Blogarchívum

2014. július 25., péntek

Az Európai Bizottság különös ultimátuma

Az Európai Bizottság különös ultimátuma 


Az Európai Bizottság hivatalos felszólítást küldött, amelyben Izsák Balázst és Dabis Attilát felszólítja, hogy távolítsák el a polgári kezdeményezésük honlapjáról és "minden más honlapról" az Európai Unió Bíróságához benyújtott keresetlevelüket és az Európai Bizottság ellenkérelmét,"továbbá gondoskodjanak arról, hogy azok ne legyenek hozzáférhetőek a nyilvánosság számára." Az Európai Bizottság ultimátuma leszögezi: "a dokumentumok eltávolításának azonnali hatállyal meg kell történnie, de legkésőbb e levél kézhezvételét követő 3 napon belül."

A Székely Nemzeti Tanács által kidolgozott európai polgári kezdeményezést 2013. júniusában fogadta el egy tizenkét tagú polgári bizottság, amelynek tagjai: Boldoghy Olivér és Őry Péter - Szlovákia/Felvidék, Dabis Attila - Magyarország, Roland Rolf Dudda - Ausztria, Pierre Joseph Gillet - Belgium, Izsák Balázs Árpád és Korodi Attila - Románia/Székelyföld, Drs. Franciscus Albert Bernardus Jeursen - Hollandia, Miren Martiarena Barcaiztegui - Spanyolország/Baszkföld, Anton Publik - Svédország, Jordi Xucla Costa - Spanyolország/Katalónia, Andreas Schmalcz - Németország.

Azt követően, hogy az Európai Bizottság a kezdeményezés bejegyzését elutasította, Izsák Balázs, a kezdeményezők képviselője és helyettese Dabis Attila az Európai Bírósághoz fordult, kérve az elutasító határozat érvénytelenítését és az Európai Bizottság kötelezését a kezdeményezés bejegyzésére.

A per iratanyagainak egy része elérhető a polgári kezdeményezés honlapján: ahttp://www.nemzetiregiok.eu/hirek.php címen.

A fentiekkel kapcsolatban szükségesnek tartom leszögezni: megalapozatlan és hibás az Európai Bizottságnak azon állítása, melynek megfelelően "nincs olyan jogalap, amely biztosítaná egyik fél számára, hogy közzétegye a saját beadványát a bírósági eljárás befejezése előtt". Az Európai Unió Alapjogi Chartájának 11. cikke ugyanis kimondja: "Mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás szabadságához. Ez a jog magában foglalja a véleményalkotás szabadságát, valamint az információk és eszmék megismerésének és közlésének szabadságát anélkül, hogy ebbe hatósági szerv beavatkozhatna, továbbá országhatárokra való tekintet nélkül."

Ezért a jelzett honlapokról nem kerül eltávolításra egyetlen dokumentum sem, és fel fogjuk szólítani az Európai Bizottságot, hogy az Alapjogi Charta 51. pontjának megfelelően tartsa tiszteletben a Chartában foglalt jogokat, az abban foglalt elveket és mozdítsa elő azok alkalmazását.

Izsák Balázs
A Székely Nemzeti Tanács elnöke

Marosvásárhely, 2014-07-21

Vonalban levők száma 

2014. július 24., csütörtök

Itt a bizonyíték a Gyurcsány-féle pártütésre | Válasz.hu

Itt a bizonyíték a Gyurcsány-féle pártütésre | Válasz.hu:


'via Blog this'
Takács István, a Demokratikus Koalíció alapítója a múlt csütörtöki Heti Válaszban azt állította: Gyurcsány Ferenc már 2010-ben előkészítette az MSZP szétszakítását, ám másfél évig még tudatosan erodálta belülről a szocialistákat. A DK cáfolt, jogi lépéseket helyezett kilátásba. Most bemutatjuk Takács bizonyítékainak egy részét.
Múlt héten terjedelmes interjút közölt a Heti Válasz Takács Istvánnal, a Demokrata Párt, vagyis a későbbi Demokratikus Koalíció alapítójával. Takács egyebek mellett azt állította: „Nem magamtól alapítottam a pártot. Csak fedősztori volt, hogy a XVII. kerületi közélet 12 szereplője saját elhatározásból új szervezetet gründolt. Noha Gyurcsány 2011 elején szinte naponta tett hűségesküt az MSZP-nek, addigra már régen az új projektjével volt elfoglalva. Úgy kezdődött, hogy 2011. február 5-én e-mailben találkozót kértem tőle, mert megrendült a családom anyagi helyzete. – „Február 8-án a parlamenti irodájában fogadott – exkormányfőként még járt neki önálló titkárság. Nem cifráztam, kértem, hogy segítsen munkát szerezni. Nem sajnálkozott, inkább lehengerelt. Azt mondta, beszélünk majd állásügyben is, de előtte ő kérne valamit: meg kellene alapítanom a Demokrata Pártot.”
Takács a pártalapítás technikai részleteiről azt mondta a Heti Válaszban: „Még ott behívta az irodába jogászát, Molnár Istvánt, és másnap vele küldette át e-mailben a pártalapításhoz szükséges dokumentumokat. Molnár mindent konyhakészen továbbított – az alapszabálytól a pártvezetői nyilatkozatokig –, Gyurcsányt pedig a bírósági bejegyzés folyamata alatt e-mailben tájékoztattam a fejleményekről (…) A jogásza által küldött pártbejegyzési dokumentumok 2010 júniusában készültek egy MSZP-s számítógépen – ez kiolvasható a fájlinformációkból. Majd közel másfél évig tudatosan erodálta az MSZP-t.”
A fenti állításokat a DK szóvivője azzal próbálta „cáfolni”, hogy Takács szerinte csak vagdalkozik, ugyanis nemrégiben megköszönték tanácsadói munkáját a pártnál. Gréczy Zsolt azt mondta: elképzelhető, hogy az interjú miatt jogi lépéseket tesznek. A jogi perpatvart megelőzendő a Válasz.hu alább közzéteszi azokat az e-maileket, amelyek igazolják Takács István állításait:
1. Takács keresi Gyurcsányt (küldve: 2011. február 5.)
Kedves Feri!
Számomra életbevágóan fontos lenne, hogy a jövő héten 20 perc erejéig találkozzunk.
Tudom, hogy összesűrűsödtek most a programjaid, nem kérném, ha nem lenne számomra életbevágóan fontos.
Üdv és köszönöm:
Takács Pista 

2. Gyurcsány válasza Takácsnak (küldve: 2011. február 5.)
Kedd 10.30 Parlament XVIIes kapu, földszint 81-85
OK?
gyf

3. Takács Gyurcsánynak (küldve: 2011. február 5.)
 Köszönöm, igen, ott vagyok. Pista

4. Gyurcsány jogásza (Molnár István) Takács Istvánnak (küldve: 2011. február 9.)
Szia!
megvannak az alábbiak:

jk.doc: a benyújtáshoz csatolandó alakuló ülés jegyzőkönyvének mintája. A megfelelő részek a megfelelő számokkal és nevekkel behelyettesítendők.

DP_befogadó: a székhelyhasználati hozzájárulás. Fontos, hogy az aláíró tulajdonosa legyen az ingatlannak. A szívességi használat jogcímének mindeképpen benne kell lenni, különben a bíróság visszadobja. Az ingatlannyilvántartásba bejegyzett össze tulajdonosnak, vagy haszonélvezőnek alá kell írnia a székhelyhasználati engedélyt. Erre a címre fog ezután a bíróság levelezni a szervezettel, tehát a postát mindenképpen figyelni kell.

DP_elfogadók: értelemszerűen két elnökségi tag, és egy elnök szükségeltetik

Forgatókönyv: ezt az alakuló ülés levezető elnökének csatolom, fontos a sorrend és a megfelelő szófordulatok használata, különben szintén visszadobja a bíróság.

jelenleti.doc fontos, hogy legalább tizenketten legyetek, magyar állampolgárok, akik választójoggal is rendelkeznek. mindegyik feltételnek meg kell hogy feleljenek, és mindegyikről kifejezetten nyilatkozniuk kell... nagyon fontos, mert a pártokra szigorúbb az alapítás kritériuma, mint egy sima egyesületnek

a processz folytán kell minimum hat jó ember: egy elnök két elnökségi tag, egy levezető elnök, egy jegyzőkönyv vezető és egy jegyzőkönyv hitelesítő. ennek mind másnak kell lennie, hogy ne legyen köztük összeférhetetlenség

az alapszabályon még faragnom kell, hamarosan küldöm azt is.
ha kérdésed van írj nyugodtan.

Ciao
Isti

2014. július 23., szerda

Agreement - Kitaro ft. Jon Anderson (with lyrics).wmv

Megállapodás - Kitaro ft Jon Anderson (with lyrics). Wmv




Figyeli a világ
A mi ablakot az élet
Láthatjuk minden, ami van
Ez az igazi
Így van
Ahhoz, hogy a távolság eddig
A mi igazi megértése
Hogy mi többet akarnak
Hogy lássuk, kevesebb
A tűz
Hogy én tiszta
Hogy én repülni
Spinning me 'kerek
Spinning me 'kerek
A tűz a szemed
Ez a misztikus alkalommal
Már ismert, korábban
Amint korábban
A láng a szívemben
Megállapodások, amelyek
Már megvalósult
Mint korábban
Megállapodások Trust
Megállapodások hit
Megállapodások Igazság
Megállapodások Liberty
Apropó világok
Hajtott távol egymástól távol
Hogy az ártatlanság
Szétzúzza a dolgok természetéből
A lényeg, hogy elveszítjük
Minden, amit próbálunk szerezni
Hogy mi többet akarnak
Hogy lássuk, kevesebb
A tűz
Hogy mi tiszta
Hogy minket repülni
Spinning mi "kerek
Spinning mi "kerek
A tűz a szemed
Ez a misztikus alkalommal
Már ismert, korábban
Amint korábban
A láng a szívemben
Megállapodások, amelyek
Már megvalósult
Mint korábban
Megállapodások Trust
Megállapodások hit
Megállapodások Igazság
Megállapodások Liberty
A tűz
Hogy mi tiszta
Hogy minket repülni
Spinning mi "kerek
Spinning mi "kerek
A (tűz)
Hogy mi tiszta
Hogy én repülni
Spinning me 'kerek
Spinning me 'kerek
Megállapodások Trust
Megállapodások hit
Megállapodások Igazság
Megállapodások of Love
Megállapodások Liberty
Megállapodások felszabadít
"Az a Power of Love"

2014. július 16., szerda

Megoldódhat a Cinóber-ügy

Megoldódhat a Cinóber-ügy:

2014. július 16., szerda 04:55 , forrás: Magyar Nemzet
'via Blog this'
Portik Tamás energolos üzlettársát, Ferencsik Attilát is azzal gyanúsítja a rendőrség, hogy köze volt Domák Ferenc tizennyolc évvel ezelőtti megöléséhez. A Pestisrácok.hu úgy értesült: a nyomozás adatai szerint a férfi vehette rá a gyilkost, hogy végezzen a Cinóber gúnynéven ismert egykori lányfuttatóval.
Már három gyanúsítottja van a Cinóber néven elhíresült Domák Ferenc ellen 1996. december 18-án elkövetett gyilkosságnak. A Nemzeti Nyomozó Iroda a Pestisrácok.hu értesülései szerint a napokban felbujtóként elkövetett emberölés gyanújával hallgatta ki a Brazil becenevű Ferencsik Attilát, akit egy másik ügy terheltjeként áprilisban helyeztek előzetes letartóztatásba.
Ferencsik a 90-es években lett Portik Tamás üzlettársa az 1994-ben együtt alapított, olajkereskedelemmel foglalkozó Energol Rt.-ben. A lap informátora beszámolt róla, hogy egy védett tanú látta a gyilkosságot. Az áldozat egyik jó ismerőse, aki napi kapcsolatban állt az egykori lányfuttatóval, éppen akkor találkozott a percekkel később kivégzett Cinóberrel, amikor a semmiből felbukkant a más leszámolásos ügyekben is vádlott, illetőleg gyanúsított Jozef Rohác, és közvetlen közelről kétszer fejbe lőtte Domákot.
A tanú emlékezett az általa jól megnézett elkövetőre, így az újraindított nyomozásban azonosítani tudta a szlovák férfit – közölte a lap. A prostituáltakról szóló K2 című filmben is szerepet vállaló, önmagát alakító Cinóber megölése a rendőrség gyanúja szerint Portiknak állhatott érdekében. Az egykori Energol-vezért tavaly nyáron hallgatták ki gyanúsítottként a Domák sérelmére elkövetett gyilkossággal összefüggésben. Cinóber az üzlettársa volt a tizennyolc nappal korábban a saját autójában, az óbudai Ladik utcában fejbe lőtt Prisztás Józsefnek. A vállalkozó kivégzése ügyében folyamatban lévő büntetőperben a Fővárosi Törvényszék idén februárban nem jogerősen tizenegy év fegyházbüntetéssel sújtotta Portikot.
A Domák-gyilkosság körülményeiről a kecskeméti maffiaperben 12 évre elítélt Radnai László is vallomást tett. A bűnbánó maffiózó azt állította, Portik cégtársaival, Drobilich Gáborral és Ferencsikkel közösen döntött Cinóber haláláról. Radnai arról is beszámolt, hogy 2001-ben Ferencsik egy társaságban személyesen árulta el, hogy az ő megbízásukból Rohác lőtte le az egykori lányfuttatót.
Ferencsik Attila ügyvédje, Herczeg Anikó nem cáfolta a lap értesüléseit, azonban nem kívánt nyilatkozni. A Magyar Nemzet érdeklődésére az ORFK Kommunikációs Szolgálata megerősítette, hogy a fenti ügyben három gyanúsítottat tartanak számon, de a nyomozás érdekeire hivatkozva egyéb kérdéseinkre nem válaszoltak.
További részleteket a Magyar Nemzet szerdai számában talál.

Besúgó is volt V. László?

Besúgó is volt V. László?:

2014. július 14., hétfő 11:56, frissítve: hétfő 12:53 , forrás: Magyar Nemze
'via Blog this'

Rendőrségi besúgó volt az egykor az éjszaka császárának számító V. László, aki az általa megvesztegetett egyenruhásoktól minősített bűnügyi információkhoz jutott, és tudott róla, hogy titkos nyomozás folyik az általa vezetett bűnszervezettel szemben. Egyebek mellett ezt állította vallomásában a vállalkozó egykori bizalmasa, Varga István, aki a PestiSrácok.hu-n közreadott nyilatkozataiban a kiváló MSZP-s kapcsolatokkal rendelkező Portik Tamásról is említést tett.

Földvári Péter néven volt a rendőrség informátora V. László, akit 1989–1990 körül egy erkölcsrendészeti alosztályvezető szervezett be, amikor örömlányok futtatása miatt letartóztatták. Egyebek mellett ez is szerepel azokban a tanúvallomásokban, amelyeket Varga István, az éjszakai mulatóiról elhíresült vállalkozó korábbi bizalmasa a Központi Nyomozó Főügyészségen (KNYF) folyó eljárásban tett. A PestiSrácok.hu által nyilvánosságra hozott nyomozati iratokban a férfi volt főnöke rendőrségi múltjával kapcsolatban arról is beszámolt, hogy V. Lászlónak heti vagy havi rendszerességgel jelentést kellett írnia a budapesti éjszakai életről. Vargával szemben tavaly áprilisban szüntették meg a nyomozást, majd az együttműködő férfi vallomásában feltárta a bűnszervezet működését, azt, hogy főnöke megbízásából melyik rendőrnek mennyi pénzt adott. V. László bizalmasa elmondta, hogy 1998-tól az egyik gyanúsított főrendőr, Koblencz Attilának, a BRFK kiemelt ügyek osztálya volt nyomozójának informátoraként dolgozott, és erről a vállalkozó is tudott.
Varga beszámolt a fővárosi Romkert nevű szórakozóhely 2007. áprilisi felgyújtásáról is (a tűzben egy biztonsági őr életét vesztette). Ebben az ügyben idén márciusban őrizetbe vették az éjszakai élet ismert figuráját, Tanyi Györgyöt, aki 2009-ig V. Lászlónak dolgozott, és gyanúsítottként hallgatták ki. A történteket akkoriban egyébként a rendőrségi vesztegetési ügy másik gyanúsítottja, Hopka Lajos, a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) speciális bűnözői csoportok elleni osztályának egykori vezetője és beosztottjai vizsgálták. Varga azt állítja, hogy Tanyi vallomását, amelyben megnevezi a megbízót, a rendőrök ledarálták, mert – mint fogalmazott – a „Főnök tartott ettől a nyomozástól, és tudta, hogy bőven van igazság abban, amit Tanyi mondott”. A V. vezette bűnszervezet 2011 októberében értesült arról, hogy az NNI, később pedig a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) nyomozást indított velük szemben. Az információt Varga szerint először Hopka hozta, majd Koblencz is megerősítette. Utóbbi azt is elárulta, hogy a szolgálatok lehallgatják a telefonjaikat.
Koblencz a vallomás szerint sokat mesélt az azóta a Prisztás-gyilkosságban nem jogerősen elítélt Portik Tamásról is, akit a rendőr állítása szerint az FBI képzett ki. Varga azt állította, hogy a rendőr arról is beszélt neki: az olajos bűncselekményekből a kilencvenes években hatalmas vagyonra szert tevő Portiknak 23-24 millió dollárt tart elrejtve Svájcban, továbbá jó titkosszolgálati és MSZP-s kapcsolatai is vannak.
A lap bemutatott egy olyan, az eljárás irataiban szereplő névtelen levelet is, amelyben a szerző arról tájékoztatja a KNYF-et, hogy Tiszacsécse MSZP-s polgármestere, Hopka András azért mondott le 2011 szeptemberében tisztségéről, mert rendőr fivére hívására Detkre költözött, ahol közös, a főrendőr által megszerzett illegális pénzek tisztára mosására vállalkozást alapítottak.
Varga kitért arra is, hogy a V.-birodalom menedzsmentjében mindenkinek megvolt a maga kapcsolatrendszere. A vállalkozónak kapcsolatai voltak a belvárosi és újbudai önkormányzatnál, a fogyasztóvédelemnél, a munkavédelemnél, a tűzoltóságnál, illetve az óbudai polgármesternél és munkatársainál.
A tanú szerint V. Lászlót és Portikot a Pintér Sándor belügyminiszter által az olajos ügyek felderítésének koordinálására kinevezett Horváth András dandártábornok „takarította el” az útból. Minderről Hopka számolt be neki. A főrendőr átadta Vargának a Portik-ügyben koronatanúként nyilatkozó egykori keresztapa, Radnai László vallomásait, és azt az államtitoknak minősülő információt is megosztotta V. bizalmasával, hogy Radnai vádalkut kötött a rendőrséggel, cserébe Németországba menekítik. V. vesztét az okozhatta, amikor a tőle találkozót kérő Horváthnak elárulta, hogy tud Radnai vallomásáról, amit Portik is megkaphatott.
A portálon közölt vallomásokkal kapcsolatban megkerestük Futó Barnabást, V. védőjét, aki az ügyfelével történt megállapodásra hivatkozva közölte: nem kommentál sajtóhíreket.
Mint ismeretes, a gyanú szerint a csaknem negyven fővárosi szórakozóhely működtetésében érdekelt V. László azért, hogy klubjait ne zaklassa a rendőrség, és tudomást szerezzen az ellene, illetve vetélytársai ellen folyó eljárásokról, „havi fizetést” juttatott vezető beosztású rendőröknek. Az egyenruhások cserébe teljes védelmet biztosítottak a vállalkozó szórakozóhelyeinek.
Az NVSZ feljelentése nyomán kezdődött nyomozás során 2012. május 31-én V. és Varga mellett őrizetbe vették Hopkát, valamint Kalmár Tamást, a BRFK egykori közrendvédelmi főosztályvezetőjét. Június elején kattant a bilincs Gulyás Imre, a NNI szervezett bűnözés elleni főosztályának volt vezetője és Koblencz kezén is. Őket és a később meggyanúsított több rendőrt és civilt bűnszervezetben, folytatólagosan és üzletszerűen, vezető beosztású hivatalos személy által kötelességszegéssel elkövetett vesztegetéssel és más bűncselekményekkel gyanúsítja a KNYF. A hatóság feltárta azt is, hogy a V. Lászlóhoz köthető gazdasági társaságok 2010 és 2012 között áfacsalással 825,5 millió forintos kárt okoztak az államnak.

Kik pénzelik Bajnaiék alapítványát?

Kik pénzelik Bajnaiék alapítványát?:

2014. július 16., szerda 04:27 , forrás: Magyar Nemzet, szerző: Bákonyi Ádám
'via Blog this'

Lapzártánkig nem tette közzé a szervezetnek tavaly egymillió forint felett adományozó személyek, illetve szervezetek névsorát a Bajnai Gordon vezette Haza és Haladás Közpolitikai Alapítvány. Korábbi ígéretük szerint tegnap kellett volna felfedniük támogatóikat. Megírtuk, hogy az alapítványnak közel 127 millió forint bevétele volt tavaly, ebből 115 millió származott adományból.
Az már korábban kiderült, hogy Bajnai szervezetét az Egyesült Államokból is pénzelik. A Haza és Haladás 2011-ben 209 ezer eurót, 2012-ben pedig 228 771 dollárt, összességében mintegy 110 millió forintot kapott a Soros Györgyhöz köthető Center for American Progresstől (CAP). A beszámoló szerint 2011-ben az OTP Bank Nyrt.-től 10 millió forintot, a Mol Nyrt.-től ugyanennyit kaptak Bajnaiék, egy évvel később az OTP 30 milliót, a Mol 15-öt adott az alapítványnak. Az akkori nemzeti fejlesztési miniszter, Németh Lászlóné a Mollal kapcsolatban nem tartotta helyesnek, hogy egy részben állami tulajdonban lévő vállalat bármilyen politikai formációnak anyagi támogatást nyújtson, ezért a gyakorlat befejezését kérte.
– Korszakváltásra van szükség: mi olyan országban szeretnénk élni, ahol nem az a hír, ha egy párt nyilvánosságra hozza a finanszírozását, hanem az, ha titkolja – szögezték le korábban Bajnaiék. Hangoztatták azt is: „sosem tagadott tény, hogy a Haza és Haladás Közpolitikai Alapítványt támogatja az amerikai Demokrata Párthoz közel álló agytröszt, a CAP. Ez az intézmény az Egyesült Államok egyik vezető szakpolitikai kutatóműhelye, amelynek támogatására büszke az alapítvány.”

Azonnali segítséget kaptak a leégett palota lakói

Azonnali segítséget kaptak a leégett palota lakói:

2014. július 16., szerda 19:46, frissítve: szerda 20:15 , forrás: MTI, szerző: TÁ
'via Blog this'

Szabadon engedik a budapesti Andrássy úti tűz előidézésének gyanúja miatt őrizetbe vett két embert. Terézváros vezetése azonnali segítséget nyújtott a leégett épület lakóinak.
Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője szerdán az MTI-nek elmondta: a kerületi ügyészség az iratokat megvizsgálva megállapította, hogy a két férfi előzetes letartóztatásának nem állnak fenn a feltételei, egyikük esetében a bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja is hiányzik. Az ügyészség ezért a két férfi azonnali szabadlábra helyezésére utasította a nyomozóhatóságot – fejtette ki az ügyészségi szóvivő. Pap Judit, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának ügyeletese az MTI-nek azt mondta, hogy a rendőrség tudomásul vette az ügyészség döntését, intézkedett a két férfi szabadon bocsátásáról.

Azonnali segítség

Hassay Zsófia polgármester (Fidesz–KDNP) közölte: az Andrássy út 83-85. szám alatt található ház harmadik emelete és tetőszerkezete teljesen leégett, de sikerült megakadályozni, hogy a tűz továbbterjedjen a szomszédos épületekre. Kiemelte a katasztrófavédelem segítségét és azt, hogy komolyabb személyi sérülés nem történt. A kerületvezető hangsúlyozta: valamennyi lakó ideiglenes elhelyezéséről és ellátásáról készek gondoskodni. Elsőként egy hotelben kapnak szállást azok, akik erre rászorulnak, majd önkormányzati lakásokat bocsátanak rendelkezésükre, ha pedig ezek nem felelnek meg, albérleti hozzájárulást ad az önkormányzat. A testület azonnali anyagi segélyt is biztosít mindazoknak, akik ezt igénylik, elsősorban az életvitelszerűen ott lakóknak. Kérdésre Hassay Zsófia elmondta: a juttatás mértéke egy egyedül élő esetén 50 ezer forint, amely összeg minden további lakó esetén 20 ezerrel nő, tehát egy négytagú család összesen 110 ezer forintra számíthat – mondta.

Hosszú munka

A polgármester hozzátette: keddre tizenhárom ember kért szállást. Tájékoztatása szerint az életveszély elhárításának költségeit az önkormányzat vállalja.
Varga Ferenc tűzoltó dandártábornok a sajtótájékoztatón elmondta: a tűz oltása még nem fejeződött be. Több száz tonna száraz faanyag található az épület legfelső szintjén és tetőszerkezetében, ezért ilyenkor az úgynevezett visszagyulladások természetesek, a feltámadó szél pedig képes felizzítani a parázsló részeket. A tűzoltók a helyszínen maradnak, amíg munkájukra szükség van – tette hozzá. Kiemelte: a lakók szerdán hatósági kísérettel elhozhatták az épületből legfontosabb ingóságaikat. Statikusi szakvélemény szerint az életveszély elhárítása miatt a palota bizonyos részeinek bontása elengedhetetlen, a munkák várhatóan hosszú időt vesznek igénybe.
Kérdésre Varga Ferenc azt mondta: a tűz okát még vizsgálják. A ház közös képviselője viharkárok elhárítása miatt kedden két munkást küldött a tetőre, akik nyílt lánggal dolgoztak; a tűzoltók egy gázpalackot és arra csatlakoztatott, nyílt lángot használó eszközt hoztak le a tetőről. A dandártábornok kijelentette: a tűz terjedési sebessége rendkívüli volt, becslésük szerint negyed óra alatt az egész tető lángokban állt. Mint mondta, hamar leszakadt a harmadik emeleti födém egy része, ez is nehezítette az oltást.

Nem megfelelő felújítás

Pálvölgyi Szilas, az önkormányzat jogi képviselője az MTI kérdésére azt mondta: a palotát 1999-ben alakították társasházzá, 2005-ben az első és a második emeleten lakók megvehették ingatlanjukat. Hét lakás az önkormányzaté az épületben. A harmadik emelet az Andrássy út 83-85. Kft. tulajdonában van. A beruházó cégnek fel kellett volna újítania a harmadik emeletet és a tetőt, de ez nem, vagy nem megfelelően történt, ezért a lakók 2012 őszén panasszal fordultak az önkormányzathoz. A testület 2013-ban felmondta az Andrássy út 83-85. Kft.-vel a felújításról kötött szerződést – tette hozzá.
Mint mondta, az épület 2009 óta műemléknek számít, ezért a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal adhat és adott ki jogerős építési engedélyt. Az önkormányzatnak így nem volt rálátása arra, hogy a beruházó jogerős engedélye birtokában milyen munkákat végez az épületben.
A közreadott sajtóanyag szerint szerdán megkezdték az épület balesetveszélyes részeinek elbontását. A háznak volt biztosítása, az épületben keletkezett milliárdos nagyságrendű kár megtérítéséről már zajlanak a tárgyalások.
Ismert: kedd délután teljesen megsemmisült az Andrássy úton található palota tetőszerkezete, miután építési munkálatok közben lángra kapott az épület. A Budapesti Rendőr-főkapitányság kedd délutáni közleményében azt írta: közveszélyokozás bűntette megalapozott gyanúja miatt vették őrizetbe a 36, illetve 37 éves férfit, akik megalapozottan gyanúsíthatók az épülettűz előidézésével.
Az épületnek nem tett jót, hogy félbeszakadt a felújítás, de a folytatást hatósági eszközökkel nem lehetett kikényszeríteni – mondta az épület leégett tetőszerkezetével kapcsolatban Tahi-Tóth Ilona, a hatodik kerület volt műemléki felügyelője az MTI érdeklődésére szerdán.


Ilyet építész nem rajzol le
Helyre lehet ugyan hozni a kedden súlyos tűzkárokat szenvedett Kodály köröndi vasutas házat, azonban ez több milliárd forintba fog kerülni, hiszen a tűz és az oltáshoz használt több ezer köbméternyi víz nemcsak a tetőszerkezetben, de az egész épületben komoly károkat okozhatott – mondta az MTI-nek Nagy Bálint építész, aki 10 évvel ezelőtt, még a VI. kerületi önkormányzat megbízásából készítette el a ház homlokzatának felújítási terveit.

Ilyen módon, a műemlékvédelmi szempontok figyelembe vétele mellett fel lehet újítani az épületet, ám ez hatalmas munka lesz, amit egészen az alapok ellenőrzésével kell majd kezdeni, „mert amit a tűz meghagyott, azt a víz elintézte”. Nagy Bálint elmondta azt is, hogy a tűz azért terjedhetett el ilyen gyorsan, mert elbontották a padláson belüli tűzgátló falakat. „Jó kérdés az, hogy kik, és kinek az utasítására bonthatták el ezeket, de az biztos, hogy ilyet építész nem rajzol le és egy hatóság sem engedélyez” – hangsúlyozta. Hozzátette: ha meglettek volna a tűzgátló falak, lényegesen kevesebb kár keletkezett volna az épületben.