Blogarchívum

2010. augusztus 29., vasárnap

Mi folyik itt és miért? - Franka Tibor

http://frankatibor.blog.hu/2010/08/18/title_1574661
Részlet:


- "Örülünk a helyi Fidesz-KDNP bejelentésének, de szokatlanul arrogáns, minden alapot nélkülöző, mondhatnám úgyis, félinformált-, és félművelt támadásaik és vádaskodásaik egyértelműen jelzik: a kerepesi Fidesz viselkedése és céljai nem azonosak az országos, a győztes Fidesz viselkedésével. Hál’ Istennek."
(...)


- "Elsősorban azért hiteltelenek és mosolyogni valóan agresszívak, mert az elmúlt négy évben a kerepesi Fidesz szervezet, és annak két testületi képviselője igazából nem tettek semmi különöset. Most pedig lóról szeretnék szedni a gombát. Az pedig nehéz lesz, mert a választópolgárokat nem lehet becsapni, és nem lehet parancsuralmi viselkedéssel a restek oldalára állítani, nem fogják az emberek leszedni Önöknek a gombát és nem fogják szolgai módon feladni a nyeregbe csak azért, mert Önök beálltak a Fideszbe...."

Henca Oldala - Lesz még Erdély… – 70 éves a II. bécsi döntés

Lesz még Erdély… – 70 éves a II. bécsi döntés

Nagy Magyarország 2. évfolyam 4. szám
megjelenés: 2010. augusztus

Lesz még Erdély...

„Zászló és zászló mindenütt, és tenger zöld ág, virág az erkélyeken, a nyitott ablakokban és az emberek kezében. Az egész piac egyetlen hullámzó, zsibongó, mosolygó vidám embertenger. S az ősz eleji nap is vidáman süt az Égből le reánk. Azután egyszer csak jöttek, akiket vártunk: én és mindenki és a város és az egész Erdély. A piacra hallottam a zúgást, amely előttük járt, mint a zivatar előtt a szél. Sebesen jött és nőtt, erősödött orkánná ez a zúgás. És itt volt. A piacon. És láttuk és láttam őket, az első magyar századot.

Láttam és mindenki látta őket és virágokkal borította őket és ölelte őket és végigsimogatta őket, ahogy elhaladtak ott mellettünk. És mindenki kiáltott és ordított. És a levegő reszketett attól a rettenetes hangorkántól, amelyben benne jajgatott minden kín, amit huszonkét esztendő óta belefojtottak millió emberbe, és minden öröm, ami huszonkét esztendő óta várta a maga felszabadulását. És minden imádság és minden átok ott ordított tombolva, mámorosan, részegen és szerelmes önkívületben. Ott állottam az utcán én is: százezer magyar embertestvérem között egy. És ordítottam velük én is és ujjongtam velük és szememből csorgott a könny, mint százezer testvérem szeméből. És nem szégyelltem magam és nem szégyellte magát senki és könnyes orcáinkba sütött a szelíden meleg őszi napsugár, a kegyelmes Úristen jóságos, áldott, simogató keze.

Azután vége lett a napnak, amelyiken huszonkét esztendős utunk végén az állomásra értünk, amit a Sors parancsából el kellett érnünk. Vége egynapos ünnepünknek, a legnagyobb ünnepnek, amelyet ember érhetett. S nem adtunk érte mást, csak huszonkét esztendőt. És azt, hogy a fejünk megszürkült, orcánkat megszántotta néhány mély barázda, derekunk kicsit megrokkant. Ezért az egy ünnepnapért ezt adtuk. Megérte vajon? Bizonyára meg!”

Kós Károly

Prev: A Szent Jobb hosszú útja

Műsorajánló, hírek


SZALDÓ – Kedd 13.05-13.55 Műsorajánló

>> Lánchíd Rádió FM 100.3  <<                             >> Online adás  <<

Ki konszolidál kit? Konkrétabban, segített-e a magyar állam adófizetői pénzből a területén működő kereskedelmi bankoknak vagy sem? Minek minősül a banki különadó: viszontsegítésnek vagy egyoldalú sarcnak? Egyáltalán, cudar élete van Magyarországon a pénztőkének, vagy nagyon is megtalálja a számítását? Varga Istvánt, a Magyar Adófizetők Országos Szövetségének alelnökét és Dancsó József parlamenti képviselőt, számvevőszéki bizottsági tagot kérdezzük.

SZALDÓ: 2010. augusztus 31-én 13.05-13.55 - Műsorajánló
Ismétlés: este 10 óra után

Szerkesztő-műsorvezető: Kovács Anita

E-mail címünk: szaldo@lanchidradio.hu

és még:

Településenként önálló gyógyszertárak vagy nagy kiterjedésű patikahálózatok? Az elmúlt években a látványosan terjedő láncok arattak, de mintha fordulna a trend. Az új kormány patikaalapítási szünetet rendelt el. Kinek jó ez és miért? A stúdióban Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerész Kamara alelnöke és Koródi Karolina, a Hálózati Gyógyszertárak Szövetségének elnöke.


Csökkenhetnének a lakossági vízdíjak, ha...

Csökkenhetnének a lakossági vízdíjak, ha az önkormányzatok átvennék az államtól a regionális vízműveket - állítja Siófok polgármestere. Szerinte a helyhatóságok gondosabb gazdái lennének a cégeknek. A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. árszabása miatt kirobbant botrány után Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár azt ígérte, az összes ilyen cég árképzési gyakorlatát átvizsgálják.

A Dunántúli Regionális Vízmű ZRT korábbi vezetői tízmilliós jutalmakat, végkielégítéseket és prémiumokat fizettek ki, az összeget pedig a gyanú szerint a lakossági vízdíjakban érvényesítették. Az ügyben rendőrségi nyomozás folyik.
Siófok polgármestere szerint az érintett önkormányzatok szívesen átvennék a hat dunántúli megyében szolgáltató Vízmű tulajdonjogát.

-Így eleget tudnánk tenni a törvényi kötelezettségnek és biztosítani a lakosság ellátását. Úgy látjuk, hogy ezek a regionális vízművek pazarlóak, tehát egy nagyobb lakossági odafigyeléssel, egy közvetlenebb ellenőrzéssel úgy gondolom, hogy a vízdíjakat is csökkenteni tudnánk - nyilatkozta Balázs Árpád, Siófok fideszes polgármestere.

A cég új vezérigazgatója szerint jelenleg még az állam a tulajdonos, így képviselőik döntik el, hogy lehet-e vízdíjat csökkenteni. A legnagyobb gondot abban látja, hogy a cég eszközparkja is elavult, azok cseréje pedig jelentős összegbe kerülne.

Ezt nem az én tisztem eldönteni, nekünk meg kell keresni azokat a tartalékokat, amik a rendszerben vannak ezután a tulajdonos dönti el, hogy mi a sürgetőbb feladat, a hálózatra fordítani, vízdíjat csökkenteni, vagy osztalék alapon befizetni az MNV-be. - mondta a hírTV-nek Winkler Tamás a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. vezérigazgatója.

(hírTV)

Tompítani lehetne az élelmiszerek árnövekedését

Az alapvető élelmiszerek közé sorolná a baromfi készítményeket a terméktanács. A korábbi szocialista kormány a húst kihagyta a kedvezményes áfakulcsból, a szervezet első lépésként most ide sorolná a baromfi termékeket. Ha a kormány elfogadja a javaslatot, a készítmények forgalmi adója januártól 18 százalék lehet, ami körülbelül 100-150 forinttal csökkentené a hús kilónkénti árát a boltokban.

A csirke 25, a pulykahús 20 százaléka kerül számla nélkül a fogyasztókhoz – a Baromfi Terméktanács becslése szerint. A szervezet a feketekereskedelem megállítása miatt a forgalmi adó csökkentését javasolja a kormánynak. A tanács attól is tart, hogy a gabona drágulása miatt tovább emelkedik majd az élelmiszerek ára.

(Megj: A marha- és sertéshús eszükbe sem jut?!)

(hírTV)

Piaci támadás hazánk és a forint ellen

Érdemes Magyarország ellen spekulálni – vélik külföldön piaci elemzések és előrejelzések. Nagy kaszálásra készül a forint gyengülésére számítva a nemzetközi befektetők egy része.


„Köszöntöm Horváth Csaba urat, az MSZMP polgármesterjelöltjét”



Az MSZMP főpolgármester-jelöltjeként mutatta be Horváth Csabát a Mazsihisz ügyvezető igazgatója a Zsidó Nyári Fesztivál megnyitóján. A szocialista politikus beszédében az önkormányzati választások előtt arról beszélt: a szélsőjobboldali felvonulásokat kitiltaná
 Budapestről.

Tovább>>


A magyar expedíció visszatér a Himalájára

Elindult a Magyar Shishapangma Expedíció - Klein Dávid és Ács Zoltán visszatérnek a Himalájára. A magyar expedíciós hegymászás első nyolcezresét, a Mount Everest szomszédságában lévő 8013 méter magas Shishapangmát szeretnék meghódítani oxigénpalack nélkül.

Erőss Zsolt útra kész

Hamarosan újabb túrára indul Erőss Zsolt. Januári balesete után először mászik újra 8 ezer méter felé, Tibetben. Orvosai szerint másfél-két évbe telik, mire teljesen hozzászokik a végtagprotézishez, Erőss Zsolt azonban úgy érzi, fizikailag is bírni fogja a megterhelést.

Kicsit több mint négy hét hegymászáson van túl; Erdélyben és Ausztriában is járt, de szerinte ez a felkészülés azért nem olyan „tudományos”. Jelenleg nagyon elfoglalt, építkezik, nem ér rá azon gondolkodni, mi lesz odafönn. Amikor ott vagyok, akkor lesz ez százszázalékos, ott bőven lesz időm küzdeni – mondta.

(FH/Blikk)

Rossz évük volt a gólyáknak

Egyre több a magára hagyott kisgólya. Szüleik már elrepültek Afrikába, őket azonban itt hagyták. A tavaszi hideg, esős idő miatt a gólyák egy része később költött, így fiókáiknak nem volt idejük megtanulni repülni a költözés idejére. Ha nem segítenek a kisgólyákon, akkor éhen halnak - mondta a Független Hírügynökségnek vasárnap Benke Szabolcs, a Magyar Madártani Egyesület Zala Megyei Csoportjának elnöke.

Teadélután több tízezer republikánussal

Több tízezer republikánus szavazó részvételével tartott teadélutánt Washingtonban az amerikai republikánus párt. A vezérszónok Sarah Palin, korábbi alelnökjelölt volt.

Újraindul a válság?

A recesszió újrakezdődésétől tartanak az amerikai közgazdászok. A hét végén derült ki, hogy a várakozásokkal ellentétben az Egyesült Államok gazdasága csak fele akkora mértékben nő. A jegybank szerepét betöltő FED szerint a túl erős dollár az importnak kedvez, emiatt az amerikai vállalkozások nem tudnak fejlődni.

Véget ért az amerikai elnök vakációja

Véget ér az Obama-család vakációja: az amerikai elnök és családja helyi idő szerint vasárnap reggel utazik el a massachusettsi Martha's Vineyardról, ahová augusztus 19-én érkeztek nyaralni. Barack Obama családjával előbb New Orleansba megy, hogy részt vegyen a Katrina hurrikán pusztításának ötödik évfordulóján tartandó megemlékezésen, majd a szertartás után visszatérnek Washingtonba.



2010. augusztus 28., szombat

PROGRAM: A "32-es határvédőszakasz" emlékútja






Helyszín: Erdély


gyülekezés a Csángó Panzió előtt

Gyimesbükk


Időpont: 2010.08.29 (vasárnap)
08:00 - 17:00






Az út emléket állít a Gyimesi-szorost a II. világháború során védő
hősöknek, illetve a térsében meghalt valamennyi katonának nemzetiségi
hovatartozástól függetlenül.


A út nyomvonala megegyezik azzal, amelyet a bekerítésből kitörő
honvédek használtak. Forrásul Sebő Ödön főhadnagy "A halálraítélt
zászlóalj" című könyve szolgált.


Az út mellett elhelyezett tájékoztató táblákból ismereteket
szerezhetünk a térségben történt eseményekről, az itt szolgált katonák
felszereléséről, az alkalmazott taktikáról. A turista út nem csak
emlékútként jelentős, de páratlan természeti szépségű is, átvezetve a
gyimesi csángóföldről, a csíki székelyek lakóhelyére. Útközben a térség
teljes panorámája szemünk elé tárul.

http://www.magyarokszovetsege.hu/content/32-es-hatarvedoszakasz-emlekutja




2010. augusztus 27., péntek

Műsorajánló +Gyászhír: Elhunyt Utassy József költő

A rossz idő ellenére is lesz családi nap a Millenárison


Nem marad el a Magyar Nemzet, Hír Televízió és a Lánchíd Rádió által szombatra tervezett családi nap. A rendezvény helyszíne a Millenáris B épületében lesz, a kezdési időpont délelőtt 10 óra.

A rossz idő ellenére sem marad el a Magyar Nemzet, a Hír Televízió és a Lánchíd Rádió szombati családi napja. A korábbi tervekkel szemben a rendezvény fedett helyen a Millenáris B épületében lesz.

A családi nap szombaton délelőtt 10 órakor kezdődik és este kilencig tart. Többek között fellép a Tátrai-Szűcs Latin duó és Ghymes együttes is.

(MNO)


KETTESBEN - Péntek 23.05-23.55 Műsorajánló


http://www.lanchidradio.hu/musorajanlok/kettesben_pentek_23052355_musorajanlo_20100827

Balassa László építész, nyugalmazott műemlékes szakmérnök, Veszprém város egykori főépítésze és az Országos Műemléki Felügyelőség volt Veszprém megyei területi felügyelője a ma esti Kettesben vendége.

KETTESBEN: 2010. augusztus 27-én 23.05-23.55 - Műsorajánló
Ismétlés: hétfő este 7 órakor.

Szerkesztő-műsorvezető: Ludwig Emil

E-mail címünk: kettesben@lanchidradio.hu

A most nyolcvan esztendős szakember nagy idők, válságos korszakok élő tanúja, kamasz gyermekként átélte Drezda bombázását, az 1950-es és 60-as években a régi Veszprém elpusztítását, Pap János párttitkár-tanácselnök uralmát; és megérte a püspöki város megújulását az 1990-as évek elejétől fogva. Eseményekben gazdag életéről mesél a Kettesben péntek este 23 óra 5 perckor kezdődő műsorában.

Az Éjszakával elkezdődött, negyedik éve tartó beszélgető sorozat századik vendégével várja a kedves Hallgatót a pénteken 23 óra 5 perckor kezdődő műsorban Ludwig Emil.



69 éves korában meghalt Utassy József Kossuth-díjas költő


Utassy József Augusztus 27-én, a reggeli órákban a zalaegerszegi kórházban elhunyt Utassy József Kossuth-díjas költő.

Utassy József 1941. március 23-án született Ózdon. Élete első 14 évét Bükkszenterzsébeten töltötte. Édesapja, Utassy József az ózdi vasgyárban, bányákban dolgozott segédmunkásként, közben három évet Németországban volt mezőgazdasági munkás. Fia születése után behívták katonának, a doni visszavonuláskor szerzett sérülésébe halt bele. Édesanyja Kiss Margit, egy évet ő is dolgozott Németországban. Megözvegyülve Kovách Ferenc cipész lett a társa, fiának nevelőapja.

1955–1959 között az egri Dobó István Gimnáziumba járt, reálosztályban érettségizett. Az ELTE BTK magyar–népművelés szakpárját 1961–1967 között végezte el. Közben egy fél évig a borsodnádasdi hengerműben dolgozott. A végzés után néhány hónapig könyvtáros volt, majd 1972-ig nevelőtanár lett egy szakmunkásképző intézet kollégiumában. Azóta szabadfoglalkozású író volt. 1968-ban megnősült, felesége Horváth Erzsébet, aki ugyancsak bölcsészkart végzett. Tanárként, majd iskolaigazgatóként dolgozott. Egy fiuk született, József (1969–1989), aki gyógyíthatatlan betegségben hunyt el.

Diáklapok után első versei 1965 decemberében jelentek meg a Kortársban. Ezidőben szerveződött a bölcsészkaron a Kilencek költőcsoportja. Antológiájuk, az Elérhetetlen föld Juhász Ferenc, Kormos István, Nagy László, Váci Mihály ajánlásával sem jelenhetett meg, magánkiadásban sem. Végül az Írószövetség elnöke, Darvas József tette lehetővé a kiadást. 1969 karácsonyára jelent meg Nagy László ajánlásával a kötet. Pár héttel korábbi Utassy József első önálló verseskönyve, a Tüzem, lobogóm!, amely – akárcsak az antológia – komoly sikert aratott a fiatalok körében, ugyanakkor felkeltette a hatalom gyanakvását a versekben megnyilvánuló társadalomkritika, a Petőfit idéző szabadságvágy és indulat.

Második kötetének – Csillagok árvája (1977) – azért kellett évekig hevernie a kiadóban, mert számos verset ki akartak vele hagyatni, s ő ebbe nem egyezett bele. A megpróbáltatások súlyos idegbetegséget idéztek elő, hatásuk hosszú évekig tartott. Ezt idézi fel a Kálvária-ének (1995). A nyolcvanas évektől folyamatosan kiadták felnőtt-és gyermekvers-köteteit, köztük 1984-ben, 1988-ban és 2001-ben összegyűjtött verseit. A hetvenes évektől többször járt Bulgáriában. Tanulta a nyelvet, költőket fordított. A Kilencek önszerveződésű csoportja 1969 után nem bomlott fel, bár kibontakozásukat gátolta az irodalompolitika. 1982-ben és 1994-ben – azonos címmel – újabb antológiáik jelentek meg.

2005 óta élt Zala megyében, Rédicsen, ahol súlyos betegségéből felépülve még öt alkotó év adatott meg neki. Visszatért életkedvének köszönhetően két önálló kötete jelent meg ebben az időszakában Farkasordító és Ezüst rablánc címmel. Sőt író-olvasó találkozókon vett részt, pódiumműsort szerkesztett a verseiből, amelyet a környező városokban, településeken adtak elő. Munkásságát 2008-ban Kossuth-díjjal ismerték el, 2009-ben Bethlen Gábor-díjat kapott a Kilencek költői csoportjával együtt.

1974 óta tartó betegsége ellenére megkerülhetetlen lírai életművet hozott létre, amelyet az egyetemes magyar irodalom és az olvasóközönség egyaránt kiemelkedő értéknek tekint. Az utóbbi időben kiújult súlyos betegsége megtörte az életerejét, 69 éves korában távozott közülünk. A Magyar Írószövetség és a Pannon Írók Társasága saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.

(Forrás: pim.hu, MNO)





100 ÉVES A JÁNOS-HEGYI KILÁTÓ


2010. augusztus 26., csütörtök

MŰSORAJÁNLÓ - HÍREK

ESTI KULISSZA – Csütörtök 18.30-18.55 Műsorajánló

Lánchíd Rádió FM 100.3

ONLINE ADÁS

Hogyan válhat a számítógép szenvedéllyé, mikor tartja a névnapját és milyen kampányt tervez – a főpolgármesteri poszt esélyese persze nemcsak erről beszélt a Lánchíd Rádiónak, hanem arról is, hogy mit gondol Demszky Gábor üzengetéséről.
Kulissza csütörtökön Tarlós Istvánnal, a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltjével.

ESTI KULISSZA: 2010. augusztus 26-án, 18.30-18.55-ig - Műsorajánló

Szerkesztő-műsorvezető: Kocsis Éva

E-mail címünk: kulissza@lanchidradio.hu

Tarlós: Lesz elszámoltatás


15 éve vannak hatalmon a szocialisták a fővárosban, végrehajthatták volna az összes programjukat, mégis ez sült ki belőle, ami most van a városban – mondta el a Lánchíd Rádiónak Tarlós István, a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje. A politikus szólt arról is, hogy rövid, intenzív kampányra készül a kormánypárt Budapesten.

A Tarlós Istvánnal készült beszélgetést 18.30-kor a Lánchíd Rádión ismét hallhatja!

„Nem látunk okot arra, hogy hosszú, veszekedős kampányt folytassunk az önkormányzati választáson” – hangsúlyozta a Fidesz–KDNP főpolgármester-jelöltje. A politikus kijelentette, hogy a kampányban nem kíván senkit sem megbántani és belemenni egy adok-kapokba. Tarlós elmondta, hogy rövid, intenzív korteskedést tervez és ilyen körülmények között nincs szükség egy főpolgármester-jelölti vitára. „Senkit nem becsülünk le: relatíve még mindig a  legerősebb ellenfél az MSZP, de nem tudjuk, hogy miről beszélnek, milyen programjuk van. 15 éve vannak hatalmon a szocialisták Budapesten, és ez sült ki belőle, ami most van a városban” – tette hozzá.

Tarlós úgy látja, hogy lesz elszámoltatás, mivel közpénzekről van szó, de nem fog a főpolgármester nyomozó hatóságként működni. „Tavaly nyár elején elindult már az elszámoltatás, de nem ez lesz a kampány fő témája” – mutatott rá a politikus. „Demszky Gáborba belerúgni nem lenne elegáns, ezért nem is teszem.”

A fejlesztésekről Tarlós elmondta, hogy azok nekik is fontosak, de a Podmaniczky-tervből csupán pár torzó maradt. „A fejlesztések folytatása, ütemezése attól függ, milyen állapotban vesszük át a kasszát” – tette hozzá.

Véget ér az a korszak

A polgári erők főpolgármester-jelöltje azokra a sajtóhírekre is reagált, melyek szerint ő „találkozni akar” és „pénzt követel” a kormányfőtől. Meglátása szerint ő eddig sem ritkán találkozott Orbán Viktorral, aki egyáltalán nem kötötte meg a kezét. „Nem követelek pénzt, hanem megvizsgáljuk, hogy a közös állami-fővárosi beruházások finanszírozásából hiányzó pénzt hogyan teremthetjük elő” – tette hozzá Tarlós.

Arra a kérdésre, hogy kell-e változtatni Budapest és Magyarország költségvetési arányain, a várospolitikus úgy válaszolt: „amikor Demszky Gábor főpolgármester látta, hogy a Budapest által a BKV-nak adott pénz nem elég, elkezdett jajgatni és a kormányra mutogatni. A metrószerződés esetén viszont le van írva, hogy az állam nem hagyható ki”. Ugyanígy szerinte Budapest rendbe tételéből sem hagyható ki az állam, „de véget ér az a korszak, hogy a főváros mindig mindenért jajgat és a kormányra mutogat” – mondta.

Demszkytől nem túl elegáns

A cikluszáró budapesti közgyűlési ülésről szólva megjegyezte: „ez a fajta Demszky-búcsúztató az én ízlésvilágomba nem fér bele”, és hozzátette, nem túl elegáns, hogy a záróülésnek száz napirendi pontja van, és ebből a metróügy csupán egy utolsó, tájékoztató pont. „Azt hittem, ennél elegánsabban fog elköszönni Demszky Gábor. Tévedtem” – értékelt Tarlós István.

A közgyűlési létszámcsökkentéshez nagy reményeket fűz, meglátása szerint mindenképpen javulni fog a működés, „sokszor szétbeszélték ezeket a közgyűléseket” – idézte az elmúlt évek eseményei közt a Fidesz–KDNP fővárosi frakciószövetségének eddigi vezetője. Tervei szerint a következő ciklusban megszűnnek a különféle igazgatótanácsok, a felügyelőbizottságok szerepét viszont növelné, és vezetésüket az ellenzék kezébe adná, mondván, azok legfőbb feladata az ellenőrzés.

Négy pontba foglalta össze javaslatait, üzeneteit a következő városvezetés számára Demszky Gábor főpolgármester csütörtöki búcsúbeszédében.



Demszky négy pontja búcsúzóul


Négy pontba foglalta össze javaslatait, üzeneteit a következő városvezetés számára Demszky Gábor főpolgármester csütörtöki búcsúbeszédében.
Tovább>>


Molnár Gyula: Nyilván esélyes jelölt vagyok (+videó)


Nyomozás indul a Hadik kávéház felújítása ügyében. A XI. és XXI. kerületi ügyészség jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanújával, ismeretlen tettes ellen indított eljárást. Molnár Gyula politikai támadást lát a nyomozás mögött.
A Bartók Béla úti épület ügyében XI. kerületi fideszes képviselők tettek feljelentést. Számításaik szerint a kávéház felújítása 23 millió forintból megoldható lett volna, ehhez képest a szocialista Molnár Gyula vezette önkormányzat 42 milliót költött a célra...
Tovább>>


A dobogó második helye is óriási siker lenne az MSZP-nek

Nagyon súlyos vereségeket volt kénytelen elkönyvelni az MSZP az elmúlt évek választásain Jász-Nagykun-Szolnok megyében, mivel csupán a harmadik erő szerepét töltik már csak be a politikai életben. Korábban gyakorlatilag verhetetlennek tűntek, de a mostani választáson sincs sok esélyük arra, hogy régi pozíciójukat visszaszerezzék....

Tovább>>



Hirtelen megbetegedett az MSZP sikkasztással vádolt támogatottja?


A Tolna Megyei Bíróság elnapolta Szabó Loránd volt dombóvári MSZP-s polgármester pénteki tárgyalását, mert a vádlott kórházi kezelésre hivatkozva halasztást kért. A sikkasztás és vesztegetés miatt indult büntető ügyben már csak a perbeszédek illetve az ítélethirdetés lett volna hátra. Közben egy olyan ügyben emelt vádat a Szekszárdi Városi Ügyészség, melyben Szabó Loránd volt cége és annak ügyvezetője a vádlott...
Tovább>>


Demonstráltak a gazdák – több mint egymilliárddal tartozik a kft.


Gazdálkodók demonstráltak a felszámolás alatt álló szegedi Gabona-Komplex Kft. ügyvezetőjének háza előtt, majd annak az ügyvédnek az irodája elé vonultak, akivel a gabonafelvásárló offshore céget alapított. A Gabona-Komplex Kft. évek óta tartozik mintegy ötven termelőnek, a tartozás teljes összege több mint egymilliárd forint.

A gazdálkodók terményeiket még 2008 augusztusa és 2009 februárja között szállították be a Gabona-Komplex Kft.-hez. A cég harmincnapos fizetési határidőt vállalt. A fizetési határidő lejárta után a kft. vezetői ígéreteket tettek az adósság törlesztésére, de ez a mai napig sem történt meg. A beszállítók szerint a Gabona-Komplex tulajdonosai közben több céget is megvettek, keresztbe számláztak és termelési hiteleket vettek fel mások nevében....
Tovább>>


2010. augusztus 25., szerda

Segítsünk a gólyafiókákon!

Fejletlen gólyafiókák maradhatnak itthon - kérjük, Ön is segítsen! MME (2010/08/24)

Amint arról korábban beszámoltunk, a május-júniusi hideg és esős időjárás miatt, az idén a fehér gólyák költésének sikeressége jelentősen elmarad az átlagos években tapasztaltaktól. Ennél nagyobb is lehet azonban a baj, mivel sok gólya az első fészekalj pusztulása után pótköltésbe kezdett, és ezek megkésett fiókái túl fiatalok ahhoz, hogy a szülőkkel elhagyják a fészket a napokban kezdődő vonuláson.



Augusztus 20-án Balsán, ez a fióka még csak a szárnyait próbálgatta. Reméljük, hogy ezen a héten sikeresen kirepül a fészekből! (Fotó: Nagy Károly)
További információk erről a fészekről >>

Ezért könnyen előfordulhat, hogy országszerte akár jelentős számú itthon maradó gólyafiókáról kell gondoskodnia a természetvédelmi hálózatnak! Ennek mértéke az Ön segítségével a következő hetekben derül ki.

A problémát az okozza, hogy a pótlásként lerakott tojásokból kikelő fiókák akár egy hónapot is meghaladó késésben lehetnek. Olyan fészekről is érkezett információ, ahol a fiatalok még nem is röpképesek! Ugyanakkor a hazai fehér gólya állomány a sokéves adatok alapján az elkövetkező két hétben elvonul az országból, és ilyen helyzetben a szülők többnyire magukra hagyják a gyámoltalan fiókákat.

Ez a látszólag kegyetlen és értelmetlen viselkedés valójában a faj túlélését szolgálja. A szülők tudják, hogy a nem kellően felkészült (beteg, sérült, az időből kicsúszó) fiókáknak nincs esélye megérni a következő tavaszt és szaporodni - míg az öreg madaraknak igen. Ezért a gólyáknak sem éri meg a további energiabefektetést az időn túli fiókák etetése, mivel eközben a saját túlélési esélyeik is napról-napra romlanak.

Az elkövetkező napok és hetek a legkritikusabbak
Legnehezebb helyzetben a fészket elhagyni nem tudó röpképtelen fiókák vannak, ők emberi beavatkozás nélkül két-három nap alatt éhen halnak. Szerencsére ezek a madarak lehetnek kisebb számban, a többségük kisebb-nagyobb mértékben már tud repülni, ezért le tudnak siklani a fészekről a közeli táplálkozásra alkalmas területekre (rétek, kaszálók, tarlók, árokpartok vagy akár a települési füves járdaszegélyek).

Mit tehetünk az itthon maradó fiókákért?
A legfontosabb, hogy figyeljük a még lakott gólyafészkeket, különösen akkor, ha egyértelműen röpképtelen fiókák vannak benne. Szerencsés esetben ezeket még etetik a szülők, ha azonban már nem, akkor azonnal értesítsük a területileg illetékes nemzeti park igazgatóság őreit (ebben a következő fejezet segíti).

Némileg jobb helyzetben vannak a repülős fiókák, mert ők képesek lehetnek elegendő táplálékot gyűjteni maguknak. Ezeket az állatokat is érdemes szemmel tartani, figyelni, hogy nem gyengülnek-e le. Ennek a legbiztosabb jele, ha a közeledő embert látva csak ugrálva-verdesve menekülnek, mivel az éhezéstől már nem tudnak szárnyra kapni. Az ilyen madarakról is értesítsük a nemzeti parki őröket.

Hol jelenthetjük be a problémás gólyákat?
Magyarországon a madármenés feladatát több intézmény: állatkertek, nemzeti parkok, civil szervezetek látják el (részletek >>). A magukra maradt gólyafiókák mentőhelyre szállításához országosan egyedül a nemzeti parki őrszolgálat rendelkezik emberekkel és járművekkel, illetve ők a fészekből történő mentést is el tudják intézni. Kérjük, mielőbb jelentsék az ilyen eseteket!

A területi illetékességről a nemzeti park igazgatóságok portálján tájékozódhat. A gyors kapcsolatfelvétel érdekében kigyűjtöttük az egyes igazgatóságok központi elérhetőségeit, illetve a dőlt betűs névre kattintva Ön ezek "Kapcsolat" oldalára juthat:

Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság
tel.: 48/506-000
fax: 48/506-001
e-mail: info.anp@t-online.hu

Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
tel.: 87/555-260
fax: 87/555-261
e-mail: bfnp@bfnp.kvvm.hu

Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
tel.: 36/411-581
ügyeleti telefon: 30/861-3808
fax: 36/412-791
e-mail: bnptitkarsag@bnp.kvvm.hu

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság
tel.: 72/517-200
fax: 72/517-229
e-mail: dunadrava@ddnp.kvvm.hu, zoldpontpecs@ddnp.kvvm.hu

Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság
tel.: 1/391-4610
fax: 1/200-1168
e-mail: dinpi@dinpi.hu

Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság
tel.: 99/537-620, 99/537-622
fax: 99/537-621
e-mail: fhnpititkarsag@fhnp.kvvm.hu

Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
tel.: 52/529-920

Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság
tel.: 76/482-611
fax: 76/481-074
e-mail: mailknp@knp.hu, titkarsag@knp.hu

Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
tel.: 66/313-855
fax: 66/311-658
e-mail: kmnp@kmnp.hu

Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság
tel.: 94/548-036
fax.: 94/428-791
e-mail: orseginp@onp.kvvm.hu

Mi történik a mentet madarakkal?
A gólyafiókák az állatkerti és egyéb mentőhelyeken megfelelő táplálásban részesülnek, így a szabad ég alatt is gond nélkül átvészelik a telet (hidegtűrőbbek, mint a dél-afrikai mérsékelt övi pingvinek!). Jövő tavasszal aztán ezeket az állatokat el lehet engedni, így nem vesznek el a sebezhető állomány számára, amit a nemzeti parki őrszolgálat, a madármentő állomások és a lakosság segítségének köszönhetően saját fiókákkal tudnak erősíteni.



Tiszabercelen ez a két fióka még csak 7 hetes volt augusztus 20-án, így legkorábban ezen a héten hagyhatják el a fészket. (Fotó: Nagy Károly)
További információk erről a fészekről >>

Bármennyire szomorú is az idei gólya helyzet, nagyon fontos, hogy minél pontosabb képet alkothassunk a probléma országos kiterjedtségéről és mértékéről. Ezért arra kérjük a lakosságot, hogy minél többen keressék fel a fészekadatbázist, és töltsék fel a problémás fészkek adatait.

Hírek - gazdaság

Nemzetközi gigatüntetés készül Brüsszelben

MTI
2010. augusztus 24., 15:31

Nemzetközi óriástüntetést szerveznek a belga szakszervezetek szeptember végére az Európai Unió székhelyén a pénzügyi megszorítások ellen - jelentette a belga sajtó kedden.

A szervezők 60 ezer résztvevővel számolnak, terveik szerint ennek egyharmada külföldi lesz. Azt remélik, hogy valamennyi európai uniós tagországból érkeznek majd delegációk. 

Az uniós intézmények brüsszeli épületeinek körzetét is érintő tüntetésen arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy a különböző tagországokban bevezetett megszorító programokat megfelelő szociális intézkedésekkel kell kísérni, illetve a pénzügyi pluszterhek viselésének arányosnak kell lennie minden társadalmi réteg esetében. 

A megmozdulásra szeptember 29-én, az EU-tagországok pénzügyminisztereinek kötetlen napirendű találkozójához időzítve kerül sor.

Bankadó: Merkel teljesen más úton, mint Orbán

Akár a nyereségük hatodát is elvehetné adó formájában a német állam a bankoktól, ha túl kockázatos tranzakciókba kezdenek, a csődbe jutott cégeket pedig feldarabolnák a most elfogadott törvénytervezet szerint. Angela Merkel kormánya kemény intézkedésekkel venné elejét egy újabb banki krízisnek.
>>A teljes cikk olvasása<<

Ősszel (mégis) folytatódhatnak a tárgyalások az IMF-fel

Ősszel folytatódhatnak a tárgyalások a Nemzetközi Valutaalappal (IMF), és megállapodás születhet az esetleges további együttműködésről - erősítette meg a Nemzetgazdasági Minisztérium a korábbi álláspontját a Független Hírügynökségnek.


Nincs szükség új hitelmegállapodásra az IMF-fel

Az IMF-fel őszre tervezett tárgyalásoknak nem célja egy újabb hitelmegállapodás megkötése - áll a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerdai közleményében. A szaktárca szerint pusztán az IMF Alapokmánya szerinti szokásos, minden országgal lefolytatatandó gazdaságpolitikai konzultációról van szó. Az NGM kedden arról nyilatkozott, hogy ősszel megállapodás születhet az IMF-fel az esetleges további együttműködésről.

Matolcsy képviseli hazánkat az IMF-ben

A Nemzetközi Valutaalapban (IMF) a Magyarországot képviselő kormányzói posztot a kormányzati struktúra átalakítása miatt - több uniós tagállamban követett gyakorlatnak megfelelően - a jövőben a nemzetgazdasági miniszter tölti be - áll a szaktárca keddi közleményében. A helyettes kormányzói tisztség a továbbiakban a mindenkori jegybankelnököt illeti.


Majdnem háromezer euró a bruttó német átlagkereset

Az elmúlt négy évben majdnem 120 euróval nőtt a bruttó német átlagkereset - írta hétfőn a Bild című német lap internetes oldalán. A DIW (Deutsche Institut für Wirtschaftsforschung) német gazdaságkutató intézet adatai szerint majdnem háromezer eurós (837 ezer forint) bruttó havi bért kapnak a németek. A cég adatai szerint a német dolgozók 31 százaléka gondolja úgy, hogy fizetése igazságtalan.


Napi hírek

Ma 2010. augusztus 25., szerda, Lajos napja van

Könnyítés a jelzáloghiteles árvízkárosultaknak


Ötven árvízkárosult családon segít az a megállapodás, amelyet Pintér Sándor belügyminiszter és Erdei Tamás, a Magyar Bankszövetség elnöke írt alá szerdán Budapesten. A családok otthonait bankhitel terheli.

Ötven olyan épület sérült meg az idei árvizekkor, amelyeket bankhitel terhel - mondta az aláírást követően Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója. Erdei Tamás, a bankszövetség elnöke hozzátette: ezekre az ingatlanokra a hitel miatt biztosítást kellett kötni. 300 ezer forint feletti kár esetén a biztosítási összeg alapesetben a bankokhoz kerülne, beleszámítva azt a hiteltartozásba.

A mostani együttműködési megállapodás értelmében azonban a biztosítási összeg az önkormányzatoknál marad és azt teljes egészében az újjáépítésre fordíthatják. Pintér Sándor belügyminiszter arról beszélt, hogy jogilag ez volt az utolsó lépés ahhoz, hogy valamennyi megrongálódott ház újjáépülhessen.

(FH)

Magából kikelve őrjöngött a volt MSZP-s képviselő (+videó)


Egy volt MSZP-s képviselő, Török Zsolt "zavartan" viselkedve megjelent Budai Gyula szerdai sajtótájékoztatóján, majd – az újságírók munkáját akadályozva – ordítozni kezdett a teremben – közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.

Tekintse meg a hírTV összeállítását!

A hívatlan vendég a miniszterelnök sajtóstábját vezető helyettes államtitkár, Havasi Bertalan többszöri felszólítására sem fejezte be a rendzavarást.

Olvassa tovább a Magyar Nemzet Online cikkét!

2010. augusztus 23., hétfő

Los Lunas Decalogue Stone




Rejtélyes bűnügyek *Ophélie*/3

BORSONLINE: Árral szemben úszott Ophélie holtteste?
2009.02.19. 06:15
Egyre valószínűbb, amit a Bors állít: mégiscsak bűncselekmény áldozata lett a francia diáklány. Azt ugyanis egyértelmű: a Lánchídtól a Duna nem sodorhatta a tetemet a Csepeli szabadkikötő zárt öblébe, azt ugyanis folyásirányból egy mesterséges sziget zárja el.

Árral szemben úszott Ophélie holtteste?
A zsaruk szerint egy hajó oldalába akadt a holttest
Fotó: Bors

Lánchídon volt a szemtanú!
A BRFK közleményben tudatta, hogy decemberben egy szegedi asszony elektronikus levélben tájékoztatta a Bretnacher család magyarországi ügyvédeit arról, hogy 2008. december 4-én látta, amint az eltűnt francia diáklányt a Lánchídon egy sötét autóba kényszerítik, majd elhajtanak vele.
Ez az asszony kihallgatásán elismerte, hogy nem járt a helyszínen, hanem látomása volt. A rendőrség az eset leírásával a Bors tegnapi cikkérre kívánt reagálni, melyben a L'Union című francia lap értesüléseit közöltük.
Csakhogy a francia lapnak a család ügyvédje egy teljesen más tanúról nyilatkozott, aki január 21.-én jelentkezett a rendőröknél.
Ez a szemtanú Ophélie eltűnésének idejében egy Lánchídon várakozó autót előzött ki, melyben 2-3 ember veszekedett.
Miként a Bors megírta Ophélie 2008 december 4-én, hajnali három órakor tűnt el. A belvárosban, a Zrínyi utcánál lévő térfigyelő kamera rögzítette az utolsó képkockákat róla. Táskáját a Lánchíd felhajtójánál, a kőoroszlánok közelében találta meg két olasz fiatal.


A rendőrség valószínűsítette, hogy a lány a Dunába ugrott. Erre szemtanú nincs. Arra viszont egyre több jel utal, hogy elrabolták.
A hídra felmenő, Ophélie táskáját megtaláló olaszokat ugyanis rögzítette a kamera, a lányt viszont nem. Ebből az következik, hogy a lány sohasem ment fel a hídra, de a táskája mégis valahogy odakerült.
Megírtuk azt is, hogy egy szemtanú beszélt egy fekete autóról, akinek utasai a Lánchídon veszekedtek. Nem kizárt, hogy ekkor már Ophélie ebben az autóban volt, és a lehányt táskáját akkor dobták ki a fekete színű kocsiból.
Ismeretes: az igazságügyi orvos szakértő az első körben a halál időpontjáról azt mondta, hogy a holttest a megtalálás időpontja előtt hat hétnél korábban került a vízbe, de azt nem merte kijelenteni, hogy mindez december 4-én történt.
Így nem kizárt, hogy a francia lány még hetekig élt az eltűnését követően. A halál időpontját a gyomortartalmat elemző szakvélemény elkészülte után lehet valószínűsíteni, de erre egyelőre várni kell.
Ophélie holttestét múlt csütörtökön találták meg a csepeli Szabadkikötő öblében. A Csepeli szennyvíztisztító építési munkálataihoz egy mesterséges szigetet építettek a Nagy Duna soron, két kilométerrel északra attól a helytől, ahol a francia lány holttestét megtalálták. A sziget egészen a folyó sodorvonaláig, tehát majdnem a közepéig beér, és a mederből emelkedik ki. Bármi sodródik a Dunában, csak úgy juthat tovább rajta, ha kikerüli.
Ezt képtelenség feltételezni egy magatehetetlen testről.
Ophélie Bretnacher földi maradványai azonban nemcsak túljutottak rajta, hanem a Szabadkikötő egy zárt öblébe kerültek.
Aki helyismerettel rendelkezik, az tudja, hogy ott olyan a partszakasz, hogy a diáklány tetemének egy darabon árral szembe kellett volna "úsznia", hogy az öbölbe jusson.

Munkatársunktól


Rejtélyes bűnügyek * cigánygyilkosságok, Kisléta

Hazugságok a romagyilkosságok hátterében?

Hazugságokat, de legalábbis titkolózást sejt a romagyilkosságok hátterében a civil rendőrségi szakértő. Tarjányi Péter egykori kommandós elképzelhetőnek tartja, hogy a titkosszolgálatok tudták, kik a sorozatgyilkosok, mégsem tettek semmit – írja a Népszabadság.

Tarjányi Péter a lapnak adott interjújában azt mondta: egyre valószínűbb, hogy Cs. István, a katonai biztonsági szolgálat embere mégiscsak jelentett a támadókról. Úgy véli: a katonai ügyészségnek még a per előtt meg kellene vizsgálnia, hogy készült-e jelentés Cs. István és tartótisztje sokszor említett találkozója után. Az ugyanis kínos lenne, ha a bíróságon derülne fény egy hangfelvételre, amelyen a gyanúsított beszél társairól tartótisztjének.

Tarjányi Péter úgy véli, hogy az utolsó, a kislétai gyilkosság megelőzhető lett volna, ha a Katonai Biztonsági Hivatal nem mulasztja el továbbítani az információkat az illetékeseknek.

(hírTV)

Rejtélyes bűnügyek *Ophélie,Farkas Helga,Szathmáry Nikolett,Nagy Miklós,Till Tamás...

Részletek a ZÓNA.hu Ophélie és társai - a legtitokzatosabb eltűnések c. jegyzetéből

Ophélie Bretnacher nevét rövid idő alatt megtanulta az ország, a francia diáklány keresése hatalmas erőkkel zajlott, amire kevés példa akad. A zóna összegyűjtött néhány hasonló és nem kevésbé rejtélyes esetet, olyanokat is, amikor valakiről kilenc év után sem bizonyosodott be, él-e még, vagy meghalt.

Az első magyarországi emberrablás

Az egyik legismertebb eltűnési ügy Farkas Helga esete, már csak azért is, mert az volt az első emberrablás Magyarországon. Farkas Imre gazdag szegedi vállalkozó 18 éves gimnazista lányát 1991. június 27-én Orosháza és Szeged között rabolták el, és 500 ezer márka váltságdíjat követeltek érte, ami akkoriban körülbelül 25 millió forintnak felelt meg. Az emberrablók felvették a kapcsolatot a szülőkkel telefonon, ám a pénz átadása meghiúsult, s az elkövetők többé nem jelentkeztek.

A nyomozás hosszúra nyúlt, a rendőrség ezernél is több tanút hallgatott meg, közben pedig Farkas Helga apja is kutakodott az ügyben. Többen úgy próbáltak meg tőle pénzt kicsikarni, hogy azt állították, látták valahol Helgát. Egy magyar férfi egészen Párizsig vitte a szülőket, de aztán kiderült, hogy még Helga fényképét sem látta – viszont Franciaországban megölt egy embert. Ám hiába a nagy erőkkel folytatott hivatalos, illetve magánnyomozás ellenére – még Uri Geller is kereste Helgát – nem akadtak a lány nyomára.

A fordulópont az volt, amikor 1995-ben Szentes közelében megtalálták a gádorosi Juhász Benedek holttestét. A rendőrség szerint a 26 éves férfi társával, Csapó Józseffel együtt rabolta el Farkas Helgát. Csapó József valószínűleg azért ölte meg Juhászt, mert egy másik emberrablási ügy miatt attól tartott, hogy vádalkut köt a rendőrséggel, és elárulja. Az 1998-ban kezdődött perben Csapó Józsefet nem Farkas Helga elrablása, hanem bűntársa megölése miatt állították bíróság elé.

A tárgyalásokon az derült ki, hogy miután elrabolták a szegedi lányt, egy orosházi garázs szerelőaknájába zárták. Pár nappal később, vélhetően az után, hogy a szülőkkel nem tudtak megegyezni, Csapó megfojtotta a lányt, majd egy erdőbe vitték a holttestet, és elégették. Csapó Józsefet 2000-ben ítélték el, de társának meggyilkolásában nem találták bűnösnek. Mivel 1991-ben a büntető törvénykönyvben nem szerepelt még emberrablás, ezért személyi szabadság megsértéséért és zsarolásért került börtönbe, ahonnan jó magaviselete miatt hat év után szabadult.


Az iskolából tartott hazafelé a gyulai kislány
Szathmáry Nikolettet 1998. január 14-én látták utoljára Gyulán. A hétéves kislány fényes nappal ment haza az iskolából, de soha nem ért haza. A rendőrség ez esetben is nagy erőkkel kezdte meg a nyomozást, az ország más részeiből is érkeztek rendőrök a Békés megyei városba, több száz tanút meghallgattak, még Mancs, az ismert keresőkutya is nyomok után kutatott, és hárommillió forint nyomravezetői díjat ajánlottak föl, de a kutatás nem hozott eredményt.

A kislány földi maradványait eltűnése után három évvel, 2001 februárjában találták meg Gyulán, az Élővíz-csatorna melletti nádasban egy zsákban. A DNS-vizsgálat minden kétséget kizáróan bizonyította, hogy Szathmáry Nikolett maradványait találták meg. A rendőrség többször újraindította a nyomozást, a feltételezések szerint Niki gyilkosa valószínűleg gyulai volt, és valahogyan magával csalta a kislányt.

Máig nem ért haza Hollandiából

Egy éve nincs hír a tavaly február 5-én eltűnt, akkor 22 éves Nagy Miklósról. A győri fiatalember a hollandiai Hágából indult vissza vonattal Magyarországra, ám nem érkezett meg, és senki sem tudja, hol van, illetve mi történt vele. Az egyik nyom, hogy iratait, bankkártyáját és pénztárcáját megtalálták egy bécsi postaládában. A rendőrség elkezdte keresni Miklóst, a család pedig magánnyomozót fogadott, felvették a kapcsolatot a német és az osztrák vasúttal, de senki sem tudott információt adni.

Több hónap eltelte után, 2008 júniusában egy román fiú jelentkezett, és azt állította, hogy márciusban kapott egy SMS-t Miklóstól, és telefonon is beszélt vele. A győri fiú azt kérte, találkozzanak a bukaresti pályaudvaron, de a találkozó elmaradt. A magyar ügyészség alapos gyanú hiányában elutasította a bűnügyi nyomozás elindítását, és ugyanez történt Hollandiában is. Noha a család külön honlapot is indított Miki megtalálására, a fiú továbbra sem került elő.

Kilenc év után ugyanúgy várja a gyerekszoba
A 11 éves Till Tamás 2000. május 20-án, éppen a gyereknapon indult lovagolni szülei bajai lakásából a négy-öt kilométerre lévő vadasparkba. Azt ígérte, néhány órán belül hazaér, de nem így történt. A rendőrök és a család a környék szinte minden négyzetcentiméterét átfésülték, de nem találtak semmilyen használható nyomot. A kerékpárjára csak néhány hónap múlva bukkantak rá a lovas tanyára vezető út közelében, egy hétvégi telken, de hiába vizsgálta meg szakértő a biciklit, a rejtélyes eltűnésben nem segített.

A gyerek eltűnése után másfél évvel, 2001 októberében aztán rendőrök kutatták át az egyik bajai szeméttelepet. Azt gyanították, hogy a Till család egyik rossz körülmények között élő, elmeorvos által többször kezelt rokonának, Sz. Jánosnak köze lehet a fiú eltűnéséhez. Az ugyanis bebizonyosodott, hogy a férfi megölte 38 éves barátnőjét, halála után közösült vele, majd egy barátjával elásta a holttestet. Sz. János eleinte tagadta, hogy bármi köze lenne Till Tamás eltűnéséhez, de később azt vallotta, hogy erőszakkal bevitte a fiút a házába, fajtalankodott vele, majd megölte, és a szeméttelepen elásta a holttestét.

A rendőrök azonban hiába forgatták át a szeméttelepet, nem akadtak a holttestre. Sz. János pedig néhány héttel később visszavonta vallomását. A holttest máig nem került elő, így Sz. János csak barátnője meggyilkolásáért került börtönbe. Sokan azt sem tartják kizártnak, hogy Tamást külföldre vitték. Kilenc év elteltével a szobája ugyanúgy várja a fiút, ahogy 2000-ben otthagyta.

Rejtélyes bűnügyek * Ophélie */2

Kuruc info:
Dübörög a balbib lejáratógépezet: "Ophélie mattrészegen indult haza" + videó + Olvasó + Blikk-cikk

Az elmúlt egy-két nap során egyértelműsödött (lásd EZT), hogy az ügyben a rendőrség nem (kíván) csinál(ni) semmit, az alájuk dolgozó sajtótermékek meg boldogan kiszolgálják a parancsaikat. Idézzük a legújabb híreket a STOP-ról, ill. az RTL Klubról; utána pedig jól szétszedjük őket.

1. cikk: Bármi történhetett a francia lánnyal - nagyon sokat ivott, az biztos - újabb részletek!

A BRFK egyelőre nem talált bűncselekményre utaló nyomot az egy hónappal ezelőtt Budapesten eltűnt francia diáklány kapcsán. Ezzel együtt minden lehetőséget fenntartanak, a véletlen Dunába eséstől a gyilkosságig egyaránt.


Mint azt a főkapitány bűnügyi helyettese közölte, azért kívántak részletes tájékoztatást adni a rejtélyes eset kapcsán, mivel a sajtóban már eddig is számos pontatlan információ látott napvilágot. Bodnár Zsolt közölte: "sajnos most már kezdünk átesni a ló túlsó oldalára, s egészen vad híresztelések és feltételezések kerülnek felszínre. S mivel nincs takargatnivalónk az ügyben, szeretnénk kimerítő és alapos információkat nyújtani".

Tóth Gábor rendőrfőkapitány egy hét nyomozóból álló csoportot hozott létre a 22 éves Ophélie Bretnacher felkutatására, aki az Erasmus-program keretében tavaly szeptember óta tanult a Budapesti Corvinus Egyetemen. Persze a rendőrök mellett több szerv alakulatai, így például tűzoltók és a vízi rendészet munkatársai is részt vettek a kutatásban. A félreértések elkerülése végett leszögezte: ilyen körülmények között a rendőrségnek közigazgatási eljárás keretében van lehetősége vizsgálódni, nem mellőzve persze azon nyomozati cselekményeket sem, amelyek ilyenkor szükségesek. "Úgy gondolom, szégyenkeznivalónk nincs, hiszen a hasonló esetekhez képest rengeteg adatot gyűjtöttünk össze, s szépen tudtuk a történteket rekonstruálni. Persze a korona még hiányzik, de ez ilyenkor sokszor már nem a rendőrségen múlik" - közölte a tábornok.

A részletekről Seres Ernő, a II. kerületi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának vezetője elmondta: a nyomozás december 5-én indult meg, amikor is a diáklány főbérlője bejelentést tett lakója eltűnéséről. Munkatársai előtt már ekkor világossá vált, hogy nem szokványos esettel állnak szemben. Ekkor még csupán annyi információ állt rendelkezésükre, hogy a lány táskáját - benne iratokkal és egy mobiltelefonnal - két olasz állampolgárságú férfi (akikről később kiderült, hogy soha nem látták előtte Ophélie-t) a Lánchíd pesti hídfőjénél találta meg, egy korlátnak támasztva. Az egyik elsődleges feladat az volt a nyomozók számára, hogy a közterületi kamerák felvételeit megvizsgálják, ezek segítségével rekonstruálják a lány mozgását. Mintegy 80-100 kamera anyagának áttekintése után arra jutottak, hogy az egyik Dohány utcai szórakozóhelyről december 5-én 2 óra 45 perc körül távozott. Három perccel később a Madách téri térfigyelő képein is feltűnt, majd 2 óra 52 perckor látszik, amint a Király utca felől elindul a József Attila utca irányába. Az utolsó felvétel pedig, amelyen még látható, akkor mutatja a lányt, amikor a Bazilika felől bemegy a Zrínyi utcába, majd 3 órakor megérkezik a Roosevelt térre.

A környéken egyébként az ebben az időpontban ott tartózkodó személyek közül nagyon sokat megkérdeztek a rendőrök (hajléktalanokat, taxisokat), ám senki sem tudott érdemleges információval szolgálni. A szórakozóhelyen vele tartózkodó barátok is csupán annyit tudtak elmondani, hogy az amúgy víg kedélyű Ophélie meglehetősen szomorú volt azokban a napokban, ám az okokról nem tudtak nyilatkozni. A szülők szerint elképzelhető, hogy csupán amiatt volt lányuknak rossz kedve (mint történt az egy korábbi hasonló, prágai kurzus végén is), hogy hamarosan el kell hagynia Budapestet. A csoporttársak mindenesetre annyit közöltek a rendőrökkel, hogy a diáklány azokban az órákban jelentős mennyiségű alkoholt fogyasztott: az előző szórakozóhelyen egy üveg sört és egy felest ivott, majd áttérve a Dohány utcába, fél 11 és fél 3 között még 6-6 adagot gurított le ugyanezekből a szeszes italokból. Ennek ellenére a kamerák felvételei nem tanúskodnak olyan állapotról, amely azt bizonyította volna, hogy az italok komolyabban megviselték volna a lányt.

A történet vizsgálata során képbe került még egy szintén olasz fiú is, aki a hónapok során igen közeli kapcsolatba került Ophélie-vel - olyannyira, hogy a lány telefonbeszélgetései 70-80 százalékát vele bonyolította. A rendőrök azonban egyelőre kizárják, hogy köze lenne a lány eltűnéséhez. Az elhangzottakhoz Philippe Dassonville, Franciaország budapesti nagykövetségének rendészeti attaséja hozzáfűzte: a francia fél az ügy kezdetétől tökéletes összhangban működött a magyar rendőrökkel, s rendszeres információcserét bonyolítottak. Egy időben egyébként a francia csendőrség is ellátogatott Magyarországra, s ők is átvizsgálták a Duna egy szakaszát. Hangsúlyozta: magyar kollégáikkal együtt ők is minden hipotézist nyitva tartanak.

2. cikk: RTL Klub:

„A téren lévő egyébként összes kamera felvétele elemzésre, értékelésre került, azokon egyiken sem látszik az, hogy az eltűnt személy felmenne a hídra, vagy esetleg más irányba a Roosevelt térről elhaladna. Egyet tudunk száz százalék biztosan, hogy a táskáját kettő olasz fiatalember a Lánchíd pesti hídfőjénél megtalálja” – mondta Seres Ernő, a II. kerületi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályvezetője.

A francia lányról barátai sem tudnak semmit. A rendőrség szerint egyik csoporttársával, egy olasz fiatalemberrel állt szorosabb kapcsolatban, vele beszélt utoljára telefonon, de a szórakozóhelyről külön mentek el.

Annyit lehet még tudni, hogy a lány laptopjáról eltűnése után valaki többször adatokat törölt le. Hogy pontosan ki és milyeneket, azt a rendőrség még vizsgálja.

Az eltűnt francia lány szülei hétfőn a Fővárosi Főügyészségen is feljelentést tettek, mert szerintük akár emberrablás is történhetett. De az ügyészség ezt most elutasította, az ő álláspontjuk ugyanis az, hogy egyelőre nincsen semmilyen bűncselekményre utaló adat.

Kuruc.info: menjünk szépen sorban.

1.)    Este fél 11 és fél 3 között, azaz négy óra alatt (az addigi 1-1 mellett) 6-6 adagot gurított le az üveg sörből, ill. a felesből. Tessék mondani, hol van az az 50 kiló körüli (testsúlykilogrammra kell elosztani az alkoholt), 22 éves lány, akit ez a mennyiség, ilyen rövid idő alatt, ne ütne ki? Különösen ha a szervezete nem volt hozzászokva a rendszeres iváshoz (márpedig nem volt)? Csak és kizárólag akkor bírt volna meginni ekkora mennyiséget, és utána még jó ütemben masírozni, ha masszív alkoholista lett volna. Ennek meg pont az ellentettje igaz: egy olyan házaspárnál bébiszitterkedett, amelynek a férfitagja orvos. Nos, egy orvos biztosan kiszúrja, ha valaki masszív alkoholista - és alkoholistára nyilván nem bízza a kisgyereket...

Mindez még a különben kifejezetten kormánypárti és a rendőrség hátsó felét nyaló (lásd a Rakamaz és Gárda-ügybeli, rendkívül ocsmány és gusztustalan ámokfutásukat) STOP-nak is szöget ütött a fejébe: le is írták a következőt: “Ennek ellenére a kamerák felvételei nem tanúskodnak olyan állapotról, amely azt bizonyította volna, hogy az italok komolyabban megviselték volna a lányt.” Finoman szólva… Mindenki, aki látta a TV-ben is bemutatott, valamint ITT (ugyanezt replikáltuk cikkünk alján, hogy a Nokia, iPhone stb. telefonokat használó felhasználóink is közvetlenül, mobil készülékükön megnézhessék azt) található videókat, biztosan konstatálta, hogy ilyen sebességgel és nyílegyenesen ennyi és ilyen töménységű ital ledöntése után egész egyszerűen képtelenség mozogni. Még egy sokkal testesebb, így kevésbé “mérgezhető” férfit is kiütne ekkora mennyiség ilyen rövid idő alatt, hát még egy törékeny, még csak véletlenül sem hájas lányt…

Valaki itt kőkeményen hazudik. Vajon ki? A megfejtésért kérjük, Kedves Olvasóink gondolják át a következő, dec. 18-i Magyar Hírlap-idézetet (eredeti ITT):
"A szintén Erasmus-ösztöndíjjal hazánkban tanuló Guillome Saint-Étienne a barátja Ophélie-nek. A huszonhárom éves francia diák is részt vett a december 4-i mikulásünnepségen, amely elmondása alapján egy teljesen átlagos egyetemi rendezvény volt. "Sokan voltunk, mindenki fogyasztott – Ophélie is –, de nem az ivásról szólt az este."

2.)  Az olasz vonal tisztázása épp időben jött, ugyanis számos olyan találgatás látott napvilágot, hogyaszongya:

-    Dulakodott a neki már jó ideje udvarolni próbáló olasz sráccal, és véletlenül esett a Dunába [esetleg az olasz a vízbe lökte], mivel nem állt szilárdan a két lábán. Az olasz meg nyilván betojt a következményektől, és gyorsan hazarepült. (És nem azért repült el, mert, mint az köztudott, szemeszter vége volt, és ilyenkor bizony távoznak a cserediákok, ahogy Ophélie is már elmenőben volt… Ráadásul az olasz a repjegyét már három héttel előtte megváltotta – azaz nem a gyilkosság miatt megrettenve azonnyomban.)
-    Épp ellenkezőleg: lelépett az olasszal, titkon elrepült vele Olaszországba (papírok nélkül?!), és most boldogan élnek együtt.
3.)    Végül a titokzatos laptop-törölgetés, amivel a rendőrség (ill. az RTL Klub) valószínűleg azt a vonalat akarja erősíteni, hogy “felment hozzá az őt valószínűleg jól ismerő gyilkosa, és letörölte a kompromittáló adatokat a laptopjáról” (azaz nem lehetett például egy primitív, analfabéta cigány), esetleg azt, hogy “dehogy rabolták el Ophélie-t: most is visszajár, és törölgeti a laptopját”. Idézzük az RTL Klub hírét: "a lány laptopjáról eltűnése után valaki többször adatokat törölt le". Hogy ebből mi az igaz? A törlés. Csak azt “felejtették el” hozzátenni derék rendőreink, ill. csahosaik, az RTL Klub-osok, hogy, idézzük a zsIndex cikkét, “Mint kiderült, a lány édesapja törölt többek között egy olyan fotót, amin Ophélie Prágában egy söröskorsóval a kezében pózol. A kép egy korábbi külföldi kurzuson készült, és a lány apja a rendőröknek elmondta, azért törölte a képet, mert nem akarta, hogy úgy tűnjön, lánya "italozó életmódot folytat".” Na ennyit a rejtélyes törölgetésről és a vele kapcsolatos RTL-es és hasonló sugalmazásokról…

Kedves Olvasóink! Mióta az apa feljelentést tett (amit az ügyészség visszautasított), általában minden addigi állításnak az ellenkezője “derült ki”:
- depressziós volt (a barátai szerint is, meg a szobában talált rendetlenség alapján)
- tökrészegre itta magát

Plusz, keltik egyes források a hangulatot a laptopos törölgetés-sztorival.

A fajvédő sajtónak magától jutott eszébe hogy egész mást írjon mint eddig, vagy leszóltak nekik (is)?
Frissítés (jan. 8. 23.26): 1.) Még valamiről hadd ejtsünk szót: a táskáról. Több bibi is van vele.

I.)    Ha öngyilkos lett volna, akkor nem hagyja ott a hídon, hanem magával viszi legalább a papírjait és a telefonját (a személyes adataival, üzeneteivel) a hullámsírba, hogy aztán azokkal egy, nem-annyira-becsületes megtaláló ne élhessen vissza, plusz fejfájást, “tűzoltási” kényszert okozva a családnak. (Gondoljuk el: valaki a lány útlevelét, iratait felhasználva bűnöz, vesz fel hiteleket stb. Kin verik le? A szülein.) Ez azért is igaz, mert a szüleit nagyon szerette Ophelie.

II.)    A táskát meglelő olaszok szerint az kb. a kőoroszlánok tövénél volt letámasztva ("a Lánchíd pesti hídfőjénél az első pillértől durván egy 5-6 méterre a korlátnak támasztva" - Seres Ernő r. szds.). Ennek két fontos dolog a következménye:

a.    ez még azon a szakaszon (annak a szakasznak a végén) van, ahol még csak a szabványos, könnyen átléphető, máshol is alkalmazott korlátok vannak – és nem a sokkal nehezen átjárható szalagkorlát, ami beljebb. Ha valóban elrabolták, az itteni fel/lehajtó szakaszokon azt gond nélkül megtehették – a korláton könnyen áttuszkolhatták a lányt. Ez sokkal nehezebben ment volna beljebb, a híd közepe felé.

b.    Az oroszlánok alatt még csak véletlenül sem folyik a Duna. Az csak jóval beljebb kezdődik. Ha öngyilkos lett (volna), miért hagyná több tucat méterre a táskáját, és miért nem viszi legalább addig magával, ahonnan ugrik? (Ha nem “viszi” egyenesen magával a habokba.)

III.)    Sokan megkérdezték, miért volt a táska szépen letámasztva, majdnem függőleges helyzetben, és nem mondjuk a járda közepén (ahova pl. leesett, miközben elkapták a lányt), és hogy ez még csak véletlenül sem az emberrablási teóriát támasztja alá. Nos, egyáltalán nem garantált az, hogy ez így, a táskát megtaláló olaszok érkezése előtt is így volt. Lehetett egy turista is, aki rég elhagyta Magyarországot, és mondjuk nem is francia, hogy naponta halljon az ügyről. Nyelvi megfontolásból nem foglalkozik a táska tulajdonosának kiderítésével (a Kedves Olvasó pl. hívogatná a rendőrséget vagy bárkit egy olyan országban, aminek nem ismeri a nyelvét, ha mondjuk valamelyik világnyelven is csak alapszinten beszél?), viszont megigazítja és elteszi az útból jól látható helyre.

IV.)    Az olyan sületlenségeket, hogyaszongya “a lány lelépett az olasz udvarlójával, ezért hagyta ott a táskát, hadd higgye azt mindenki, öngyilkos lett” meg nem is kell kommentálni. Akkor legalább az útlevelét vitte volna – különben nem is repülhetett volna. Az meg még egy érv a “világgá ment” verzió ellen, hogy egyrészt már nem volt tini (értsd: lázadókorú) a lány, másrészt nagyon szerette a szüleit, családját, barátait. Kizárt dolog, hogy egy szerető miatt ilyenre vetemedhetett volna – hiszen a következményeket előre láthatta. Miért akart volna akarattal rosszat a családjának, a szüleinek? Ha meg valóban szeretőről lett volna szó, a szülei is biztosan elfogadták volna, mint jövendő vő.

Rettenetes, hogy a felnőttkorú eltűntek után nálunk senki nem nyomoz, hanem önszántukból lelépetteknek nyilvánitják őket Akkor, mikor köztudottan évente mintegy 30 ezer Kelet-európai nőt exportálnak nyugatra. (Ebből Magyarország részesedését nem ismerjük, de valószínűsíthetően nem alacsony, ismerve az itteni nőrabló cigánybandák erőszakosságát és megfékez(het)etlenségüket.) Ez a “hanyagság” nem más, mint felhívás keringőre az emberrablók felé... 

2.) Olvasó: Üdv Kurucok!
 
Felháborító a rendőrség hozzáállása, nem beszélve a jogszabályi rendelkezésekről. Ez a felvétel semmit nem bizonyít vagy cáfol meg.

Én már láttam pár részeg embert és magam is voltam nem egyszer, de hogy ez a lány részeg lenne... Saját maguknak mondanak ellent a hatóságok azzal, hogy ragaszkodnak ahhoz az állásponthoz: a Dunába esett/ugrott miközben a mai napig nem derült ki,
hogy egyáltalán felment-e a hídra vagy sem.
Voltak már a városban, az éjszakai életben kedves döntéshozó urak? Fél Budapest részegen császkál, de ettől még nem szoktak nyomtalanul eltűnni az emberek. De tegyük fel, hogy részeg volt. És? Ez enyhít vagy bizonyít bármit is?
Emberek tűnnek el és nincs nyomozás, mondván nem kért senki váltságdíjat. Kívánom, hogy a ti leányatiok tűnjenek el kedves döntéshozók!
A felvétellel szeretném szemléltetni, hogy vajon megtettek-e mindent a hatóságok? Felkutatták-e az összes szemtanút?
Mert én ezen a vacak felvételen is próbáltam valamit felfedezni, miközben a szívem szorul össze tehetetlenségemben...
 
Szebb jövőt!

3.) a Blikk cikke következik. Benne a legfontosabb: a hajléktalanok semmi vízbe csobbanást nem hallottak, valamint nem találtak a korláton sem ujjlenyomatokat. Ez is kizárja a vízbeesést / -ugrást / -lökést / -dobást.

Itthon elutasították a feljelentést, a franciák nyomoznak emberrablás gyanújáva!

BUDAPEST — Ki sikított a Lánchíd környékén december 4-e hajnalán? Ki törölt fontos adatokat a lány e-mailjéről? Hová tűnt az olasz fiatalember, aki megtalálta a lány táskáját? Többek között ezek a kérdések foglalkoztatják az eltűnt francia cserediák ügyét vizsgáló nyomozókat.


– Ez nem szokványos eltűnési ügy! Egyelőre semmi sem zárható ki – magyarázta Seres Ernő, a II. kerületi kapitányság bűnügyi osztályvezetője, aki kérdésünkre megerősítette azt az információt, amely szerint az elmúlt időszakban Ophélie rosszkedvű volt, mondhatni depreszsziós. A tanúkihallgatásokból kiderült, hogy a lány olasz udvarlója miatt szomorkodott, akivel naponta több tucat SMS-t váltottak, kapcsolatuk rendkívül szoros volt. Mivel a lány tanulmányainak vége közelgett, feltehetőleg attól tartott, hogy vége szakad a kapcsolatnak.

A kihallgatott tanúk között ott volt az a 4 hajléktalan férfi is, akik a Lánchíd pesti hídfője alatt laknak. Egybehangzóan kijelentették, nem látták a lányt beleesni a Dunába. – A tanúk kiszolgáltatott helyzetüknél fogva folyamatosan védik értékeiket, ami éberséget igényel. Ők egészen biztosan észrevették volna a csobbanást – fejtette ki a nyomozás vezetője, aki hozzátette, jelentkezett egy tanú is, aki sikolyokat hallott a Lánchíd irányából, kicsivel azután, hogy az olasz fiatalember megtalálta a lány táskáját. A megtalált retikül helyszínén, és a híd korlátját szinte teljes egészében ujjlenyomat-szakértők vizsgálták meg, de a lány ujjnyomait sehol sem találták meg. Ez kizárni látszik az öngyilkosság verzióját.

A másik nagy rejtély a lány notebookja, amelyről 4 fájlt valaki letörölt Ophélie eltűnése után 4 nappal. Hogy kik távolítottak el információkat, arról még semmit nem tudnak a rendőrök. Mindezek ellenére a Fővárosi Főügyészség nem találta megalapozottnak, ezért nem adott helyt az apa feljelentésének, és nem indította meg az ügyben a bűnügyi nyomozást.

Ezzel egy időben viszont a francia rendőrség a család feljelentése alapján elindította a nyomozást.

2010. augusztus 22., vasárnap

Patricia's Site - WARNING: PLEASE READ!!!

Link
http://johnnysangel2294.multiply.com/journal/item/543/WARNING_PLEASE_READ

Do not join the group currently on Facebook with the title "Becoming a Father or Mother was the greatest gift of my life." It is a group of Pedophiles trying to access your photos. This was on FoxNews at 5.


Please copy and post!!!  Let's keep our children safe!!!


2010. augusztus 20., péntek

MŰSORAJÁNLÓ 20. este Döbrentei Kornél

Lánchíd Rádió FM 100.3
KETTESBEN – Péntek 23.05-23.55 Műsorajánló

Döbrentei KornélGyermekkorában előszedte apja elrejtett tiszti kardját és az öccsével ádáz tusát vívott. Ma is ezt a kardot villogtatja, a küzdelem, az indulat, a férfivirtus, a poklot vívó harc költője ő. És most már 60 év fölött, Alternatív Kossuth-díjjal, József Attila- és Kölcsey-díjjal, Balassi-karddal áll előttünk besorolhatatlanul. Augusztus 20-án, pénteken Döbrentei Kornél költő a Kettesben vendége…

KETTESBEN: 2010. augusztus 20-án 23.05-23.55 - Műsorajánló
Ismétlés: hétfő este 7 órakor.

Szerkesztő-műsorvezető: Tuba Mariann

E-mail címünk: kettesben@lanchidradio.hu

…várjuk Önöket 23 órától, de a hétfői ismétlésben is számítunk figyelmükre 19 órától.


A Kárpát-medencei arany- és más szervezett bányászat






A Kárpát-medencei arany- és más szervezett bányászat megteremtése
Szent István és az Árpád-házi királyaink nevéhez fűződik





      Szent István és az államalapítás ünnepe alkalmából úgy
gondolom "illő" megemlékeznünk arról is, hogy Árpád-házi királyaink
mellett az Ő nevéhez fűződik a Kárpát- medencei arany- és más bányászat
szervezett megteremtése, amelyek központjai lényegében jelenleg is
működnek (pl. az erdélyi Verespatakon, amelyet az akkori "aranymosás"
helyett napjainkban "ciános" kioldási technológiával terveznek
megnyitni). Ezzel megteremtették a korszerű európai színvonalú
pénzgazdálkodást is. Közismert hogy mindezekért a trianoni utódállamok
mennyire "hálásak" az ott rekedt magyarságnak.



      Rátérve a részletekre, honfoglalás (sokak szerint
visszatérés) után a szinesfémérc lelőhelyek, ugyanúgy mint az arany-,
vas-, és a sóbányák fejedelmi tulajdonba, majd az Árpádházi királyaink
kezébe kerültek. Ők szervezték meg a bányászati központokat,,
bányakamarákat, pénzverdéket stb.. Az Árpád- háziak kihalása után a
királyi privilégiumok jelentősen szűkültek, az ellenőrzést azonban a
későbbi választott királyaink (Anjouk, Mátyás,Jagellók) továbbra is
igyekeztek biztosítani pénzverő- és bányakamarák útján (Buda,
Esztergom, Körmöcbánya, Szomolnok, Erdélyben Nagybánya, Kolozsvár
stb.). A Királyi bevételek a kötelező fémbeváltásból és fémfinomításból
származtak az egyéb adók mellett. Később a bányászati, kohászati
királyi privilégiumokhoz földesurak (pl Csákiak), egyházmegyék (pl. a
Börzsönyben), sőt polgári családok(pl. Thurzó János) is
hozzájárulhattak. Magyar királyaink nagyon bölcsen bányászathoz és
kohászathoz jól értő szabad szász polgárokat telepítettek át a
felvidéki (pl. Selmecbánya - Chemnitz) és erdélyi szabad királyi
bányavárosokba (pl. Radna).

      Nagy részük a szász-cseh határon fekvő Érchegység
bányavidékéről (jelenlegi Csehország) érkezett. (Ezért ők is - mint a
magyarok - megkapták közismert "méltó elismerésüket" pl.
kitelepítésükkel a világháborúk utáni utódállamoktól.)

      A szász telepesek közül sokan tanulással (pl. a
selmecbányai bányászati Akadémián) vagy vállalkozóként később igaz
magyarokká váltak. Így pl. a felvidéki Breznóbányán született a magyar
tudós polihisztor, politikus Herman Ottó (1835-1914).

      Itt külön kiemelendő Mátyás királyunk kortársa a lőcsei
születésű magát magyarnak valló Thurzó János (1437-15O8) személye, aki
bányavíz emelő gépeivel, de később a Fugger-bankházzal vállalkozóként
is európai hírűvé vált. Megoldva a mélyszinti bányászkodás problémáit,
a magyarországi bányászatot ismét európai színvonalra emelte. A
szakirodalomban utánanézve meglepetéssel derítettem ki, hogy
Spanyolországot megelőzve már azidőben folyt a Kassa melletti
Szomolnokon Európában elsőként vassal kicsapva az ú.n. cementréz ipati
gyártása, amely egyben a napjainkban is legkorszerűbbnek tartott
biokohászat kezdeti alkalmazását jelentette. Egy Thurzó Jánossal kötött
szerződés bizonyítja, hogy az ehhez szükséges vasat (1497-ben) cége
szállította. Kevesen tudják, hogy Ő süketnémaságot színlelve beállt
munkásnak az egyik velencei fémolvasztóba - ahová a magyar ezüstös
nyersrezet szállították "rézáron" - és ott megtanulta az ezüstnek a
réztől való elválasztását az ú. n. csurogtató olvasztással. Ezt
Magyarországon megvalósítva nemcsak vállalkozásainak hozott hatalmas
többletbevételt, hanem fellendítette az akkor is virágzó felvidéki és
erdélyi szabad bányavárosokat is (semmi nyoma annak hogy azidőben ott
"nyelvtörvény" lett volna). Azidőben a Thurzó - bányákban, de általában
máshol is 7 órás műszakok voltak, megszabott pihenőidőkkel, szociális
segítő ú.n. körmöci társládával, miközben máshol a magyar földesurak
jobbágyai nagy adókkal terhelten szinte éjjel-nappal robotoltak.

      Sajnos a felvidéki bányák, kohók és egyéb vagyonok döntő
része a Habsburg uralkodóink kincstárait gazdagította.Erdély helyzete
sem volt sokkal különb ennél török viszonylatban.

      Közismert hogy e vagyonok Trianon majd a párisi
"békeszerződés" után az utódállamok tulajdonába kerültek. Korábban már
említettem hogy ezért az utodállamok mennyire "hálásak" voltak.
jelenleg pedig ott tartunk, hogy egy Szent István szobor avatása
egykori királysági területén is diplomáciai bonyodalmakat okoz a
felvidéken. A magyarverésekről stb. nem is beszélve. Hát ide jutottunk.




      Dr. Bódi Dezső okl. kohómérnök




*** www.nemzetihirhalo.hu
**********



2010. augusztus 19., csütörtök

Műsorajánló - hírek


Jöjjön velünk augusztus 20-án! Legyen élő kapcsolatban az ünneppel, a nap eseményeivel!

  • Augusztus 20-án, pénteken legyen élő kapcsolatban az ünneppel, a nap eseményeivel!
  •  Délelőtt a Lánchíd Rádióban hallani fogja, hogyan rántanak kardot a frissen avatott tisztek a Hősök terén.
  • Megtudhatja, merre vonul a Nemzeti Lovas Díszegység,
  • milyen étkeket kínálnak a pékek, cukrászok, borászok, szakácsok a Clark Ádám és a Bem József téren,
  •  mit tesznek a karcagiak a Ferdinánd süteménybe és mitől budapesti a budapesti lecsó.
  • Délután fültanúja lehet a 100 évnél idősebb Lajta hadihajó újrakeresztelésének.
  • Élőben hallhatja majd, hogy mit őriztünk meg a Szent István-napi aratóünnep hagyományából.
  • Nem marad le az ország szilvagombóctortájának felvágásáról sem, sőt a receptet is megszerezzük!
  •  Riportereink beszámolnak arról is, hogy ezen a napon miképp lehet hozzájárulni az árvízkárosultak megsegítéséhez.

A tűzijáték előtti órákban zenei Kívánságlánc című műsorral jelentkezünk.

  • Azok az adományozók, akik úgy segítenek az árvízkárosultaknak, hogy felhívják az Összefogás 1749-es telefonszámát, a Lánchíd Rádió műsorában küldhetnek egy dalt ismerősüknek, barátaiknak, szeretteiknek. Küldje el a kívánt dal címét vagy az előadó nevét SMS-ben a +36-20-20-20-820 normál tarifás telefonszámunkra.
    Írja meg azt is, kinek, miért küldi a zenét, illetve milyen élmény vagy történet fűződik hozzá.

Kívánságlánc – augusztus 20-án, pénteken 18 órától

Legyen élő műsorunk résztvevője és hallgatója a Duna mindkét partján és itt a Lánchíd Rádióban!



„Jövőre új alkotmányunk lesz”

Kósa: A jelenlegi alaptörvény nem méltó hozzánk
A jelenlegi toldozott-foltozott alkotmány a diktatúra öröksége. Nem méltó hozzánk, jövőre új alkotmánya lesz Magyarországnak – mondta Kósa Lajos polgármester, a Fidesz ügyvezető alelnöke csütörtökön Debrecenben, a Szent István domborműnél tartott augusztus 20-i ünnepségen.

Nem indulhat a választáson Etyek polgármestere?

A csütörtökön hatályba lépett alkotmánymódosításra hivatkozva nem vették nyilvántartásba, így nem indulhat újra az őszi önkormányzati választásokon az etyeki polgármester. A településvezető hétfőn a jelöléséhez szükséges 377 ajánlószelvényt leadta, véleménye szerint azért nem engedik indulni, mert törvénysértéseket tárt fel a községben. A jegyző azt mondja, a jogszabályok szerint jártak el.


Mindenkin segítenek, aki az árvíz miatt bajba került

Már százmilliókat költöttek a karitatív szervezetek az árvíz utáni újjáépítésre a begyűjtött adományokból. A katasztrófavédelem és négy segélyszervezet vezetői csütörtökön egyeztettek arról, hogyan halad a munka. Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató azt mondta, hogy elég lesz a kormány által biztosított támogatás és a felajánlások összege arra, hogy mindenkin segítsenek, aki az árvíz miatt bajba került.


Összefogásra készül a két kárpátaljai magyar szervezet

Ha minden a tervek szerint alakul, rövidesen tárgyalóasztalhoz ül az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) vezetése - adta hírül csütörtökön a Kárpáti Igaz Szó. A cikk szerint az UMDSZ levélben kereste meg a KMKSZ vezetőit, amelyben választási együttműködést szorgalmazott a két mérvadó ukrajnai magyar szervezet között.


Fegyelmi vizsgálat indul az M1-es autópályán meghalt rendőr ügyében


Fegyelmi vizsgálatot és a rendőrségi motorok műszaki felülvizsgálatát rendelte el Hatala József országos rendőrfőkapitány az M1-es autópályán meghalt rendőr ügyében.


Családi tragédia: négy holttestet találtak Ácson (+videó)

Információk szerint a gyerekek nevelőapja volt, aki végezhetett élettársával és a két kisfiúval csütörtök délelőtt a Komárom-Esztergom megyei Ácson. A testvérpár édesapja jelenleg börtönben van, emberölés miatt ítélték el.


Sokan érezték a miskolci földrengést

Számos bejelentés érkezett a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra a csütörtök hajnali földrengéssel kapcsolatban. A Richter-skála szerinti 3-as fokozatú földmozgást sokan érezték, de senkit sem kellett kitelepíteni és károkról sem kaptak információt a katasztrófavédelmi szakemberek.


Szanyi Tibor eltévedt Csepelen

Személyesen is besegített a csepeli MSZP ajánlószelvény-gyűjtésébe Szanyi Tibor, a párt országos kampányfőnöke.


Széthúzó szocialisták – kizárás várhat Szanyiékra

Szétesett az MSZP kampánykommunikációja az utóbbi napokban: a párt vezető politikusai egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tesznek arról, hogy ki kinek a javára léphet vissza a későbbiekben.


Gyurcsány a szlovák tejet szereti

Felháborította a tejtermelőket Gyurcsány Ferenc egyik legutóbbi blogbejegyzése. A bukott miniszterelnök nyilvánosan foglalt állást a szlovák termékek mellett, mondván: a magyar sokkal drágább.


Veres embere is célkeresztben volt?

A kislétai polgármester, Veres János volt pénzügyminiszter kampányembere, Pénzes Sándor is a halálbrigád célpontjai között szerepelt – értesült a Magyar Nemzet. A romagyilkosságok gyanúsítottjai ráadásul a besenyszögi rablás után még két vadász lakókörnyezetét is feltérképezték, valószínűleg azért, hogy még több fegyvert szerezzenek be.


Elindultak haza a cigányok, Bukarestbe értek az első repülők

Menetrend szerinti járatokon érkeztek Bukarestbe Párizsból és Lyonból a Franciaországot önként elhagyó cigányok első csoportjai csütörtökön. Mintegy 50 illegális tábor felszámolása után a hónap végéig 700 romát küld haza Franciaország.

Furcsa kéréssel fordult hazánk felé Észak-Korea

Fennálló adóssága több mint 90 százalékának elengedésére kérte Észak-Korea Magyarországot - írta csütörtökön a Financial Times weboldala, a budapesti Nemzetgazdasági Minisztériumtól származó információkra hivatkozva. A gazdasági napilap online kiadása szerint ez a világtól elzárt ország pénzügyi nehézségeinek legújabb jele.

Egyre több amerikai hiszi muzulmánnak Obamát

Az amerikaiak "jelentős és növekvő" része gondolja azt, hogy Barack Obama amerikai elnök muzulmán - derült ki egy csütörtökön nyilvánosságra hozott felmérés eredményeiből. A Pew Research Center közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak alig 34 százaléka tudja, hogy Obama keresztény, miközben 18 százalék muzulmánnak hiszi. A többség egyáltalán nem tudja, milyen hitet követ az Egyesült Államok elnöke.