Blogarchívum

2008. december 15., hétfő

Elhunyt Árva Vince pálos szerzetes


2008-12-15. 11:16

A Magyarok Világszövetsége és a Fráter György Alapítvány megrendülten tudatja, hogy 2008. december 15-én, hajnali két órakor Budapesten, az Országos Baleseti Kórházban elhunyt Árva Vince atya pálos szerzetes.

A kommunizmus évtizedeiben betiltott Pálos Rend életben tartásában meghatározó szerepet játszó Árva Vince atya idén fejezte be az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend alapítója, esztergomi Boldog Özséb szentté avatási dokumentációját, amely feladat elvégzésével 1985-ben bízta meg őt Magyarország akkori bíborosa, Lékai László. Halála egy nappal a Pálos Rend teljes körű pápai jóváhagyásának 700. évfordulója után következett be. Ezen a napon, 2008. december 13-án a Magyarok Világszövetsége Pálos emléknapot szervezett, amelynek keretében Árva Vince atyának Boldog Özséb szent életéről kellett volna előadást tartania. Kényszerű távollétében, akaratának megfelelően, munkatársai átadták a Magyarok Világszövetségének az általa 23 éves munkával összeállított, Boldog Özséb szentté avatását szolgáló köteteket, szám szerint tizenhetet.

Árva Vince atya közel egy hónappal ezelőtt, Csíksomlyón tartózkodva a fürdőszobában megcsúszott és elesett, nyakcsigolyatörést szenvedve. Bár három héttel ezelőtt sikeres, akkor életmentőnek tűnő műtétet hajtottak végre rajta Marosvásárhelyen, tüdejének működése nem indult újra, és ezért mesterséges lélegeztetésre szorult. Pár nappal korábban átszállították Budapestre, de állapota fokozatosan romlott, visszafordíthatatlanná vált.

Árva Vince atyát sokan gyászolják a világ magyar közösségeiben.

A Magyarok Világszövetsége és a Fráter György Alapítvány saját halottjának tekinti Árva Vince atyát.

Temetéséről később intézkednek.

MVSZ Sajtószolgálat

Előzmény:

Árva Vince atya balesetet szenvedett Csíksomlyón

2008.11.23.

Árva Vince atya, aki a kommunizmus évtizedei alatt betiltott Pálos Rend titkos vezetője volt, balesetet szenvedett Csíksomlyón.

Az atyát hívei vitték el pár napra az erdélyi szent helyre. November 19-én reggel a fürdőszobában megcsúszott és elesett. Vállfájdalmakkal a csíkszeredai megyei kórházba szállították, ahol koponyáján CT vizsgálatot végeztek, és megfigyelésre bent tartották. Másnap nyaki fájdalmakra panaszkodott. Az újabb CT vizsgálat nyakcsigolyatörést mutatott ki. Kezelőorvosa, Dr. Koppándi Magdolna ekkor haladéktalanul a marosvásárhelyi egyetemi klinikára utalta be. A klinikai vizsgálat igazolta a csíkszeredai diagnózist: elmozdulásos nyakcsigolya-törés.

Árva Vince atyát a marosvásárhelyi klinikán szombaton meglátogatta Dr. Egyed Zsigmond Imre orvosprofesszor, aki sajtószolgálatunknak elmondta, hogy a beteg lelki állapota jó, de a műtét, amelyet a tervek szerint vasárnap hajtanak végre, elodázhatatlan.

A Pálos Rend, az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend, 700 évvel ezelőtt, 1308. december 13-án kapta meg működéséhez a pápai engedélyt.

Budapest – Kolozsvár, 2008. november 22.

MVSZ Sajtószolgálat

10 megjegyzés :

  1. Isten nyugtassa Árva Vincét, már nem olyan árva !

    Más :
    az utóbbi időben kezdtek rá a "nótára" miszerint az egyetlen magyar alapítású ffi rend a PÁLOS.
    Ez úgy nem igaz, ahogy van !!!
    A Benedek-rend is MAGYAR ffi és szerzetes rend,
    a Bencések is, a Domokosok is.
    Más nem jut eszembe.
    Ezek a bagatelizálások nagyon divatosak lettek az utóbbi időbe.
    Még a Szántai Lajos is ezt a hülyeséget súlykolja.
    Úgy látszik így az idő végezetén minden kétkulacsosról lehull a lepel.

    VálaszTörlés
  2. "A Benedek-rend is MAGYAR ffi és szerzetes rend,
    a Bencések is, a Domokosok is"
    Bevallom, nem tudtam. Igaz, a szerzetesi rendekről általában véve is keveset tudok.
    "Gyakorlatice" különös, mintha veszélyes hely volna ez a Csíksomlyó.
    Meg aztán nem kedvelem a baleseteket. Lehet, hogy túl sok krimit láttam?

    VálaszTörlés
  3. Minden esetre érdekes a történet, de igaz is lehet...

    Nyugodjék békében.

    VálaszTörlés
  4. December 10-én tettem föl a cikket, mely szerint nem engedték be a mentőhelikoptert Romániába, hogy Marosvásárhelyről Budapestre hozhassák Árva Vince atyát, aki elesett és nyakcsigolyatörést szenvedett. Itt a link a történetről: http://anyusch.multiply.com/journal/item/747/747 Három héttel ezelőtt történt a baleset, ha addig nem volt rendesen ellátva, akkor már a nekrológját is hozták vele együtt. Nyugodjék békében!

    VálaszTörlés
  5. Igen, láttam Nálad. Mintha ott is megjegyeztem volna olyasmit, hogy valahogy nem kedvelem a baleseteket.

    VálaszTörlés
  6. Az persze nagyon érdekes, hogy az első CT vizsgálat nem mutatott ki gerinctörést, csak a második. Lehet, hogy közben "csúszott el" ?

    VálaszTörlés
  7. Árva Vince atya innen származott, Nógrád megyéből, Rimóc falujából. Különös kegyelme az Istennek, hogy sikerült a pálos rendben megmaradnia, mivel az ötvenes évek szétveretése után, Lengyelországban működhettek csak. Ezért nagyon meg kell becsülnünk minden szerzetesrendet, akik a keresztény hitben, az országban jelen vannak. El sem tudjuk képzelni mi-mindent köszönhet nekik a magyarság. (Talán a létünket is!)

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm a látogatásod, így van, ahogy írod. Egyetértek vele.

    VálaszTörlés
  9. nagyon furcsa,és sok ellenmondás a balesettel kapcsolatban!!!

    VálaszTörlés