkedésekkel enyhítse.

(Az almatermelőknek a léalma botrányosan leszorított felvásárlási ára miatt kialakult válsághelyzetével kapcsolatban e levél későbbi részében kérek felvilágosítást.)

A Dokumentum 9. pontja a következő felsorolást tartalmazza:

"A vidékfejlesztés keretében a tejtermelők támogatásának az alábbi lehetőségei vannak:

* beruházási támogatás, például a tejtermelés hatékonyságának vagy az állatjóllét fokozásának az érdekében,
* kifizetések a kedvezőtlen helyzetű térségekben gazdálkodó tejtermelők részére,
* a környezetbarát tejtermelési formák támogatása, például a biotermelés, csökkentett trágyázású legelőgazdálkodás vagy a hegyi legelőgazdálkodás,
* egyes olyan állattartási formák támogatása, amelyek hozzájárulnak az állatok jóllétének előmozdításához, például legeltetési támogatás formájában,
* a tevékenységek diverzifikációjára irányuló támogatás, például a termelőhelyen történő értékesítés vagy a megújuló energia-termelés elősegítése,
* Azon tejtermelők támogatása, akik el kívánják hagyni az ágazatot, beleértve a korkedvezményes nyugdíjazás lehetőségét is.

A tejágazat szerkezetátalakításához kapcsolódóan egy további lehetőség, hogy a tagállamok ösztönözhetik erős termelői szervezetek kialakulását a tejágazatban."

* Kérem Miniszter Urat, szíveskedjen részletes tájékoztatást adni arról, hogy a fent felsorolt támogatási lehetőségek közül melyikkel milyen mértékben élt a magyar kormány.
Hány gazdának nyújtottak s milyen mértékben a felsorolt támogatási formákból? Milyen intézkedéseket tett a kormány a termelőhelyen történő értékesítés elősegítésére? (A gazdák hozzám érkező panaszaiból úgy tudom, hogy számos helyen az illetékes hatóságok mindent megtesznek a termelőhelyen történő értékesítés akadályozására, teljességgel szembemenve ezzel az EU javaslatának és a helyi értékesítést következetesen bátorító, támogató politikájának.) Hogyan ösztönzi a kormány erős termelői szervezetek kialakulását a tejágazatban? (A Dokumentum későbbi részéből tudjuk, hogy az EU arra is biztatja a tagállamokat, hogy a termelői szervezetek/szövetkezetek működési költségeihez járuljanak hozzá, ily módon is lehetőséget adva kialakitásukra és fennmaradásukra. Van-e erre példa Magyarországon? Milyen példák vannak a termelői szövetkezetek kialakulásának egyéb formában történő ösztönzésére?)

2. A versenyhatósági intézkedésekkel kapcsolatos információ kérés (nem kizárólag a tejtermelőkkel kapcsolatosan)

A Dokumentum fontosnak tartja a versenyjogi szabályok betartatását a tagállamokban, nyilvánvalóan utalva például a hipermarketláncok árleszorító gyakorlatára, illetve egyéb a tisztességes versenyt sértő megnyilvánulásaira. A versenyellenes - például a termelői/felvásárlási árakat mesterségesen leszorító - tevékenység elleni fellépésre nézve a Dokumentum a következő javaslatokat teszi:

10.2. Verseny

"A Bizottság - a Versenypolitikai Főigazgatósággal az élen - vizsgálja az esetleg előforduló versenyellenes gyakorlat eseteit az élelmiszer-ellátási láncban, különös tekintettel a tejágazatra. A versenypolitika az egyenlő versenyfeltételek biztosításában és a versenytorzulás megakadályozásában kulcsszerepet játszik az ágazat szempontjából. Ha a Bizottság megállapítja, hogy nincs igazi verseny, akkor habozás nélkül élni fog a Szerződésben biztosított hatásköreivel. Ugyanolyan fontos szerep hárul a hasonló hatáskörrel rendelkező nemzeti versenyhatóságokra is, akik a versenyjogot a nemzeti piac sajátosságainak megfelelően tudják alkalmazni. Ezért e szervek között az Európai Versenyhatóságok Hálózatán belüli párbeszéd javításával és további informális egyeztetések által hivatalosan is erősíteni kell az együttműködést és a bevált módszerek megosztását."

Kérem Miniszter Urat, tájékoztasson arról, milyen versenyhatósági intézkedések történtek a termelők (gazdák) védelmében, különösen az árakat leszorító, a versenyt látványosan tisztességtelenül korlátozó szupermarket/hipermarket láncok esetében? Ezt a kérdésemet nem csupán a tejtermelőkkel kapcsolatosan teszem fel, hanem általában a mezőgazdasági termékekkel kapcsolatos versenyhatósági szerepvállalás vonatkozásában, azaz arra vagyok kiváncsi, mit tesznek a magyar versenyhatóságok azért, hogy a gazdákat/termelőket a teljes kiszolgáltatottságtól megvédjék, a versenyt sértő tevékenységet -különösen az említett láncok vonatkozásában - megtiltsák? Megszervezte-e a kormány azt, hogy a magyar versenyhatóságok -az EU javaslatának megfelelően - megismerhessék és alkalmazzák a más uniós országokban bevált versenyhatósági módszereket? Van-e ilyen terve a tárcának?

3. Tájékoztatás kérése az almatermelők (és az almatermelés) válsághelyzete kapcsán

Utolsó kérdéseim a léalma felvásárlással kapcsolatban - illetve az alma-ágazat teljes szervezetlenségének eredményeként - kialakult válsághelyzettel kapcsolatosak. A válsághelyzet ma már az egész ország számára ismert. A fő kérdés, hogy mit tesz az állam, mit tesz a kormány a drámai helyzet orvoslására. Az alma ültetvényeket az elmúlt lo évben sok milliárdos támogatással létesítették az adófizetők pénzéből és most sorsukra hagyja őket -és a gazdákat, az almatermelőket - az állam. Más megfogalmazásban: a nagyrészt közpénzből megvalósított beruházás most - a válság és a kormányzati tehetetlenség miatt- nem hoz hasznot az országnak, de tönkremennek az almatermelők is, vagy kivágják, vagy sorsukra hagyják az almafákat.
Mindez történik abban a Szabolcsban, ahol így is nagyobb a munkanélküliség az átlagnál és jelentősebbek a megélhetési gondok.

* Milyen intézkedéseket tervez a minisztérium az ágazat rendbetételére? Hogyan kívánja a kormány az EU és a magyar jogszabályok elvárásainak megfelelően - biztosítani a verseny tisztaságát, a termelők védelmét és a nemzeti vagyon herdálásának megakadályozását általában a magyar mezőgazdaságban és specifikusan az alma ágazatban?
* Kérem Miniszter Urat, tájékoztasson arról, lát-e a tárca lehetőséget az iskola-alma program beindítására? Az EU a 2010. évre - a költségvetés részévé téve- iskola-alma programot indít. Javaslom, hogy a magyar kormány -az ágazat és a gazdák válsághelyzetére tekintettel - legyen proaktiv és már az idei évben indítsa el a programot, összhangban az Unió elképzeléseivel. Hajlandó-e erre a kormány? (Mint köztudott, a léalma felvásárlásakor mintegy 40 százalékban étkezésre alkalmas almát vesznek át a felvásárlók -s adnak tovább magas áron. Ennek a gyakorlatnak a tisztességességéről és jogszerűségéről most nem szeretnék vitát kezdeményezni. Mindazonáltal ezen összefüggés alapján világos, hogy a mesterségesen és tisztességtelenül leszorított léalma felvásárlási ár helyett az iskola -alma program beindításával tisztességes ár realizálható.)
* A drámai mértékű jégkár kompenzálására, enyhítésére a ténylegesen elszenvedett kár töredékének erejéig került csak sor, az almatermelők -és más gazdák - vonatkozásában. Helyesnek tartja-e ezt Miniszter Úr, illetve van -e lehetőség további kárenyhítésre?

Kérem Miniszter Urat, hogy a fenti kérdéseimre a lehetőség szerinti legrövidebb időn belül válaszolni szíveskedjék. Ezúton is kérem arra, hogy az ismertetett Dokumentumban felsorolt intézkedéseket a legnagyobb számban és a lehető legnagyobb mértékben alkalmazzák a válsághelyzetbe jutott magyar gazdák érdekében.

Sajnálatos módon ezen intézkedések - teljeskörű kihasználásuk esetén is - csupán "tűzoltó" jellegűek. A valódi megoldást az alapproblémák megoldása jelentené. Magyarország úgy csatlakozott az Európai Unióhoz, hogy piacaink száz százalékát kellett felajánlanunk, "cserébe" pedig a régi tagállamok mezőgazdasági támogatásának 25%-át kaptuk. Ezt az igazságtalan és egyben jogszerűtlen "cserét" ideje lenne orvosolni. Vagy haladéktalanul meg kellene szereznünk a 100%-nyi mezőgazdasági támogatást vagy piacainkat védelmére kellene lehetőséget követelnünk, hiszen enélkül a magyar mezőgazdaság teljesen tönkremegy. A túlhajszolt liberalizáció eredményeként Magyarországra áramlik a külföldi élelmiszer, leszorítva az árakat, eltorzítva a piacot, tönkretéve a gazdákat és az országot is. (Az almaágazat válságának is egyik fő oka a kinai almasüritmény beengedése az országba. A tejágazat válságának egyik fő oka szintén a Magyarországra áramló hatalmas mennyiségű külföldi tej, tejtermék illetve "mű-tejtermék". ) Valódi orvoslást az jelent majd, amikor a teljes liberalizáció helyett átgondolt szervezésre kerül sor, s a WTO által diktált szabadkereskedelmi logikának a mezőgazdaságra erőltetését felváltja az élelmiszer önrendelkezés jogának gyakorlása. Ennek keretében az államok illetve a helyi közösségek maguk dönthetik el mit és hogyan kívánnak megtermelni s az embereknek joguk lesz helyben megtermelt, egészséges élelmiszert fogyasztani. Itt az ideje -a gazdaság és a politika egészében, s így a mezőgazdaságban is - egy új paradigma bevezetésének. Nem lehet tovább kozmetikázni azt a globalizált világuralmi rendet, amely látványosan megbukott. A globalizáció helyett lokalizációra, a kizárólag profit és pénzközpontú szabadkereskedelmi logika helyett ember és közösségközpontú döntéshozatalra van szükség.

Nem úgy kell feltenni a kérdést, hogy mi hoz több profitot, hanem úgy, hogy mi a jó döntés az emberek szempontjából s a közösség (így a falu, a vidék megmaradása és fejlődése) szempontjából.

Tájékoztatom, hogy levelemet megküldöm az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága tagjainak, s a sajtó útján a magyar nyilvánosságot is tájékoztatom, mind levelemről, mind az Ön szíves válaszáról.

Tisztelettel

Morvai Krisztina,
EP képviselő
(Független/a Jobbik Delegáció tagja)

SZÁNDÉKNYILATKOZAT

A Magyarok Szövetsége Bács-Kiskun megyei szervezete és a Jobbik Magyarországért párt kecskeméti szervezetének közös nyilatkozata:

1. A két szervezet közösen kinyilvánítja, hogy egymás mozgalmát, a nemzeti értékek képviseleteként tartják számon.

2. Mivel a jövőbeni magyarországi változások csak egységes nemzeti oldal fellépésével képzelhetők el, ezért egymást természetes politikai szövetségesnek tekintik.

3. Az MSZ. Bács-Kiskun megyei szervezete, valamint a Jobbik kecskeméti szervezete megállapodik abban, hogy e dokumentum aláírásától számított két héten belül meg szerveznek egy Vukics Ferenc /MSZ országos elnök/, és Vona Gábor /Jobbik országos elnök/ találkozót Kecskeméten, melynek célja a helyi szövetség országos szintűvé emelése lesz.

4. Ezt követően a két szervezet megbízottai, minden fontosabb helyi, illetve országos politikai esemény előtt kölcsönösen egyeztetnek egymással és a hatékony fellépés érdekében közös cselekvési tervet, dolgoznak ki, melynek elfogadása után az abban vállaltakat kölcsönösen betartják.

5. A két szervezet a továbbiakban keresi a kapcsolatot egyéb nemzetért tenni akaró mozgalmakkal, - Hatvannégy Vármegye, TRMSZ, stb, - és tárgyalásokat kezdeményez, egy nagy nemzeti koalíció létrehozása érdekében.

6. Kinyilvánítjuk, hogy a későbbiekben megalakuló NEMZETI KOALÍCIÓBAN sem kívánjuk a benne résztvevő pártokat és civil mozgalmakat összemosni, de ugyanakkor a hatékony cselekvés érdekében egyetlen egy nemzeti érzelmű lélekről sem kívánunk lemondani.

7. A tárgyaló, nemzeti erőket képviselő felek, megegyeznek abban, hogy a tárgyalások befejezéséig nyilvános kritikát, észrevételt egymás szervezetével szemben nem fogalmaznak meg.

Kecskemét 2009-09-24

KÖLCSÖNÖS SEGÍTSÉG LEHETŐSÉGE

Oross Gábor kistermelő (bácsai lakos) jutott bajba, mert idegen szívű felvásárlók megállapodásuk ellenére sem hajlandók átvenni tőle a terményeket. Nagyon nehéz helyzetbe került családjával együtt, és még 10-15 ember, akit folyamatosan foglalkoztat. A következő terményeket kínálja önköltségi áron, sőt egyes esetekben még az alatt is.

Étkezési paprika. Frissen szedett jó minőségű. Zsákolva (kb 16 kg-os kiszerelésben) Ára: 1.600,- Ft/zsák.

Étkezési burgonya. Két féle (sárga "kiflikrumpli" és rózsaszínű hagyományos). Frissen felszedett, nem apró, jó minőségű. Zsákolva, kb. 30 kg/zsák. Ára: 1.200,-Ft/zsák.

Három féle körte (alexandra, vilmos a harmadikat nem írtam fel). Szép termés, elálló, jó minőségű. Ez lehet a vásárló által szedve is, meg lehet kérni leszedve is. A leszedett körte ára: 120,- Ft/kg. Szedés helye: Nagybajcs-határ.

Négy féle alma (mucsu, golden, jonatán, early-gold). Szép termés, az első két fajta, akár tél végéig is fogyasztható kedvező tárolási körülmények között. Ez pillanatnyilag szedés alatt van, most van (mától) "szedd magad" Vámosszabadin a Szabadi u. 1/a mögött. Ha a vevő szedi le 60,- Ft/kg, fa alól rétes alma 20,- Ft/kg. De meg lehet állapodni szedett árban is, ennek az ára még nyitott.

Természetesen aki igényli, annak számlát is tud adni,az ár ennek függvényében módosul.

Nagyobb mennyiségnél szállításban segít.

Gábor kiváló őstermelő, segítsünk rajta!!!

A Gábor telefonszáma: 06 30 49 64 114

Üdvözlettel: Németh Judit

GY-M-S megyei elöljáró

http://www.magyarokszovetsege.hu/content/oszi-bevasarlas
http://www.magyarokszovetsege.hu/content/oszi-bevasarlas


2009. szeptember 28., hétfő

Velseni Szerződés

Köszönet érte Katicabogár - nak

Levelet kaptam, amit közzé kell tenni, mert a Velseni Szerződésről magam sem hallottam eddig!


Bene Gábor



"Közeledik az október 3. ír szavazás a Lisszaboni Szerződésről. Ez önmagában is jól kivillogtatja az Európai Unió anti-demokratikus jellemét, hiszen tavaly már szavazott az ír nép és most csak azért kell ismét szavaznia, mert akkor merészelt NEM-et mondani a Lisszaboni Szerződésre. Múltkor már írtam az Lisszaboni Szerződés bevezetésének néhány fontos következményeiről, most egy olyanról írok, amiről még kevesebben tudnak.

Jelenleg az a helyzet az európai országokban, hogy csak a nemzeti rendőrség léphet fel a polgári zavargások ellen. Ugyanis, jelenleg még nem az EU hatásköréhez tartoznak a nemzeti belügy és rendészeti intézkedések, hanem az országos kormányok hatásköréhez. Tudjuk, hogy ez Magyarországon nem sokat jelent, de azt is tudjuk, hogy Magyarország már nem igazán egy jogállam. Azonban, még Magyarországon sem merészelt a gengszterváltás óta egy kormány sem idegen rendfenntartó erőket bevetni hivatalosan a magyar tüntető polgárok ellen. Ismétlem: "hivatalosan"... érti, aki akarja! Nos, ez nyomban meg fog változni a Lisszaboni Szerződés bevezetése esetén.

Nagyon kevesen tudják (az európai médiák szinte nem is számoltak be erről...), hogy ugyanazon a napon amikor Lisszabonban hivatalosan megszületett a Lisszaboni Szerződés, azaz 2007 október 18-án, létrejött párhuzamosan egy másik szerződés Velsen holland városában, az ú.n. Velseni Szerződés. Ezt akkor helyben és diszkréten aláírták az európai kormányok bankárseggnyaló képviselői és szó sem volt népszavazásról vagy akár csak arról, hogy az országos parlamentek elé legyen terjesztve ez a Velseni Szerződés, ami arról szól, hogy az EU létrehoz egy úgynevezett "European Gendarmerie Force" szervezetet, azaz "Európai Csendőrség"-et. A Velseni Szerződés pontosabban arról szól, hogy olyan utcai zavargások esetében bármelyik európai országban és különösen azok ellen, amelyek az Európai Unió intézkedései ellen irányulnának, a helybeli kormány "segítségül" hívhatja a tömegoszlatásra szakosodott Európai Csendőrséget. Ahogy már mondtam, jelenleg Európában a nemzeti alkotmányok nem engedélyezik az országos kormányokat idegen rendfenntartó erőket bevetni saját népük ellen és ezért is vette eddig körbe ekkora csend a Velseni Szerződést; ez nyomban meg fog változni, ha a Lisszaboni Szerződés bevezetésre kerül, mert akkor az országos belügy és rendészeti intézkedések törvényszerűen is Brüsszel irányítása alá kerülnek.

Jelenleg az Európai Csendőrség francia, holland, olasz, portugál, spanyol és... román csendőrökből áll. Katonai szervezés jellemzi az alakulatot és nem csak a szokásos tömegoszlató fegyverekkel (gumibot, könnygáz, vízágyú...) vannak felszerelve, hanem éles lőfegyverekkel is. Az Unió elképzelése szerint, polgári zavargások esetében hatékonyabban lehet fellépni a tömeg ellen, ha az oszlató erők idegen tagokból állnak. Ezt már jól tudták és alkalmazták is annak a másik "Unió" idejében, amit Szovjet Uniónak neveztek és amit ugyanazok az immár több, mint két évszázados és világuralomra törekvő bankárdinasztiák hoztak létre a huszadik század elején, mint később az Európai Uniót...

Mézesmózes"

Nyílt levél Bajnai Gordonnak

A Csongrád megyei kistelepülések független polgármestereinek nyílt levele a miniszterelnökhöz

PDF formátumban, a csatolmányban.

Forrás:>>  PROMENAD.HU


Attachment: Nyilt level.pdf

Hírek - röviden



Október 10-én 11 órára a jövő évi költségvetéssel szembeni tiltakozásként demonstrációt szerveznek a Fidesz önkormányzati vezetői a Kossuth térre.
Tovább>>


Tiltakoznak a nagycsaládosok a költségvetés-tervezet ellen


Módosítsák a 2010-es költségvetés-tervezet gyermekeket érintő tételeit - ezt szeretné a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE). A Bethesda Gyermekkórházzal és a Magyar Zeneiskolák és Művészeti Iskolák Szövetségével közösen tartott hétfői tájékoztatójukon egyebek mellett elhangzott: nem értenek egyet azzal, hogy kevesebb pénz jut majd jövőre a gyermekek étkeztetésére, művészeti képzésére és kórházi ellátására.
Tovább>>

Agresszív ügynöki hálózatot vizsgált a PSZÁF


A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) átfogó vizsgálatot folytatott a csehországi székhelyű Capital Partners befektetési szolgáltató ügynöki hálózata ügyében és megállapította: annak tevékenysége az ügyfelek számára átláthatatlan, eljárási módjuk felveti az agresszív kereskedelmi gyakorlat gyanúját, egy sor ponton törvénysértő lehet - olvasható a PSZÁF hétfői közleményében.
Tovább>>

Nemsokára oltanak, de még nem ismerik a vakcinát


Három nappal az oltás kezdete előtt még mindig nem nem kaptak tájékoztatót a háziorvosok az új típusú influenza elleni vakcina mellékhatásairól, de magát a készítményt sem látták még. Mindössze egy körlevelet küldött nekik az ÁNTSZ, hogy hol tudják beszerezni az oltóanyagot.
Tovább>>

Budapestre küldik a betegeket a régiós szívközpontból


Bár augusztustól régiós szívkatéterezési központ a Fejér Megyei Szent György Kórház, az akut infarktusos betegek alig a felét küldik csak ide. Budapestre szállítják annak ellenére, hogy 90, 120 perccel később jutnak a megfelelő ellátáshoz. Ezzel pedig csökken a betegek életesélye, mert minden órában a meglévő szívizomzat fele pusztul el.
Tovább>>


Diszkóból az intenzívre - három fiatalt szállítottak kórházba


Életveszélyes állapotban szállítottak kórházba három fiatalt a hétvégén Baranya megyében.
Tovább>>

Nem tudtak megegyezni a többletfinanszírozásról


A hétfői szakértői tárgyalásokon sem tudtak megegyezni az érdekképviseletek a minisztérium képviselőivel az egészségügy többletfinanszírozásáról. A tárca továbbra is mindössze 4,5 milliárd pluszforrást adna az ágazatnak.
Tovább>>

Sólyom a sydney-i főkonzulátus megtartását szorgalmazta


A sydney-i főkonzulátus megtartását szorgalmazta a köztársasági elnök ausztráliai látogatásán. Sólyom László szerint a magyar államnak kötelessége fenntartani minden olyan külképviseletet, ahol jelentős számban élnek magyarok.

Az államfő azt mondta: a Fidesz elnöke egyik tárgyalásukon megígérte: kormányra kerülésük esetén újra megnyitják a sydney-i főkonzulátust, ha az a kormány most átmenetileg be is zárja azt.

- Beszéltem Orbán Viktorral, aki azt mondta, hogy ha ők nyerik meg a választásokat, akkor egészen biztosan vissza fogják állítani a sydney-i főkonzulátust. Minden olyan helyen, ahol jelentős számú magyarság él, kötelességünk fenntartani az állami képviseletet, ami kapcsolatot és szervezeti központot jelent, és ezeket egyszerűen nem adhatjuk fel. Ez vonatkozik Torontóra, Sydney-re és még néhány olyan helyre, ahol nekünk jelen kell lennünk - jelentette ki Sólyom László köztársasági elnök.

(hírTV)

Romagyilkosságok: nem publikusak a friss szakértői jelentések

(Újabb DNS-minták?)
Elkészültek az újabb szakértői vélemények a romák elleni támadásokkal kapcsolatban, de az ezekben szereplő információkat egyelőre nem osztják meg a nyilvánossággal. A Nemzeti Nyomozó Iroda hétfői közleménye szerint a szakértői véleményeket először a gyanúsítottakkal ismertetik majd.

A Nemzeti Nyomozó Iroda tájékoztatása szerint elkészültek a szakértői vélemények a roma-támadásokkal kapcsolatban. Ezeket jelenleg az NNI munkatársai tanulmányozzák és elemzik. A szakértői véleményeket először a gyanúsítottakkal ismertetik majd, a nyilvánosság - nyomozástaktikai lépésekre hivatkozva - csak később kap tájékoztatást.

Mint ismert, az elmúlt egy évben összesen kilencszer támadtak romákra fegyverrel és Molotov-koktéllal az eddigi adatok alapján. A támadásoknak összesen hat halálos áldozata van. 2008 novemberében két ember halt meg, amikor Molotov-koktélt dobtak, és rálőttek két család házára éjszaka Nagycsécsen. Idén februárban egy ötéves kisfiút és édesapját lőtték agyon Tatárszentgyörgyön, áprilisban pedig késő este saját háza előtt egy autójához tartó, éppen munkába induló férfit Tiszalökön. Augusztus elején a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kislétán saját otthonukban lőttek rá sörétes fegyverrel egy anyára és kislányára; a 45 éves asszony meghalt.

A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai a Terrorelhárító Szolgálat embereivel augusztus végén csaptak le a feltételezett gyilkosokra egy debreceni szórakozóhelyen. Négy embert vettek őrizetbe, köztük egy testvérpárt. Ők 28 és 42 év közötti férfiak, mindannyian Hajdú-Bihar megyében élnek, egy részük debreceni. Mint kiderült, már a következő támadásokat tervezték. A négy férfit augusztus végén helyezte előzetes letartóztatásba a bíróság, múlt szerdán azonban ezt meghosszabbították, így a gyanúsítottak december 23-ig biztosan rács mögött maradnak.

(FH)

2009. szeptember 27., vasárnap

Kárpátaljáról - Műsorajánló



„Bús düledékein”, „Máramarosi bércek között”, kárpátaljai túrakönyvek, melyek hiteles képet igyekeznek közvetíteni Kárpátalja földrajzáról, történelméről. Abban a reményben íródtak, hogy egyre több anyaországbélit a Tisza forrásához, Munkács várába vagy Vereckére vezetnek.

MAGYAROK: 2009. szeptember 27-én, 19.05-19.55 - Ismétlés

Szerkesztő: Horváth Ágnes

E-mail címünk: magyarok@lanchidradio.hu

A könyvek szerzője Kovács Sándor 10 éve él a határokon innen, megtanulta, mennyire fontos, hogy az utazó, ne csak azt lássa, ami előtte van, hanem tudja minden rom, fatemplom történetét, a falucska történelmét, és megismerje az ott élők lelkületét, legyenek azok magyarok, ukránok, vagy russzinok.

ÉLŐ adás:  http://lanchidradio.hu/%C3%A9l%C5%91_ad%C3%A1s_hallgat%C3%A1sa

Lánchíd Rádió



2009. szeptember 25., péntek

Olvasókuckó - A legyek ura (elemzés):

Rating:★★★★★
Category:Books
Genre: Entertainment
Author:William Golding

http://olvasokucko.tvn.hu/main.php?do=olvas&konyv=13

Milliós kártérítés a Kruchina fivéreknek

MTI 2009. szeptember 25., péntek 18:05 | 

Milliós kártérítést ítélt meg első fokon, nem jogerősen a 2006 őszi fővárosi zavargásokkal kapcsolatos rendőri fellépés miatt a Kruchina fivéreknek a Fővárosi Bíróság pénteken.

"A magánszemélyek által a Magyar Állam ellen kártalanítás miatt a Fővárosi Bíróság előtt indított eljárásban a bíróság a mai napon ítéletet hozott, melyben kötelezte az alperest, hogy a 13 napig tartó házi őrizetre figyelemmel, 15 nap alatt fizessen meg az I. rendű felperesnek 437.110 Ft-ot, a II. rendű felperesnek pedig 400.000 Ft-ot és ennek 2007.01.03-tól járó törvényes kamatát. Ezt meghaladóan a bíróság a felperesek keresetét elutasította. Az ítélet nem jogerős" - közölte a Főváros Bíróság sajtótitkársága az MTI érdeklődésére.

Másfél éve indított húszmilliós kártérítési pert a 2006 őszi fővárosi zavargások utáni rendőri intézkedések miatt a magyar állam ellen két fiatalember.
A testvérpárt 2006 szeptember 21-ről 22-re virradóra fogták el a rohamrendőrök a Belvárosban. A fiúkat elmondásuk szerint súlyosan bántalmazták, ütötték, rúgták, gumibotozták, elektromos sokkolóval földre kényszerítették a rendőrök. Majd a bíróság mindkettőjüket házi őrizetbe helyezte, illetve később lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el, amit csupán 2007 decemberében szüntettek meg.

További részletek: Ez nem Amerika, kisköcsög! [1]

A két fiatalember ellen súlyos, erőszakos bűncselekmények miatt büntetőeljárás indult, amelyet időközben megszüntettek. Ez után indították meg a polgári pert a magyar állam ellen, melyben fejenként 9-9 millió forintos nem vagyoni kártérítést és több százezer forintos vagyoni kártérítést követelnek a jogtalanul elszenvedett sérelmek miatt.

További részletek: Futni hagyták a 'két köcsögöt' [2]

A kereset szerint egyikük elvesztette külföldi munkahelyét és nem tudott beiratkozni az egyetemre, másikuk pedig külföldi ösztöndíjától esett el.
Korábbi személyes meghallgatásánál a testvérpár egyik tagja a bíróság előtt elmondta: családjuk jó hírnevén is súlyos csorba esett, hiszen környezetük úgy véli, Magyarország jogállam, ahol az embereket nem börtönzik be oktalanul, azaz ők ketten is bizonyára súlyos bűncselekményeket követtek el. A magas összegű nem vagyoni kártérítési igénnyel kapcsolatban megjegyezte: ez talán alkalmas lehet arra, hogy a magyar állam a jövőben tartózkodjék a hasonló jogsértésektől.

További részletek: Ötven év múlva is ugyanígy verni fogják önöket [3]

Egy korábbi tárgyaláson a magyar állam nevében eljáró igazságügyi minisztérium képviselője az alperes érdekének megóvása miatt nem járult hozzá perbeli nyilatkozatainak az újságírók általi rögzítéséhez és közzétételéhez, így csupán a bírói ismertetésből derülhetett ki a nagy nyilvánosság számára, hogy az állam nem ismeri el felelősségét az ügyben, s a kereset elutasítását kéri.

További részletek: Tilos fényképezni a Magyar Államot [4]

>>> Rendőri túlkapások dosszié

EDDA - Lelkünkből, Pecsa 2006 december




A gyertya szépen lángol,
Nem fújja már a bántó szél.

A viasztest elolvadt,
Valahol új életre kél.
A Föld már elengedte,
Az égen egy csillag ragyog.

Szelíden kérik Őt,
S Ő játszik egy égi dallamot.

Eggyé forrt kéz a húrral,
És már egy új ütembe kezd.
Lassúbb és csöndesen szól,
Úgy üzeni: megérkezett.

Ref.: (2x)
Lelkünkből szól ez a dal.
Örökre velünk maradsz,
Őrizzük mosolyodat.

Vihar, kiált kegyetlen,
Elválaszt zord idők keze.

Az ész hazug; ne engedd,
Ne, hogy a reményt elvegye!

A Föld már elengedte,
Az égen egy csillag ragyog.

Szelíden kérik Őt
S Ő játszik egy égi dallamot.
Minden üvöltve lázad,
Hol van az elrabolt hitünk?
A lelked halhatatlan,
De a fájdalom elönt.

Ref.:(4x)
Lelkünkből szól ez a dal.
Örökre velünk maradsz,
Őrizzük mosolyodat.

szövegíró : Gömöry-Pataky

Meghalt Bujtor István

2009. szeptember 25., péntek, 14:05

Hatvanhét éves korában elhunyt Bujtor István színész - közölte az [origo]-val Talabér Márta a Veszprém Megyei Önkormányzat közgyűlésének alelnöke. A veszprémi színházat igazgató művész július végén került kórházba életveszélyes állapotban.


Bujtor István július végén, életveszélyes állapotban került a veszprémi kórházba. Állapota fokozatosan, lassan javult, és tegnap arról érkezett hír, hogy a művészt kiengedték a kórházból, és rehabilitációját Budapesten folytatják, azonban pénteken egyelőre ismeretlen okokból rosszabbodott Bujtor állapota és egy fővárosi kórházban elhunyt.

Bujtor Istvánt az 1980-as A Pogány Madonna óta szinte mindenki a dörzsölt, vitorlázást és nőket sem megvető balatoni nyomozó, Ötvös Csöpi szerepéből ismeri. Csöpi és partnere, Kardos doki (Kern András) összesen négy bűnügyet göngyölítettek fel a moziban (a Madonna után jött a Csak semmi pánik, Az elvarázsolt dollár és a Hamis a baba), tíz év kihagyás után, a 2000-es években pedig átköltöztek a kisképernyőre, hogy a Zsaruvér és csigavér-tévéfilmekben folytassák a balatoni nyomozást.

Az eredeti Ötvös csöpi-filmek valami egészen egyedit tudtak: a korábban magyar filmen nemigen létező vicces akciókrimik menőségükkel elérhető közelségbe hozták a nyugatot, miközben a mindenki számára ismerős és kedves balatoni hangulatot árasztották magukból. Bujtor nem véletlenül találta ki, hogy az Ötvös Csöpi-filmek helyszíne a Balaton legyen, szenvedélyes vitorlázó, hatszoros magyar bajnok volt.

Persze az 1942-es születésű Bujtor karrierje nem Csöpivel kezdődött. A közgazdász végzettségű Bujtor első filmszerepét az 1964-es A kőszívű ember fiai-ban játszotta, első főszerepét pedig az ugyanebben az évben bemutatott Máriássy Félix rendezte Karambol-ban alakította, ahol féltestvérével, Latinovits Zoltánnal játszott együtt.

Forrás: [origo]
Bujtor István és Kern András a Hamis a baba című 1991-es filmben

Folyamatosan kapta a filmszerepeket, miközben színházban is játszott: pályája során tagja volt a győri Kisfaludy Színháznak, a József Attila Színháznak, a Pécsi Nemzeti Színháznak, a Vígszínháznak, a székesfehérvári Vörösmarty Színháznak és a veszprémi Petőfi Színháznak, melynek 2007 végétől igazgatója volt.

A Sándor Mátyás utolsó jelenete és végefőcíme:
http://videa.hu/flvplayer.swf?v=Ww3NbraE5B18HFNe

Jelentősebb filmes, illetve tévészerepei közé tartozott a Bors (1968) című tévésorozat, Simó Sándor Szemüvegesek (1969) című filmje, Szomjas György Talpuk alatt fütyül a szel-e (1976) és az 1979-es Sándor Mátyás című Jules Verne-adaptáció.

Számos színházi rendezés fűződik a nevéhez, a Petőfi Színházban az elmúlt évadban mutatták be a Száll a kakukk fészkére alapján készült Kakukkfészek című darabot a rendezésében, amelyben Bromdent, a hatalmas termetű, magát süketnémának tettető indián szerepét is eljátszotta.

Forrás: [origo]
Bujtor István és Eperjes Károly a Kakukkfészek című előadásban

Filmrendezőként először A Pogány Madonná-ban próbálta ki magát, és a többi Ötvös Csöpi-filmet is ő maga jegyzi, valamint A három testőr Afrikában című 1996-os Rejtő Jenő-adaptációt. A Szomszédok című tévésorozat huszonkét epizódját rendezte, a 213. részben szerepelt is: Taki bácsival, Almával és Sándorral hajókázni indultak a Balatonon. Rendszeresen szinkronizált, elsősorban Bud Spencer filmjeit: huszonhétszer kölcsönözte a hangját az olasz színésznek.



2009. szeptember 24., csütörtök

Az utolsó huszárok

Rating:★★★★★
Category:Books
Genre: History
Author:Győrffy - Villám András

Az utolsó huszárokGyőrffy - Villám András-Az utolsó huszárok

Hagyomány-Könyv-
Magyar Menedék Könyvesház -
- Püski-masszi könyváruház


Huszárokról írni mindig hálás feladat - kezdte a bemutatót dr. Markó György ezredes, a Múzeum főigazgató helyettese. A fergeteges rohamok, a dicsőséges ütközetek, a magyar történelem megannyi felemelő vagy éppen szomorú eseménye - kimeríthetetlen téma. Ez a könyv mégis kicsit más. Azokról a köztünk élő, idős emberekről szól - azok szólalnak meg benne - akik még viselték a huszár egyenruhát, huszárként szolgáltak a második világháborúban. Hat színes egyéniség életútját tárja fel a kötet. Mindegyikük más, mégis van egy közös, az egész életükön áthúzódó vezérfonal: A lóhoz és a lovastárshoz fűződő megkülönböztetett tisztelet, szeretet.

"...Lovas szellemtől áthatott az az ember, aki a jóságos természet mellett bátor szívű. Aki lovában, önmagában és fegyverében bízik, aki lovt önmagánál is jobban szereti és ápolja. Aki a legválságosabb helyzetben is merész elhatározásra jut és azt nyomban tettel követi. Az ilyen ember nem ismer nehézséget, eleme a támadás, és még a hátrálásban is csak eszközt lát arra, hogy kedvezőbb viszonyok közt újra támadhasson..."
(Szolgálati Szabályzat)
Győrffy-Villám András - agrármérnök, hagyományőrző huszár
"...Régi arisztokrata családba születtem, édesapám báró Győrffy-Villám Lajos m. kir. százados volt, édesanyám pedig erdélyi nemesi családból, a csíktaplócai Lázárok közül származik. Ez természetesen sokban meghatározta az életutamat, gondolkodásomat, világképemet..."
http://www.demokrata.hu/heti-hir/gyorffy-villam-andras-agrarmernok-hagyomanyorzo-huszar

Meghívó Karcagra

Meghívó a kunok I. Világtalálkozójára, 2009. szeptember 24 - 27. között.A részletes megívót és programot a csatolt pdf. fájlban olvashatod.

Kun Miatyánk




2009. szeptember 23., szerda

Lajdi Péter - Liptó oldala

Rating:★★★★★
Category:Other
Katt ide>>Fél az egyház az ősmagyar vallástól (Lajdi Péter cikke)
Gondolatok egy egyházi körlevél kapcsán

Hírtallózó: Obama - PDSZ - SZDSZ

Obama: Nem várhat senki többé Amerikára (+kép)

Nem kívánja egyedül megoldani a világ problémáit az Egyesült Államok - jelentette ki Barack Obama az ENSZ Közgyűlésén szerdán elmondott beszédében New Yorkban. Az amerikai elnök szerint eljött az ideje, hogy a világ új irányt vegyen.

120 állam és kormányfő előtt elmondott beszédében Barack Obama elmondta: nem várhat senki többé Amerikára, hogy egyedül oldja meg a világ problémáit. „A világnak egy új irányba kell elmozdulnia. Meg kell teremteni a kölcsönös érdeken és a kölcsönös tiszteleten alapuló új korszakot” - jelentette ki az amerikai elnök, aki megválasztása óta először szólalt föl a világszervezet fórumán.

Obama elmondta, hogy a korábbi nézeteltérések és különbségek ellenére közös jövőn osztozik a világ, amelynek most négy problémakörrel kell szembenéznie: az atomfegyverek terjedésével, a béke és biztonság, a bolygó megőrzése, valamint a globális gazdaság kérdéseivel. Az amerikai elnök szerint hidakat kell építeni a régi ellenfelek között, és minden nemzetnek joga és felelőssége, hogy kihasználja az alkalmat. Az amerikai elnök beszédében jelentős részt szentelt a közel-keleti helyzetnek, és a tárgyalások feltétel nélküli újraindítására szólított fel.

(FH)

Magára maradt a PDSZ


Nem lépnek fel egységesen a pedagógus szakszervezetek a közoktatást sújtó megszorítások ellen. Noha a kormány költségvetési tervezetét ebben a formában a Pedagógusok Szakszervezete is elutasítja, szerdán mégis úgy döntöttek: nem hajlandóak közösen tiltakozni a többi szakszervezettel.

Kerpen Gábor a PDSZ elnöke elmondta: elképesztőnek tartja, ami a mai tárgyaláson történt.

- Úgy véljük, hogy a kollégáink igénye, hogy egységesen lépjünk fel és különösen ebben a helyzetben amikor több mint 60 milliárdot vonnak ki a közoktatásból, közvetlenül sújtják a diákokat és közvetlenül érheti jog és érdeksérelem a pedagógusokat is - fogalmazott Kerpen.

(hírTV)

Sándor Klára is búcsút intett az SZDSZ-nek


Sándor Klára úgy döntött, kilép az SZDSZ-ből, de az SZDSZ frakciójának tagja marad.

A politikus ezt az ATV esti műsorában jelentette be szerdán. Mint mondta, a kilépéséről szóló levelet még kedden írta meg. A szabad demokrata politikus ezzel Magyar Bálint példáját követi, aki pénteken lépett ki az SZDSZ-ből, de a liberálisok parlamenti frakciójának ő is a tagja kívánt maradni.

(FH)

Kapcsolódó:

Hamis vád miatt feljelentették Laborcot


Hamis vád miatt feljelentette a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatóját az Ud Zrt. Laborc Sándor 2008-ban saját nevén kezdeményezett eljárásokat a cég ellen, de a feljelentései alapján elrendelt nyomozások nagy részét már megszüntették.

Laborc a többi között államtitoksértés és magántitok jogosulatlan megismerése miatt tett feljelentést a Nemzetbiztonsági Szolgálat által megfigyelt biztonsági cég ellen. Ráadásul lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés gyanújával is vizsgálatot kért, de erről az azonnali házkutatás során kiderült, hogy alaptalan.

A cég vezetői szerint a lehallgatott telefonbeszélgetések alapján az NBH főigazgatója biztosan tudta, hogy nem használható lőfegyvereket tárolnak a székházban, mégis értesítette a rendőrséget.

Futó Barnabás, a cég jogi képviselője tudomása szerint az UD Zrt. feljelentése a Budapesti Nyomozó ügyészségről átkerült a katonai Ügyészségre.

(hírTV)



Életveszélyes fenyegetést kapott Hír TV stábja +Videó


Éles lőfegyvereket és lőszereket talált a rendőrség egy házkutatás során a Baranya megyei Berkesden a helyi cigány kisebbségi önkormányzat vezetőjének házában.

Tekintse meg a hírTV felvételét!
http://www.hirtv.hu/?tPath=/view/videoview&videoview_id=8888

Az Országos Cigány Önkormányzat helyi összekötőjének ingatlanához egy bejelentés nyomán mentek ki a rendőrök, mert azt feltételezték, hogy kábítószer van a lakásban. Végül drog helyett gépkarabélyt és pisztolyt találtak a nyomozók. A tulajdonosnak nem volt fegyvertartási engedélye, ezért eljárás indult ellene.

Amikor az ingatlanról felvételeket akart készíteni a Hír Televízió, a stábot a szomszédok életveszélyesen megfenyegették.

(hírTV)

Műsorajánló szerda estére

KETTESBEN - Szerda 23.05-23.55 Műsorajánló
Fafejűnek tartja magát, pedig csak egyszerűen véghez viszi, amit eltervezett. Lebeszélni nem lehet, eltántorítani lehetetlen. Szilágyi Ákos amerikai-magyar állampolgár, akinek lakcíme a Föld nevű bolygó és New York-i lakásában egy seregély várja…

KETTESBEN: 2009. szeptember 23-án, 23.05-23.55-ig - Műsorajánló
Ismétlés:
szeptember 24., csütörtök 05:05-kor és 19:05-kor

Szerkesztő-műsorvezető: Nagy Katalin

Telefonszámunk: 06-1-8148-755
SMS-számunk: 30/749-6720
E-mail címünk: kettesben@lanchidradio.hu

A nemzeti trikolór 12 hónapja címmel 2006 óta jön ki egy naptárral, amelynek fotóit pályázaton választja ki a Zsigmond Vilmos vezette zsűri. 2002-ben létre hozta a New York-i polgári kört, de részt vett a véres október 23-i ünnepségen és tüntetésen is. Fotografikát készít és címlapot tervez.

http://www.lanchidradio.hu/kezdolap

2009. szeptember 22., kedd

Magyarnak lenni - tudod, mit jelent?

Rating:★★★★★
Category:Other
Sajó Sándor: Magyarnak lenni

Nagypénteken holló mossa...



Fontold meg, hogy kit végzel ki! ;-))

Éjszakánként a kivégzett pénzügyminisztert látják



A grúziai legfelsőbb bíróság biztonsági őrei és alkalmazottai azt állítják, hogy éjszakánként szellemet látnak az épületben. A szemtanúk azt mondják, hogy az 1979-ben kivégzett pénzügyminisztert vélték felismerni a kísértetben.

A szellemről szóló hírek akkora riadalmat keltettek, hogy Kote Kublasvili, a bíróság elnöke utasítást adott a bíróság személyzeti főnökének, hogy a szóbeszédek valóságtartalmának tisztázására állíttasson fel éjszakai őrséget az épület különböző pontjain.

A hivatal számos munkatársa azt állítja, hogy az épületben maga Iuzi Kobahidze volt grúz pénzügyminiszter szelleme kísért, akit még 1979-ben tartóztattak le és végeztek ki korrupció miatt - írja az Interfaksz hírügynökségre hivatkozva a NEWSru hírportál.

Ez már nem az első eset, hogy szellemeket vélnek látni grúziai állami intézményekben. Legutóbb 2008-ban Lali Apciauri ismert grúz sztárügyvéd állította azt, hogy kísértetek járnak a tbiliszi fegyházban, amely egy régi pszichiátriai kórház helyére épült.

(FH)

470 millió értékű lefoglalt áru sorsáról dönthetnek

A napokban dönt a Karitatív Tanács arról, hogy pontosan milyen értékben fogad el árut a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságától. Az idei évben a VPOP összesen 775 millió forintnyi elkobzott árut ajánlott fel karitatív célra, ebből egy 250 milliós tételt már elfogatott a tanács, egy 470 millió forint értékű felajánlásról pedig a napokban döntenek majd.

A VPOP az elmúlt hónapokban összesen 470 milliós nagyságrendű tételt - elsősorban ruhákat - ajánlott fel a Karitatív Tanácsnak. Sipos Jenő, a VPOP szóvivője ezzel kapcsolatban elmondta: a tanács ezeknek általában az 50-60 százalékát fogadja el. Ebben az évben egyébként eddig 775 millió forint értékben ajánlottak fel árut, ennek valamivel több mint az egyharmadát, összesen 250 millió forintot érő tételt már elfogadtak. A 470 milliós „készlet” sorsáról a napokban várható döntés.

Kedd délelőtt egyeztetésén a VPOP és a Karitatív Tanács tisztázta a korábbi, felajánlott áruval kapcsolatos félreértéseket is, vagyis hogy a mai napig „csak” 250 millió forintnyi holmi került a rászorulókhoz, és mostanáig nem született döntés a 470 milliós készlet sorsáról. Ez visszhangot váltott ki a médiában is, pedig ennek az volt az oka, hogy a nyári szünetben, vagyis az utóbbi két hónapban a tanács nem ülésezett.

Az elkobzott és felajánlott tételek között a ruházati termékeken kívül műszaki cikkek és játékok is vannak. A legnagyobb gondot az okozza, hogy a lefoglalt áruk szinte kizárólag hamisítványok, ezek többségét hamis márkajelzéssel látták el, ezek eltüntetése pedig túl költséges a karitatív szervezetek számára. A műszaki cikkeket és a játékokat pedig más szempontok szerint is vizsgálni kell, hiszen a legtöbb áru Ázsiából származik, ezek egy része pedig nem felel meg az előírásoknak. Azokat a hamis holmikat, amelyeket a tanács nem fogad el, megsemmisítik.

(FH)


Bencze Izabella a taláros testületnél támadja meg a sukorói kaszinót

Az Alkotmánybíróságon támadta meg egy magánszemély a King’s City beruházást kiemelt üggyé nyilvánító kormányrendeletet. Bencze Izabella hétfői beadványában több ponton is az alaptörvénnyel ellentétesnek találja a kormány eljárását.

Mint ismert, 2009 áprilisában Gyurcsány Ferenc egyik utolsó miniszterelnöki aláírásával kiemelt beruházássá minősítette az izraeli befektetők által tervezett sukorói beruházást. Ez többek között azt is jelenti, hogy a kapcsolódó hatósági engedélyeket gyorsított eljárás után, a szokásosnál jóval rövidebb idő alatt lehet beszerezni. Erre egy 2008-ban született törvény ad lehetőséget, amelyben az is benne foglaltatik, hogy előbb meg kell kötni a koncessziós szerződést, meg kell hozni a döntést a kormányzati támogatásról, csak ezután lehet kiemeltté nyilvánítani a beruházást – ismertette beadványának hátterét az MNO-nak Bencze Izabella.

Többek között a jogásznő is felfigyelt arra, hogy a mai napig nincs koncessziós szerződés a magyar állam és az izraeli befektetők között, de a beruházás támogatásáról szóló kormányhatározat sem született még meg. Éppen ezért Bencze Izabella több ponton is az alkotmányba ütközőnek tartja a kiemelt beruházássá nyilvánítást. Egyrészt ütközik a jogállamiság biztosításának elvébe, másrészt sérti a versenysemlegesség elvét is, hiszen indokolatlan előnyhöz juttat bizonyos befektetőket.

Nem mellékes Bencze Izabella szerint az sem, hogy itt a 2009-es kormányhatározat ellentétes a 2008-as törvénnyel, a jogalkotás rendjét viszont az alaptörvény szabályozza, amely alapján egy alacsonyabb szintű jogszabály nem lehet ellentétes egy magasabbal, jelen esetben egy kormányrendelet egy törvénnyel.

(MNO)

Ítélet: jogszerű volt a Kossuth téri oszlatás (?!)

A Fővárosi Bíróság kedden kihirdetett ítélete szerint a rendőrség jogszerűen oszlatott a Kossuth téren 2006. október 23-án. A Közigazgatási Kollégium véleménye szerint ugyancsak jogszerűen oszlatták fel ugyanekkor az Alkotmány utcai tömeget is.

Kedden jogerős ítélet született az úgynevezett tömegoszlatási perben a Fővárosi Bíróságon. A közigazgatási pert Gonda László és további 200 felperes kezdeményezte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) ellen még 2006. november 7-én. Szerintük ugyanis a rendőrség jogtalanul oszlatta fel a 2006. október 23-i Kossuth téri demonstrációt.

A felpereseket képviselő Grespik László a tárgyaláson mindvégig hangsúlyozta, hogy néhány ember elszigetelt, erőszakos cselekedete miatt egy rendezvény még nem veszíti el a békés jellegét, ezért szerinte nem volt jogcím a kemény, erőszakos rendőri fellépésre. A BRFK jogi képviselője ezzel szemben többször kiemelte, hogy a feloszlatott rendezvény békés jellegét elveszítve mindenképpen jogellenesnek volt tekinthető.

Koltai György bíró tanácsa ítéletének indoklásakor kiemelte, hogy ugyan az érzelem- és indulatnyilvánítások már mindennapos részévé váltak a demonstrációknak, a 2006. október 23-i Kossuth téri rendezvény, illetve az Alkotmány utcai tüntetés résztvevői túllépték a szabad véleménynyilvánítás határát. Például akkor, amikor a rendőrség által lezárt utcába benyomultak.

Gonda László elsőrendű felperes tüntetően kivonult az ítélethirdetésről, mondván: nem hajlandó állva meghallgatni az ítéletet. Az ítélet indoklása közben többen szintén elhagyták a tárgyalótermet.

Grespik László ügyvéd azt mondta, hogy az ítélet miatt a Legfelsőbb Bírósághoz fordulnak felülvizsgálati kérelemmel és szükség esetén a strasbourgi nemzetközi bírósághoz is fordulnak az ügyben.


2009. szeptember 21., hétfő

LAJDI PÉTER A hun-magyar testvériség és azonosság legújabb nyelvi bizonyítékai

Rating:★★★★★
Category:Other
LAJDI PÉTER A hun-magyar testvériség és azonosság legújabb nyelvi bizonyítékai
http://bedefy.multiply.com/journal/item/395/395

Összefogás a Duna Televízióért

Rating:★★★★★
Category:Other
http://1szathmary.multiply.com/journal/item/207/207
for everyone
Tisztelt Nézőnk!

Amennyiben Ön is erősíteni kívánja aláírásával a Duna Televízió jövőbeli szerepét, kérjük, töltse ki az adatlapot

(http://www.dunatv. hu/sites/ dunatv/mini/ osszefogas/ csatlakozas. html),

vagy írjon nekünk az osszefogas@dunatv. hu e-mail címre.

Hírek - egyben

Meghalt a kórházról kórházra küldözgetett beteg

2009. szeptember 20., vasárnap 8:27     InfoRádió / MTI
Meghalt az a férfi, akit vérző gyomorral kórházról kórházra küldtek a hét elején Budapesten. A RTL Klub Híradója úgy tudja: a férfit hétfőn a mentők a Péterfy Sándor utcai kórházba vitték, onnan azonban továbbküldték az egyesített Szent László és Szent István kórházba.
A csatorna szerint ez az egyik olyan intézmény, amit az Egészségügyi Minisztérium egy hónapja másik nyolc kórházzal együtt kijelölt a sürgősségi ellátásra, és ezekből a kórházakból elvileg nem küldhetnek tovább sürgős beteget. A férfit azonban a Szent István kórház orvosa innen is tovább küldte.

Egyre rosszabbul lett, így - ahogy az orvos tanácsolta - a család saját kocsiján indult el a beteggel a harmadik kórházba. A férfi az autóban elvesztette az eszméletét, és végül a mentők visszavitték a Péterfy Sándor utcai kórházba, ahol másnap meghalt. A Szent István kórházban belső vizsgálatot kezdtek, az Egészségügyi Minisztérium pedig felkérte az egészségbiztosítási felügyeletet, hogy sürgősen vizsgálja ki a történteket.


Halál a mentőben: új eljárás indult


Új eljárás indul a mentőben meghalt mindszenti beteg ügyében. A Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte a Fővárosi Bíróság ítéletét, amely szerint az Egészségbiztosítási Felügyelet az ügy kapcsán jogosan büntette meg hárommillió forintra a hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórházat. Erről a múlt héten döntött az ítélőtábla, de csak hétfőn számolt be róla sajtótájékoztatón Kallai Árpád, a kórház főigazgatója.
Tovább:


Letette esküjét az új titokminiszter

Letette a miniszteri esküt Juhász Gábor hétfőn a parlamentben. A szocialista politikus a polgári titkosszolgálatok felügyeletét veszi át Ficsor Ádámtól, aki 5 hónapnyi munka után távozik a posztról.
Tovább:


Hunvald a rács mögött is kaphat fizetést – az MSZP-sek tárgyalni sem akartak róla

Tárgyalni sem volt hajlandó az erzsébetvárosi képviselő-testület szocialista többsége a rács mögött ülő Hunvald György fizetésének és költségátalányának felfüggesztéséről. Az ellenzéki indítvány napirendre vételét leszavazták.
Tovább:

Zuschlag-ügy: a hiányos pályázat is nyertes

Minisztériumi utasításra juthattak hiányos pályázatokkal is komoly támogatásokhoz a Zuschlaghoz köthető civil szervezetek - vallotta a büntetőperben meghallgatott egyik tanú, aki szerint a szocialista politikushoz köthető szervezetek pályázatainak legfeljebb tizede volt hiánytalan.
Tovább:

„A fogyatékkal élőket segítő szervezeteket is ellehetetlenítik”

Elfogadhatatlan és elviselhetetlen az a megvonás, melyeket a fogyatékkal élő szervezetek szenvednek el a 2010-es költségvetés szerint – mutatott rá újságírók előtt a Parlamentben Soltész Miklós.
Tovább:

Idén novemberben elmarad a szokásos nyugdíjemelés

Az ellátások idén mintegy két százalékoz veszítenek értékükből.
Tovább:

Munkaügyi vitára készülnek a vasutas-szakszervezetek

Feltehetőleg kedden postázzák a miniszterelnökhöz írt közös levelüket a vasutas-szakszervezetek, amelyben kollektív munkaügyi vitát kezdeményeznek – áll a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSZSZ) közleményében. A törvény értelmében a kormánynak öt napon belül ki kell jelölnie képviselőjét, majd az ezt követő kollektív munkaügyi vitában a megállapodásra hét nap áll rendelkezésre, ezt követően nyílik lehetőség a munkabeszüntetésre. A sztrájktörvény szerint viszont már a tárgyalás ideje alatt is lehet figyelmeztető sztrájkot tartani.
Tovább:

Ismét egy kisvárosnyival kevesebben vagyunk

Mintegy 11 ezer fővel csökkent Magyarország lakossága az elmúlt egy évben, ám a csökkenés közel kétszer ekkora lenne, ha a természetes fogyás adatait nem javítaná a bevándorlás.  (?)
Tovább:


"Fehér harag" Franciaországban

2009. szeptember 21., hétfő 10:34     InfoRádió / S. Ráduly János (Franciaország)
Tejben úszott Franciaország a hét végén: az alacsony felvásárlási árakkal elégedetlen tejtermelők ugyanis tiltakozásul több millió liter tejet öntöttek ki az utakra és a földekre. A "fehér harag" nevet viselő demonstrációsorozatukat a héten is folytató gazdák immár nem csak azt követelik a kormánytól, hogy segítsen rávenni a feldolgozóipart, hogy tisztességes árat fizessenek a tejért, hanem azt is, hogy a bankoknál érjen el könnyítéseket a hitelek törlesztésében, illetve, hogy a társadalombiztosító is "tegyen gesztusokat" azok irányába, akiknek komoly elmaradásaik vannak a járulékok fizetésében. A válság súlyosságát az is mutatja, hogy az elmúlt fél évben az ország nyugati részében csaknem tucatnyi, kilátástalan anyagi helyzetbe került tejtermelő követett el öngyilkosságot.
A tiltakozáshullám, amely mostanra érte el csúcspontját, immár több mint két hete tart Franciaországban, igaz korábban a gazdák megelégedtek azzal, hogy több megyeszékhelyen teheneket vittek a kormányt helyi szinten képviselő prefektúrák elé, és azokkal időnként komoly közlekedési fennakadásokat okoztak.

A mozgalomba mára a német tejtermelők is bekapcsolódtak: a francia gazdákkal összefogva a hét végén több ezer liter tejet öntöttek egy közös határszakaszon a Rajnába, és közösen minimum 350-400 eurót, mai árfolyamon 95-110 ezer forintot követelnek a tej ezer literéért, szemben a jelenlegi 260 és 280 eurós, mintegy 70 és 75 ezer forint körül mozgó felvásárlási árakkal.

Mindezzel párhuzamosan az uniós tejkvótarendszer 2015-ös megszüntetése ellen is tiltakoznak, attól tartanak ugyanis, hogy azt követően tevékenységük végképp ellehetetlenül. A francia tejtermelők ez utóbbi téma kapcsán is erős nyomás alatt tartják saját mezőgazdasági miniszterüket, és azt remélik, hogy Franciaországnak a németekkel közösen sikerül egy "megfelelő", azaz nekik tetsző kompromisszumot kiharcolnia Brüsszelben. Ami egyebek mellet az uniós tejpiac szigorúbb szabályozásáról szólna, és amit a szabadpiac elvét valló britek, svédek, dánok és hollandok teljes mértékben elvetnek.

A hét végi, szokatlanul heves megmozdulásokat követően a francia agrártárca vezetője mindenesetre azt máris megígérte, hogy a tisztességesebb árak kialakítása érdekében az állam közvetíteni fog a termelők és a feldolgozóipar között, a bankok, valamint a társadalombiztosítás vezetőit pedig a hét elejére megbeszélésre hívta, hogy megoldást találjanak a gazdákat sújtó pénzügyi nehézségek kezelésére.

Az immár több mint fél éve tartó tejválság következtében ugyanis a tejtermelők jelentős része nem tudja törleszteni a beruházásaikra felvett banki hiteleket, mások pedig egyszerűen képtelenek kifizetni a havi társadalombiztosítási járulékaikat.

(Megjegyzés: És Magyarországon???)

2009. szeptember 17., csütörtök

Kis magyar(?) abszurd

Már az RTL-t is...?!

Az Magyar RTL Televízió Zrt. a demokrácia és a sajtószabadság szempontjából aggályosnak tartja, hogy munkatársát, Polgár Gézát, a Fókusz riporterét egy olyan oknyomozó riport elkészítésével kapcsolatban rabosították kedden reggel 8 órakor a Gyorskocsi utcában, amelynek során éppen a hatóságok munkáját segítette, és a közvélemény erejével valamint a rendőrséggel együttműködve egy bűncselekmény-sorozatot leplezett le.


RTL Hírek.hu
2008-11-10, 17:36
Polgár Géza féléves oknyomozói munka után a rokkantigazolványokkal való visszaélésekről forgatott, melynek során rejtett kamerás felvételek segítségével mutatta meg, hogyan lehet hamis orvosi papírokkal, önkormányzati dolgozói segítséggel parkolási engedélyt szerezni. A felvételeket, kollégánk még az adásba kerülés előtt leadta az illetékes rendőrkapitányságon, illetőleg feljelentést is tett, melynek nyomán az ügyben nyomozást indítottak. A leleplező felvételek elkészítéséhez kollégánk – a riportban lebuktatott – közvetítő és okmányügyintéző segítségével maga is hamis orvosi papírhoz, és ezáltal, illetve az okmányügyintéző további segítségével mozgáskorlátozottak számára kiadható parkolási igazolványhoz jutott, melyeket a felvételekkel együtt szintén leadott a rendőrségen. Ezért is érthetetlen, hogy a hatóságok – noha a rendőrség maga is ismerte az ügyet és annak hátterét – most hivatalos személy általi közokirat-hamisításban való bűnsegédlettel gyanúsítja a Fókusz riporterét – információink szerint ügyészségi indítvány nyomán. Így hasonló elbánásban részesülhet, mint azok, akiknek bűncselekményeinek felderítésében aktívan működött közre.

Meggyőződésünk szerint az, hogy kollégánk a társadalom javát szolgáló, így arra semmilyen veszélyességgel nem bíró újságírói munkájának eredményeként akár felfüggesztett börtönbüntetés is fenyegetheti, súlyosan sérti a sajtószabadság alapértékeit, és a hazai oknyomozó újságírás létét veszélyezteti.

link:
RTL Hírek.hu
http://www.rtlhirek.hu/cikk/229044


Polgár Géza oknyomozó riportját itt megnézheti!
http://www.rtlhirek.hu/video/1587