Blogarchívum

2009. október 31., szombat

Jó itt Site - A vidék legyen az ország talpköve

Link

Részlet a cikkből:
– A Bajnai- kormány éppen a belső motorokat gyengíti.
– Szomorú, hogy az elmúlt nyolc évi MSZP–SZDSZ-kormányzás egyik kulcseleme éppen a falvak, a vidék infrastruktúrájának a leépítése volt. Szerintük le kell rombolni a falvakat, s be kell hajtani az embereket a városba, holott ma már világosan látszik, hogy ha önerőből akarunk munkahelyeket teremteni, akkor azt elsősorban vidéken tudjuk megtenni. Ezért nagyon fontos, hogy egy új kormány másként tekintsen a vidékre, lássa benne az ország talpkövét. A dualista gazdaságpolitikának ez lesz a másik alappillére.

– Hogyan lehet vidéken tömegével munkahelyeket teremteni?
– Konkrét javaslatokat dolgoztunk ki arra, hogy miként lehet évente százezer új munkahelyet létrehozni a családi vállalkozásokban, elsősorban a háztáji gazdálkodásra építve. Emlékezzünk vissza, ez egyszer már életszínvonal-növekedéshez vezetett vidéken a Kádár-korszakban. Szintén kidolgoztuk, hogyan kell elérni, hogy a föld jóval több embernek biztosítson munkát, megváltoztatva az egészségtelen nagybirtok kontra kisbirtok rendszert a jelenlegi 90:10 százalékos arányról a nyugat-európai 50:50 százalékos arányra. Kidolgoztuk azt is, hogy miként lehet a helyi kisvállalkozásokat vissza nem térítendő támogatásokkal technológiákhoz, például tejkiadó automatákhoz juttatni. A támogatással a tejfeldolgozó üzemek mellett létre lehet hozni például kisvágóhidakat, és segíteni lehet az élelmiszer-feldolgozást. Nagyon fontos a helyi piacok beindítása, hogy árubőség legyen vidéken. Ehhez szükséges elem a helyi pénzek bevezetése s a felvásárlási láncok létrehozása állami segítséggel. Látható, hogy komplex területfejlesztési stratégiára van szükség.

– Helyi pénzek bevezetésére akad nemzetközi példa?
– Ez kiválóan működik az Egyesült Államokban, ahol az agrártermékek belföldi értékesítésének több mint fele ilyen formában valósul meg. Nyugat-Európában is több helyen vezettek be helyi fizetőeszközöket, például Düsseldorf környékén. Csak halkan jegyzem meg: ezt annak ellenére tették meg, hogy már tagjai az eurózónának. A vidéki Magyarország újjáépítése egyébként igen összetett feladat. Ez a program csak akkor fog működni, ha nagyon sok ember aktívan dolgozik a megvalósításán. Megyénként legalább ötszáz emberre van szükség, azaz összesen mintegy tízezer fős úgynevezett „fekete seregre”. Nekik csak azon kell dolgozniuk, hogy ezzel a programmal évente százezer új munkahely jöjjön létre.

Anyagi gondokkal küzd az Evangélium Színház

 – „Hiszek abban, hogy rendeltetésünk van!” – Interjú Udvaros Bélával

Budapest – „Az Evangélium Színház a 2009-es év őszi bemutatóján – mintegy Madách Imre és a magyar drámairodalom rehabilitációjaként – műsorra kívánja tűzni Az ember tragédiáját” – olvastam a színház művészeti vezetőjének sorait egy felhívásban. Udvaros Béla azonban terveik megvalósításáról a továbbiakban így írt: „Ennek azonban legfőbb akadálya anyagi helyzetünk. Hivatalos, állami támogatásra (Oktatási és Kulturális Minisztérium, Nemzeti Kulturális Alap) évek óta nem s fenntartóink – a Magyar Református Egyház, a Magyarországi Evangélikus Egyház és a Magyarországi Unitárius Egyház – idén először kénytelenek voltak jelentősen csökkenteni támogatásunkat. Így veszélyben forog az Evangélium Színház léte. Azzal a kéréssel fordulunk barátainkhoz, közönségünk áldozatkész tagjaihoz, hogy segítsék színházunkat.” Felvettem a kapcsolatot Udvaros Bélával és érdeklődtem: valóban ennyire kétségbeejtő a helyzetük?

Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna


Udvaros Béla

– A napokban figyelmes lettem egy felhívásra, amelyet Ön tett közzé. Szíven ütött a hír, hogy az Evangélium Színház létét fenyegető, súlyos anyagi gondokkal küzd. Tényleg ennyire kétségbeejtő a helyzet?

– Egy picit visszatekintenék, mielőtt a kérdésére válaszolok. Huszadik éve irányítom ezt a színházat. Az egész úgy indult, hogy az evangélikus Szentágothai János professzor a Magyar Protestáns Közművelődési Egyesület elnöke bemutatott engem Harmati Béla akkori püspöknek. Beszélgetésünkkor a püspöknek elmondtam, hogy szeretnénk létrehozni egy ökumenikus színházat, amely a magyar nemzeti keresztény kultúrát képviseli. Így jött létre az evangélikusok, a reformátusok, és az unitáriusok részvételével a mi színházunk. Az unitáriusoknál ifjabb Bartók Béla világi gondnok nyúlt a hónom alá. Húsz éven át alapvetően, kétharmad részben ez a három egyház finanszírozta a működésünket, a másik harmadot pedig különféle pályázatokkal fedeztük. Az Antall- és az Orbán kormány idején a Kultuszminisztérium is jelentősen segített bennünket. Az elmúlt hat évben azonban egyetlen fillért nem kaptunk az államtól. Kisebb támogatásokkal vergődtünk el máig. Tavaly azonban eljött a gazdasági válság és kiderült, hogy a 2009-es évre csak az eddigi támogatás felét tudják adni az egyházak, mert az állam lecsökkentette az egyházak támogatását is. A Hiller miniszterrel és Bajnai miniszterelnök úrra történt egyeztetések is eredmény nélkül zárultak, így az egyházak jelentősen kevesebb pénzt kapnak a kormánytól, mint korábban. Fél támogatással viszont én sem tudok produkciót készíteni. Ezért adtam közre azt a felhívást, amivel Ön is találkozott. Erre már több mint 1.600.000 forint támogatást kaptunk, különféle adományokból, és az egyházaktól még idénre kapott kettő millió forintot még nem használtuk el, így ebből a pénzből tudom most színre vinni Az ember tragédiáját.

– Hány előadás lesz?

– Tíz előadásra elég a pénzünk, de biztosan lenne igény a darabra jövőre is. 

– Mikorra tervezik a bemutatót?

– November 6-án van a bemutató, és december 13-án fejezzük be. Eddig mindig átvittük januárra és februárra is az előadásokat, így a sikertől függően szerintem fogunk tartani előadásokat, akár még a Duna Palotában, vagy nagyobb gyülekezeti színpadokon, termekben is.

– A szereposztásról mondana valamit?

– A három főszerepre szerettem volna igazi, nagy sztárokat hívni, de ezt két okból nem tudtam végül vállalni: az egyik ok, hogy fejenként 350-400 ezer forint tiszteletdíjat kértek volna, ami nem egy nagy összeg az ő értékrendjükben, mert ha ők valamiben benne vannak, akkor minimum félmilliónál kezdenek. Ennyi pénzünk azonban nekünk nincsen, az összes bevételt nem adhatjuk oda nekik, de nem is ez az igazi ok. Inkább amiatt nem alkalmazok sztárokat, mert ha lenne tízmillióm, akkor sem vállalnám őket, mert nem tudnának két hónapon át folyamatosan próbálni velem. Nem lenne ennyi idejük, hiszen a Nemzetiben, a Radnótiban meg az Örkény Színházban játszanak főszerepeket. Nekem olyan színészek kellenek, akik minden nap tíztől kettőig próbálnak, hogy ezt a fajsúlyos és terjedelmében is igen nagy művet valóban elsajátítsák. Így aztán ezt a darabot a társulatom tagjai játsszák, akik persze nem akárkik, hiszen nagy sikereket csináltunk együtt. Bánffy György, Kossuth-díjas kiváló művész lesz az Úr. Ádám Lénárt László, Éva pedig Buzogány Márta lesz. Kárpáti Tibor alakítja Lucifert. Mindannyian főszerepeket játszottak már a VII. Gergelyben és példátlan sikerre vitték.

– És Ön rendezi a darabot? Úgy hallottam, hogy tavaly már elbúcsúzott a társulattól és a színház vezetői székétől is…

 Szerettem volna abbahagyni a munkát. Át is adtam a feladatokat egy kollégámnak, akivel 16 éven át dolgoztam együtt és azt hittem, hogy tökéletesen velem élte meg a dolgokat, de egy fél év alatt kiderült: nem alkalmas vezetésre. Rosszul gazdálkodott, a társulatot nem tartotta össze. A gondokat látva, többen szóltak nekem, így 84. életévemben, 2008-ban kénytelen voltam visszavenni az irányítást. Beültem a fogat elé, újra fogom a gyeplőt, de folyamatosan munkatársat keresek. Van egy reménységem, hogy talán most megint átadhatom majd a gyeplőt: van egy fiatal asszisztensem, aki a rendezésben is társam. Őt elképzelhetőnek tartom a társulat irányítására.
Ittzés és Bölcskei püspökökkel pár hete tárgyaltam az anyagiakról. Elmondtam nekik, hogy Az ember tragédiáját hogyan kívánom rendezni. Most ez minden éjjelem és nappalom, de ha nem tudják visszaállítani a szokott támogatási rendszert, akkor valószínű, hogy a színházunknak ez lesz az utolsó darabja, a harmincadik premier, amellyel méltó befejezést nyerne a huszadik éve működő színház.

– De azért ugye még reménykedik?

– A püspökök számára fontos az ügyünk, nem akarják ezt annyiban hagyni. December elején újra tárgyalunk a finanszírozásról. Tudom, nincsen könnyű helyzetben az egyház, de az is biztos, hogy ilyen adománygyűjtést, pénzösszeszedést, amit most csináltam, csak egyszer lehet végigvinni. Tavasszal nem fordulhatok a közönséghez újra pénzért.

– Miért éppen Az ember tragédiáját választották erre az évadra?

Színházunk arról volt híres, hogy a huszadik század legnagyobb értékű magyar drámáit mutattuk be. Nyitópremierünk Tamási Áron: Hegyi patakja volt. A húsz év alatt háromszor játszottunk Tamási darabot, négyszer Németh Lászlót, kétszer Illyés Gyulát, Sík Sándort, Szabó Magdát, Hubai Miklóst, előadtuk Nyírő József egyetlen drámáját, a Prófétát. Biztos, hogy méltó lesz befejezésnek Az ember tragédiája.
Hiszek abban, hogy rendeltetése van ennek a színháznak. Nem csak a színháztörténetben, hanem egyházaink történetében is. Nincsen arra példa, hogy saját nemzeti színháza lenne a protestantizmusnak. Ez először fordult elő, eddig soha nem volt. Én ezt létrehoztam és erőmön felül, húsz évig működtettem. Négy évvel ezelőtt Magyar Örökség díjat kaptam ezért. Azt hiszem, szerénytelenség nélkül mondhatom, hogy ez nem akármi.
Mi a színházat Thália templomának tartjuk, és akik közreműködnek, azok Thália papjai. Keresztény környezetben azonban egyfajta igehirdetés a színművészet. Feladatunk, hogy szolgáljuk azokat az Igéket, amelyeket az egyház a szószékeken hirdet, mi pedig a színpadon. Ebben a rettenetesen eldurvult, trágár, ocsmány, elképesztően önmagából kifordult világban hirdetnünk kell az értékeket. Többek között azért ezt a darabot választottuk, mert a Nemzeti Színház hat évvel ezelőtti megnyitójakor Az ember tragédiáját mutatta be… hogy is mondjam… látta a darabot?

– Nem láttam, de hallottam és olvastam róla: sajátos felfogású volt.

– Maga finoman fogalmaz! Obszcén, trágár… Szarvas József mint Ádám, Papp Vera mint Éva – öreg testükkel meztelenkedtek a színpadon… teljesen kiforgatták az egészet, nemzetgyalázó, botrányos előadás helyett rehabilitálni kell a darabot. Mi úgy adjok ezt elő, ahogyan azt Madách Imre megírta: konzervatív, hagyományos módon fogjuk eljátszani. Küzdünk ezért, és bízva bízunk abban, hogy ennek van értelme.

– Ha lenne folytatás, mi lenne a következő darab?

– Azt végképp nem tudom még, most örülök, ha Az ember tragédiáját befejezem, és sikerre viszem. Ne foglalkozzunk most még ezzel! Először is megvárom, hogy lehet-e egyáltalán csinálni…

 *****

Aki tud, segítsen az Evangélium Színháznak…

Bankszámlaszámuk: Ökumenikus Színház Alapítvány

MKB 10300002-20357964-70073285

Köszönettel, Udvaros Béla művészeti vezető nevében is.


Utoljára módosítva: okt 16, 2009 07:25

Forrás:  http://www.evangelikus.hu/
http://www.evangelikus.hu/interju/interju-udvaros-belaval

Katt a képre>>


Elérési adatok  
Evangélium Színház - Hagyományos Színház

Telefon
+36 1 2251837

Mobil
+36 30 3944182
Cím:
1122 Budapest,
Határőr út 57/B.

                           

E-mail küldése:


Megjegyzés:  Az Evangélium Színház honlapja már nem érhető el:

"Error establishing connection to www.evangeliumszinhaz.hu"


2009. október 28., szerda

ORTT-s belharcok?


Botrány lesz? - Elvesztette frekvenciáját a Sláger és a Danubius


A jelenleg a Radio Cafét üzemeltető FM1 Konzorcium és a Lánchíd Rádiót működtető tulajdonosi körbe tartozó Advenio Zrt. nyerte a két országos kereskedelmi rádiós frekvencia használati jogosultságát. A pályázat körül az elmúlt hetekben egyre több lett a kérdőjel: a jelen állás szerint egy baloldali és egy jobboldali kötődésű, új rádió kezdheti meg a műsorszolgáltatást a Danubius és a Sláger helyén november közepétől, ám a két potenciális nyertes pályázatával kapcsolatban többek között az ORTT elnökének is komoly kétségei vannak.

(...)
Ahogy arról a Hírszerző korábban már beszámolt, az objektív szempontok (azaz a megajánlott koncessziós díj, a magyar zene aránya és a civil és kulturális tartalom időtartama) alapján a nagyobbik vételkörzetű, most a Sláger által használt jogosultságért versengő, korábban az Est FM-et, ma a Radio Cafét működtető, baloldali kötődésűként számon tartott FM1 Konzorcium,
a mai Danubius-frekvenciáért folyó versenyben pedig a jobboldali kötődésű, a Heti Választ és a Lánchíd Rádiót is érdekkörében tudó Infocenter-csoporthoz köthető Advenio Zrt. állt végig a legjobban.

Éppen a két éllovast javasolta kizárni a versenyből Majtényi László ORTT-elnök, mindkét esetben irreálisnak látva a tervezett pénzügyi modellt, illetve az Advenio esetében azt is felvetve, hogy a pályázat alakilag érvénytelen, mivel nem tartalmazza az elvárt, a kiírás szerint később nem pótolható nyilatkozatot.

Az FM1 a most a frekvenciát használó Slágerrel és a Danubiusszal versengett a nagyobbik vételkörzetű jogosultságért, a Danubius mellett az Advenio és a Juventus Rádió Zrt. szállt ringbe a második jogosultságért.

(...)

A pályázat elbírálásának törvényességét és az országos kereskedelmi rádiózás jövőjét is súlyosan veszélyeztető jogsértést követett el az ORTT a testület elnöke szerint, amikor a tagok többsége alakilag érvényesnek nyilvánította a Lánchíd Rádiót és a Heti Választ is tulajdonló érdekkörhöz köthető Advenio Zrt. pályázati ajánlatát, de akkor is, amikor a pénzügyileg egyaránt irreális, egymásra feltűnően hasonlító ajánlatok közül a Zene Rádió Zrt. ajánlatát visszautasította, miközben az egykor az Est FM-et, ma a baloldalhoz sorolt Radio Cafét üzemeltető érdekkörhöz tartozó FM1 Konzorciumét nem.

(...)
Szóljon, aki követni tudja.

Kapcsolódó: 

15:10 MR: racionális lett volna a frekvenciacsere


2009. október 27., kedd

Mentsd meg az őshonos magyar rackát!

Rating:★★★★★
Category:Other


Mentsd meg a rackát!

Kedves Látogató!

 Szeretnénk megmenteni a rackát. Nem a kihalástól, mert az még nem fenyegeti, bár a tendenciákat figyelembe véve az is reális lehetőség. Az ismeretlenségtől szeretnénk megmenteni és ennek minden következményétől. Szeretnénk, ha mindenki megismerné és tudná, hogy egyedülálló magyar fajtáról van szó, amely már több mint ezer éve velünk él. Ha mindenki tudná, hogy már alig 2000 anya van csak az országban, pedig a XIX. században milliós volt a létszámuk. Szeretnénk, hogy a racka ismét megbecsült állat legyen. Ön is segíthet ebben.

ÉLŐTISZA - http://www.elotisza.hu

Rating:★★★★★
Category:Other



www.élőtisza.hu

Sokat hallhatunk a társadalmi felelősségvállalásról, és egyre többen tesznek érte, hogy ez a kifejezés értékes tartalommal teljen meg. Tisztelettel figyelmébe ajánljuk magas minőségű, Tisza menti tájtermékeinket, közvetlenül termelőktől, előállítóktól. Tetszetősek, rangosak, kifejezik a megbecsülést, a tradíciók tiszteletét és a hazai gazdaság erősítése iránti elkötelezettséget. Egyedi, különleges ajándéktárgyak, amik mindamellett, hogy értéket képviselnek, segítséget jelentenek a Tisza mentén tevékenykedő kis- és középvállalkozásoknak, termelőknek. Termelőink egy hátrányos helyzetű, munkanélküliséggel küzdő országrészben teremtenek munkahelyet, megélhetést, mely a környezet erőforrásait bölcsen hasznosítja.

| Tovább

Szemlézés az oldalról:

Száműzött Magyar Irodalom előadás sorozat

Budapest

2009. október 19.

Október 19-én 18 órától a  Püski-Masszi Galéria szeretettel meghívja Önt a „Száműzött Magyar Irodalom” című előadás sorozatának második rendezvényére, melynek témája Herczeg Ferenc. Az előadás előtt és után
lehetőség lesz az ÉLŐ TISZA tájtermékek közül a keresztszemes hímzéssel készített könyvjelzők megrendelésére a KARÁCSONYI KÖNYVJELZŐ VÁSÁR indító programjaként. Bővebben :http://free.x3.hu/vtt/termek/program.doc


Kockás liliom túra

Márokpapi


Hazánk egyik legszebb védett növénye a kockás liliom, melynek legnagyobb állománya a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzetben található. Rózsaszínes, sakktáblaszerűen foltos bókoló virágaival sok természetfotóst megihletett. E szemet-lelket gyönyörködtető liliommal, szakembereink vezetésével lápréteket és ligeterdőket bebarangolva találkozhatunk.

A Szatmár-Beregi-sík élővilága rendkívül gazdag, melynek egyik oka, hogy az iparosítás és annak velejárói sem nálunk, sem határunkon túl nem számottevő. Fajgazdagságára példa, hogy növénytakarójában megtalálni a hazai flórának több mint felét. Hasonlóan sokszínű az állatvilága is, pedig az egész Szatmár-Beregi sík 1700 km2-nyi területe hazánkénak alig 2 %-a. A táj hajdani képéből sokat máig is megőrzött. Alakításában a vizek játszották a legnagyobb szerepet.

Márokpapi Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a beregi rész szívében található (Vásárosnaménytól 20 km-re). A településen nem halad keresztül főforgalmi út, elhelyezkedése miatt nincs átmenő forgalma sem. A falu lélekszáma 360 fő.

Termékek
aszalt gyümölcs aszalt szilva



... és még sok minden:    http://www.elotisza.hu/termek-list.php

Eltemették Fekete Jánost

 Állami-díjas közgazdászt, a Magyar Nemzeti Bank egykori első elnökhelyettesét, aki 91 éves korában, október 23-án hunyt el.

Fekete János 1918-ban született Budapesten. Banki tapasztalatait a Szarvasi Takarékpénztárban alapozta meg, ahol
  • 1936–1948 között dolgozott. Közgazdász diplomáját a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen szerezte meg 1957-ben.
  • A Magyar Nemzeti Bankba 1948-ba lépett be, amelynek devizagazdálkodási főosztályát vezette 1948–1950, majd 1953–1988 között,
  • közben 1950 és 1953 között a Pénzügyminisztériumban irányította a devizafőosztályt.
  • Fekete János 1968–1980 között az MNB elnökhelyettese,
  • 1980–1988 között első elnökhelyettese volt,
  • 1982–1988 között a Nemzetközi Valutaalap magyarországi kormányzói posztját töltötte be,
  • 1980-ban Állam Díjat kapott.
  • Fekete János vezette azt a tárgyalódelegációt, amely megalapozta, hogy Magyarország, a szocialista tömb országai között elsőként, 1982-ben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank tagjává váljon.
  • A gazdaságtörténeti dokumentumok rögzítik, hogy a belépés a magyar politikai vezetés támogatásával történt, a szovjet vezetés nemtetszése ellenére.
  • Politikai tevékenységet 1985–1990 között folytatott, amikor országgyűlési képviselő, a külügyi bizottság tagja volt.
  • A rendszerváltást követően 1990–1991-ben a Leumi-Hitelbank Rt. Budapest alelnökévé választják,
  • 1991–1994 között az igazgatótanács elnöke volt.
  • 1995-től a Magyar Befektetési és Fejlesztési Bank Rt. elnöki tanácsadója,
  • majd a Bank of China (Hungary) Rt. igazgatósági tagja
  • és a Magyar Fejlesztési Bank Rt. vezérigazgatói tanácsadója.
  • A Magyar Köztársaságért Érdemrend Középkeresztje a Csillaggal kitüntetést Fekete János 2006-ban kapta meg.

MTI

Csalók próbálnak visszaélni az OTP Bank nevével

Csalók próbálnak visszaélni az OTP Bank nevével
ismeretlen eredetű elektronikus levelekben, amelyek némelyikében latin és cirill betűk keverednek - közölte a bank. Közleményében az OTP felhívja ügyfelei figyelmét, hogy semmilyen módon ne reagáljanak a szövegre, mert a bank soha nem kért és nem kér e-mailben ügyféladatokat, és erre rendszeresen felhívja a figyelmet honlapján is.
Az OTP Bank a mostani visszaélési kísérlet kapcsán már megtette a szükséges biztonsági intézkedéseket és jogi lépéseket. (MTI)

Soros 50 millió dollárt szán a közgazdasági nézetek megújítására

Egy új intézetet hozna létre a milliárdos
2009. október 27. 16:02

MNO - BL
Soros György egy új intézet megalapítását jelentette be kedden a Magyar Tudományos Akadémián tartott előadásán. Az intézmény célja a közgazdasági nézetek megújítása – többek között új elméletét, a reflexivitást is oktatná.

Soros György nemzetközi hírű, magyar származású üzletember 10 év alatt 50 millió dollárt szán egy olyan új intézmény létesítésére (az általa Új Közgazdasági Gondolkodás Intézetének nevezett intézményre), amely megalapozná és erősítené a közgazdasági nézetek megújítását – ezt kedden jelentette be Budapesten a Magyar Tudományos Akadémián tartott előadásának végén. Tervei szerint egy nagyobb intézményről lenne szó, amely egyúttal oktatási és kutatási feladatokat is ellátna.

Soros elmondta: az angol rövidítéssel Inetnek nevezett intézmény finanszírozását a Közép-európai Egyetemen keresztül képzeli el. Azt is hozzáfűzte, hogy ő személyesen nem venne részt az új intézet munkájában, amely egyebek mellett a nemzetközi pénzpiacok működésére általa felállított új teóriát, a reflexivitást is oktatná, bár nem ez lenne a kizárólagosan a kutatott nézet, a vizsgált közgazdasági elméletek, alternatívák között.

Soros György az Akadémián tartott előadásában hangsúlyozta: a mostani gazdasági válság nagymértékben cáfolta azt a közgazdasági elméletet, hogy a piacok egyensúlyra törekednek, inkább azt mutatta, az egyensúly helyett gyakran az úgynevezett buborékok kialakulását segítik elő.

Soros György szerint a mostani gazdasági-pénzügyi válságot egy olyan „szuperbuborék” kipukkadása idézte elő, amelynek kialakulása még a 80-as évek elejére vezethető vissza.

Az utána következő kisebb buborékok, például az „internet-lufi” kipukkadása idején a pénzügyi főhatóságok beavatkoztak, igyekezetek orvosolni a felmerült gondokat, és gyakran pénzügyi élénkítő eszközöket használtak, ezzel viszont nem egyszer még nagyobbra növelték a buborékokat – elemezte Soros György.

A neves üzletember a mostani válság kapcsán azt ajánlja: a szabályozó hatóságoknak kemény ellenőrzési eszközöket kell alkalmazni, és ha szükséges, új eszközöket kell kidolgozni. Sőt, lehetőleg az összes jelentős pénzpiaci szereplő tevékenységét ellenőrizni kell, és ha szükséges, egyes pénzpiaci termékeket be is kell tiltani – hangoztatta Soros György.

Soros György véreztette ki az OTP-t

Forrás: Privátbankár.hu    2009. március 26. 23:36:00
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) csaknem fél milliárd forintra bírságolta a Soros Fund Management LLC-t tavaly október 9-i, a Budapesti Értéktőzsdén OTP részvényekre kötött üzletei miatt, amelyek a banki papír jelentős értékvesztését okozták. Ez a felügyelet történetének legnagyobb ilyen jellegű bírsága.

Az erről szóló határozatot a PSZÁF csütörtökön tette közzé a hatóság honlapján. A határozat szerint a Felügyeleti Tanács megállapította, hogy Soros Fund Management LLC megsértette a piacbefolyásolás tilalmára vonatkozó jogszabályi előírásokat. Az alapnak a bírságot a határozat kézbesítésétől számított harminc napon belül kell befizetnie a felügyelet számlájára. A PSZÁF az ügyleten realizált árbevételt mintegy 675 ezer amerikai dollárban állapította meg, és a cselekmény tőkepiaci súlyának figyelembe vételével a bírságot ennek 400 százalékában határozta meg.

A felügyelet – a befektetési szolgáltató helyszíni vizsgálata során szerzett információkra alapítottan – nemzetközi jogsegély keretében az egyes kereskedési és ügyféladatok rendelkezésre bocsátása végett a brit társhatósághoz fordult. Ezt követően a befektetési szolgáltatótól is adatokat kértek be. A vizsgálat megállapítása szerint a befektetési szolgáltató szabályosan járt el, viszont a megbízó megsértette a jogszabályokat

A határozat indoklása szerint az eljárás megindításának közvetlen alapját az képezte, hogy 2008. október 9-én 16:27 perctől kezdődően az OTP Bank Nyrt. részvényeire három eladási ajánlatból több tőzsdei ügylet jött létre a Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) 4.350 és 3.855 forint közötti kötési áron. A kötések időzítése, mennyisége és piacra gyakorolt hatása egyértelműen felvetették a tiltott piacbefolyásolás megvalósultának lehetőségét.  

A felügyelet az eljárásban azt állapította meg, hogy a megbízó a londoni székhelyű befektetési szolgáltató  közreműködésével a BÉT-en 2008. október 9-én 14: 53:42-kor 4700 forintos limitáron 200.000 darab OTP törzsrészvény eladására adott megbízást, melyből a szabad szakaszban - jelentős árfolyamesés mellett - 14:53:12 és 16:06:39 között 74.000 darab teljesült. A fennmaradó 126.000 darabos pakett értékesítésére a 16:31:52-kor adott, további 125.000 darabra vonatkozó eladási megbízás teljesítésével együtt 3855 forintos áron a tőzsdei kereskedés záró szakaszában került sor. Az egyértelműen megállapítható volt, hogy a londoni székhelyű befektetési szolgáltató a 2008. október 9-i tőzsdei kereskedési nap zárószakaszában összesen 251.000 darab OTP törzsrészvényt adott el és ez az eladás a záróárat 3.855 forinton rögzítette, amely 9,29 százalékos negatív irányú elmozdulást, azaz árfolyamesést eredményezett.

Azt is megállapította: a londoni szolgáltató üzletkötője által 2008. október 9-én 16:59:53 és 17:01:29 között lefolytatott telefonbeszélgetésből kiderül, hogy a londoni székhelyű befektetési szolgáltató az OTP törzsrészvényeket kifejezetten short ügyletkötési technikával kívánta értékesíteni.

A megbírságolt társaság 2008. október 9-én 390.000 darab OTP részvényt kért kölcsön a londoni székhelyű befektetési szolgáltató értékpapírkölcsönzési részlegétől, amelyre részvényswap ügylet keretében short kitettség létrehozását kérte. Célja a 390.000 darab OTP törzsrészvény cseréje volt, melyet zárószakaszhoz közel, illetve zárószakaszban hajtott végre.

Az indoklás szerint a társaság a kölcsönkért 390.000 darab részvényre 2008. október 9-én felvett pozícióját egy ellenirányú (vételi) ügyletkötéssel másnap le is zárta, ami rövid idő ahhoz, hogy a swap ügylet gazdasági funkcióját betöltse, azaz a részvényárfolyam esésében fennálló kitettsége mellett rendszeres fix jövedelmet (jelen esetben LIBOR+spread) biztosítson a társaság számára. (Október 10-én a részvény záró ára 3.600, legalacsonyabb ára 3.277 forint volt.) A társaság részéről tehát nem volt indokolt, hogy a swap-ügylet során úgy és olyan időben határozza meg instrukcióit (azt az árat, amelyen hajlandó volt a swap-ügyletek megkötésére), hogy a napi kereskedés során, a piaci szereplők által kiemelten figyelt zárószakaszhoz közel, illetve zárószakaszra koncentráltan, piaci áron nagymennyiségű részvényeladásra kerüljön sor a magyar piacon, majd az eladott részvényeket másnap visszavegye. A társaság instrukciói végrehajtásának piaci hatásaival tisztában volt.

Mivel a részvényswap ügylet részeként a zárószakaszt megelőzően, illetve a zárószakaszra időzített koncentrált nagymennyiségű "piacidegen" eladás (a részvények piacra öntése) a részvények (a kibocsátó) piaci megítélését illetően alkalmas a piaci szereplők számára félrevezető jelzés adására, illetve félrevezető azon befektetők számára, akik befektetési döntéseiket a záróárra tekintettel hozzák meg.

Soros György elismerte, de szerinte ő nem tehet róla


Soros GYörgy a hírre reagálva a következő közleményt küldte el az Országos Sajtószolgálatnak:
"Néhány órával ezelőtt értesültem arról, hogy a magyar Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete azt vélelmezi, hogy a Soros Fund Management LLC egyik kereskedője a szabályokkal ellentétes módon kötött üzletet. A Soros Fund a vádakról két nappal ezelőtt értesült. A magyar tisztviselők azt vélelmezik, hogy a kereskedő, az üzleti nap végén shortolta az OTP részvényét, majd a következő napon, oly módon fedezte az üzletet, amely ellentétes a kereskedés magyar szabályaival.

A Soros Fund Management együttműködik a magyar hatóságokkal, és egyúttal belső vizsgálatot indított. A vizsgálat eredményének ismeretében a Fund megteszi a megfelelő intézkedéseket. Őszintén remélem, hogy a Fund alkalmazottja nem szegte meg az érvényes szabályokat. Szeretném hangsúlyozni, hogy a Soros Fund Management működését már nem én ellenőrzöm. Az elmúlt évben visszavonultam, és kizárólag a saját számlám üzletkötéseit irányítom, ám a cég kereskedelmi tevékenységét nem én felügyelem.

Ennek a sajnálatos ügynek a kimenetelétől függetlenül szeretném kijelenteni, hogy én személy szerint nem kötöttem volna üzletet az OTP részvényeinek árfolyamcsökkenésére, és őszintén sajnálom, hogy a Soros Fund Management ilyen üzletet kötött. Az elmúlt időszakban tett konkrét javaslataim azt bizonyítják, hogy fontosnak tartom a feltörekvő piacok bankrendszerének az eddigieknél sokkal hathatósabb védelmét. Magyarországhoz fűző szoros személyes kapcsolatom miatt pedig különösen fájlalom a történteket, még akkor is, ha a cég üzletkötője nem szegte meg az érvényes magyar szabályokat."

Csányi Sándor már akkor tudatos támadást sejtett a háttérben. Igaza lett:
Csányi: Az OTP mindent kibír
A felügyelet is vizsgálja az OTP-zakó hátterét


Titán a bauxitban

A Budapest TV műsorán, Dr. Ilkei Csaba 2008. december 10.-én, szerdán este 20 órakor kezdődött "Különös" című műsorának vendége: Dr. Balogh Zoltán, a Hévízi Kórház egykori főigazgatója volt, akivel felidézték a hévízi gyógyfürdő kálváriáját, azt, hogy miként akarták a rendszerváltás előtt egyes vezetők feláldozni nemzeti kincsünket a magyar-szovjet bauxit-timföld és alumínium egyezmény, valamint a hadiipari együttműködés oltárán.
A műsorvezető: Dr. Ilkei Csaba.

Összefoglalva az adásban elhangzottakat, mert sajnos a BTTV honlapján nem lehet megnézni.

Az "akcióban" többek között közreműködött Apró Antal - 1951. évben, Medgyesi Péter - akkor D-209-es, mint később kiderült, aki saját elmondása szerint akkor a magyar nemzeti érdekeket védte a KGB-vel szemben, a nyolcvanas évek közepén az ipari miniszter, Kapolyi László, aki most az áramot importálja Oroszországból stb., akik mind a nyírádi bánya további fenntartása érdekében és a hévízi tó öt évre történő bezárása érdekében lobbizott.


Dr Balogh Zoltán elmondta az adásban, hogy a magyar bauxitot ki kellett vinni a Szovjetunióba, majd az ottani feldolgozás után alumínium tömböket kaptunk vissza - pénzért!!! Természetesen az elvtársak a bauxitért nem fizettek.

A riport vége fele derült ki, hogy a feldolgozás után maradt iszapban titán volt. Ezért kellett kivinni a bauxitot, és nem Magyarországon feldolgozni. Erről még a bányász sem tudott akkoriban! Most jön a legszebb.

A kész, feldolgozott titán értéke akkori árakon számolva - összesen, amit kivittek a SZU-ba - 40. 000. 000. 000.-$, azaz NEGYVENMILLIÁRD DOLLÁR.

Összehasonlító adat: 1989 végén, a legmagasabb magyar állami adósság összege csak húszmilliárd dollár volt. Ma ennek a többszöröse.

A történet vége, ez már nem volt benne a riportban: Apró Piroska szerepet kap az Magyar Alumíniumipari Trösztben, majd Gyurcsány Ferenc (vo) privatizálja az alumíniumiparhoz tartozó cégek egy részét.

Ha ezek az "urak és hölgyek" nem lettek volna - és nem lennének - a nyakunkon, akkor Magyarország egy tejjel, mézzel folyó gyönyörű és gazdag - lelkiekben is gazdag - lehetne

Szívből gratulálunk dr Balogh Zoltán főorvos úrnak, hogy volt ereje és kitartása ehhez az iszonyú küzdelemhez, túlélte, és megmentette a hévízi tavat. Köszönjük! Áldja meg és adjon neki a magyarok Istene erőt és egészséget, még nagyon sokáig!

Közreadta:
Dr. Kollár Lajos, jogász, Budapest

A tv adast itt megnezheted!ha bemasolod a keresodbe.
http://tdyweb2.wbteam.com/Film/Kulonos_20081210.wmv

Kapcsolódó>> Csak az utóbbi 20 évben 1 tételnél 455 billió Ft-tal lopták meg a Magyar Nemzet vagyonát a hazaárulók




Kimondom a teljes igazságot... sajnos, 1oo év múlva eltűnik a magyarság !!! (???)

(olvasói körlevélből)

Kimondom a teljes igazságot - interjú Szepessy Zsolttal


Az alábbi cikkre a "Hírhozó" című nyugdíjasoknak szóló hetilapban bukkantam rá, amelyben az újságíró Szepessy Zsolttal, Monok polgármesterével készített interjút.

A riport elég terjedelmes formában, két részben jelent meg "Kimondom a teljes igazságot" címen. A sok hasznos mondanivalón túlmenően én a cigánysággal foglalkozó részt emelem ki a riportból, amely azt bizonyítja, hogy vannak még hazánkban közszereplők, akik nem csak néznek, hanem látnak is. Az alábbiakban betű szerint másolom ki az idevonatkozó részt a riportból:

- Nem hallgathatjuk el a vidék egy másik akut problémáját, a cigányság helyzetét sem.

- Az emberekben óriási feszültséget generál, hogy a cigány lakosság - ki kell végre mondani - népszaporulata olyan mértékű, hogy vidéken már szinte mindenütt több cigánygyermek születik, mint magyar. Nálunk az első osztályban két magyar gyermek tanul. Jövőre Kossuth Lajos szülőfalujában viszont nem lesz az első osztályban magyar tanuló, csak cigány.
Az iskolánkban a gyerekek hatvan százaléka cigány, az óvodában ez a szám még magasabb.
Míg mi fogyunk, a cigányság szaporodik...
Ez az ország az én őseim országa, ezt az országot megörököltem a dédapámtól, és az a feladatom, hogy továbbörökítsem az unokámnak, de félek tőle, hogy hasonló népességi mutatók mellett nem tudom megtenni. Borzasztó belegondolni, hogy több ezer éves kultúrával és tudással rendelkező nemzet azért fog megszűnni vagy háttérbe szorulni a saját országában, mert van egy olyan kisebbség, amelyet olyan helyzetbe hoztunk, hogy a szaporodásával túltegyen rajtunk.

- Ezért a kijelentéséért meg fogják kövezni. Lényegében azt állítja, hogy a cigányság egy magyarul beszélő más nemzet. Odáig még senki nem ment, hogy a cigányság népszaporulatát okolja a bajokért.

- Engem megkövezhetnek, ki fogom mondani az összes igazságot. Nem bántón, sértőn vagy hazudva, de öntsünk végre tiszta vizet a pohárba. A rendszerváltástól kezdve azért jutottunk idáig, mert hazudtunk egymásnak mindenről, és a hazugságnak ez az ára, hogy az ország óriási katasztrófa felé sodródik. A mai szociális ellátórendszer ugyanis egy számonkérés és követelmény megszabása nélküli rendszer. Csak egy példa: amikor az iskolánkban a tanárnő a rendetlenkedő cigánygyerekhez odafordult és megkérdezte, te mi akarsz lenni, az csak annyit mondott: "segélyes". A fiúk általában pénzbehajtók, autó- vagy vaskereskedők akarnak lenni, a lányok pedig egy ősi mesterséget favorizálnak. A polgári foglalkozás meg sem fordul a fejükben. Ez döbbenetes.

- Nyilván nem igaz ez mindenkire.

- Persze hogy nem, de amíg az átlag magyar polgár dolgozik, adót fizet, áldozatot hoz, addig vannak olyan emberek, akik hagyják gyermekeiket korán teherbe esni, a születendő gyerekekre pedig nem fordítanak semmi gondot, tehát újra a mi vállunkra raknak terheket. Ki kell végre mondani: ezek az emberek azért vállalnak gyermekeket, mert a gyerek a család megélhetésének alapja. Ha ezeket a problémákat nem tudjuk kezelni, borzasztó nagy bajba kerülünk.

- Mire gondol?

- Ha a jelenlegi tendenciák maradnak, húsz év múlva a Magyarországon élő magyar és cigány lakosság aránya egyforma lesz, esetleg a romák aránya meg is haladja a magyarokét. És nézzük meg, mi történt Szerbiában Koszovóval: az albánok egyszerűen kiszorították a szerbeket a saját országukból, ősi földjükről. Az országunk egy második Trianonba szaladhat bele, mert könnyen megeshet, hogy a cigányság lecsatol egy részt az országból, megalakít egy saját önálló államot, amihez az unió tapsol, hogy ez a demokrácia csodája, ismét egy új állam született.

- Ezzel a kijelentésével végtelen terhet vesz nyakába. Nyilván bal és jobboldalon is akad majd, aki elítéli az okfejtését. Nem fél?

- Mondhatják, hogy egy vidéki polgármester vizionál, de én látok tendenciákat, ismerek olyan falvakat, ahol a cigányság aránya már ma is 50-60 százalék, és ez nem fog megállni.

- Abban azért szinte mindenki egyetért, hogy célként a cigányság integrálását kellene kitűznünk.

- De ez az eddigi módszerekkel nem megy. Meg kell változtatni a rendszert, lehetőséget kell biztosítani a magyar családoknak arra, hogy ne egy-két gyermeket vállaljanak, mert azzal a mi nemzetünk ki fog halni. Magyarország nem szegény, hiába sugallják ezt sokan, ez az ország az itt élő embereket bőséggel és gazdagon el tudná tartani. Úgy gondolom, hogy minket szándékosan tartanak mélyszegénységben, de ezt a faggyút fel kell olvasztani, a gazdaságunkat fel kell fűteni, és olyan közgondolkodást kell terjeszteni, hogy egy magyar család bátran vállaljon gyermeket. A magyar dolgos nép, de látni kell: a huszonnegyedik óra előtt járunk pár másodperccel.

Eddig a riport. Mindenki értékelje úgy ahogy akarja, de azt tudomásul kell venni, hogy a polgármester a mai magyar valóságról beszélt akár tetszik, akár nem.

Add tovább minden magyarnak, hátha még nem késő

2009. október 25., vasárnap

Patrubány: Nem voltam szekus

Köszönet érte Anyusch-nak

2009. október 25. 17:29            HunHír.Hu

Még huszonnégy óra sem telt el azután, hogy kiadtam az Ultimátum a köztársaságnak? című közleményt, amelyben feltártam a Vukics Ferenc vezette Magyarok Szövetsége nevű szervezet és a mai magyar állam viszonyát, nemtelen támadás célpontjává váltam - írja nyilatkozatában Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetsége elnöke.

Október 23-án, az '56-os Magyar Forradalom és Szabadságharc kitörésének 53. évfordulóján a világ minden sarkából megostromoltak azzal, hogy különböző elektronikus levelező listákon hírbe hoztak bizonyos Nicolae Patrubani-val, akiről a Szekuritáté iratait vizsgáló bukaresti tényfeltáró bizottság megállapította volna: Ceausescu mintegy 2000 milliárd forintra becsült titkos magánvagyonának kezelője volt. A sok hazugsággal és csúsztatással fabrikált közlemény nyitva hagyja annak a lehetőségét is, hogy az illető személy magam volnék.

Ezzel a rágalommal kapcsolatban szeretném az alábbiakat a világ magyarságának tudomására hozni:

Nyilatkozat

1. Nem vagyok azonos azzal a személlyel - "Nicolae Patrubani, fost contabil sef la ICE Dunarea" azaz "Nicolae Patrubani az ICE Dunarea cég volt főkönyvelője" - akiről egyes romániai hírportálok azt állítják, hogy a romániai diktátorhoz közel állt és a diktátor - 2009. évre számítva, mintegy 2000 milliárd forintra becsült - magánvagyonával kapcsolatba hozható volt.
2. Az illető személlyel nem vagyok rokoni viszonyban, soha nem találkoztam vele, és soha semmilyen - sem közvetlen, sem közvetített - kapcsolatban vele nem álltam.
3. Egy Nicolae Patrubani nevű, magas rangú bukaresti banktisztviselőről volt tudomásom. Édesapám, a ma 87 éves dr. Patrubány Miklós valamikor évtizedekkel ezelőtt kuriózumként mesélte, hogy Medgyesen, ahol az egyik gyár könyvelőjeként dolgozott, egyszer behívatták a bankba, mondván, hogy egy bukaresti inspektor kíván vele beszélni. Szorongva ment be, hiszen 1948-ban osztályellenséggé minősítették a kommunisták, és ennek eredményeként kényszerítő körülmények között került Medgyesre. Meglepetésére nem valamely számonkérésben volt része, hanem egyszerűen az történt, hogy a bukaresti inspektor nevét egyetlen betű különbséggel ugyanúgy írták, mint az övét, és a helybéliek össze akarták ismertetni vele. Beszélgetésük rövid volt, amelyből kiderült, hogy a két család között semmilyen rokoni kapcsolat nem létezik. Soha többé nem látta, nem hallott róla. Azt sem tudja, hogy még él-e?
4. Az az állítás, hogy tizenkilenc éves koromban beléptem volna a román kommunista pártba valótlan.
5. Az az állítás, hogy kolozsvári diákéveim során a kommunista párt állított volna a diákrádió magyar adásának élére valótlan. Elődöm Gáspár Sándor, a marosvásárhelyi magyar rádió szerkesztője választott ki erre a tisztségre. Semmilyen pártos meghallgatáshoz, netán kinevezéshez nem kötötték akkori szerepvállalásomat.
6. 1976-ban, a kolozsvári műszaki egyetem elvégzése után, tanulmányi eredményeim alapján gyakornok mérnökként kerültem a bukaresti félvezető gyárba. Ebben a választásomban sem a kommunista párt, sem a román titkosszolgálat nem befolyásolt. Sem Bukarestben, sem azt megelőzően, sem azt követően, nem voltam és nem vagyok sem munkatársa, sem bedolgozója, sem ügynöke egyetlen titkos, vagy titkosan működő szervezetnek sem.
7. Székely vagyok, mert Édesanyám csíkkozmási székely volt. Édesapám erdélyi örmény-magyar. Nevem apai ágon örökölt örmény név. A Patrubány család erzsébetvárosi örmény család volt. Pongrátz Gergely bátyja Ödön, családfa vizsgálataival bizonyította a Patrubány és Pongrátz örmény családok rokonságát.

Patrubány Miklós István Ádám,
a Magyarok Világszövetségének elnöke

Előzmény:

Ultimátum a főparancsnoknak?
avagy felelős utalás a képtelenségre

Magyarország mai sanyarú sorsának látleletét az országos méretű félrevezetés és megtévesztés teszi teljessé.

Az ország millióinak megtévesztését leginkább tetten érhetően a közelmúltban életre hívott, magát Magyarok Szövetségének nevező szervezet esete példázza. Harcias, hagyományápoló és – választott vezetője révén – az ősök és a hősök tiszteletét napiparanccsá tevő arculatának láttán sok jóhiszemű ember válik követőjévé.

Ennek akár örvendhetnénk is.

Ám felelősségem arra kötelez, hogy figyelmeztessek. Figyelmeztetve kérdezzek. Adva van egy szervezet, a Magyarok Szövetsége, amely augusztusban, nagy nyilvánosságot kapott, hangzatos Kiáltványban szólította fel a köztársasági elnököt, a budapesti parlamentet és a kormányt, hogy legkésőbb 2009. október 23-ig kezdjen alkotmányozó munkába, a történeti magyar alkotmány visszaállítására.

És adva van ennek a szervezetnek az elnöke, Vukics Ferenc, aki nekem a Magyar Köztársaság honvéd őrnagyaként mutatkozott be.

Ami történt, az nem más, minthogy egy magyar honvédtiszt ultimátumot adott a magyar honvédség főparancsnokának, a köztársasági elnöknek, valamint annak az országgyűlésnek, amelynek törvényeire ő, mint katonatiszt felesküdött.

Idézzük a Kiáltványt:

Felszólítjuk az Államfőt, az Országgyűlést és a Kormányt, hogy október 23-ig kezdje meg az alkotmányos rend helyreállítását!

Két hónapon belül meg kell indítani az alkotmányozás folyamatát az alábbiak szerint:

(…)

Amennyiben a hatalmon lévők nem ismerik el a magyar alkotmányosságot, nem indítják el a jogfolytonosság helyreállításának folyamatát 2009. október 23-ig, akkor alkotmányjogi jogos védelemre, polgári engedetlenségre hívunk mindenkit!

Kérünk minden egyént és társadalmi szervezetet, aki ezzel egyetért, hogy ezen követelésünkben csatlakozzon hozzánk!

A Magyarok Szövetsége Országos Gyűlése

Kérdezem magyar testvéreimtől, hogy hány órát tölthet szabadlábon a világ bármely államában az a katonatiszt, aki a maga, vagy az általa vezetett szervezet nevében ultimátummal és engedetlenséggel fenyegeti meg azt az államot, amelynek ő maga – többek között feletteseivel szembeni engedelmességre – felesküdött katonája?

Mindezt magyar népünket féltve, figyelmeztetve kérdeztem.

A kérdésre elsőként magam válaszolok. Nem, ez képtelenség. Ez csak akkor lehetséges, ha mindezzel egyetért maga a mai magyar állam, kezdve a honvédelmi miniszterrel, folytatva a köztársasági elnökkel, a kormánnyal, a kormánypártokkal, el egészen parlamenti ellenzékig. És ha mindez az ő akaratuk szerint történik.


Patrubány Miklós,
a Magyarok Világszövetségének elnöke


A fenti írás a HONLEVÉL ma megjelent októberi számában olvasható részlet Patrubány Miklós tárcájából. A teljes írás ott olvasható A győzelem napja – Székelyként a megtévesztés ellen cím alatt.

2009. október 24., szombat

Bayer Zsolt: Időutazás...

Rating:★★★★★
Category:Other
Bayer Zsolt: Időutazás a határokon túlra
Oct 24, '09 12:19 AM
Egy régi archív cikkecske, mely 2003. feburár 11.-én íródott
Gergely István és Szász Jenő barátomnak


A magyar cserkészet története 1910-től napjainkig

Rating:★★★★★
Category:Other
A Gödöllői Városi Múzeumban nyílt kiállítás tegnap A magyar cserkészet története 1910-től napjainkig címmel.
A magyar cserkészet története 1910-től napjainkig

Kapcsolódó hír:

SÁRKÖZY PÁL GÖDÖLLŐRE LÁTOGATOTT



Mint magánember, de még inkább mint egykori premontrei öregdiák, Gödöllőre látogatott Sárközy Pál, a 2007-ben Franciaország köztársasági elnökévé választott Nicolas Sárközy édesapja. A 82 éves Sárközy Pál Gödöllőn először a kastélyba látogatott, majd a városházán Gémesi György vendége volt, ezután az egyetemen várták, ahol Sándorné Pálfalvi Beáta vezetésével a régi gimnázium épületét nézte meg, végül a mai premontrei gimnáziumban fogadták.

Nagybócsai Sárközy Pál 1928-ban született Budapesten egy kisnemesi család gyermekeként. Gödöllőre 1938-ban került, ahol 2 tanévet (1938/39, 1939/40) töltött el a Premontrei Szent Norbert Gimnázium bentlakásos, francia tagozatú iskolájában. Itt tanult meg franciául, s ennek köszönhetően döntött úgy, hogy a II. világháború vége felé Magyarországra betörő szovjet hadsereg elől Nyugat-Európába menekül. A ma többnyire festészettel foglalkozó Sárközy Pál a családjának történetét összegző könyvön dolgozik, ami jövő tavasszal fog megjelenni francia nyelven, de néhány hónappal később már magyarul is olvasható lesz. Mint elmondta, Gödöllőnek külön fejezetet szentel.

Forrás: http://www.pelikanradio.hu/node/1002




’56 képei Székelyföldön

Rating:★★★★★
Category:Other
’56 képei Székelyföldön

A forradalom Budapestje elevenedik meg a „vargák városában”, Kézdivásárhelyen, a Céhtörténeti Múzeumban pénteken nyíló tárlaton: a nagyközönség előtt teljesen ismeretlen fotók 1956 októbere budapesti történéseit dokumentálják.