Blogarchívum

2013. március 24., vasárnap

Internet Archive: Wayback Machine - webarchivum

Internet Archive: Wayback Machine

A jó emberek vállalják sorsukat January 17th, 2008

A jó emberek vállalják sorsukat



Január 13.-án ünnepeltük Jézus megkeresztelkedését. Ez a történés akkor következett be, amikor a Keresztelő búbánatra szolított fel Jézus pusztai megkísértése, valamint a nyilvános működésének megkezdése előtt.
Alázatos lelkület és illendőség kellett ehhez a cselekedethez, tehát mielőtt Jézus belépne az emberek életébe és ezáltal elfoglalná az emberi közösségek, intézmények, parlamenti-, királyi főhelyeket, a bűnbánat jeleként a Jordán vizébe merítkezik.
Mekkora tekintélye lenne azon vezetőnek manapság is, aki a bűnbánat jeleként a víz alá merülne és a Lélekkel való töltekezés megtörténne az ő életében, az én életmben, és az isteni szózat: „ez az ember, aki e székbe való…”erősítené meg hivatalában és küldetésében.
Jézus a lélekkel való töltekezés után a pusztában legyőzte a kísértőt, a legnagyobb áldozatot is meghozva tudta szolgálni népét. Sorsát fölvállalta és nem menekült előle a kábítószerek, a szesz, a fogyasztói társadalom, a csábító világ útvesztőibe.
Tiszti

Jó emberek! January 9th, 2008 „Az Úr nem mond semmit, hanem jelez.”

Jó emberek!


Jézus születését is két irányból jelzi az Isten: próféták jövendölésével, s az égi jelek által. Isten üzenetet közvetít a teremtett világ rendjén keresztül is. Igaz, manapság ennek megfejtésére a kód elveszett, amelynek segítségével üzenetértőkké válhattunk volna (azért válhatunk). A lenézett népi műveltség szinte mindent tudott, és átélte a Mindenséggel való kapcsolatot.
Például, ha gyermek született a családban, a szülők fát ültettek. Mire a gyermek felnőtt és elindult otthonról a nagyvilágba, a fa is magasba nőtt. Nem volt akkor mobil telefon, mégis a szülők mindent tudtak a gyermekük sorsának, egészségének alakulásáról, ha ránéztek a fára.
A keleti mágusok Jézus születését értették ki a csillagok állásából. Ők elindultak, s megtalálták a gyermeket. A mágus a mag szóból származik, a magról pedig tudnunk kell, hogy az életnek a forrása, a szent tudást jelenti. Isten azt akarja, hogy ismerjük a világot, az Ő jelzései legyenek útmutatóink még akkor is, ha a vakító fényektől csak ritkán látjuk az eget, a csillagokat. Újjászületésünkhöz újra fel kell fedeznünk a népi kultúrát, hogy újból értsük Isten üzenetét.
A jóembermágusok értik és közvetítik Isten üzenetét.

Jó pirkadást jó emberek! December 22nd, 2007

Jó pirkadást jó emberek!


 
Egy vezető politikus felesége mesélte unokájáról a következő történetet. A kisfiú csodálkozva nézte a fenyőfát vásárolgató embereket, majd sokat sejtetően megjegyezte:
„Látod nagymama, a kommunistáknak maguknak kell a karácsonyfát megvásárolniuk.” Mivel a megjegyzésre válasz nem érkezett, a kisfiú így folytatta: „a többieknek pedig az angyal hozza. ”
Nos e frappáns bevezető után néhány gondolat Keresztelő János kapcsán, akinek az életét, jellemét maga Jézus értékelte. Nem akárki kerül börtönbe meggyőződéséért. A nyúlvány, elkötelezetlen embernek ebből nincs része.
A szenvedés nemhogy meggyötörte volna János elkötelezettségét, hanem növelte azt. Jézus mondta Jánosról, hogy „ő nem volt játéka mindenféle szélnek”, mint annyi kitenyésztett mai… ember. Nem hajolt ide-oda érdekei szerint, egyenes volt és kemény. A „gumigerinc” nem a jó emberek tulajdonsága. Nem volt kényelmes életű, szép ruhákhoz szokott, mindennapos tesco-i, metro-i életet élő ember. Jó ember volt szavában és életvitelében egyaránt, igényes és fegyelmezett.
Jézusra nem volt jellemző az olcsó hízelgés, a meg nem érdemelt dicséretmondás, Jánost mégis megdicséri. Így beszélnek egymásról a jó emberek: „ a jó ember pedig te vagy, aki ezt olvasod.”
Lelked mélyén már Istenre találtál és ezért érett dolgaid a lelked mélyéből felszakadtak. Egy jóra törekvő ember elszomorodott, mert csak a tanult dolgokról tudott beszélni, de ő is meg a hallgatósága is a bölcsesség hiánya miatt szenvedtek. Az illető el is hallgatott, amíg a szíve meg nem telt bölcsességgel.
Hát ezt kellene ezt tenniük a „nagykicsiknek” is!
A jó ember ösvényei Istenhez vezetnek.
Keresd az ilyen ember társaságát.
Szavaik lelkesítenek, magatartásuk minta lesz, a szívükből fakadó „élő víz” segít megújítani életedet.
Egy indiai mondás szerint: Az alja nép csak a gazdagságra vágyik. A középréteg a pénz mellé dicsőséget is akar, míg a nemesebbek csak a megbecsüléssel törődnek. A megbecsülés a kiválóságok egyetlen kincse.
És befejezésül még egy humoros történet:
A kisfiú szalad a konyhában tevékenykedő anyjához: „Édesanyám ég a karácsonyfa!”.
Az anyja szelíden szól rá: „Kisfiam nem ég, hanem világít.”
A kisfiú megszívleli az anyai szókat és kis idő múlva így szól: „Édesanyám, világít a függöny. „
Boldog Karácsonyt!
Szeretettel: Tiszti

Jó reggelt, jó emberek!

Jó reggelt, jó emberek!
December 13th, 2007

Sokat panaszkodunk, hogy mennyi baj vesz körül, hogy ezek özöne körbezár. Úgy gondolom, hogy ez a hangulat a hitetlenségből fakad, amely semmibe veszi az evangélium szerinti életet és ezekben az időkben halljuk meg a próféta szavát: „térjetek meg és éljetek.”
Ez. 18,32.
Gyökerezzünk Krisztusba! Teljes szívvel ragaszkodjuk Jézus személyéhez, közöss(ÉG)ünkhöz , szülőföldhöz, a családtagokhoz, rokonsághoz, a tiszta örökséghez. Ezek a megbízható alapok, amelyekre újra építhetünk.
Egyelőre sokan érezzük a bűnt és annak következményeit. Ez olyan, mint a hideg front, amely előre nyomul, befagyasztja a felszínt és ilyenkor az eltévedt ember a jeget sziklának képzeli. A kegyelem ki fog áradni, ennek melege visszaszorítja a gonoszság , a fagy hullámait s már recseg ropog alattuk a jég. Ezt erősíti meg az apostol: „vonulj ki onnan én népem, hogy részetek ne legyen vétkeiben és csapásai ne érjenek titeket is (…) bűnei az eget verik. Jel. 18, 4.
Tehát vigasztaljon bennünket az a jövőbelátás, amely szerint a gonosz, mint vert sereg pusztítva vonul vissza.
A megfagyott pityóka, alma, stb. addig tart és jól néz ki, amíg a felszíne ép, szép, de ha elmúlik a hideg ellágyul, szétmállik és senkinek sem kell. A meszelt sírok beomlanak és máris omladoznak.
Ezeket a lelki falatokat fogadjátok szeretettel Ti ottan Amerikában, idehaza a Kárpát medencében és másutt is.
Ui. Albert Atya szobrát fölállítottuk Vicébe, kő köpenyéből kiszabadítottuk, a Juliánus díjakat kiosztottuk. Különösen örültem a rodostói polgármesternek, aki II. Rákóczi Ferenc emlékét őrzi, Papp Lajos professzornak, akinek annyi értékes üzenetét vettem és közvetítettem. Külön köszönet minden jó szándékú embernek.
Ma Csíksomlyón megint együtt örvendhetünk az árvácskákkal, akik az Apáczai Kiadó és a Duna Tv. Ajándékait, adományait vehetik át, a hétvégén pedig az Árvácska Együttes találkozik jótevőivel és karácsonyi közös ünneplésben ajándékozzuk meg egymást.
15-én szombaton Salgótarjánban délután 5 órakor lesz mise a központi templomban, 16-án délelőtt 10 órakor a budapesti gazdagréti templomban.

Használjuk ki egymást!

Használjuk ki egymást!

December 4th, 2007 
 
Jó éjszakát, jó emberek!

Késő este van. Igazi jóbarátom jut eszembe, akinek ismeretlenül a máréfalvi Látó Ágnes asszony mikor megtudta, hogy kit készülök felkeresni, azt az üzenetet fogalmazta meg, amely igen meglepett:
- Mondja meg Lászlónak, hogy sok haszonleső veszi körül, akik őt kihasználják, pedig amije van, arra neki is szüksége volna. Tehát, ne engedje, hogy kihasználják.
Amikor barátomat sikerült később bemutatnom, Ágnes asszony megismételte a korábbi üzenetét. Barátom imigyen reagálta le:
- Hát, ha bennem van kihasználható lehetőség, akkor az emberek miért ne élnének a lehetőséggel, miért ne használhatnának ki? Ha ez így van, akkor engem használjanak!
Nagyon sokat tanultam ebből az igéből és azóta, ha úgy érzem valaki engem is használni akar, a barátom mélységes válasza, igéje jut eszembe, mintha ő szólna lelkem mélyén:
- Engedd, hogy kihasználjanak, hisz ezért vagy az emberek között.
Jó emberek, jó éjszakát!
Imádkozzunk, használjuk egymást !
Szeretettel,
Tiszti

 

Albert atya

Albert atya

 November 27th, 2007

Albert atya néhai csíksomlyói házfőnök szobrának avatása 2007. november 30-án déli 12 órakor történik Vicén. A vicei származású papok, akiket az Atya indított papi pályára, kezdeményezték a szobor felállítását, amelyet kezdetben síremléknek szántak az udvarhelyi temetőkertbe, majd szóba került Csíksomlyó, de végül úgy látszik, Albert atya végakarata döntött, hogy Vicére visszakerüljön, igaz, most kőbe zárva.

Én hiszem azt, hogy akárcsak Szent László király, aki éjszakánként le-leszállt a nagyváradi szobortalapzatról, hogy népét megsegítse, vigasztalja, Albert atya is, amikor a szükség kívánja, leveti kő köpenyét, előjön a sziklából és körbejár a falu utcáin, terein Szent István király, II. Rákóczi Ferenc nagyságos fejedelmünk és Wass Albert kiséretében (ugyanis ezen szobrok társaságában érkezett a kőbe zárt Albert atya)…, hogy megerősítse, megszilárdítsa Vice népét, hogy ezáltal újabb fejezet kezdődjön eme MAG  „közös–ég” (közösség) életében.
Albert atya nevében a vicei származású papok „Albert fiókák”:

Máté Vilmos, Brassó; Takács Dezső, Sepsiszentgyörgy; Gergely István; Kiss István, Székelyudvarhely; Király Árpád, Arad megköszönik
Borsodi Zoltán – Csíksomlyó
Gergely Vilmos – Vice
Szász Dénes és neje, Nóra – Csíksomlyó
Szabó Attila – Csíkszereda
és a vicei hívek szíves adományait.

A szobrot készítette: Bodó Levente, szentegyházi szobrászművész
Minden jószándékú Albert atya tisztelőt szeretettel várunk erre az ünnepre.
Tiszti

BÁTORÍTÁS November 22nd, 2007

November 22nd, 2007 
 
Üzenet Tőkés Lászlónak Csíkszeredába, ahol kampányának záróülését tartja
Tőkés László személye egyenlő az erdélyi magyarság szolgálatával.
Tőkés szülőfalum mellett, Szépkenyerűszentmártonban töltötte vakációit. Talán a lelkünk már akkor összeért és egységünk azóta is tart. Meggyőződésem, hogy Benne Strassburgban sem fogunk csalódni, mert Isten lelke vezérli.
Kedves Székely és Magyar barátaim, testvéreim, én Tőkés
Lászlóra adom szavazatomat.

Tisztelettel és szeretettel,
Gergely István
Tiszti
Amerikából
BÁTORÍTÁS 
Most, amikor csak rossz és még rosszabb hírek jönnek Magyarországról és szerte a vilagból, egy szlovákiai szlovák pap a következő proféciát intézte a magyarokhoz:

“Ne félj, én kedves magyar népem, begyógyítom a gonoszság által okozott sebeidet. Összetöröm a rabság jármát, amely még rajtad van! Előtted jarok, benned lakozom, veled vagyok, megvédelek. Betöltelek téged, megáldalak.”

Vaclav Kocian emlékeztetett, hogy valamikor egy ország voltunk, amelynek neve Regnum Marianum, s talán ennek az országnak az Úr újabb feladatot akar adni, amelynek célja Európa megújulása.
Imádkozzunk egységben, egy akarattal!
Jó napot, jó emberek!
Tiszti

Kikérte magának a démon

Kikérte magának a démon

December 24th, 2006

A tegnap, december 22-én temettem el egy 28 éves fiút, aki a Csíksomlyói Árvaházban nevelkedett. Három nappal korábban kiment a Szálvátor kápolna alatti erdőbe és felakasztotta magát.
Temetése napján ott ácsorogtunk a részben kiásott sírnál. Vártuk, hogy sorstársai végezzenek a sírásással. K. Dani is ott várakozott a gödör mellett lerakott koporsóban. A várakozó időt imával és beszélgetéssel töltöttük. Döbbenetesen hatott, mikor Cseka (becenév) sorstársa elmondta, hogy Danit kikérte magának a démon. Menekülni akart tőle, de lám, nem sikerült. Győzött. Épp most, Karácsonykor… Ő győzött, mert a fiúnak nem volt szállása, ruhája, talán börtön előtt állt. Azt gondolom, a legnagyobb baj az volt, hogy nem volt Embere… És most nem  érzem jól magam, mert én is érintett vagyok a dologban. Most, Karácsony tájékán… Az elkészült sír rövidnek bizonyult. Újra kellett kezdeni az ásást. Nekünk tovább kellett menni, ezért beszenteltem Danit és távoztunk. Megint otthagytuk… Távozóban valaki megjegyezte, Karácsony tájékán történik a legtöbb öngyilkosság.
Elpusztul az Ember, ha nem áll mellé egy Nemzet. Ha nem szedi össze magát szétvertségében. Akkor kell az ennivaló, amikor éhesek vagyunk. Akkor kell a ruha, amikor fázunk. Akkor kell az orvosság, amikor betegek vagyunk. Akkor kell az öröm, amikor szomorúak vagyunk.
Az egyetlen öröm, ami mindig megmarad: a keresztény élet öröme. Ezt senki sem veheti el tőlünk. Örüljek annak, ha valakivel jót tettem. Örüljek annak, ha vannak, akiknek szükségük van rám. Annak is örülhetek, persze, ha senkinek nincs szüksége rám, és mégis élek.
Ezekkel a gondolatokkal kívánok minden barátunknak és jóakaratú támogatónknak boldog, istállószagú Karácsonyt és boldog Újesztendőt.

is proudly powered by WordPress
Entries (RSS) and Comments (RSS).

 

Jó reggelt, jó emberek! - Köszönöm, hogy szeretettel figyelitek utamat

Jó reggelt, jó emberek!

November 11th, 2007 
 
Sokan érdeklődtetek felőlem. Köszönöm, hogy szeretettel figyelitek utamat. Új nap, új fejezet kezdődött életünkben. Én megbirkózom az új lehetőséggel, melyben a jó emberek segítségét fogadom. Legyünk egymásnak jó emberei. Az új nap reggeli indulásában akarnunk kell egymást, úgy, ahogy Isten is akar minket.
Időnként - még nem tudom milyen rendszerességgel - jelentkezni fogok, azzal a szándékkal, hogy a kapcsolatot veletek tartsam. Veletek, akik már a múlt rendszerben a Somlyó-hegyre, a vasárnapi hittanórákra, a nyári lelkigyakorlatokra, az ifjúsági találkozókra, az ifjúsági kiscsoportokba jártatok, és híveimmel, akikkel sokszor találkoztam az imádságban.
Azt kívánom, hogy köszöntsön ránk egy új reggel, melyben őszintén köszöntik egymást az emberek:
Jó reggelt, jó emberek!
Szeretettel, Tiszti

Üzenet a feltámadás reményében elhunyt, de most már sírjából kitörni készülő magyar néphez

November 17th, 2007

Bibliai üzenet a Teremtés könyve III. fejezetének alapján a magyar nép nyakára tekeredett Veres Sárkányhoz - a magyar nép vandálaihoz!
Az Úristen így szólt a kígyóhoz (a Veres Sárkányhoz):
- Mivel ezt tetted, vagyis HAZUDTÁL, átkozott leszel minden állat és a mező minden vadja között. Hason csúszol és a föld porát eszed életed minden napján. Ellenkezést vetek közéd és az asszony közé, a te ivadékod és az ő ivadéka közé. Ő széttiporja fejedet, te meg a sarkát veszed célba.
…Ezért az Úristen eltávolította az Éden (a parlament) kertjéből, hogy művelje a földet, amelyből lett. Amikor a (hazug) embert elűzte az Éden kertjétől keletre odaállította a kerubokat - esetünkben a magyar nemzet örzőit - és a fenyegető tüzes kardot, hogy őrizzék az élet fájához vezető utat, hogy újabb hazugságaikkal megtéveszteni senkit ne tudjanak.

Márton bátyám kissé röstellkedve szólított meg, mert egyik éjszaka borzalmas állapotban látta Magyarországot. Biztattam, hogy csak bátran mondja. Vérpiros lovon, vérpiros ruhában három történelmi alak jelent meg és közölték: elveszett az Ország. Mátyás király volt az egyik hírvivő. Döbbenten körülnéztem - folytatta -, és láttam az országot, amely romokban hevert, az országhatárok ledöntve. Elkiáltottam magam:
- Állítsuk vissza a határkerítéseket, míg az ellenség visszatérne!
Odarohantam az egyik oszlophoz, hogy felállítsam, de egyedül meg sem tudtam mozdítani. És ekkor megszakadt a látomás.
(Itt a szellemi-lelki határokat kell érteni.)

Minden jóakaratú magyarnak össze kell fognia, hogy ez a krízisállapot, amely magában hordozza az újjászületés lehetőségét, valóban jóra forduljon. Ti, akik itt vagytok a Téren - Rákos mezején - legyetek erősek és tartsatok ki, Ti, akik bezárkóztatok házaitokba jőjjetek elő bátran, ne féljetek, mert a Veres Sárkány elveszítette a döntő ütközetet és csak ideig óráig vitézkedhet.
Ennek az igazságnak is van igei alapja, mert azt olvassuk a Jelenések könyvének 12. fejezetéből, hogy a sárkány és angyalai nem tudtak ellenállni s nem maradt számukra hely… Levetették a nagy Veres Sárkányt, (aki maga az ördög), aki tévútra vezeti az egész világot.
Ezek után szózat hangzott :

Eljött Istenünk üdvössége, ereje és országa és az ő Fölkentjének uralma, mert letaszították testvéreink vádlóját…aki tudja, hogy kevés ideje van hátra.
A teljes Szentháromság a Boldogasszony szívén keresztül áldja meg a magyar népet.

Szeretettel, Tiszti

Röpködök, kelettől nyugatig, déltől északig

November 17th, 2007 
 
A világtérképet nézve alig találom azt a kis pontocskát, amely Erdélyt jelöli, de nekem erdélyi magyarnak e kis ország nagyon fontos.
Annyira szeretem azt a kis földet, hogy életemet nem tudom rajta kívül elképzelni, pedig csábítottak és fényes jövőt igértek, igérnek az Újvilágban.
Számomra ezt a kis és nagy országot (Amerikát és Erdélyt) huszonhét évvel ezelőtt a Kennedy repülőtéren egy fény-élmény választotta el és kötötte össze, amikor a gyermektelen nagynéném örömmel átölelt és határozottan kijelentette, hogy örökre megérkez-tem!
Abban a pillanatban tudtam, hogy az én életem Erdélybe van el-rendelve, és azt is tudtam abban a pillanatban, hogy ott mi a dolgom.
Nem csak mások, hanem magam is csodálkozva éltem át döntésem következményeit. Nem értettem azt az emberi magatartást, amit a felkínált gazdag, fényes jövővel szemben tanusítottam.
Azóta kis szülőhazám, az érzések, a mesék, a hétköznapok valóságának tündérkertje, ahol az élet egyik nap próbára tesz, a következő nap kényeztet, ahol békében vagyok és hadakozok makacsul és következetesen – ezért lettem aki vagyok.
Az akkori döntés elválasztott, de összekötött Amerikával. Most már az ötödik alkalommal vagyok ebben a földrésznyi országban. Népem közösségei adnak kézről-kézre, ahol a távolságot autóval meg sem próbáljuk legyőzni. Röpködök kelettől nyugatig, déltől északig. Most éppen a Csendes óceán partján, Seattle-ben igyek-szem magamat utolérni.
Amerika beláthatatlan, ellenőrizhetetlen országnak tűnik, amit a hatóságok minden erejüket megfeszítve próbálnak leküzdeni. A repülőtereken újjlenyomat, fényképezés, mezítlábra vetkőztetés része az ellenőrzéseknek. Mindezek mögött ennek az óriásnak a fé-lelmét érzékelem. Hatalmas olvasztótégely ez, amely nem minden részében tudja feloldani az elemeket, mert ezek a nemesebb részek védekező reflexei müködésbe lépnek.
Gyönyörű magyar ünnepségnek voltam a részese, amelyben kicsik és nagyok, felnőttek és idősek táncházban tanulták, majd rop-ták a magyar táncokat, és itt ebben a táncteremben a Kárpát medence kivirult. A primás Székelyudvahelyről, a bőgős Felvidékről, a táncosok pedig a Kárpát-medence miden térségéből jöttek Amerikába, e táncterembe a Hagyatékot őrizni. Magam is meg-próbáltam néhány ugrást begyakorolni, de ezt azóta a bokám bánja, alig tudok talpraállni.
A pap hiányzik ebből a közösségből. Mint egy csonka szervezetben, a funkciókat, feladatokat más tagok próbálják felvállalni. Ez történik itt Seattle-ben is. Nincs magyar nyelvű szentmise vagy csak nagy rit-kán. Az istentisztelet is fehér holló. Ez azt is eredményezi, hogy egy idő után nem igényük az ilyen fajta imádságos együttlét.
Ma délelőtt angol nyelvü szentmisén vettünk részt. Idős, bajúszos papbácsi misézett egy toronytalan közösségi házban, amit templom-nak neveznek. Meglepett, hogy a hívek mennyire tevőlegesen kapcsolódnak a liturgiába.
Jól is fogott a segítség mert az atya öregnek, fáradtnak tünt.
Itt is nagy a pap hiány. Az Egyház ellen a pedofil papok miatt had-járatot indítottak, ami a hivatások számának a csökkenését és sok hívő távolmaradását is eredményezte.
E tekintetben igen szomorú történeteket mesélnek az itteni emberek.
Az az érzésem, hogy „valakik” az Egyházat módszeresen szét akar-ják szedni, de meggyöződésem, hogy ami igazán krisztusi alapokon van az örök. Túléljük a gonoszságot, mert a Gonosz már csak gerilla harcokra kápes. Vigasztaljon bennünket az a tudat, hogy a Rossz a döntő ütközetet elveszítette. Túléljük őket!
Ugyanakkor ezek a jelek és üzenetek megerősítenek abban, hogy megérett az idő arra, hogy az Isten megújítsa, felfrissítse Egyházát és a Világot. Ezen újulás kezdődjön Erdélyben, a Székelyföld mag szikéjében.
Duzzadjon, csírázzon, szökjön szárba az én kisnagyság-hazám az egész Világ beindítására.
Halgass meg Uram!
Szeretettel, Tiszti

Gergely István (Tiszti) és az Árvák – rövid film | Örökség




Gergely István (Tiszti) és az Árvák – rövid film

Példaértékű Gergely István ténykedése, törődése, Ember-sége.

És mit ad Isten:
Nem lehetnek lovagok, akik a moldvai magyar szót támogatják?!?

Oláh-Gál Elvira

Kizárta soraiból a Lázár Lovagrend Gergely István (Tiszti) csíksomlyói plébánost és munkatársát, Lux Istvánt, a Lázár-ház igazgatóját. Bűnük feltételezhetően az, hogy támogatják a moldvai magyarság anyanyelvi kultúráját. A Németországból küldött szűkszavú elektronikus levél csak a tényt közli, hogy felfüggesztették rendi tagságukat: Gergely tisztelendőt kápláni, Lux Istvánt lovagi minőségétől fosztották meg. A két érintett nem kívánta kommentálni, részletes indoklás hiányában, a történteket. Az előzményeket viszont nem titkolták.
A Lázár Lovagrend, amelynek nagypriorja Orleans-i Károly Fülöp herceg, az Anjou-ház leszármazottja, német és magyarországi tagjai révén jutott el Csíksomlyóra és támogatta a Csibész Alapítványt, amely az állami gondozásból kikerült árva gyermekeket fogadta be és építette nekik a Csibész-házakat. A lovagrend jelentősebb anyagi támogatást nyújtott a csíkszépvízi óvoda építéséhez, a csíksomlyói Fodor-ház felújításához és a csíkszeredai Lázár-ház létrehozásához. Gergely István lelkészt 1996-ban avatták a rend káplánjává Esztergomban, majd további erdélyi személyiségeket ütöttek lovaggá 2004 őszén Csíksomlyón.
A rendnek jó kapcsolatai vannak a iasi-i püspökséggel is. A problémák innen származnak, mert az utóbbi években a csíksomlyói plébános többször kapott figyelmeztetést a rend német előljáróitól, személyesen Axel Mittelstaedt-től, a rend romániai priorjától, hogy rendezze viszonyát a moldvai püspökséggel és fejezze be politikai tevékenységét. Nyilvánvalóan arról van szó, hogy Tiszti ma is rendszeresen bejár Moldvába és magyernyelvű szentmisét tart templomon kívül, azokban a közösségekben, ahol ezt igénylik. Ezt a tevékenységét nem fejezte be, feltételezhetően ez váltotta ki a rend két csíksomlyói tagjának a kizárását.
Mint ismeretes, az utóbbi időben Gergely püspök és Axel Mittelstaedt között szoros viszony alakult ki, 2005-ben az utóbbi több látogatást is tett Iasi-ba. Ekkor az ottani püspökség honlapjának, az ercis-ro-nak adott interjúban külön hangsúlyozta, hogy a lovagrend tagjai „nem lehetnek radikális, fundamentalista pártok tagjai”. Feltehetően Mittelstaedt úr számára radikális, fundamentalista magatartást jelent, ha valaki a hívek anyanyelvén tart misét…
(Moldvai Magyarság)
Gergely István – "Tiszti"

Később pedig:

“A Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség meghatározatlan ideig felfüggesztette Gergely István tisztelendő papi hivatásának gyakorlási jogát. A döntés április 15-étől hatályos, és bármikor feloldható – tájékoztatta a Krónikát Potyó Ferenc pápai káplán, általános érseki helynök. A felfüggesztés okát az egyházi méltóság nem kívánta részletezni, hiszen úgy véli, ez csupán Gergely István tiszteletesre és a főpásztorra tartozik.”
Teljes cikk ITT

2013. március 6., szerda

MNO: Chávezre emlékeztek szövetségesei

Chávezre emlékeztek szövetségesei

WL
Forrás: MTI
2013. március 06., szerda 12:03

A kínai emberek jó barátja, a forradalmi értékek védelmezője, jövőbe tekintő, erős ember – külföldi barátai és üzlettársai méltatták Hugó Chávezt, a kedden elhunyt venezuelai elnököt.


Mély részvétét fejezte ki Hugo Chávez venezuelai elnök halála miatt Kína államfője, Hu Csin-tao, a Kínai Népköztársaság elnöke és Hszi Csin-ping, a Kínai Kommunista Párt főtitkára – tájékoztatott a kínai külügyminisztérium szóvivője szerdán. „Chávez elnök Venezuela kiemelkedő vezetője volt és a kínai emberek jó barátja” – állapította meg Hua Csun-jing szóvivő, hozzátéve, hogy Chávez jelentős mértékben hozzájárult a két ország közötti baráti kapcsolatokhoz.

„A Kínai Kommunista Párt, a kínai kormány és a kínai nép nagyra értékeli ezt a régi barátságot” – fűzte hozzá Hua, s azt hangoztatta, hogy Kína kész a latin-amerikai országgal folytatni a kétoldalú, stratégiai partnerség elmélyítését. Az éves ülését tartó kínai parlament elnöke, Vu Pang-kuo ugyancsak kifejezte együttérzését venezuelai partnerének. A kínai központi televízió rövid megemlékezésben méltatta Chávezt, beszámolva életútjának fontosabb állomásairól.

„Gyanús betegség”

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök „népét szolgáló mártírként, az emberi és a forradalmi értékek védelmezőjeként” méltatta szerdán az előző nap elhunyt Hugo Chávez venezuelai elnököt. Az iráni államfő Venezuelának küldött részvéttáviratában – amely olvasható az államfői hivatal honlapján – „gyanús betegségnek” nevezte a rákot, amelyben Chávez hosszú szenvedés után meghalt.
Nicolás Maduro venezuelai alelnök pár napja szintén említést tett erről az eshetőségről, egy hétfői nyilatkozatban közvetve Washingtont vádolta, és azt állította, hogy az ország „történelmi ellenségei” okozták az államfő rákbetegségét. Közölte, hogy ennek bebizonyítására tudományos bizottságot kérnek majd fel.
„Nincs kétségem afelől, hogy (Chávez) az erényes Jézus és a tökéletes Ember oldalán fog újra eljönni” – írta még az iráni elnök, utalva a legjelentősebb síita irányzatnak, a tizenkettes vagy imámita síizmusnak arra a hiedelmére, amely szerint a 12. imám, a 7. században élt és eltűnt Mahdi Krisztussal együtt tér vissza a Földre, hogy megmentse a világot és elhozza a békét.
Venezuela Irán legjelentősebb latin-amerikai szövetségese. A két nyíltan Amerika-ellenes ország az utóbbi években jelentősen fejlesztette gazdasági és politikai kapcsolatait.

Chávez „nem mindennapi, erős ember volt”

Vlagyimir Putyin szerint Hugo Chávez kiemelkedő vezető és Oroszország közeli barátja volt – áll a Kreml honlapján szerdán elhelyezett méltatásban. „Nem mindennapi, erős ember volt, aki a jövőbe tekintett, és mindig magasra tette saját magának a mércét” – idézik az orosz államfő részvéttáviratát. „Vlagyimir Putyin nagyra értékelte a venezuelai vezető erőfeszítéseit, amelyeknek köszönhetően megteremtették az orosz–venezuelai partnerség szilárd alapjait, intenzív politikai kapcsolatokat alakítottak ki és nagyszabású humanitárius és gazdasági projekteket indítottak el” – olvasható a Kreml honlapján. Az orosz államfő azt is kifejtette: meggyőződése, hogy ezen az úton kell haladniuk tovább, erősítve és fejlesztve Oroszország és Venezuela kapcsolatai
Venezuela Oroszország fontos gazdasági-politikai partnere. A két ország között 2001-ben haditechnikai, 2008-ban pedig energetikai együttműködésről született megállapodás. A kétoldalú gazdasági kapcsolatok alapvetően a Gazpromot és a Rosznyeftyet, a két nagy orosz állami céget is magába foglaló, úgynevezett Nemzeti Kőolaj-konzorcium tevékenységét jelentik. Az orosz cégek részt vesznek a venezuelai kőolaj- és földgázkincs kiaknázásában. 2011-ben a Gazprom lehetőséget kapott a Venezuelai-öbölben található földgázlelőhely feltárására.

Üzlettársak

A Gazeta.ru orosz hír- és elemzőoldal közlése szerint a venezuelai államfő temetésén Igor Szecsin, a Rosznefty orosz állami kőolajcég elnöke Vlagyimir Putyin különmegbízottjaként vesz majd részt. Rajta kívül Gyenisz Manturov ipari- és kereskedelmi miniszter és Szergej Csemezov, a Rosztyehnológija állami cég vezérigazgatója is ott lesz a pénteki szertartáson – tájékoztatott Dmitrij Peszkov, az orosz államfő szóvivője.
Az Argumenti i Fakti című orosz lap közlése szerint Venezuela a tavalyi és az idei megrendeléseket tekintve India után Oroszország második legnagyobb fegyvervásárlójává léphet elő. Mihal Beljat orosz külpolitikai szakértő az újságnak elmondta: 3,2 milliárd dollár értékű exportról van szó, de úgy vélte, hogy a Hugo Chávez utáni venezuelai vezetés csökkentheti az orosz fegyverek vásárlását.
A szegények barátja, az USA ellensége
Nyilatkozatban méltatta az elhunyt venezuelai elnöknek a szegények érdekében kifejtett tevékenységét az ENSZ főtitkára. Helyi idő szerint kedden este New Yorkban közzétett nyilatkozatában Ban Ki Mun úgy értékelte, hogy Hugo Chávez megértette azoknak a venezuelaiaknak a problémáit, illetve vágyait, akik a legsebezhetőbbek voltak.
Ban Ki Mun kiemelte azt is, hogy az 58 éves korában súlyos rákbetegségben elhunyt államfő erőfeszítéseket tett a latin-amerikai regionális integráció érdekében és szolidaritást tanúsított a szomszédos országokkal. A főtitkár különös jelentőségűnek nevezte Chávez hozzájárulását a kolumbiai kormány és a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) baloldali gerillaszervezet közötti béketárgyalások megvalósulásához. Ban Ki Mun hangsúlyozta, hogy az ENSZ Chávez halála után is együtt kíván működni Venezuelával.
Az Egyesült Államok érdekelt a Venezuelával való jobb kapcsolatokban – hangsúlyozta Hugo Chávez elnök halála kapcsán Barack Obama. Az amerikai elnök helyi idő szerint kedd este üzenetet intézett Venezuela lakosságához, és reményét fejezte ki, hogy országa konstruktív kapcsolatokat alakíthat ki a dél-amerikai állam új kormányával. Washington érdekelt a konstruktív párbeszédben – hangoztatta Obama. Csaknem 14 évig tartó kormányzása alatt a kedden elhunyt venezuelai elnök számára az Egyesült Államok az első számú közellenség volt a latin-amerikai országban. Hírügynökségek ennek kapcsán emlékeztettek arra, hogy Chávez 2006-ban az ENSZ-ben Obama elődjét, George Busht az ördöghöz hasonlította. Mindennek ellenére Washington a venezuelai kőolaj legfőbb vásárlójának számított, és az így befolyt petrodollárokból Chávez saját szociális programjainak nagy részét finanszírozta.

2013. március 1., péntek

Százmilliós adótartozást halmozott föl az In-Kal - archiv

Százmilliós adótartozást halmozott föl az In-Kal


KK
Forrás: Hír TV
2012. szeptember 18., kedd 16:29
Százmillió forintnál is nagyobb adótartozása van az MSZP-közeli In-Kal Securitynak az adóhatóság adatai szerint.

Meghaladja a 100 millió forintot az In-Kal Security 2000 Biztonsági Kereskedelmi Szolgáltató Kft. adótartozása a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai szerint. Az MSZP-közeli cég 2002 után több nagy összegű állami megbízást kapott, ezekből összesen több mint 800 millió forint közpénzhez jutott.
A többi között a honvédelmi tárca megbízásából járműveket kölcsönzött a minisztériumnak a NATO-delegáció szállításakor, valamint a HM-rendezvények idején. Az In-Kal munkatársai akadályozták meg annak a nyírbátori strandbüfének a működését, amelynek a tulajdonosa nem fogadta el a Veres János pénzügyminiszter fiai által megszabott feltételeket.

A Veres fiúk esete a nyírbátori büféssel - archív

A Veres fiúk esete a nyírbátori büféssel

 Archívum

A Veres fiúk esete a nyírbátori büféssel

Magyar Nemzet

2007. augusztus 17., péntek 14:01
Rejtett kamerás felvételek bizonyítják, hogy Veres János pénzügyminiszternek a nyírbátori strandon rockfesztivált szervező fiai, illetve barátjuk és üzleti partnerük nem válogatnak az eszközökben, ha érdekeik érvényesítéséről van szó. Ha kell, a zsarolástól sem riadnak vissza. Az ügy szereplői között megtalálhatjuk a Veres fiúkon kívül két konkurens büfé üzemeltetőjét és a komoly szocialista kapcsolattal rendelkező In-Kal Security biztonsági céget is.
A nyírbátori AzFeszt (Amatőr Zenekarok Fesztiválja) nevű rendezvényt negyedik éve rendezik meg a város termálfürdőjének területén. A kitelepült sörsátrak, alkalmi italmérések jó forgalomra számíthatnak, főleg akkor, ha nincs konkurencia. Márpedig a pénzügyminiszter fiai, Veres Tamás és Gábor által szervezett fesztivál helyszínén van. A strandon ugyanis működik két büfé. Mindkettő a fürdőt üzemeltető, a város tulajdonában álló Bátor Víz Kft.-vel kötött szerződést az idei nyári szezonra. A szerződés szerint a büfék a strand teljes nyitvatartási idejében működhetnek. Tehát akkor is, amikor ott éppen fesztivált tartanak. A Veres fiúk egyik jó barátja, a Nyírbátorban diszkót üzemeltető Tokai Tibor azonban ezt nem így látja.

Zavarja őt

Tokaié a fesztiválon működő legnagyobb vendéglátóegység, a versenytárs büfé – amely ráadásul olcsóbb is Tokaiénál – pedig zavarja őt. Múlt évben a kis kiadóablakos egység tulajdonosa – ahogy arról egy rejtett kamerás felvételen az ügyben érintett szereplők hosszasan beszélnek – ajánlatot kapott: vagy fizet az ötnapos fesztivál ideje alatt napi százezer forintot a szervezőknek, vagy nem engedik kinyitni. Hogy Tokai nyomatékot adjon óhajának, a beszélgetésen elhangzottak szerint fojtogatni kezdte a büfé tulajdonosát.

Barátja akcióját egyetértőleg végignézte Veres Tamás is. Minthogy a büfés nem fizetett, a fesztivált szervező Veres fiúk nem engedték kinyitni. Ennek megoldása egyszerű volt: a büféhez odarendelték a rendezvényt biztosító, a szocialistákhoz ezer szállal kötődő In-Kal Security embereit.
A lapunk birtokába került rejtett kamerás videofelvételen Veres Gábor látható és hallható, amint a büfé tulajdonosával idén is próbál egyezségre jutni. A három napja rögzített beszélgetésen szóba kerül a tavalyi erőszakos eset is. Elhangzik, hogy Veres Gábor a tavalyi incidens kompenzálásaként felajánlja a büfé tulajdonosának, hogy idén 300 ezerért békén hagyják a büfést, és engedik dolgozni. A beszélgetésből kiderül, hogy ezt az ajánlatot azért tartja indokoltnak Veres Gábor, mert a büfésnek extraforgalmat hoz a fesztivál, ezért elvárja, hogy hozzá is járuljon a költségekhez.

Garantálja a vendéglátós biztonságát

Az is kiderül azonban, hogy a tömegitatást, -etetést végző Tokai Tibornak (a Veres család barátjának) nincs ínyére a kis büfé jelenléte. Úgy tudjuk, idén azért beszélték le a diszkóst, hogy ő „tárgyaljon” a büféssel, mert Veres Gábor is erősnek érezte Tamás öccse és „a Tokai Tibi” tavalyi fellépését. Veres Gábor azt is megjegyzi a felvételen, hogy nem vállal felelősséget a tavalyi esetért. Ugyanakkor megnyugtatja a büfést: ha megkapja a 300 ezer forintot, garantálja a vendéglátós biztonságát.

Végül sikerült egyezségre jutni. Ez Veres Gábor felfogásában annyit jelent, hogy mivel a büfés nem fizet, a fesztivál vendégeit az In-Kal Security nem fogja a büféhez engedni. Hogy ez valóban így történt, azt is bizonyítják a felvételek.

Elküldik a vendégeket

Balla Jánosné, Nyírbátor szocialista polgármestere szerint (aki Veres János mellett kampányolt) a fesztivál kiemelt városi rendezvény. A szervező ennek ellenére nem a város, hanem a Veres fiúk Tér Kapcsolat Alapítványa. A pénzügyminiszter gyerekei ingyen kapták használatba a helyszínt a várostól. És a jelek szerint ők diktálják a feltételeket is. Hiába kötött a büfés egész szezonra szerződést a fürdővel, annak területén a hét hátralévő részében csak akkor működhet, ha azért 300 ezer forintot fizet Veresék alapítványába. A szerdai fesztiválnyitás óta a szervezők be is váltották fenyegetésüket: a büfétől az In-Kal Security emberei elküldik a vendégeket, akiknek így csak arra nyílik lehetőségük, hogy a Veres família barátjának számító Tokai Tibor egységét látogassák.

Kormány Tibor, a termálfürdő vezetője lapunknak elmondta: nem tud arról, hogy Veres János fiai szerződést írtak volna alá a strand használatáról. Annyit közölt, hogy a szervezők „megkapták a strandot a várostól, de azért nem kellett fizetniük”. Pedig ha volna szerződés, abból kiderülne, hogy a fesztivál szervezői mit engedhetnek meg maguknak, milyen feltételeket szabhatnak a fürdővel egyébként már szerződött szolgáltatóknak.

A fürdő a száz százalékban városi tulajdonú Bátor Víz Kft.-é. Megkerestük ezért a vízműcég vezetőjét, Márku Györgyöt is. Ő többször kinyomta, illetve kikapcsolta telefonját a nap folyamán, amikor mégis felvette, későbbi visszahívást kért. A megadott időponttól kezdve viszont már ki volt kapcsolva a telefonja. Felhívtuk Veres Gábort, a pénzügyminiszter nagyobbik fiát is, aki azonban egyetlen percet sem szánt lapunkra, így tőle sem tudtuk meg, milyen tartalmú szerződés alapján használják a város tulajdonát. Veres Tamás nem vette fel a telefonját.

Van elég bajom

Természetesen megkerestük a büfé tulajdonosát is, aki annak ellenére sem kívánt az ügyről nyilatkozni, hogy elmondtuk neki: az ő sérelmét igazoló videofelvétel jutott birtokunkba. – Van elég bajom – mondta, majd letette a telefont.
A Hír TV ma esti, Célpont című műsora helyszíni riportban számol be a Veres János fiai által rendezett fesztiválról; ebben részletek láthatók majd a rejtett kamerás felvételekből is. A műsor kezdete: 21 óra 30 perc.

Részlet a büfés és Veres Gábor beszélgetéséből

Büfés (B.): – Valamit nagyon félreért… Nekem van egy olyan szerződésem, hogy én nyitva lehetek. Sőt, a tavalyi sérelem, ami engem ért, hogy a Tokai a torkom szorongatta, az apja (Tokai Tibor apja – A szerk.) meg megígérte, hogy jó előre begipszeltethetem magam…
Veres Gábor (V. G.): – Én már ezzel nem akarok foglalkozni…
B.: – De foglalkozzunk vele, mert mégiscsak botrányos volt, hogy idejön dr. Veres Jánosnak a fia, és akkor megáll mögöttük, hogy kiáll ezek mögött az emberek mögött. Hát azért… De azért bocsásson már meg a világ, hát én azért ilyen embernek a háta mögé nem állnék.
V. G.: – Nem elvitatva, hogy sérelmes Tokai Tibiékkel, de válasszuk külön ezt a történetet, mert ez nem az, amiről ön beszél.
B.: – A baj csak az, hogy én most sem vagyok nyugodt. Mert, ha kifizetem a 300 ezer forintot, akkor mondjuk… Hadd kérdezzem már meg: nekem akkor nyugtom lesz!?
V. G.: – Ezt én garantálom.
B.: – Nekem meg erre nincs 300 ezer forintom.
V. G.: – Jó. Az én olvasatomban meg úgy néz ki a történet, hogy részben, de nem elismerve, hogy nekünk ebben bármiféle felelősségünk van (tudniillik a fojtogatásban, amelyet Tokai Tibor Veres Tamás társaságában vitt véghez – A szerk.), szóval részben a tavalyi incidens miatt tettem azt a gesztusértékű ajánlatot, amit tettem.

Bodacz Balázs