Blogarchívum

2008. december 2., kedd

A thaiföldi kormánypárt feloszlatásához vezetett az ellenállás

Így kell ezt, Viktorka: a thaiföldi kormánypárt feloszlatásához vezetett az ellenállás
2008-12-02. 08:29 Kuruc.info


Magyarázkodni, azt tudunk
A történet egyszerű, akárcsak a módszer, mely ezen felül hatékony is: adva van egy választási csaló kormányfő és pártja. Az ellenzék nem asszisztál a szavazócédulák megsemmisítéséhez, nem vekkerekkel röhögteti magát a parlament előtt, nem következmény nélküli ultimátummal és hónapokig tartó, vizitdíjról szóló népszavazással vezeti le a gőzt, hanem az utcára megy, blokádot épít és harcol. Az eredmény: feloszlatták a kormánypártot, a kormányfőt meg eltiltották a közélettől. Thaiföldön. Itthon meg... Jól tudjuk. Lenne mit tanulni. Ha akarna kormányt kergetni az Amerikát és Izraelt prosztatáig kényeztető Viktorunk. Dehogy akar.

Thaiföldön az alkotmánybíróság feloszlatta a vezető kormánypártot és a miniszterelnököt öt évre eltiltotta a közélettől - olvasható a hírekben.

A bíróság őt és a párt több más vezetőjét választási csalásban találta bűnösnek. Bangkokban feszült a helyzet: az alkotmánybíróság nem a székhelyén hozta meg a döntést, azt az épületet ugyanis körbevették a kormánypárti tüntetők. Közben az ellenzék még mindig blokád alatt tartja a két repülőteret.

Tegnap bomba robbant az egyik terminálon, egy ember meghalt, több mint 20-an megsebesültek Bangkokban. Alább az előzmények.

(Kuruc.info - MR) - után

22 megjegyzés :

  1. Ebből is láthatjuk, hogy szinte mindent el lehet érni összefogással és kitartással.

    VálaszTörlés
  2. Könnyű bűnbakot találni saját kényelmünk, gyávaságunk, gerinctelenségünk - ki-ki válassza ki a sajátját - felmentésére. (+ Más szemében a szálkát) Kinek az érdeke Orbán Viktor iránt bizalmatlanságot kelteni? Nem állítom, hogy minden ilyen provokátor, de manipulált se jobb. A focihoz nálunk mindenki ért... Hallgassunk Damjanichra, mit mondott a politizáló tisztecskéinek: „Sose okoskodjunk mi, hanem verjük meg az ellenséget, a többit meg majd elvégzi Kossuth Lajos.”
    Ugyanez kissé nyersebben: Mikor a szintén nehéz 17. században egy püspök mise közben felsóhajtott: „Boldog Isten, mire jutánk!”, ministráló inasa belekotnyeleskedett, mire megkapta: K* anyád, nem rád van bízva az ország sorsa. (forrás Tóth Béla) Vagyis különbség van a hazánk iránti elkötelezettség és a hozzá nem értő kávéházi konrádság között.

    VálaszTörlés
  3. Miért kellene a népet kizárni a döntéshozatalokból? Csak azért, mert nem "profi" politikus? Miért kell helyette egy túlméretezett megélhetési politikusi siserehadat eltartani? Svájcban pl. nem így kormányoznak. Ott a nép dönti el a saját bőrére menő kérdéseket. Mert ezekre a kérdésekre igenis a nép tud csak megfelelő választ adni. A kislétszámú politikusi gárda pedig amatör státuszú, értsd nem az ebből szerzett jövedelemből él. Így helyes és így lenne helyes mindenütt, nálunk is.
    Miért kellene hagyni, hogy egy csalással, hazugsággal hatalomrajutott vezetés hosszú éveken keresztül háborítatlanul végezze ámokfutását? A helyes reagálás erre csak az a válasz lehet, amit a történelem folyamán sok esetben és a legutóbbi időszakban Ukrajnától Thaiföldig bezárólag láthattunk.
    Ne felejtsük el, hogy minden a nép, a mi bőrünkre megy, mindennek, így a politikai tévedéseknek, machinációknak is a nép, mi fizetjük meg az árát. A mai korban a nép politikailag van olyan érett, hogy kollektíven felelős döntéseket hozzon. Ne degradáljuk vissza a középkor szintjére. Tessék már felnőttnek tekinteni a népet!

    VálaszTörlés
  4. Bizonyára középkorinak fogok tűnni, de sokszor inkább királyságpárti lennék. Hányszor lehet megvezetni a "népet"? De ami Orbán Viktor gyalázását illeti: tanuljunk Reményiktől.
    Reményik Sándor : Bethlen Gábor halála háromszázadik évfordulójára
    Az álorcás magyar Makkai Sándornak

    A magyar erő roppant ormain
    Jártatta hideg, szomorú szemét:
    Mohács mögött, ország-halál mögött
    Csillogtak messze Mátyás csúcsai...

    Rajtuk jártatta szomorú szemét,
    Róluk álmodott szörnyű éberen:
    El nem ragadták álma paripái,
    Önuralom zablázta zordonul.

    Tudta: ütközni nyílt hely nincs sehol,
    Sem döntő diadalra rónaság,
    Sziklák közt folyt véres bujócska-játék,
    Erdélyi farsang, komor karnevál.

    Az új mulatság új magyart kívánt.
    Nem ledübörgő felvonó-hidat,
    Nem egy ellenség ellen egyenest,
    Fedetlenül kirontó Zrínyiket.

    Az új mulatság más magyart kívánt:
    Kardos magyart, de álorcásat is,
    Sok ellenség közt zúzott csontjait
    Bölcsen forgató, "praktikás" magyart.

    Ő lett az új, az álorcás magyar,
    Ki váltogatott, száz álarc alatt
    Híven hordozta s változatlanul
    Örök-egy arcát, faját, Istenét.

    Sziklák közt folyt véres bujócska-játék:
    Előre két lépés, meg vissza három,
    Kettő kelet, kettő nyugat felé...
    Csillogtak messze Mátyás csúcsai.

    Előre két lépés, meg vissza három,
    Kettő kelet, kettő nyugat felé:
    Az ördögökkel kellett cimborálni
    Látszatból néha, - mindíg Istenért!

    Ő lett az új, álorcás magyar,
    A kérdező: Ki látott engemet?
    Az alkudozva is félelmes úr,
    A hajlongva is töretlen gerinc.

    Messze maradtak Mátyás csúcsai,
    De Erdély épült az álarc alatt
    S a magyar mérleg egyensúlya lőn
    Világ-súlyok vak zuhanása közt.

    Nagyvárad, 1929 október 7

    VálaszTörlés
  5. Ez nagyon szép, ám a két politikai szituációnak semmi köze nincs egymáshoz. Márcsak azért sem,mert a jelenlegi helyzet egy politikai ámokfutás utolsó etapja, amelynek során a már eddig is óriási mértékű eladósodottságot visszafizethetetlen mértékűre növelik az IMF hitel felvételével. Jelenleg már nincs lehetőségünk taktikázásra, most már a létünk a tét. Ezt kellett volna megelőzni az időben megtett lépésekkel, nem pedig halogatni azokat, már csak azért sem, mert a történelem olyan, hogy a megfelelő időpont hamar elmúlik és nem jön vissza soha többé. Ennek a lépésnek az elmulasztása pedig egy emberhez köthető. Képzeljük el, hogyha Móga a Pákozdi győzelem után nem habozik átlépni az osztrák-magyar határt, akkor akár Bécset is lerohanhatta volni, elképzelni sem lehet, miképpen alakult volna ez esetben a szabadságharc kimenetele.

    VálaszTörlés
  6. Bár tudhatnánk az igazán üdvözítő megoldást. A népnek csupán egy része nőtt fel valójában a döntéshozatalra. A tanárverők szavazata ugyanannyit ér, mint egy tanáré. Hol húzzuk meg a cezúrát? Legyen adófizető? - Minden termék árában benne van a fogyasztási adó. Legyen jövedelem után adózó a szavazásra jogoult? - Hol érvényesülnek a munkájuktól megfosztottak jogai? Legyen végzettséghez kötött? - Bármilyen bizonyítványhoz hozzá lehet jutni kisebb - nagyobb összegekért. Legyen az jogosítványí, érettségi bizonyítvány, ne adj' Isten (de adja), diploma.
    Legyen királyság? - Ki lenne a király? Nem mindegy, hogy Ulászló, vagy Mátyás. (Hunyadi Mátyásra gondoltam.)
    Végső soron, nem elég ehhez az IQ, EQ is szükségeltetik, vagyis az Erkölcsi hányadosnak is magasnak kéne lennie.
    A következő gondolattól néhányan biztosan hidegrázást fognak kapni - ennek ellenére úgy vélem, hogy Horthy Miklós kormányzásáról volna érdemes a példát venni, aki szem előtt tartva a magyar történelmi alkotmányt, - megkoronázására nem törekedve - tett csodát, a megcsonkított Magyarország életében.

    VálaszTörlés
  7. "El nem ragadták álma paripái, "
    ezt kívánom ,halaszb neked is.
    "utolsó etapja,"
    bár az lenne! a válságban ellenfeleink meggazdagodtak, mi elszegényedünk.
    Egy helytartó esetleges lecserélése még nem jelenti a birodalom végét.
    Az, hogy realisták vagyunk, még nem jelent csüggedést, vö oldalamon a kezdőcím és Kányádi sora a Székely kertben.

    VálaszTörlés
  8. "Ennek a lépésnek az elmulasztása pedig egy emberhez köthető. "
    "- Provokátorok lehettek közöttük?
    - Ennek az egész rendezvénynek, a vezetőségnek becslésem szerint az egyharmada…. Nem tudom, mekkora része, de az biztos, hogy nagyon sok téglát érzek, akik a háttérben együttműködtek a hatalommal. "
    http://web.axelero.hu/dombi52/okt23ahogyaszemtanuk.html
    Emlékezzünk, a tvszékház ostroma azt célozta - és bejött -, hogy Budapestet megtartsa Demszkynek.Könyörgöm, ne magunkból induljunk ki.

    VálaszTörlés
  9. Az "összeesküvés elméletek" többségéről a történelem bebizonyitja, hogy nem létezett. Ugyanakkor egy megfelelő vezető és célok nélküli megmozdulásnak (lásd TV székház) viszont csak bukás lehet a vége.
    Az is megállapítható, hogy történelmünk tele van elszalasztott lehetőségekkel, amikor adott volt a helyzet, csak éppen az a politikus, amelyik képes lett volna az ország népét mozgósítani, az vagy félt vagy nem is akart cselekedni.

    VálaszTörlés
  10. A TV-székház ostrománál vidéki fiatal rendőrök álltak, sokkal gyengébb felszereltséggel, mint az utánuk következők. Összeesküvések márpedig vannak, lehet, kevesebb, mint amennyit gondolnánk?
    - Egyébiránt nem Orbán Viktor "egyszemélyes" nyakába kívántam varrni minden felelősséget, inkább a tömegmegmozdulás egy eredményes példáját akartam megmutatni.
    A Kossuth-téri demonstráció cirkusszá fajulása a karizmatikus vezető hiányának eredménye. Ott már végül mindenféle, talán jószándékú, de kétes értékű önjelölt proféta is megjelent.
    Kőrösi Imre és Rozgics Mária (az ajánlott link alapján) egészen más kategória...

    VálaszTörlés
  11. "összeesküvés elméletek"
    ezt melyikre érted: a birodalomra vagy a Szilvásira?ÖSZÖDI BESZÉD KISZIVÁROGTATÁSA

    Zseniális ötlet volt Szilvássy György miniszter úrtól (én csak a magyar Talleyrand hívom) hogy „véletlenül” a nyilvánosságra segítse az Öszödön elhangzott elaborátumot. Jól megkavarta, felhördítette a magyar posvány-közéletet. Szilvássy más trükkjeiről is kiderült, hogy a titokminiszter jó és ravasz játékos. Végül is az ellenzék is bekapta a horgot (bár kezdetben nem tudták, hogy hogy hasznosítsák…), s Gyurcsány majdnem hogy megdicsőülve, hatalmát megszilárdítva (mögött összezárt a párt) került ki a buliból. Vagány, precíz tervezés és egy éven keresztül erről csámcsogott az ország és nem a csődhelyzetünkről. Közben ezt-azt le lehetett nyúlni, lankadt privatizációt sejtetve.

    Nézzük az útvonalat.

    1 SZILVÁSSY GYÖRGY, 2 M. L . 3 TÓTH GYÖRGY 4. H. G. 5. RÓZSA-FLORES EDUARDO Edutól kaptam a feladatot, hogy terítsem a médiában az anyagot.

    Közben BÍRÓ MÁRK, KUBATOV GÁBOR, KÓSA LAJOS, VÁRHEGYI ATTILA, POKORNI ZOLTÁN és még három azonosíthatatlan Fidesz elnökségi tag összeülve egy lipótvárosi irodában úgy döntöttek, hogy kiadják az anyagot a sajtónak.

    Nyolc cédével próbáltam házalni, tévéknek, rádióknak… és természetesen ingyen kínáltam. Akkor még nem tudtam, hogy Szilvássytól indult el a dolog. Sok-sok tanítványom és haver-kollegám dolgozik a médiában. Hívogattam a főszerkesztőket… TV2, RTL stb. vagy nem hitték el, vagy kiröhögtek, vagy ígéretük ellenére vissza se hívtak. Volt, aki ugratásnak vélte. Végül nem általam került a közszolgálati rádió honlapjára, ahol egy bátor rovatvezető fel merte tenni, és akkor szóltunk sok helyre, „Nézd csak meg, mi van az MR honlapján!” – és így szabadult útjára az öszödi beszéd.
    http://members.chello.hu/kapu/kedves.htm

    VálaszTörlés
  12. És a tv székháztól nem messze várakozó, szándékosan be nem avatkozó erős rendőri egység? Ezek tények!

    VálaszTörlés
  13. Tóth Gy. mondta egyszer: szó nincs összeesküvésről, egészen nyíltan csinálják...

    VálaszTörlés
  14. Javasolom, hogy figyeljünk oda a blog gazdájának, olevendulának egy fontos mondatrészletére:
    "...a tömegmegmozdulás egy eredményes példáját akartam megmutatni."
    És ez a lényeg. A tehetetlenség vélt vagy valóságos összeesküvés elméletekkel nem magyarázható meg. 1956-ban a több mint 50 000 fős rendőrség + ÁVO + 150 000 fős szovjet hadsereg ellenére is a tömeg 1-2 nap alatt elsöpörte a rendszert.

    VálaszTörlés
  15. Szintén Ólevendulát idéze:
    "Ott már végül mindenféle, talán jószándékú, de kétes értékű önjelölt proféta is megjelent."
    A "végül"t vitatom, a fenti Kapu cikk miatt.
    Ha Szilvásiék indították, kezdettől ott is voltak.
    Valamit a Fideszben is sejtettek, ezért voltak óvatosak, nem gondolod?
    Érdekes lett volna egy ütközet tele ellenoldali emberrel a soraink között.
    "Tudta: ütközni nyílt hely nincs sehol,
    Sem döntő diadalra rónaság,"

    VálaszTörlés
  16. És hol van a mai társadalom az ötvenhatostól?
    Közben volt a kolbászra cserélt gumibot korszaka, "a kor, melyben a márvány megrothadt" (Hamvas)
    Ha lesz időm, idemásolom Szabó Zoltán írását az Ezerkilencszázötvenhat, te csillag c. antológiából.

    VálaszTörlés
  17. Ne haragudj meg, de szerintem te elfogult vagy. Elfogult emberrel pedig nincs értelme vitatkozni.

    VálaszTörlés
  18. Azért '56-ban még nem voltak Mónika-show-k, hogy csak egyet említsek a butítás "tudományából".
    - A betört kirakatokat nem fosztotta ki senki - ma bankautomatákat rabolnak...

    VálaszTörlés
  19. Néhány halaszb elfogultságaiból:
    "megélhetési politikusi siserehad"
    "A mai korban a nép politikailag van olyan érett,"
    "elmulasztása pedig egy emberhez köthető"
    "lerohanhatta volna, elképzelni sem lehet, miképpen alakult volna
    "Az "összeesküvés elméletek" többségéről a történelem bebizonyitja, hogy nem létezett"
    "vagy félt vagy nem is akart cselekedni."
    "A tehetetlenség"
    Ha elfogy az érv, mi következik?
    Az egész úgy kezdődött, hogy megkérdeztem:
    Kinek az érdeke Orbán Viktor iránt bizalmatlanságot kelteni?
    Továbbra is ez a kérdésem, kinek a malmára hajtja a vizet a kuruc?

    VálaszTörlés
  20. Olevendula csak a tömegmegmozdulás egy eredményes példáját akarta megmutatni. Ha valaki itt azt hiszi, hogy Thaiföldön nem volt jelentős kormánypárti erő, az nagyon téved. Ellentüntetések és a két tábor között még összecsapások is voltak. Az ottani rendőrség és titkosszolgálat is a kormányt védte. A tömegmegmozdulás mégis sikeres tudott lenni, mert az adott időben a szükséges cselekvés nem maradt, nem csúszott el. Úgy is mondhatnám, hogy a történelmi helyzetet kihasználták.

    VálaszTörlés
  21. "Ez nagyon szép, ám a két politikai szituációnak semmi köze nincs egymáshoz."
    idézet halaszb től

    VálaszTörlés
  22. Ez továbbra is felmentés akar lenni a lehetőségek elszalasztására?
    Akkor minden bizonnyal erről sincs tudomásod:
    http://halaszb.multiply.com/photos/album/27/27

    VálaszTörlés