Blogarchívum

2008. december 15., hétfő

Tőkés László nyilatkozata az újonnan alakuló kormány kapcsán

"A román versenypártoknak - akárcsak a szlovákoknak - pártállástól függetlenül legfőbb
közös jellemzőjük a magyarellenesség"

Tőkés László nyilatkozata az újonnan alakuló kormány kapcsán

Tőkés László EP-képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke az alábbi nyilatkozatot tette 2008. december 15-én Brüsszelben:
1. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség, kiesvén a Demokrata Liberális Párt és a Szociáldemokrata Párt által létrehozott nagykoalícióból, felfedezni látszik a spanyolviaszt. Azt állítja tudniillik, hogy a két - jobb- és baloldali - nagy párt etnikai okokból hagyja ki őket az újan alakuló kormányból.

Sajnálatos és nevetséges, hogy Markó Bélának és elvtársainak közel húsz évre volt szükségük annak felismerésére, amit minden világosan látó, erdélyi magyar ember mindig is tudott, éspedig hogy: a román versenypártoknak - akárcsak a szlovákoknak - pártállástól függetlenül, többé vagy kevésbé a legfőbb közös jellemzője a magyarellenesség. Több mint tíz évnyi kormánybeli vagy kormányoldali politizálás közben ezt nem látni, nem észrevenni: csapnivaló politikai helyzetfelismerésre, - mondhatni - vétkes politikai vakságra vall.

Ennek összefüggésében nézve, igencsak sajnálatos és több, mint bűn, súlyos hiba volt, hogy az RMDSZ tizenkét évvel ezelőtti kormányra kerülése óta a román politikai nacionalizmus - kisebbségi! - szekértolójaként segítette elhitetni a nemzetközi közvéleménnyel, az Európa Tanáccsal, a NATO-val és az Európai Unióval, hogy Romániában jó úton halad a kisebbségi ügyek megoldása, sőt - úgymond - "modell-értékű a román kisebbségpolitika".
Ma már, a mostani fejlemények fényében még az RMDSZ előtt is világos lehet, hogy a román jobb- és baloldal - miként a szlovák politikum is - arra az álláspontra helyezkedik, hogy: "a mór megtette a kötelességét - a mór mehet".
Szerényen megjegyezzük, józanabb hangok ezt a kifejletet már régóta megjósolták.

2. Másfelől viszont - paradoxális módon - nem valószínű az, hogy a történtek után a román politikum a heves magyarellenesség hibájába esnék. A román politika ennél bölcsebb és okosabb. Valószínűleg igazat mond Mircea Geoană pártelnök, amikor ismételten kijelenti: - az eurokonformitás minimumát betartva - "ezentúl is tartják magukat a társadalmi befogadás elvéhez, és elítélik az etnikai diszkriminációt".

Markó Béláék szorult helyzetükben mindenáron etnikai síkra akarják terelni politikai kudarcukat, ezáltal próbálván elhibázott politikájukat magyar szavazóik előtt (am. 40%!) igazolni. Pedig valójában csak arról van szó, amit Geoană úr ilyenképpen fejt ki: "az RMDSZ-szel kapcsolatos döntésüket nem szabad a magyar kisebbség elleni gesztusként vagy attitűdként értelmezni, hanem arról van szó, hogy a parlamentben szinte 70 százalékot (!) kitevő pártok mellett nincs szükség egy harmadikra is a kormányban"(kiemelések tőlem - TL). Ergo: "a mór mehet", már nincs szükség reá.

Mindezeket figyelembe véve, elhibázott és szánalmas, ahogyan az egész román pártspektrumot - a baltól a jobboldalig - végig járt RMDSZ-es korifeusok most nacionalizmust "vizionálnak".

Kelemen Hunor ügyvezető elnök arról sápítozik, hogy: Romániához képest "a Szlovákiában történtek csak gyenge viccnek (sic!) fognak tűnni"; továbbá azt fájlalja, hogy elesnek a közpénzektől.

Markó Béla pártelnök, teljesen elveszítve a józan politikai ítélőképességét, azon háborog, hogy: "Mircea Geoană RMDSZ-t kirekesztő nyilatkozataival sérti a romániai magyarságot"; és rossz politikus módjára, maga is megsértődik, kijelentvén, hogy: "az a lelkesedés, amivel a PSD elnöke folyamatosan elutasít bennünket, engem személy szerint sért, de kollégáimat is sérti" (kiemelések tőlem - TL).

Pártunk vezetője végzetesen összetéveszti az Általa vezetett RMDSZ-pártot a nemes magyar közösséggel, és - XIV. Lajos módjára - a Pártot és a Magyarságot is sértett önmagával azonosítja. Az RMDSZ alias Markó Béla alias "A Mór" - mehet.

De érdekes módon a szelídségéről ismert Asztalos Ferenc honatya még főnöke sértődésén is túltesz, amikor azt jósolja: "Egy ilyenfajta politikai magatartás akarva-akaratlanul kiválthat egyfajta radikalizálódást az erdélyi magyarság körében" (kiemelés tőlem - TL). Ne aggódjon Asztalos úr: székely Testvérei már régóta "radikális" módon síkra szállnak a területi autonómiáért - ha nem vette volna még észre...

Borbély László, a neptuni főtárgyaló viszont végképp elveti a sulykot, amikor - szlovákiai típusú - "etnikumközi konfliktusokat" (sic!) vizionál. A marosvásárhelyi politikust 1990 "fekete márciusával" kell megnyugtatnunk: Romániának nem föltétlenül kell a szomszédba mennie egy kis "etnikai konfliktusért"...

Amúgy pedig békés jogküzdelmet folytató erdélyi magyarságunk nevében kell visszautasítanunk azt az inszinuációt, hogy a magyar etnikum "radikalizálódni" fog, és részese kívánna lenni bármiféle etnikai konfliktusnak.
Az erdélyi magyarság józan és bölcs, tudja, mit akar - olvasható Tőkés László nyilatkozatában.

1989. december 15-én, pénteken reggel Temesváron ezen a napon vette kezdetét az a megmozdulás, mely a református hívek és a hozzájuk csatlakozó románok és más etnikumok és vallások ellenállása folytán elvezetett a hírhedt Ceauşescu-diktatúra bukásához.

Továbbította:
Frigyesy Ágnes

9 megjegyzés :

  1. Hát....igaza van Tőkésnek.
    Ameddig az RMDSZ kormányon volt Addig szó sem esett soha az autonómiáról. Annyira féltette Markó a pozicióját hogy inkább nem hozta fel ezt a témát. Mostmár meg hiába is hozza fel.

    VálaszTörlés
  2. Majd felhozza Tőkés az EP-ben:-)

    VálaszTörlés
  3. Gyengemagyarok az eremdéeszesek, velük, vagy nélkülük- ugyanaz...

    VálaszTörlés
  4. Az erdélyi magyar dilemmájának jelentős része oldódik most meg.
    Nagyon sokan közülük majdnem két évtizedet töltöttek el a magyar érdekképviselet megteremtésével és a lelküket is kidolgozták érte.
    Ezeknek rengeteg érzelmi tőkéje van felhalmozva a RMDSZ-ben, majdnem gyermeküknek érzik, nem csoda ha kötődnek hozzá.

    Most viszont nagyon megváltozik a helyzet, rövidesen elérkezik a számadás és mérlegvonás pillanata és nagyon sok embernek eszébe jut hogy a tisztújítás nem is olyan rossz ötlet, de sok beleszólásuk nincsen.

    VálaszTörlés
  5. A Kárpáthazába betolakodó tolvaj idegen csőcselék Erdélyben úgy tesz, mintha valakik lennének. Egy műdemokráciától, egy műszavazástól ez az alja briganti bagázs csak mű-lények és nem MAGYAROK !
    Az Igazság útat tör és az erőszakkal, terrorral meghúzott határ vissza fog állni az eredeti rend szerint. Bárhogy bohóckodnak is a mű-magyarok.
    Totálisan elhallgatták a főcsalók, hogy a műválasztással fenntartott műállam megbukott, mivel a döntő többség nem vett részt a műszavazásban !
    Ha valódi demokrácia lenne, akkor minden politikus -akiben csak szikrája lenne a tisztességnek- eltakarodna a hatalomból.

    Az emberek többsége, 69 %-a, NEM SZAVAZOTT EGY KÉPVISELŐRE SEM !
    Ez viszont már tömeg, és ez a tömeg bármit tehet a törpe kisebbséggel, akiknek egyetlen tulajdonságuk van : lehengerlően erőszakosak.
    De egy jól időzített "pofon"-tól végük lesz.

    VálaszTörlés
  6. Nagyon remélem, az erdélyi magyarság nem veszi be ezt a szöveget a "radikalizálódásról", semmi szükség ezt is importálni Magyarországról.

    VálaszTörlés
  7. Az Igazság kimondása és gyakorlása minden Magyarnak kötelező !
    Aki nem akar kiállni az Igazságért, az sunnyog és gyáva.
    Búza-konkoly válogatás (rend-rakás) idején nincs is-is válasz, mert azok a langyosok, akit az Úr kiköp, de az emberek is.
    Beszédetek legyen igen-igen vagy nem-nem. Nincs köztes állapot !
    Az árnyalás a Fény árnyékba borítása.

    VálaszTörlés
  8. Maradnak az igazak és a jók.
    a tiszták és a békességesek.
    Jól gondolja meg, ki mit cselekszik!
    Likasszák már az égben fönt a rostát,
    s a csillagok tengelyét olajozzák
    szorgalmas angyalok.
    És leszen csillagfordulás megint,
    és miként hirdeti a Biblia:
    megméretik az embernek fia,
    s ki mint vetett, azonképpen arat.
    Mert elfut a víz és csak a kő marad,
    de a kő marad!

    VálaszTörlés
  9. Az erdélyi magyarság is sokszínű. A rokonaink szinte kizárólag nálunk radikálisabb erdélyiekkel találkoztak. Akiknek elég rendesen megvan a mostani itthoni magyarságról a véleménye. Joggal.

    VálaszTörlés