Blogarchívum

2009. február 26., csütörtök

Csereklub,közösségi pénz


CSEREKLUBDr. Csath Magdolna: Közösségi pénzzel a válság ellen

2008. október 11.

Piktor Géza kőműves, Csöves Péter vízvezetékszerelő, Kerék Károly autószerelő. A faluban, ahol élnek, kicsi a fizetőképes kereslet a munkájukra. Ezért eljárnak dolgozni a környező városokba, ha pedig ott sem kapnak munkát, segélyt kérnek. Azonban Piktor Gézának sürgősen szüksége lenne arra, hogy betegeskedő régi autóját valaki rendbe hozza, mert csak azzal tudja munkaeszközeit – például a létrát – magával vinni. Csakhogy a javításra nincs pénze.

Csöves Péter házáról hull a vakolat, nagyon szeretné megcsináltatni, de pénz híján nem tud senkit megbízni a munkával. Kerék Károly meg családi háza vízvezeték-hálózatát szeretné korszerűsíttetni, amit anyagi helyzete akadályoz. Mindhárom embernek van tudása, vannak képességei, amelyeket egyikük sem tud megfelelően kamatoztatni. Problémáikat – pénzhiány miatt – nem tudják megoldani. Ha meg tudnának egyezni abban, hogy elvégzik egymásnak a szükséges munkákat, akkor úgy tudnák megoldani anyagi problémáikat, hogy közben még tudásukat is hasznosítják. Ehhez csupán arra lenne szükség, hogy megállapodjanak egy átváltási arányban, amely kifejezi, hogy az egyes munkák értéke hogyan viszonyul egymáshoz. Például meg lehetne egyezni abban, hogy félnapnyi vakolatjavítás éppen annyit ér, mint félnapnyi autószerelés, az pedig annyit, mint félnapnyi vízvezeték-szerelés. Így az értékek cseréje megvalósulhatna a hivatalos pénz forgalma nélkül.

Ez a példa háromszemélyes, ezért könnyen megoldható helyzetet ír le. Sokkal bonyolultabbá válik a helyzet, ha nagyobb közösségben gondolkodunk.

A helyi közösség, amely különféle munkákat elvégezni tudó, különböző szaktudású emberekből áll, egyesületet hozhat létre, amely kidolgozza a közösségen belül az elszámolás módját, és ezzel tulajdonképpen helyi pénzt "ad ki". Ilyen szervezetek a világon számos országban, például az USA-ban, Kanadában, Ausztráliában, Japánban, Németországban és Angliában is működnek. Az említett két európai országban száznál is több olyan helyi szervezet van, amely helyi pénzt használ. Van, ahol a helyi pénz csak a szervezet központjában lévő nyilvántartásban jelenik meg a tagok számláin, de olyan szervezetek is léteznek, amelyek a pénzt ki is nyomtatják.

Ez a pénz természetesen csak a közösségen belül használható, azon kívül nem. Van, ahol rögzítik a helyi pénz és a hivatalos pénz viszonyát, van, ahol nem.

A helyi pénz legfőbb haszna, hogy mozgásba hozhatja a helyi gazdaságot, és a közösségben marad, szemben az állami pénzzel, amely beáramlik a közösségbe, majd többsége távozik onnan, sőt, gyakran az országból is, például a globális vállalatok hazautalt nyeresége formájában. Mivel a helyi pénz spekulációra és vagyongyűjtésre nem alkalmas, és a hivatalos pénzre sem váltható át, ezért arra ösztönzi a közösség tagjait, hogy amint lehet, költsék el. A helyi gazdaság így megélénkül, fejlődik. Eközben a helyi közösség szervezettebb lesz, a tagok jobban megismerik és értékelik egymást, a bizalom szintje az arra érdemesek között emelkedik. Lehetővé válik, hogy aki képes becsületesen dolgozni, az dolgozzék is. Így az ilyen közösségek léte javíthatja a társadalom lelki egészségét, javíthatja az emberek közötti kapcsolatokat, azaz erősítheti a társadalmi tőkét.

A helyi pénzegyesületek egy speciális csoportja az angol LETS típusú egyesületek (Local Exchange Trading System – magyarul: helyi cserekereskedelmi rendszer), amelyek a helyi pénzt folyószámlákon tartják nyilván. A helyi pénz nem kamatozik, ezért tőkegyűjtésre alkalmatlan. Vannak olyan megoldások is, amikor a helyi pénzt az adott helyen működő üzleti vállalkozások is elfogadják. Ilyen vállalkozások lehetnek a helyi kifőzdék, közösségi energiaszolgáltatók, kávézók, óvodák és bölcsődék.

A helyi pénzt egyes országokban közösségi pénznek nevezik, utalva arra, hogy egy közösség érdekeit képviseli. A helyi vagy közösségi pénzben elszámolt termék- vagy szolgáltatáscsere természetesen nem zárja ki azt, hogy valaki a munkáját a közösségen kívül is hasznosítsa. Vásárolni is bárhol és bárkitől lehet. A helyi pénz bevezetése tehát nem jelenti azt, hogy az emberek többet nem használják az állam hivatalos pénzét. Csupán azt jelenti, hogy pénz nélkül is hozzájuthatnak termékekhez és szolgáltatásokhoz, ha cserébe szintén tudnak termékeket és szolgáltatásokat kínálni.

Jellemzője továbbá a helyi pénzben zajló cserekereskedelemnek, hogy ennek során nem keletkezik profit.

A helyi pénz használatának, a helyi cserekereskedelemnek sokféle pozitív hatása lehet. Egyrészt megmozgatja a közösséget, segélyen tengődés helyett munkára, tanulásra, a képességek kibontására és kreativitásra ösztönöz. Mindez jelentősen javítja az emberek életminőségét. Másrészt szorosabbra fűzi az emberek közötti kapcsolatot, bizalmat épít, egymásra figyelésre késztet. Az összetartó, erős közösségek pedig az erős nemzet építőkövei.

A hivatalos pénztől való részleges elszakadás ugyanakkor mérsékelheti a globális pénzügyi válságok drámai hatásait, csökkentheti az emberek kiszolgáltatottságát.

Elgondolkodtató, hogy Magyarországon miért nem működnek ilyen közösségek. Pedig fellendíthetnék a halódó falvakat, munkát adhatnának tartósan munkanélkülieknek, és helyi keresletet teremthetnének a gazdák termékeinek. Az egyik nyilvánvaló ok, hogy a magyar társadalomban gyenge a társadalmi tőke, vagyis nincs elegendő bizalom. Bizalom nélkül pedig nem lehet közösséget építeni. A másik ok, hogy a hatalom meg is tesz mindent a társadalmi tőke, az emberi kapcsolatok szétzilálásáért. Gondoljunk csak arra, ahogy a kisemberek "sárga irigységét" felerősítve, vagyonosodási vizsgálatokkal próbál az APEH "eltitkolt adókat" behajtani. Vagy emlékezzünk rá, hogy a szüretelőktől – ha nem közvetlen családtagok – az APEH munkavállalói könyv vezetését követelte meg. Pedig a szüret a világon mindenhol tipikus közösségi tevékenység.

Természetesen a helyi pénz használata, a helyi cserekereskedelem nem az adóelkerülés eszköze. Ennek során nem keletkezik megadóztatható nyereség.
A tisztes adózás pedig az egyének és nem a közösség felelőssége. Ahhoz, hogy a helyi pénz, a helyi cserekereskedelem nálunk gyökeret verhessen, alapvető feltétel, hogy az ország vezetői megértsék és elfogadják legfőbb előnyét: azt, hogy gazdaság- és társadalomerősítő mozgalom kovásza.

És ne ellenségesen tekintsenek rá, ne APEH-ügyet lássanak benne, hanem a nemzet érdekében támogatásra érdemes kezdeményezést!

magyarhirlap.hu
http://althir.org/index.php?com=article&id=1124

Kapcsolódó anyagok

A Lánchíd rádióban elhangzott beszélgetés hanganyaga:

Első rész              Letöltés
Második rész        Letöltés
 

2009. február 25., szerda

Atlantis a Google-n




GYÜMÖLCS ÉS ZÖLDSÉGVÁSÁR 2009. Február 28-án, szombaton a Komjádi előtt!



Február 28-án, szombaton, reggel hat órától délután 12 óráig
várjuk
Önöket a Komjádi Uszodánál (Budapest, II. ker., Árpád fejedelem útja 8.)

Standunkat a Szövetség az Élő Tiszáért embléma jelzi. 

KOMJÁDI piacon az uszodától távolabbi, Árpádhíd felöli végén, az Árpád
fejedelem út felöli oldalon található. Utánunk még egy műanyag
használati cikk árus szokott lenni. Majdnem szemben a túloldalon (a
legvégén) a Kolossy téri pék piac sátra van.
Standunkon általában TÖBB termelő is jelen van, mind külön kasszával.
Megértésüket köszönjük.

ELŐRENDELÉST FELVESZÜNK AZ ALÁBBI TERMÉKEKRE:
Előrendelést az info@elotisza.hu címre kérjük 2009. febr. 26-ig, 19 óráig!
(Megrendelő lap csatolva, csak a sárga részekbe lehet írni! Az előrendelő
lapon válassza ki a piros mezőben, hogy személyesen veszi át, vagy
házhozszállítást kér.)

1. Gála alma
Kisméretű, édes
 Ár: 79Ft/Kg
Házhozszállítással: 90Ft.

2. Gála alma
Nagyméretű, édes
Ár: 140Ft/Kg
Házhozszállítással: 160Ft.

3. Golden alma
Ár: 120Ft/Kg
Házhozszállítással: 140Ft.

4. Idared alma
Ár: 140Ft/Kg
Házhozszállítással: 160Ft.

5. Vöröshagyma/Nagykörü
Tárolható, szép erős héjú!,
szabadföldi, kímélő gazdálkodásból
Ár: 120 Ft/Kg
Házhozszállítással: 140Ft.

6. Lila hagyma/Nagykörü
Kímélő gazdálkodásból
Ár: 250Ft/Kg
Házhozszállítással: 285Ft.

7. Fokhagyma/Nagykörü     AKCIÓ!
Tavaszi, tárolható, magyar
Ár: 650Ft/Kg
Házhozszállítással: 750Ft.

8. Desire burgonya/Nagykörü
Kímélő gazdálkodásból, tárolható
Ár: 80Ft/Kg
Házhozszállítással: 90Ft.

9. Savanyú káposzta
Ár: 350 Ft/Kg
Házhozszállítással: 400Ft.

10. Lilla Krumpli/Nagykörü
Kímélő gazdálkodásból, tárolható, fehér húsú krumpi
Ár: 75 Ft/Kg
Házhozszállítással: 85Ft.

11. Sárgarépa/Nagykörü
Szabadföldi, kímélő gazdálkodásból
Ár: 150 Ft/Kg
Házhozszállítással: 175Ft.

12. Petrezselyem gyökér/Nagykörü
Szabadföldi, nagyméretű, kímélő gazdálkodásból
Ár: 350 Ft/Kg
Házhozszállítással: 400Ft.

13. Cékla/Nagykörü
Kímélő gazdálkodásból
Ár: 110/Kg
Házhozszállítással: 115Ft.

14. Bosc Kobak körte
nagyméretű, enni való
Ár: 300 Ft/Kg
Házhozszállítással: 345Ft.

15. Dióbél/Nagykörü    AKCIÓ!
Ár: 1300 Ft/Kg
Házhozszállítással: 1500Ft.

16. 100% préselt VITABOX almalé /Lakitelek
Édes, többféle (golden, gála, jonatán) almából,
Kartondobozból kivehető,
csappal ellátott tömlőben.
Ár: 1390 Ft/5liter
Házhozszállítással: 1600Ft.

17. ALMUSKA 100% préselt almalé/Nyíregyháza
Jonatán almából, kartondobozból kivehető, csappal ellátott tömlőben.
Ár: 1390Ft/5 liter

18. ALMUSKA vegyes gyümölcslé (90% alma, 10% más gyümölcs)
- meggy gyümölcsvelővel almalé
- áfonya gyümölcsvelővel almalé
- körte gyümölcsvelővel almalé
- sárgabarack gyümölcsvelővel almalé
Ár: 1590Ft/5liter
Házhozszállítással: 1830 Ft

19. Őrölt Csemege Fűszerpaprika/Nagykörü
 Kímélő gazdálkodásból
Ár: 2400Ft/Kg
2700Ft/Kg          Csak házhozszállításra

20. Méz: Akác  /Nagykörü
Átállásos méhészetből bioméhészetre
Ár: 1300Ft/1000gr.
Házhozszállítással: 1495Ft.

21. Méz: Vegyes /Nagykörü
Átállásos méhészetből bioméhészetre
Ár: 1000Ft/1000gr.
Házhozszállítással: 1150Ft.

22. Szatmár-Beregi Szilvalekvár/Tarpa
Ár: 1600 Ft/üveg (950g)
házhoz: 1840Ft

23. Aszalt meggy/Tarpa
Ár: 450 Ft/100 gr.
házhoz: 515 Ft

24. Aszalt körte/Tarpa
Ár: 1200 Ft/csomag (500gr)
házhoz: 1380 Ft

25. Aszalt szilva/Tarpa
Maggal aszalva
Ár: 1200 Ft/csomag (1000g)
házhoz: 1380 Ft

Az előrendeléseket a helyszínen 9 óráig tudjuk fenntartani.
Amennyiben sehogy nem oldható meg  9 óráig az átvétel,
akkor jelezze mikor jönne érte (max. 11 óráig tartjuk!).

Előrendelését leadhatja 2009. február 26. (csütörtök) 19 óráig.:
info@elotisza.hu címen.
Házhozszállítás esetén kérjük a címet és telefonszámot is, amelyen
a szállítók jelezhetik ha gondjuk akad. Péntek éjjelig megküldjük a
szállítás várható időpontját emailen is. Amennyiben csak hétköznap
megfelelő, kérem jelezzék (pl. cégek).

Házhozszállítás (20 000 Ft rendelés felett, Budapesten).

Házhozszállítás esetén kérjük Önöket, hogy előre szerezzék be és készítsék
ki a termékek tárolására a DOBOZOKAT...! Emeleten lakók, ha tehetik,
jöjjenek le a kapuhoz a termékekért! Köszönjük!

Név:
E-mail cím (ahová a visszaigazolást, vagy a vis maior jelentést is
küldhetjük):
Gyümölcs (pl. alma):
A gyümölcs fajtája (pl. jonatán, stb.):
Megrendelt mennyiség:


A kiszámíthatatlan tényezők ellenére igyekszünk a lehető legjobban
elősegíteni a termelő és a fogyasztó zökkenőmentes és kölcsönös
megelégedéssel záródó hosszútávú kapcsolatát.

Amennyiben előrendelését leadta, abban az esetben kérjük, hogy SZOMBAT
reggel, indulás előtt, nézze meg e-mailjét, mert VIS MAJOR esetén (termelő
területén hirtelen jött rossz időjárási tényező; a termés ezáltali
tönkremenetele, szétrepedése... miatt) még éjjel vagy hajnalban tudjuk
jelezni, ha az áru mennyiségével vagy minőségével probléma van, hogy ne
induljanak hiába a megrendelt termékért.

* * *

A hírlevelet összeállította, további információk:
Szabadkai Andrea
Szövetség az Élő Tiszáért
06-20/3 780-662
 www.elotisza.hu

Honlapunkon és hírlevelünkben szívesen közzéteszünk minden a termelő és a
fogyasztók közvetlen kapcsolatán alapuló kezdeményezésről szóló hírt. A
hírek tartalmáért, az árusítás körülményeiért a helyi szervezők felelősek,
a Szövetség az Élő Tiszáért csak továbbítja a híreket. Szövetségünk
jelenleg dolgozik azon, hogy az árusítás minél több helyszínen
elindulhasson. A friss hírekről hírlevelünkben számolunk be.

Ezt a levelet azért kapta, mert jelezte, hogy érdekli a Szövetség az Élő
Tiszáért Meggymentő Akciója, illetve a hazai termelők és fogyasztók
összekapcsolását, a közvetlen kereskedelem megteremtését célzó munkánk. Ha
nem szeretne több ilyen témájú levelet kapni, kérem, hogy jelezze az
info@elotisza.hu címen és nem küldünk.


Munkánkat a EGT/Norvég Finanszírozási Mechanizmus,
 ÖKOTÁRS Alapítvány
és partnerei támogatták a 2008. NCTA
"Élő Tisza" a Tisza
mente tájainak újjáélesztéséért" 
című pályázat keretében.

2009. február 24., kedd

Atlantis a Google-on?

Atlantis "felfedezve" a Google Oceán szolgálat által
2009-02-20

Satellitképek A képen látszik egy négyszög az Atlanti oceán fenekén... Ez az új szolgálat a Google oceán mely készíti ezeket a szatellitképeket és tengeri kutatások is ugyanezt a képet kapták az óceánfenékről (ezek ultrahangos mérések eredményei)

  Foto: Google Ocean


Google Oceán lehetséges, hogy megtalálta az eltünt várost!

LONDON Lehetséges, hogy ez lenne az eltünt város?? A kép mutatja, hogy egy tökéletesen négyszög formáju, akkora területü város mint Wales kint fekszik a viz alatt az Atlanti oceánban.. A mitoszok az eltünt városról Atlantiszról megszámlálhatatlanok. Körülbelül 12 000 évvel ezelött tünt el (a jégkorszak vége! *beszúrás tölem) és az országot Platon a filozófus, irja le párbeszédes formában. Ez egy ideális -társadalom volt Zöldelö, dús és gazdag. De a legendák arról is mesélnek, hogy a szigeten az emberek erkölcstelenek lettek, azonkivül meg akarták növelni a területét...(ma a hollandok csinálják a területnövelést a tengertöl elvéve!!! *beszúrás tölem)igy egy hatalmas természeti katasztrófa sujtotta őket. A sziget egy nap alatt elsüllyedt.

A képek a Google Oceán szolgálattól jönnek és mind szatellit, mind tengerészeti kutatási adatokra épülnek irja a The Sun nevü angol újság.

Tegnap az ocenánkutatók és a geofizikusok lepödtek meg a kép felett, melyet a Kanári szigetektöl nem messze nyugat fele mértek be...

Ez azért érdekes mondják a kutatók, mert sokan feltételezték, hogy ezen a helyen volt Atlantisz. Csak rá kell nézni a képekre mondja Dr Charles Orser a New York State University munkatársa. Bernie Bamford repülögépmérnök látta meg ezeket a vonalakat, melyek egy szabályos téglalapot adnak ki, amikor ellenörizte a Google Oceán szolgálatot...

Nem hiszem, mondta Bernie Bamford, hogy ez egy természeti fenomén azaz a természet által kialakitott formáció. Ezeket a vonalakat emberi kezek csinálták, jelentette ki a The Sun cimü ujságnak

A svéd Aftonbladetböl forditotta
M.Szász Ágnes

szitas' Site - Magyar ügyek Móricz János munkássága

http://szitas.multiply.com/links/item/21/21
Link: http://www.kozsditamas.eoldal.hu/fotoalbum/tortenelmi-keptarak/moricz-janos-munkassaga

2009. február 23., hétfő

A László Gyula Egyesület hírei

A László Gyula Egyesület honlapja:
http://www.lgye.hu

Egyesületünk új kiadványa

Csornai Katalin: Négy égtájon barbár csillag ragyog

Kedves Barátaink!
 
Hiánypótló forráskiadvány első kötete látott napvilágot a hunok történetével kapcsolatban. Csornai Katalin: Négy égtájon barbár csillag ragyog - Az ázsiai hunok a kínai forrásokban című kiadvány a László Gyula Történelmi és Kulturális Egyesület kiadásában jelent meg, a kötetben a kínai forrásokban található történelmi információkat, adatokat olvashatunk a hunokról. A négy kötetesre tervezett forráskiadvány első kötetében végigkövethetjük a hunok legkorábbi történetét egészen a Kr. u. 1. század elejéig, míg a későbbi könyvek a későbbi kínai krónikák (Han shu, Hou Hans hu, stb.) feljegyzéseit tartalmazzák, egészen az 5. századig, ameddig önálló hun dinasztiák léteztek a mai Kína területén.
 
A kötetben szereplő forrásrészletek bemutatják a legelső pusztai állam kialakulásának történetét, a hun törzsek egyesülését és szétválását, olvashatunk különleges államszervezetükről valamint kultúrájukról, amely máig nyomot hagyott Eurázsia népeinek anyagi és szellemi műveltségében.
A nemzetközi tudományos életben az elmúlt évtizedektől kezdve fokozódó érdeklődés mutatkozik a hunok története iránt, több szakcikkben és nagy nemzetközi konferenciákon jelentősen átértékelték a pusztai népek, így a hunok történeti szerepét. Ezek alapján elmondható, hogy a hunok fejlett és önálló civilizációt teremtettek az eurázsiai sztyeppéken, amelyből a szomszédos népek – kínaiak, de az európai népek – is tanultak, főleg ami a harcászati technológiát, fémművességet, államszervezést illeti. A forráskiadványból azt is láthatjuk, hogy a kínaiak sokszor elismerően szóltak félelmetes északi szomszédjaikról, és mindig pontos adatokat rögzítettek velük kapcsolatban. Ezért a most megjelent kiadvány a hunok iránt érdeklődő kutatók, de az érdeklődő műkedvelők számára egyaránt elsőrendű forrásanyag lehet.
A kötet külön érdeme az, hogy a fordító, Csornai Katalin sinológus kigyűjtötte és a könyv végén listába rendezte a forrásokban szereplő hun eredetű szavakat, amelyeket a kínaiak érdemesnek tartottak lejegyezni, ezek között vannak földrajzi nevek, méltóságnevek, személynevek, de használati eszközök elnevezése is szerepel közöttük. Érdekes, hogy ez a lista kiegészíti a belső-mongol Ucsiraltu professzor hun szavait. A kötet előszavát és a kínai történeti források magyarázatát Salát Gergely, az ELTE Kelet-ázsiai Tanszékének munkatársa írta.
 
A könyv megvásárolható 6900,- áron az LGYE irodájában
 
Tájékoztatjuk Önöket, hogy AKCIÓT tartunk egyesületünk kiadványaiból.
Most megajándékozhatja gyermekeit, családtagjait, barátait ezekkel a szép kivitelű, olvasmányos könyvekkel. 
 
   
 
A "Történelem 5. osztályos" tankönyv, a "Történelem 6. osztályos" tankönyv valamint az "Őstörténetünk régészeti forrásai III. rész" egyetemi tankönyvek
 
Az "Őstörténetünk régészeti forrásai" I. és II. kötete elfogyott.  Az újabb kiadásig csak a fenti köteteket lehet megvásárolni!
 
Minden könyvünk 1000,- áron vásárolható meg. 
 
A könyvek megvehetők irodánkban, megrendelhetők postai úton utánvéttel, vagy előadásaink helyszínein.

Bartus


2009. évben tervezett előadásaink a XII. kerületi Művelődési Központban

(MOM, Csörsz utca 18.)

febr. 24. kedd, 19óra, Kupolaterem:

"És mégis feltárul Koppány hagyatéka"

(Koppány, László Gyula festménye)
 
Dr. Bakay Kornél régészprofesszor előadása

márc. 24. kedd, 19óra, Kupolaterem:
"A hunok kínai, mongóliai és indiai kapcsolatai"

  
 
Dr. Aradi Éva indiológus
Dr. Obrusánszky Borbála mongolkutató előadása
Az előadás kétszer 45 perc. Szünetet nem tartunk.

2009. február 22., vasárnap

Rendőrök és egy bírónő is a Patrióta bárban volt Cozma meggyilkolásakor

A szolgálaton kívüli rendőrök egyes források szerint biztonsági őrként dolgoztak, más források szerint az enyingi banda azonnal elzavarta őket a bárból. A bírónő baráti társasággal mulatozott, egyelőre nem jelentkezett tanúként a rendőrségen. A Veszprém megyei Rendőr-főkapitányság hétfőn válaszol a kérdésekre.

Több - szolgálaton kívüli - rendőr és egy bírónő is ott volt a veszprémi Patrióta bárban 2009. február 8-án hajnalban az MKB Veszprém román válogatott beállósa, Marian Cozma meggyilkolásakor, írja a Népszabadság Online. A lap több forrásból származó, helyenként ellentmondásos értesülései szerint nem kizárt, hogy a rendőrök kvázi biztonsági őrként voltak a bárban.

Bővebben itt <<Katt.