Blogarchívum

2014. november 24., hétfő

MNO - Al Capone és Juncker – mi lesz az Európai Bizottsággal?

Al Capone és Juncker – mi lesz az Európai Bizottsággal?:

2014. november 24., hétfő 20:58, frissítve: hétfő 21:03
'via Blog this'

Jean-Claude Juncker with Christine Lagarde (file piC)
A luxemburgi adókönnyítések miatt a Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság ellen benyújtott bizalmatlansági indítványról vitázott hétfő délután Strasbourgban az Európai Parlament.
A frakciók vezérszónokainak felszólalásaiból kiderült, hogy a csütörtöki szavazáson messze nem lesz meg a bizottság lemondatásához szükséges, minimum kétharmados többség. A bizalmatlansági indítványt a két legnagyobb frakció sem támogatja.

Az európai eszme antitézise

Marco Zanni 
Az indítvány egyik előterjesztője, az olasz Öt Csillag Mozgalom EP-képviselője, Marco Zanni éles hangvételű felszólalásában Jean-Claude Junckert az európai eszme antitézisének nevezte, s megkérdőjelezte a luxemburgi politikus hitelességét az adóelkerülés elleni küzdelemben, mivel szerinte hosszú éveken át éppen az ellenkezőjénél segédkezett. Zanni szerint Junckernek színt kell vallania, hogy az adófizetés alól kibúvó multinacionális vállalatok, vagy az adófizető emberek oldalán áll. Az euroszkeptikusok soraiban helyet foglaló Zanni szerint Juncker Európa legcsúfabb arca és a bukott gazdaságpolitika megtestesítője. „Ha egy szemernyi lelkiismerete is lenne, lemondana” – fordult a bizottság elnökéhez Marco Zanni.


Visszavonást kért Juncker

A Juncker-ügy
Oknyomozó újságírók tárták fel néhány hete, hogy Luxemburg éveken át több száz vállalatnak tette lehetővé, hogy más országokban keletkezett bevételek után az adott cég az ott fizetendőnek mindössze töredékét fizesse be a nagyhercegségben. Juncker 20 évig volt pénzügyminiszter az országban, s azzal párhuzamosan csaknem két évtizeden át a kormányt is ő vezette Luxembourgban.
Juncker ismételten elmondta, hogy a tagállami szabályozások különbözősége ad lehetőséget az adóminimalizálásra. Mint mondta, ez nemcsak luxemburgi, hanem európai probléma, ezért megerősítette, hogy az adóalap meghatározásának összehangolását szeretné, valamint támogatja azt is, hogy automatikus legyen az információcsere a tagállamok adóhatóságai és a vállalatok között kötött adómegállapodásokról.
A volt luxemburgi kormányfő arra kérte az EP-képviselőket, hogy vonják vissza a bizalmatlansági indítványt, amelynek megszavazása az egész testület lemondását vonná maga után. Világossá tette ugyanakkor, hogy ha az indítvány őt egyedül szólítja fel lemondásra, akkor távozik hivatalából.

Ellenségképet akarnak kreálni?

Manfred Weber
Manfred Weber, a legnagyobb frakció, a jobbközép Európai Néppárt képviselőcsoportjának vezetője közölte, hogy a frakció elutasítja a bizalmatlansági indítványt, amelynek benyújtóit azzal vádolta meg, hogy ellenségképet akarnak kreálni hol a zsidókból, hol a bevándorlókból, hol az idegenekből. Önök nem az új, hanem a régi Európa részei – húzta alá a német politikus.

Mindenkit elsöpörhet a válság

Gianni Pittella
A szociáldemokraták frakcióvezetője, az olasz Gianni Pittella felhívta a figyelmet, hogy történelmi jelentőségű, hogy még soha nem volt arra példa, hogy egy bizottság a hivatalba lépését követően ilyen hamar bizalmatlansági indítvánnyal legyen kénytelen szembenézni. Úgy vélte ugyanakkor, hogy ha az EP megvonja bizalmát a bizottságtól, akkor kútba esik a beígért 300 milliárd eurós beruházási program, elszabadulhat a defláció, visszatérhet a válság, elmarad a munkahelyteremtés. „Ha nem teszünk a válság ellen, mindannyiunkat elsöpör” – húzta alá Pittella.

Senki sem lehet bíró a saját ügyében

Ryszard Legutko
A lengyel Ryszard Legutko, az Európai Konzervatívok és Reformerek vezérszónoka rámutatott, hogy nem indult jól Juncker számára ez a ciklus, s közölte azt is, hogy a luxemburgi politikus által eddig elmondottakkal nem elégedett, és most sem sikerült meggyőznie. A politikus teljes átláthatóságot követelt, egyúttal kijelentette: senki sem lehet bíró a saját ügyében. „Ez a rómaiak óta érvényes elv szent és sérthetetlen, ha csak nem akarjuk magunkat nevetség tárgyává tenni” – hangsúlyozta.

Nem kell túl sok szót fecsérelni az indítványra

Guy Verhofstadt
A liberálisok flamand frakcióvezetője, Guy Verhofstadt szerint nem érdemes túl sok szót fecsérelni az indítványra, mert ez csak Marine Le Pen és Nigel Farage játszmájának része, akik azt akarják, hogy ítélet szülessen a vizsgálat lezárulta előtt, ami a liberális politikus szerint komolytalan. „Irány vissza dolgozni, és szavazzuk le csütörtökön ezt a hülye javaslatot!” – jelentette ki a liberális politikus.
Marine Le Pen

Nigel Farage

Úgy vélte, Zanni a saját háza táján is szétnézhetne, mivel offshore ügyletekben Nigel Farage-nak is van gyakorlata, Marine Le Pen pedig orosz pénzből finanszírozza politikáját.



Vissza kell szerezni a polgárok bizalmát

Gabi Zimmer
A baloldali radikális Egyesült Európai Baloldal-Északi Zöld Baloldal frakcióvezetője, Gabi Zimmer arra kérte kollégáit, hogy aki szerint változtatni kell a jelenlegi rendszeren, azok támogassák a képviselőcsoport kezdeményezését, hogy vizsgálóbizottság derítsen fényt az ügy részleteire.
Rebecca Harms
Rebecca Harms, a zöldek társelnöke pedig arról beszélt, hogy nagyok az elvárások, a bizottság feladata pedig az, hogy elhozza a változást és visszaszerezze a polgárok bizalmát. „Vagy tisztázza ezt az ügyet, vagy sűrű fekete viharfelhők kezdenek el gyülekezni az égen” – címezte Harms szavait Junckerhez.

„Vastagon felelős”

Marine Le Pen, a franciaországi EP-választásokat megnyerő Nemzeti Front képviselője úgy vélte, Juncker „vastagon felelős” azért, hogy miközben más országok elszegényedtek, Luxemburg a többi között az ő rovásukra gazdagodott meg azzal, hogy nagy léptékű adólekerülést tett lehetővé. „Értelmes ember nem hiheti, hogy hatékonyan léphet fel az adóelkerülés ellen. Ez olyan, mintha Al Capone lenne az etikai és biztonsági bizottság elnöke” – fogalmazott a szélsőjobboldali politikus.

Témák

2014. november 23., vasárnap

Grandpierre Attila: Interjú Gróf Zrínyi Miklósról halálának 350. évfordulóján |

Interjú Gróf Zrínyi Miklósról halálának 350. évfordulóján |

Interjú Gróf Zrínyi Miklósról halálának 350. évfordulóján

Interjú Gróf Zrínyi Miklósról halálának 350. évfordulóján
Elhangzott 2014. november 18-án 11:45 körül a Lánchíd Rádióban.
Itt meghallgathatók az interjú kérdéseire adott válaszok (sajnos a kérdéseket nem tudtuk felvenni):
Innen pedig letölthető a fenti előadás: Lánchíd Rádió interjú letöltése
Gróf Zrínyi Miklós életének foglalata két korszakalkotó műben:

Grandpierre K. Endre: Az ördög apostolai. 2014, Titokfejtő Könyvkiadó
http://www.grandpierre.hu/site/termek/grandpierre-k-endre-az-ordog-apostolai/
Grandpierre K. Endre: Gróf Zrínyi Miklós meggyilkoltatása. Titokfejtő Könyvkiadó, 1997
http://www.grandpierre.hu/site/termek/grandpierre-k-endre-grof-zrinyi-miklos-meggyilkoltatasa/
Zrínyi titokzatos halála, könyvrészlet, .doc alakban letölthető innen:
Zrínyi titokzatos halála
Részletek a 2014-11-18-án a Lánchíd Rádióban elhangzott interjúból:
Az ördög apostolai
– Ez a könyv az “Egri csillagok” mellett a magyar történelmi regények egyik legkiemelkedőbb példája. Egy olyan egyedülálló könyv, amiről azt írták, hogy minden ízében felülmúlja a hasonló alkotásokat. Úgy gondolom, hogy hozzá kell tartozzon a magyar köztudathoz, ugyanannyira, ahogy az Egri csillagok hozzátartozik a magyar történelmi tudathoz, ennek ugyanolyan lényeges része kell legyen a Zrínyi Miklós ifjúságát bemutató “Az ördög apostolai” is.
– Kik azok az “ördög apostolai”?
– Az ördög apostolai a hajdúk ebben a könyvben. Ezek a hajdúk igazából a magyar nép őserejét, az igazság-szeretetét, hazaszeretetét, az igazság győzhetetlen eejét képviselik. Itt Jász Vendel az “ördög apostolainak” a vezetője, akiket az ördög apostolainak neveznek, mert olyan felfordult világ van már akkor, egy kicsit olyan, mint ma. A végvári vitézeket sem nézik jó szemmel, azt, hogy védik a hazájukat, és nagyon sok igaz magyar ember elbujdokolásra kényszerül, és közülük kerülnek ki a földönfutó hajdúk, akiket már csak a szabadságszeretet, az igazságszeretet és a megélhetés kényszere tart életben.
– Milyen állapotokat talált itthon a hazatérő ifjú Zrínyi Miklós?
– Nagyon elgondolkodtató az olvasó számára, hogy mennyire hátborzongató az a Magyarország, amely Zrínyi Miklóst fogadja. Itt egy olyan országot talál, ahol azok a főurak, akik a Zrínyieknek köszönhetik a fölemelkedésüket, akiket a Zrínyiek hozzájárulásával tettek meg a gyámtanács tagjainak, ezek visszaéltek a hivatalukkal, a saját hasznukra fordították a Zrínyi birtok javadalmait, amíg a két Zrínyi gyermek felnőtt. Az egész ország hasonló állapotok között romlik. A főurak nem a hazájuk szolgálatával vannak elfoglalva. Egy ilyen országba érkezik meg Zrínyi. Rászakad hirtelen a nagy remények helyett egy olyan gondtömeg, amelyben rendet kell teremtenie, a saját uradalmán, a Zrínyi birtokon. És Zrínyi rájön, hogy ez nem megy anélkül, hogy az ország viszonyait rendbe hozza. Ebben ért el Zrínyi rendkívüli sikereket, és végül ez vezetett el a halálához, amelynek ma van a 350. évfordulója.
– Zrínyi élete egy olyan felemelő példa, amelytől az ember rákényszerül arra, hogy az életének mozgatórugóit megértse, ügyeit rendbe hozza, felemelje, és összefogjon azokkal az emberekkel, akikkel előbbre tudja vinni az élet fenntartásának és a közösségi létfenntartásnak az ügyét. Ebben Zrínyi olyan módon állt helyt, hogy az rendkívüli erejű, és példaképül szolgálhat mindenkinek, aki ma Magyarországon, a világban elgondolja a saját és az ország sorsát.
– Ebben a könyvben nagyon erősen kidomborodik, hogy amikor Zrínyi hazatér éppen a felnőttkor küszöbén olaszországi tanulmányútjáról, óriási kincseket hoz. A türelmetlen, tettvágytól égő Zrínyi Péter faggatja, miféle kincseket hoztál? Miklós megmutatja, miféle kincseket hozott a ládákban. Kinyitja fedelüket, és Péter látja: könyvek, könyvek, könyvek. Utána egy nagyon izgalmas, maradandó, emlékezetes párbeszéd zajlik le a vitézi tettekre éhes Péter és a bölcsebb, megfontoltabb Miklós között arról, hogy miért igazán olyan életfontosságúak a könyvek.
– Minden alkalommal, amikor újraolvasom, elképedéssel tapasztalom a frissességét, hogy mennyire újat tud mondani negyedik-ötödik-hatodik újraolvasásra is. Esténként amikor a családnak felolvasok egy-egy 10-15 oldalas fejezetet, ami épp megteszi esti mese helyett. Sokszor az volt az érzésem, hogy egy évszázadban egy ilyen könyv születhet, mert itt valami isteni kezek működhettek közre, hogy ennyire találóak, megragadóak ezek a jellemek.
– Zrínyiben egy olyan embert látok, aki szenvedélyesen élni akarja az életét,tele életvággyal, izzó hazaszeretettel, és megvan hozzá a rátermettsége, lényeglátó képessége, hogy ezeket a nagyszerű terveket valóra váltsa.
– A könyvet a Titokfejtő Könyvkiadó adta ki. Ezt Édesapám alapította, mert a Zrínyi meggyilkoltatását bebizonyító könyve megjelenése után feketelistára került, betiltották, nem jelenhettek meg további művei.
– Hátborzongató, hogy abból a leszoríttatásból, nihilizmusból, amelybe a mai világban az emberek milliárdjait taszítják, ki lehet törni. Ebben ez a könyv óriási erőt tud jelenteni számunkra, az emberi mivoltunkra való olyan rácsodálkozással tölt el bennünket, annyira megindító ennek a könyvnek minden egyes fejezet, hogy fényében újragondoljuk az életünket, tennivalóinkat a Földön. Milyen nagyszerű csoda az, hogy közvetlenül láthatjuk és átélhetjük azt, hogyan élt Zrínyi, hogyan éltek és éreztek a hajdúk! Milyen csoda, hogy így, Zrínyi módra is lehet élni, hogy ki lehet törni! Ez a könyv erőt adhat ahhoz, hogy bármilyen helyzetben helyt tudjunk állni.
Részletek Grandpierre K. Endre: Gróf Zrínyi Miklós meggyilkoltatása c. könyvéből. A könyv első kiadása Fekete hóesés címen jelent meg 1970-ben. Ennek hatására korunk egyik legkiemelkedőbb írója, Grandpierre K. Endre feketelistára került, betiltották, kirekesztették a könyvkiadásból.
A gyilkosságot egyhangúan elutasító mai történészek a korabeli tanú, Bethlen Miklós Önéletrajzának beszámolójára támaszkodnak, amelyet itt olvashatunk:
Zrínyi Miklós titokzatos halála
http://kiadok.lira.hu/media/kiadok/pdf/2393338.pdf
Grandpierre K. Endre ezt a dokumentumot elemezve az alábbi, figyelemreméltó következtetésekre jutott:
Hogy feküdt Zrínyi, mikor rátaláltak, hogy látta őt Migliani, és mi következik ebből?
Mikor mi rátaláltunk, hanyatt feküdt, hanyatt esve a fűben, széttárt karokkal, lezárt szemmel, ég felé fordított arccal, puskája a kezében.
Migliani – a maga mondása szerint – így látta: „arccal a földön, s a kan a hátán.”
A sebek viszont az arcán s elöl, a nyaktáji részen voltak.
Tehát mielőtt Migliani odaért, ismét arccal fölfelé kellett lennie, mivel a kan csak így sebezhette meg elöl a torkát és az arcát.
Ezt megelőzőleg viszont – mivel a támadás észrevétlenül történt, és így csak hátulról történhetett, vagyis mivel a vadkan hátulról döntötte le – ismét úgy kellett lennie, hogy arccal lefelé feküdt.
Foglaljuk ezt össze.
Hányszor fordult meg Zrínyi ?
1. A rárohanó vadkan hátulról ledönti, arccal fekszik a földön.
 2. Hátán a hatalmas állattal megfordul, és hanyatt fekszik, arccal fölfelé; a vadkan három sebet ejt rajta, felszakítja a nyaktáji inakat, vívőereket: halálra sebzi. 
3. Zrínyi ismét megfordul, akkor jön Migliani, és látja arccal a földön. 4. Ezután ismét megfordul, felkel, majd visszahanyatlik.
A történtek mérlegelése
Zrínyi tehát fekvő helyzetben háromszor fordult meg. Ebből két fordulása akkor történt, mikor a feldühödött és agyarával őt vagdosó, kétmázsás súlyú állat őt a földre szorította.
Másodszor akkor fordult meg, mikor az állat elölről nehezedett rá, s miután feltépte a torkát.
Miután így megfordult, és arccal a földre borulva feküdt, feltépett főerei mind lefelé fordultak, a vadkan súlya is szorította – pillanatok alatt el kellett véreznie.
Ezután – harmadszor – ismét megfordult és felkelt, pedig tudjuk, hogy ebből a fekvő helyzetből a legnehezebb felkelni.
Ráadásul puskája a kezében volt, azt mindvégig nem engedte el, úgy fordult meg mind a háromszor; puskával a kezében, s végül is úgy találtuk.
Minden emberit messze fölülmúló erőre lett volna szüksége, hogy ezt megtehesse. Ha ilyen erő volt benne, miért nem használta fel azt védekezésre? Egyfelől tehát emberfeletti erő, másfelől az önvédelem teljes hiánya.
Lehetséges-e mindez? 
Nehogy egy pillanatra is annak tartsuk, új kérdést vetek fel.
Hol helyezkednek el Zrínyi sebei ?
Láttuk az előzőkből, hogy a vadkannak, mikor rárontott, elkerülhetetlenül meg kellett sebeznie áldozatát a lábszáron, a lenti tájakon.
Ott azonban nem találtunk sebeket. 
A vadkan, miután ledöntötte Zrínyit, kétszer volt a hátán 
- Migliani is így látta -: a vadkannak tehát feltétlenül itt is meg kellett sebeznie Zrínyit.
 Sebeket azonban itt sem találtunk. Sebei mind elöl helyezkednek el.
A nyomnéző közbeszólása
Fejér Megkért rá, ugye, Witnyédy uram, hogy semmi gondolatunkat magunkba ne nyeljük. Nos hát most élek az engedelmével.
Witnyédy Mit mentegetőzöl, testvérem?! Beszélj, előre köszönet érte.
Fejér Kegyelmed arról szólt, ugye, hogy urunknak Migliani szavaiból következőleg háromszor kellett megfordulnia a kan alatt, ezt pedig kegyelmed arra építette, hogy sebei egytől egyig mind elöl helyezkednek el, s így arccal fölfelé kellett feküdnie, mivel a kan csak ily módon sebezhette meg elöl az arcát és a torkát.
Witnyédy Pontosan így van.
Fejér Igen ám, Witnyédy uram, csakhogy a hason fekvő ember sosem fordítja merőlegesen lefelé az arcát, hiszen így jóformán lélegzeni se tud, hanem oldalt fordítja, jobbra vagy balra, így pedig szabadon marad orcájának egyik fele és azzal a nyaka is.
Witnyédy Aha !

Fejér Így viszont, ha ez áll, a forgolódás kérdése elesik, hiszen a kan így abban az esetben is feltéphette agyarával az arcát és a torkát, ha hasmánt feküdt.
Witnyédy Dicsérem az eszed, barátom, mert mi tagadás, nekem ez meg se fordult a fejemben. Vizsgáljuk meg hát ezt a kérdést kissé közelebbről… .
A hason fekvő ember, mondod – és ebben teljességgel igazad van -, rendszerint oldalt fordítja a fejét, részben mert így kényelmesebb a fekvés, részben a lélegzés miatt. De mikor, barátom, azt mondd meg, mikor? Megmondom, ha tartósan fekszik így, vagy ha elnyomta az álom, és semmi esetre sem akkor, ha felülről halálos támadás fenyegeti, mivel így arra kényszerül elemi érdeke folytán, hogy nemesebb részeit, az arcát és torkának épségét védje.
Fejér Az ám, de… .
Witnyédy De ?
Fejér Ne feledje kegyelmed, hogy a kan rajta volt, és nyomta, szorította lefelé, le a földre mázsás súlyával, iszonyú nagy erejével, emígy kényszerítvén urunkat, hogy oldalt fordítsa az arcát, s így esett meg a baj.
Witnyédy No jó, megengedem, barátom, amit mondasz. Tegyük föl hát, hogy urunk fektében oldalt fordította az arcát, s vegyük szemügyre, hogy ebben az esetben megsebezhette-e a kan úgy, mint ahogy megsebezte?
Rögzítsük mindenekelőtt azt a tényt, hogy urunk arcának egyik fele – amennyiben így feküdt -, valamint a nyaktáji rész egyik oldala fölfelé fordult ugyan, de az arc eleje és a torok oldalsó, vagyis függélyes helyzetbe került, sőt kissé még a szabadon hagyott nyak és arc is lefelé lejtett, mivel – mint tudjuk – az emberi fej és nyak egyaránt szélesebb hátul, előrefelé meg elkeskenyedő. Ezt jól véssétek az eszetekbe, mivel rendkívül fontos.
Nomármost – mint ahogy magam a szememmel láttam, és Bethlen szavaiból is tudjuk – urunk sebei, azok a szörnyű metszések, egytől egyig hátulról, a fül és a tarkó felől kezdődnek, onnan indulnak a torok, a homlok, az arc éle felé és nem fordítva.
Idézzük csak fel újra Bethlen szavait: „a fején három seb vala: egy bal felöl a fülén feljül a feje csontján ment csak, és a kannak agyara a homloka felé szakasztotta rútul a feje bőrit; más ugyan a balfölen alól az orcáján, a szemefelé, rút szakasztás; de ez a kettő semmi, hanem a harmadik jobbfelől a fölén alól a nyaka csigájánál ment bé, s elé a torkafelé ment, és a nyakrajáró minden inakat kettészakasztotta…”.
Megfigyeltétek, mit mondott, s hogy jelölte meg a sebek irányát? -,,a hom­ loka felé…”, „a szeme felé…”, „elé a torka felé ment…”.
Tehát urunk sebei egytől egyig hátulról előrefelé irányulnak. Mi következik ebből? Tüstént meglátjátok. Vessünk előbb egy pillantást a vadkanra.
Hol helyezkednek el a vadkan agyarai? Tudjátok, elöl, kúpszerű fején. Négy agyara van, két alsó és két felső, és mind a négy fölfelé mered.
Szó esett már arról is, hogy a vadkannak, ha agyarával sebezni akar, éppen mert agyarai fölfelé állnak, le kell hajtania a fejét, hogy az már szinte a földet súrolja, kivált, ha földön fekvő test megsebzésére készül.
A vadkan tehát – ez nem lehet másként – alulról fölfelé döf, kizárólag alulról fölfelé; agyarai akkor vannak a legmélyebb ponton, mikor feje döfésre lendül, így vágnak a testbe, s azt fölfelé hasítják.
Zrínyi sebei viszont felülről kezdődnek, és lefelé irányulnak.
Miként sebezhette meg hát hason fekve ily módon őt a kan? Kizárólag akkor, barátaim, ha a kan hanyatt fordul, lábaival fölfelé, agyaraival lefelé, és s így, ebben a helyzetben sebzi meg a földönfekvőt.
 Rátok bízom, barátaim, hogy ezt lehetségesnek tartjátok-e.
Zrínyi állítólagos felállásának rejtélye
No de menjünk tovább… Miután mindez megtörtént, Zrínyi felkelt, és beszélt.
Emlékeztek még rá, mit mondott Migliani ?
„Az úr felkél, és így szól: Rútul bánék vélem a disznó, de ihol egy fa, állít­ sátok a sebnek vérét véle, az arra igen jó.”
Különös esemény: a súlyos sebesült, akit a vadkan ledöntött – feltehetően már az eséssel rázkódást szenvedett – súlyával megroppantott, agyarával halálra sebzett, a maga erejéből fölkel, és – átmetszett torokkal – tüstént beszél.
De még különösebbek a szavai.
Zrínyi állítólagos szavainak problémái
1. Beszél – feltépett torokkal, felszaggatott fő-vívőerekkel – s méghozzá folyamatosan, szabatosan, higgadtan beszél, józan megfontolással, akárha a várban, a palotában az embereivel szólna.
2. Hallatlan céltudatossággal nyomban azt mondja el, azt foglalja össze, hogy mi történt, mintha azok, akik ott voltak, s látták, nem látták volna, hogy a vadkan végzett vele, s ez magyarázatra szorulna.
3. Szavai kétségkívül azt szolgálják, hogy eloszlassanak minden olyan esetleges kétséget, hogy talán nem a vadkan ölte meg. Nem szól a gyerekeiről, feleségéről, nem üzen az országnak, a hazának, kizárólag a vadkannal és sebesülésével foglalkozik, s mintha már legelső szavával „rútul bánék vélem a disznó”, Miglianit és Pókát akarná igazolni: ők ártatlanok, ők semmit sem tettek, nem is tehettek, mert mindennek oka a disznó. Ez egyébként érthető, hiszen Migliani mondta el, hogy mit mondott.
4. Zrínyi egy sebről beszél, egyetlen sebről, holott három hatalmas sebe volt, és ezeket, mikor kapta, éreznie kellett.
De a halálos sebeivel Zrínyi nem csupán ennyit tett, nemcsak beszélt – cse­ lekedett is.
A vérzést elállító fácska problémája
Ha jól megfigyeltétek, mit mondott, mikor a vérzés elállítására alkalmas fácskáról beszélt, fel kellett tűnjön nektek valami. Az, hogy nem azt mondta: „van nálam valahol egy fa”, vagy„itt meg emitt van”, vagy „itt meg emitt találtok egy fát, hanem azt: „ihol a fa, azaz: íme, itt a fa; Itt van a fa! -vagyis: a fadarabkát felmutatta! Az „ihol” kétségkívül erre utal. Ahhoz pedig, hogy felmutassa, elő kellett vennie a kis fadarabkát tarsolyának legombolt rekeszéből, s onnan sok más apróság közül ki kellett keresnie.
Rátok bízom annak eldöntését, hogy ez miképpen volt lehetséges. Felmutatta a kis fácskát, és hozzáfűzte: „állítsátok a sebnek vérét véle”. 
A seb vérét. De hát miféle sebről beszél ő, Uramisten! Hiszen – mint láttuk – nem egyetlen seb volt rajta, s nem is akármilyen seb, de három terjengős-kanyargós, iszonyú metélés; az egyik balról a füle fölött indult, és a homloka felé kígyózott – mint én magam is láttam – a másik, valamivel alább, ugyancsak balról szántott a szeméig, a harmadik jobbfelől a nyakcsigolyájánál indult, és átmetszette az egész torkát…
Miképpen lehetett volna ezekbe az araszos és jobbára a felületen végigfutó sebekbe fácskát állítani? Hova s miképpen úgy, hogy attól a vérzés elálljon?
A nyomnéző ellenvetése
Fejér Kegyelmed szem elől veszti itt azt, hogy szegény urunk nem lehetett teljesen tudatában a maga állapotjának, mivel nagy vérvesztesége és sebei folytán már nem volt egészen magánál…
Witnyédy Miért téveszteném én ezt szem elől?

Fejér… így hát nem is tudhatta pontosan felmérni a maga sebeit.
Witnyédy Rendben van, barátom. Érvelésed helytálló, és én azt urunk szavának magyarázatául el is fogadnám. De mit szóljunk ahhoz, hogy Migliani és Póka, akik pedig teljes öntudatuknál voltak, kész igazságnak vették, és elfogadták urunknak ezt az egyetlen sebre vonatkozó állítását, és aszerint is cselekedtek.
További, még különösebb rejtélyek a vérzést elállító fácska körül
Migliani azt mondta: „próbáltuk is eléggé (azaz a kis fával a vérzést elál­ lítani), de hiába, csak elfolyt a vére.”
Miféle seb vérét próbálták elállítani ők? Talán a feje csontján levőt? A bal orcáján futó hosszú sebet? Vagy a torkán levő araszos metszést? És ugyan mi módon próbálták eltömni egyetlen fácskával a három hosszú, metszett sebet? Hova akarták a fácskát beállítani? S végül, minek kellettek az egyetlen fácskához ketten? Miképpen dolgozhattak az alig ujjnagyságú fadarabkával ketten? Háborodottak voltak? Az isten elvette az eszüket? Vagy mi az istencsudája történt?
A témáról lásd még:
Zrínyi titokzatos halála – OB
2013, november 18
http://alfahir.hu/zrinyi_titokzatos_halala
Zrínyi Miklós titokzatos halála
http://kiadok.lira.hu/media/kiadok/pdf/2393338.pdf
Miklós_Zrínyi_poet
2014. november 18. kedd


2014. november 22., szombat

Pesti Srácok.hu - A BRFK nem akarta felderíteni az Aranykéz utcai robbantás ügyét

A BRFK nem akarta felderíteni az Aranykéz utcai robbantás ügyét:

2014. november 20. csütörtök
'via Blog this'





Portik Tamás az Aranykéz utcai robbantás mai tárgyalásán azt állította, hogy nem ő, hanem Pintér Sándor jelenlegi belügyminiszter adott megbízást Boros József Károly meggyilkolására, és szerinte a rendszerváltás óta nem a pártok, hanem a belügyminiszter bűnszervezete irányítja az országot – hangzott el csütörtökön, a Fővárosi Törvényszéken, az Aranykéz utcai robbantás perén. Az is kiderült, valaki a rendőrségen évekkel ezelőtt eltüntette a négy áldozat halálával végződött merénylet legfontosabb bizonyítékait. Megkérdeztük Doszpot Péter “sztárzsarut”, nem látta-e valahol ezeket a bizonyítékokat. Nem fogják elhinni, mit válaszolt…
PÁMER DÁVID – PestiSrácok.hu
Iratismertetéssel, valamint rendőri jelentések felolvasásával folytatódott csütörtökön Portik Tamás és Jozef Rohác egyesített büntetőpere a Fővárosi Törvényszéken. A bíróságon megtekintették azokat a kamerafelvételeket is, melyek rögzítették az 1998-as robbantás előtti és utáni perceket. Ezeken a rendőri jelentések szerint Rohác és Hamala volt látható az Aranykéz utcában és környékén. Olyan képfelvételeket is bemutattak, ami a jelentések szerint igazolta az egyik helyszíni tanúazon vallomását, hogy látott a robbantás után elrohanni egy fehér pólós, vékony testalkatú, kopaszodó férfit, aki a kezében lévő újsággal az izzadt arcát törölte. A felolvasott jelentésben az állt, megállapítható, hogy a tanú a Fogász becenevű, több leszámolásban is érintett szlovák férfit látta. Rohác ehhez annyit fűzött hozzá, hogy akkoriban még nem volt kopasz és nem ő van a felvételeken. Érdekesség, hogy az ismertetett szakértői vélemények szerint a merénylő vagy nem volt tudatában annak, hogy mit tesz, vagy vállalta a kockázatot. Ezt azzal magyarázták, hogy a robbantó a száz méteres sebesülési zónán belül indította el a házilag elkészített robbanószerkezetet, így a detonációban maga is megsérült.
Jozef Rohác ügyvédjével, Fülöp Tamással egyeztet Fotó: Mészáros Péter/PestiSrácok.hu

PORTIK: ORBÁN RENDBEN VAN, PINTÉR VISZONT MAFFIÓZÓ

Cserni János tanácsvezető egyébként még a tárgyalás elején megemlítette, több fontosabb iratanyaggal csak tanúk jelenlétében foglalkozik majd a törvényszék. A bíró példaként említette az Aranykéz utcai áldozat, Boros Tamás legelső vallomását, amit az üzletember 1997. január 23-án tett a Pest Megyei Rendőr-főkapitányságon. A bíró kiemelte, ebben Boros részletesen mesélt az akkori éjszakai élet felépítéséről, valamint az akkori alvilági figuráknak tartott személyekről. Portik ehhez halkan csak annyit szólt hozzá: „Pintér Sándor”. Az egykori Energol-vezér a tárgyaláson többször szót kért, és többek között utalva a PestiSrácok.hu cikkére, kijelentette, hogy amikor kedden arról beszélt, hogy „ennek a rendszernek nem tesz vallomást”, akkor nem a Fideszre gondolt, hiszen Orbán Viktort „kifejezetten kedveli”, “jó embernek tartja”. Mint mondta, neki nem a kormánypárttal, hanem „Pintér Sándor maffiaszerű rendszerével” van baja és annak nem hajlandó vallomást tenni. Szerinte a rendszerváltás óta nem a pártok, hanem „Pintér Sándor bűnszervezete irányítja az országot”. Portik utalt a belügyér Clodo-ügyére is, majd hozzátette, “Pintér kapcsolatban állt a bombagyárossal”. Portik itt arra az 1998-as botrányra utalt, amikor napvilágot látott, hogy a bombagyáros élettársa úgy nyilatkozott, férje együtt vacsorázott Pintérrel.  Az energolos Pintér nyakába varrta azt is, hogy  a Lakatos Csaba ellen elkövetett merénylet után – ahol a helyszínen megjelent a volt főkapitány is -, a később elfogott Tanyi-testvérek ügyét „eltussolták”.
Portik Tamás nem Orbán Viktorra, hanem Pintér Sándorra haragszik. Fotó: MTI/Kovács Tamás

AZ OLAJMAFFIÓZÓ SZERINT A BELÜGYMINISZTER ROBBANTATOTT AZ ARANYKÉZ UTCÁBAN

Portik azt is kijelentette,  úgy tudja, az Aranykéz utcai robbantásra maga Pintér Sándor adott utasítást. A maffiózó a tárgyaláson elmesélte, hogy amikor a TEK őrizetbe vette és elmondták, hogy mivel gyanúsítják, akkor a terrorelhárítóknak azt mondta, hogy „nagyon nagy bajban van Pintér Sándor”, „mert ez az ő ügye”. Az olajos az ügyésznek is “nekiment” és felháborodva azt kérdezte, hogy „hova tűnt annak a tanúnak a vallomása, aki elmondta, hogy Borosra Tanyiék lőttek rá a Moszkva térnél?”Csicsák Zoltán erre úgy reagált, hogy Portikot tanúként fogják meghallgatni, ha annyira biztos benne, hogy kik voltak annál az esetnél a merénylők. Erre az olajos rákontrázott és megkérdezte, hogy az „ügyész úrnak ez kérdés, hogy Tanyiék voltak-e az elkövetők? A vitát a bíró zárta le azzal, hogy “ennek az ügynek a Lakatos Csaba ellen elkövetett gyilkossági kísérlet nem tárgya”.

ELTÜNTETTÉK A LEGFONTOSABB BIZONYÍTÉKOKAT

A tárgyaláson szót ejtettek arról is, hogy amikor 2008-ban újraindították a négy halálos áldozatot követelő gyilkosság nyomozását, több hiányossággal is találkoztak a nyomozati anyagban az ügyben eljáró rendőrök, “amelyek nagyban megnehezítették a nyomozást”. Ennek kapcsán 2009-ben megkeresték az Aranykéz utcai eljárásban korábban nyomozást folytató BRFK életvédelmi alosztályát, akiktől azt a tájékoztatást kapták, hogy az alosztályt korábban vezető Doszpot Péterdolgozószobájában, a szekrény alján találtak több, az Aranykéz utcához kapcsolódó videóanyagot. Ezeken a felvételeken szerepelt például Boros néhány vallomása, illetve a Béke Hotelben megtartott helyszínelés képanyagai. Az NNI illetékesei azonban arra nem kaptak választ, hogyan tűnhetett el két kulcsfontosságú biztonsági kamera felvétel a BRFK-ról. Az egyiken ugyanis a korabeli rendőri jelentések szerint rajta volt jól láthatóan Rohác és Hamala, míg egy másik kamera pont felismerhető pozícióban, szemből rögzítette Jozef Rohácot. 2009-ben még nem, csupán az új eljárásban, idén januárban tett az ügyészség feljelentést bűnpártolás és hivatali visszaélés miatt, ismeretlen tettes ellen. A 2008-2009-es nyomozás során hiányolták azt is, hogy a BRFK miért nem kérte le a helyszínen tartózkodó Lendvai János híváslistáit. Ennek azért lenne most óriási jelentősége, mivel több vallomás is szól arról, hogy a Kacsa becenevű férfi a robbantás után telefonon jelentette Portiknak a sikeres merényletet. Kacsát ezzel meg is gyanúsították, de bizonyítottság hiányában megszüntették ellene az eljárást. A tárgyalás végén az Energol vezér kifogásolta, hogy személyesen Polt Péter fordult a Kúriához a Prisztás-gyilkosság ügyében és megjegyezte, hogy mennyire “ráér” a Kúria, hogy már december 4-én tárgyalja a legfőbb ügyész kifogásait az ítélőtábla hatályon kívül helyező végzésével kapcsolatban.
Doszpot Péter a BRFK “sztárzsaruja” egy 2000. március 22.-i emberölés helyszínén pózol a fotósoknak. Neve mindig előkerül, amikor a megoldatlan robbantási ügyekről van szó. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

DOSZPOT NEM MOND SEMMIT

A tárgyaláson elhangzottakkal, valamint az eltüntetett bizonyítékokkal kapcsolatban megkerestük Doszpot Pétert is, akinek az alosztálya nyomozott a négy halálos áldozatot követelő bűncselekményben. A BRFK életvédelmi alosztályának egykori vezetője nem tudott arról, hogy évek óta fontos bizonyítékok hiányoznak az Aranykéz utcai robbantás aktáiból. Szerinte, ha ez így van, “meg kell azokat keresni”. Az alezredes arra sem tudott válaszolni, hogy mi volt az oka annak, hogy Portik Kacsa becenevű jobbkezének miért nem kérték le az 1998. július 2-i  híváslistáit. Doszpot kérdésünkre hozzátette, Portikot ismeri, vele  életében csak egyszer, de akkor sem magánemberként találkozott.
A per november 25-én tanúk meghallgatásával folytatódik.
Címlapfotó: Mészáros Péter/PestiSrácok.hu
HOZZÁSZÓLÁSOK
46 megjegyzés
Kapcsolódó cikkek:

2014. november 14., péntek

Lauderék állnak a nyilvánosság útjában

Lauderék állnak a nyilvánosság útjában:

2014. november 13., csütörtök 06:41
'via Blog this'
Nem járul hozzá a Ronald S. Lauder, Fred H. Langhammer és Joav Blum nevével fémjelzett amerikai–izraeli befektetői csoport ahhoz, hogy nyilvánosságra kerülhessen a sukorói kaszinóberuházás ügyében született ítélet – értesült a Magyar Nemzet a magyar államot képviselő ügyvédi iroda jogászától.


Bártfai Beatrix elmondta, a választott bíróság határozata nem nyilvános, ahhoz a felek hozzájárulása szükséges. A magyar állam írásban megadta hozzájárulását, ám – mint mondta – a külföldi befektetői csoport úgy döntött, megakadályozza, hogy az ítéletet a nyilvánosság is megismerhesse.
Lauderék álláspontja azért is különös, mert az amerikai bíróság határozatát követően az Origo portál arról írt, hogy a befektetők nem értékelik sem a maguk egyértelmű kudarcaként, sem a magyar állam egyértelmű győzelmeként az ítéletet. Továbbá a Népszabadság is arról cikkezett, hogy a befektetők 100 milliárd forintos kártérítési igényének elutasítása nem jelenti azt, hogy Magyarország akár erkölcsi, akár jogi értelemben győzött volna. A lap információi szerint ugyanis az üggyel kapcsolatban nemcsak a befektetők keresetét, de a magyar állam viszonkeresetét is elutasította a bíróság. Mint írták, az ügyben felmerült jogi költségeket is mindkét félnek, így a befektetőknek és a magyar államnak is magának kell állnia.
Ezeket a kérdéseket tisztázhatná, ha a nyilvánosság is megismerhetné az Egyesült Államok bírósága által hozott ítéletet, ám úgy tűnik, hogy az izraeli befektetői csoport megakadályozza az ügyben a tisztánlátást.
Ismert, október elején döntött a magyar állam javára a Világbank mellett működő választott bíróság a sukorói kaszinóberuházás ügyében. A határozat elutasította az izraeli befektetők keresetét és a 100 milliárd forintos kártérítési igényüket. Megállapította, hogy a magyar állam teljesen jogszerűen járt el az ügyben, nem szegett meg semmilyen beruházásvédelmi egyezményt, és nem tette lehetetlenné a befektetők magyarországi működését.


Emellett a bíróság szerint egy államnak nem kötelezettsége politikailag támogatni egy ilyen beruházást, viszont mindkét fél köteles betartani a megkötött polgárjogi szerződést, és köteles jóhiszeműen eljárni, amely elvárásnak a magyar állam maradéktalanul eleget tett.


Sok a furcsaság a sukorói ügy körül

Sok a furcsaság a sukorói ügy körül:

Forrás: Lánchíd Rádió
2014. november 14., péntek 09:52
'via Blog this'

Az ügy részleteiről Budai Gyula beszélt a Lánchíd Rádióban

Nemcsak a washingtoni per lezárulta után, hanem közben is akadtak már furcsaságok. A Pestisracok.hu szerint Ronald S. Lauder végig azt állította, hogy politikai bosszú áldozata lett. Budai Gyula korábbi elszámoltatási kormánybiztost pedig azzal vádolta, hogy antiszemita. A fideszes politikus a Lánchíd Rádió Reggeli hírjárat című műsorában elmondta: ezt határozottan visszautasította. A bíróságról neki küldött kérdésekben – melyeket a sukorói beruházás gazdája, a ciprusi bejegyzésű Vigotop Limited fogalmazott meg – azonban más furcsaság is volt. Budai Gyulát Törőcsik Zsolt kérdezte.
http://mno.hu/videok/11

2014. november 11., kedd

Volt elhárítók a vádlottak padján

Volt elhárítók a vádlottak padján:

Négy ember ellen emeltek vádat hivatalos személy által elkövetett közolirat-hamisításért
2014. november 11., kedd 20:00 , szerző: Munkatársunktó
'via Blog this'

A volt katonai elhárítás vezetői is vádlottak lehetnek abban az ügyben, amelyben közokirat-hamisítás miatt indult eljárás a romagyilkosságokkal kapcsolatban.
Négy emberrel szemben emelt vádat a romagyilkosságokkal kapcsolatban hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás miatt kedden a Központi Nyomozó Főügyészség. Nagy Andrea a vádhatóság szóvivője közölte: az ügy minősített, így a részleteivel kapcsolatban tájékoztatás nem adható.
Lapunk azonban úgy tudja, a vádlottak között lehet a Katonai Biztonsági Hivatal (KBH) volt főigazgatója és két helyettese is. Az egyik volt főigazgató-helyettes vezérőrnagyként vonult nyugállományba és információink szerint jelenleg a Demokratikus Koalíciónak ad nemzetbiztonsági tanácsokat. A főtisztet még 2010 nyarán mentette fel Hende Csaba honvédelmi miniszter szakmai és erkölcsi okokra hivatkozva a főnökével együtt. Ekkor kellett távoznia a KBH másik, operatív főigazgató-helyettesének is. A dandártábornok értesüléseink szerint a rendszerváltás előtt a katonai elhárítás koordinációs feldolgozó alosztályán dolgozott, később innen került egyre magasabb pozíciókba, míg végül műveleti igazgató, majd főigazgató-helyettes lett. Úgy tudjuk, az okirat-hamisítási ügy negyedrendű vádlottja az ő beosztottja volt a KBH-nál.
Hende Csaba egyébként a KBH korábbi vezetésének jelentős részét – az osztályvezetőkig bezárólag, összesen 53 embert – menesztette, köztük az ügyben érintetteket. A volt katonai elhárítók vélhetően azért kerülhetnek a bíróság elé, mert nem jutottak el tőlük valós információk arról, hogy a romagyilkosságokban elítélt Csontos István a katonai elhárítás titkos kapcsolata volt.
Mint korábban megírtuk, Csontost 2004-től egyszerű besúgóként alkalmazták a KBH-nál, majd egy-két évvel később lett regisztrált titkos kapcsolat. Mivel továbbra is jól végezte a dolgát, 2007-ben pénzjutalmat is kapott. Ezek után a szerződéses katona még három évig a honvédség kötelékében szolgált, s 2009 februárjában váratlanul leszerelt. A KBH titkos kapcsolati kontingenséből azonban csak 2009 májusában törölték, amikor már megtörtént a tiszalöki gyilkosság, amelyben a vád szerint sofőrként Csontos is részt vett.
Ezután, a KBH belső jelentésének állítása alapján, H. Ernő, a katona egykori tartótisztje csupán egyszer, 2009 júliusában találkozott a későbbi vádlottal. A Honvédelmi Minisztérium (HM) közlése szerint ezen a találkozón a tartótiszt nem kapott konkrét információkat a romagyilkosságokról, pedig a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a katonai elhárításnak külön hírigényként jelölte meg az információgyűjtést Csontos Istvánról és társairól, akik egy rendőri igazoltatás nyomán kerültek a hatóságok látókörébe.
Az NNI nyilvánosságra hozott irata szerint 2009 augusztusában – az őrizetbe vételt követően – már Csontos katonai múltjáról kért konkrét adatokat, de a KBH a válaszában még csak utalást sem tett a titkos biztonsági kapcsolatra. Ezután a katonai elhárítás akkori főigazgatója és – utasítására – a tartótiszt folyamatosan tagadott.
A tartótiszt csak a bírósági kihallgatásán, 2012-ben számolhatott be részletesen és a valóságnak mindenben megfelelően a Csontos Istvánnal 2004 és 2009 között fennálló biztonsági kapcsolatáról, amikor a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat (KNBSZ) új vezetése megadta a felmentést a titoktartás alól.
A HM tájékoztatása szerint a KNBSZ belső vizsgálati jelentését Hende Csaba honvédelmi miniszter 2010. szeptember 15-én megküldette a katonai ügyészségnek. Az akkori katonai főügyész azonban kijelentette: bűncselekmény nem történt. Értesüléseink szerint ezt követően az ügyészségnél is belső vizsgálat indult, mert hivatalosan nem iktatták náluk ezt a dokumentumot.
Domján László, a KBH 2010-es főigazgatója az intézkedések között azt írta: az érintett vezetőket eltávolították a hivatal kötelékéből, Csontos István tartótisztjét szakmai felelősség terheli. Ezért fegyelmi eljárást kezdeményezett ellene, egyúttal „fizikai biztonsága érdekében” más szakmai területre vezényelte át. A hat áldozattal és több sebesülttel járó romagyilkosságok ügyében Kiss Árpádot, Kiss Istvánt és Pető Zsoltot tényleges életfogytiglanra, Csontost 13 évi fegyházra ítélték nem jogerősen.

Témák

Volt szcientológus a bíróságon

Volt szcientológus a bíróságon:

2014. november 11., kedd 05:26, frissítve: kedd 08:12 , forrás: Magyar Nemzet, szerző: Haraszti Gyula
'via Blog this'
A Magyarországi Szcientológia Egyházhoz való kötődése miatt, a katonai elhárítás utasítására kellett távoznia a Honvédelmi Minisztériumból N. Dénesnek, a tábornokper harmadrendű vádlottjának. Erről maga az érintett beszélt a Debreceni Törvényszék előtt október végén tett vallomásában. N. Dénes marketingigazgatója volt annak a Gyermekrák Alapítványnak is, amelynek vezetője ellen hűtlen kezelés gyanújával folyik eljárás.
Magas állami szinten, a Honvédelmi Minisztériumban (HM) is megpróbált hidat verni a Magyarországi Szcientológia Egyház a Gyurcsány-kormány idején – tudta meg lapunk. Forrásaink szerint a katonai elhárítás közreműködésével sikerült a magát egyházként bejelentő szervezet képviselőjét kiszorítani a szaktárca tanácsadói közül. Információink alapján az ügy egyes részleteiről tájékoztatták a parlament akkori nemzetbiztonsági és honvédelmi bizottságát is.
A testület előtt ezenkívül szóba került az is, hogy az „egyház” számára haditechnikai eszközöket szállítottak be Magyarországra külföldről. Úgy tudjuk, a nemzetbiztonsági kockázat az e-meter (elektropszichométer) nevű készülék kapcsán vetődött fel, amely a hazugságvizsgáló eszközökhöz hasonlóan működik, és a szcientológusok előszeretettel használják az auditálásnak nevezett előzetes káderezésük során.
A szervezet „beépülési” kísérlete nemrég nyilvánosságra is került a Debreceni Törvényszéken, ahol a szocialista Juhász Ferenc által vezetett Honvédelmi Minisztériumban zajló több száz millió forintos vesztegetés vádjával folyó tábornokper harmadrendű vádlottja maga ismerte el a szcientológusokhoz való korábbi kötődését. N. Dénes a vallomásában konkrétan arra utalt: azért kellett távoznia a szaktárca akkori közigazgatási államtitkára mellől, mert az „egyházzal” való kapcsolata miatt a főnökeit erre utasította a katonai elhárítás volt főigazgatója.
Ezt – a szervezet nevének megismétlése nélkül – a bíróság előtt megerősítette maga Fapál László korábbi HM-es államtitkár is, aki közölte: a tábornokper vádlottjai közül két személyt, N. Dénest és L. Szilárd ezredest Stefán Géza, a Katonai Biztonsági Hivatal akkori főigazgatója távolíttatta el vele a minisztériumból. N. Dénes egyébként a tábornokper legutóbbi tárgyalásán hangsúlyozta, hogy elszakadt korábbi „felfogásától”, megtért és keresztény lett, ezért nyugodtan beszélhet bármiről az előéletével kapcsolatban.
Ismeretes, N. Dénes a tábornokperben ellene felhozott vádak szerint egyfajta „táskás ember” szerepet tölthetett be a honvédelmi tárcánál kialakult bűnszervezetben. Az ügyészség szerint a magáncégektől vaskos állami megbízások fejében begyűjtött kenőpénzek ötven százalékát a minisztérium három legfőbb vezetőjének (közigazgatási államtitkár, kabinetfőnök és miniszter) kellett közvetítenie. Ezt az érintettek tagadják, Fapál állítása szerint N. Dénes szakmai tudása miatt lett tanácsadó és a HM médiacége, a Zrínyi Kht. ügyvezetője.
N. Dénes eközben más területeken is mozgott, egy évig például marketingigazgatója volt a Gyermekrák Alapítványnak, amelynek vezetője, Balogh István ellen jelenleg hűtlen kezelés gyanújával folyik eljárás. A harmadrendű vádlott jelenleg pályázatírással foglalkozik, alapítványoknak segít ezzel a tevékenységgel. A vállalkozónak lehet is tapasztalata ezen a területen, hiszen több száz milliós európai uniós támogatást kapott az ötlete alapján 2010-re megvalósult Magyarkert elnevezésű jakabszállási ökopark, amelyhez N. Dénes cége szintén uniós támogatással hozott létre egy szánkózódombot közel ötvenmillió forintért.

Témák