Blogarchívum

2014. január 29., szerda

Wass Albert felolvasás 2014

Wass Albert felolvasás 2014:

'via Blog this'

2014. február 21-én pénteken este 18.00 órától, 22-én este 19 óráig - immár hetedik alkalommal fognak össze a magyar szépirodalom tisztelői

Budapesti helyszín: Létezés Öröme Központ - Budapest II.ker. Lövőház u. 29. I/3. 
(4/6 villamos Széna tér megálló - A két Mammut épület között)

Meghívott vendégek:
Péntek: Kerubok zenekar - 18.15, Orbán Béla (Johnny) - 19.15, Simó József - 24.00,
Szombat: Hervay Tamás - 11.00, Szakács Gábor, Friedrich Klára - 16.00, Takaró Mihály 17.00, Nyírő Judit - 18.00, Duna Kiadó


TOVÁBB:  http://www.wassalbert.eu/2014bp.html

2014. január 25., szombat

2014. január 24., péntek

MOTTÓUL: Pál Utcai Fiúk : Legelő - Zeneszöveg.hu -


'via Blog this'
Ez a föld megjelöl
Meg is öl, legelöl
Megyek én, nagy a fény
Az elején
Ez a két deci körte
A szívemen ül
De ha szívtelenül
Megyek én az idén 

Nem lesz már győzelem
Nem lesz már vér a fűben
Nem lesz már győzelem
Nem megy ember az űrbe

John Lennon él
És ez még nem az a tél
A sötét, a kemény
Az a végtelen év

Még nem tudok kínaiul
De ha úgy alakul
A világ közepén
Leszek én, aki ég

Nem lesz már győzelem
Nem lesz pedig úgy akartam
Nem lesz már győzelem
Nem lesz erő a karban

Nem lesz elég
A föld vagy az ég
Nem lesz elég hely
Nem lesz elég

Itt van a holnap
A héten a holdon
Ha végzem a dolgom
Még marad időm elég

Egy kicsi gép, ha
Elindul a földre
Én benne leszek majd
Mert vágyom a zöldre, azért 

Nem lesz már győzelem
Nem lesz már vér az agyban
Nem lesz már győzelem
Nem leszünk egy darabban

Nem lesz elég
A föld és az ég
Nem lesz elég hely
Nem lesz elég

Nem lesz már győzelem
Nem lesz már vér a fűben
Nem lesz már győzelem
Nem megy ember az űrbe

Harcosok jönnek a völgybe
A vértelen ölbe
Hát nézzetek körbe
Míg szép a vidék

Ez a föld megjelöl
Meg is öl, legelőn
Megyek én
Sok a szúnyog az idén


2014. január 16., csütörtök

Alakul a szocialista börtönválogatott

Alakul a szocialista börtönválogatott:

'via Blog this'
Zuschlag János,Weiszenberger László,Kaszab Csaba,Benedek Fülöp,Szilvásy György,Galambos Lajos,Laborc Sándor,Dávid Ibolya,Herényi Károly,Tátrai Miklós,Császy Zsolt,Markó Andrea,Joav Blum,Horváthné Fekszi Márta,Székely Árpád,Hagyó Miklós,Molnár Gyula,Lakos Imre,Szabó Loránd, Wieszt János,Verók István,Fürst György,Kékesi Tibor,Hatvani Csaba,Keller László,Hunvald György,Gál György,Weinek Leonárd,Juhászné Lévai Katalin,Juhász Ferenc,Fapál László,Simon Gábor,
Kémkedés, az ország nemzetbiztonsági érdekeinek veszélyeztetése, állami földterületekkel és az önkormányzati vagyonnal való visszaélések, békés demonstrálók megveretése, korrupció – büntetőjogi szempontból így írható le a Gyurcsány Ferenc vezette kormányok működése.
Az eljárás alá vont személyek is politikusokból, állami és önkormányzati vezető tisztségviselőkből verbuválódnak: a titkosszolgálat és a rendőrség irányítói, miniszterek, államtitkárok, állami cégek vezetői, polgármesterek, alpolgármesterek törvénysértő, gyanús ügyletei kötik le az igazságszolgáltatást. Az elkövetők célja néhol a politikai előnyszerzés volt, másutt az anyagi gyarapodás. Facsemetéktől kezdve százmilliós, milliárdos tételekre is utazott a Gyurcsány-kabinet adminisztrációja, a résztvevők szerint tisztességesen.
Több MSZP-s politikus ellen már jogerős ítéletet hozott a bíróság, akiket emiatt idővel ki is taszított magából a párt. Zuschlag János a szocialisták ifjúsági szervezetének csalt el költségvetési pénzeket, hat év börtönt kapott. Működésének vizsgálatakor figyeltek fel a hatóságok Weiszenberger Lászlóra, akit befolyással üzérkedés miatt két és fél év börtönre ítéltek. Kaszab Csaba volt kőbányai szocialista alpolgármester két évet kapott korrupció miatt. A korábbi MSZP–SZDSZ-kormány agrárminisztériumi szakállamtitkárát, Benedek Fülöpöt másfél év felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtották. Az elítélt egy másik eljárásban is a vádlottak padjára ülhet, Szilvásy György volt titokminiszter nyaralójának parkosítását intézte állami pénzen. Gyurcsány bizalmasa emellett súlyos, államellenes bűncselekményekben is érintett. A sornak azonban itt még messze nincs vége, összeállításunkból kiderül, hogy a választók bizalmával viszszaélő baloldali elit tagjaiból egy börtönválogatottat is ki lehetne állítani.
Fotó: Magyar Nemzet
Szilvásy György
Júliusban két év tíz hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Debreceni Törvényszék Szilvásy György volt szocialista titokminisztert és Galambos Lajost, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) egykori főigazgatóját kémkedésért. Emellett három évre eltiltották őket a közügyektől. Szintén bűnösnek találták és egy év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték Laborc Sándor volt NBH-főigazgatót, amiért nem tárta fel az elődje által elkövetett törvénysértéseket. Az elsőfokú ítélet ellen a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a napokban nyújtott be fellebbezést, amelyben Szilvásyra és Galambosra hosszabb időtartamú, Laborcra pedig letöltendő börtönbüntetést kért.
Szilvásy György ellen hivatali visszaélés miatt folyik egy megismételt elsőfokú büntetőper is a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. A vád szerint a Gyurcsány-kormány titokminisztere 2008 szeptemberében a nemzetbiztonsági bizottság tagjainak kiosztotta Kövér László és Demeter Ervin akkori ellenzéki országgyűlési képviselők és az UD Zrt. biztonságtechnikai cég egyik akkori vezetője közötti telefonbeszélgetések személyes adatokat is tartalmazó lehallgatási anyagát. A vád szerint Szilvásy a sértettek becsületét, társadalmi megítélését súlyosan csorbító kijelentéseket tett, például hogy a volt fideszes titokminiszterek politikai, „megfigyelési” feladatokat adtak az UD Zrt. egyik vezetőjének. Az ügyben Szilvásy vádlott-társa volt korábban Tóth Károly szocialista országgyűlési képviselő, akit fölmentettek, illetve a volt MDF-es Dávid Ibolya és Herényi Károly, akiknek az ügyét viszont elkülönítették.
Benedek Fülöp
A Fővárosi Ítélőtábla 2011. március végén jogerősen másfél év három esztendő próbaidőre felfüggesztett börtönre és hárommillió forint pénzbüntetésre ítélte az egykori agrárminisztériumi szakállamtitkárt, a szocialisták földügyekért felelős bizalmi emberét, amiért 2006-ban hivatali hatalmával visszaélve egy pákozdi természetvédelmi terület privatizálásában és építési telekké nyilvánításában segédkezett. Egy másik ügyben Benedek Fülöp ellen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt tavaly októberben emeltek vádat, amiért valótlan tartalmú tanácsadói szerződésekkel próbálta leplezni a Szilvásy György egykori titokminiszter lesencefalui nyaralója elé szánt facsemeték beszerzését és elültetését, amit az agrártárca ilyen módon fizetett ki. A vádirat szerint Benedek – mint a Nemzeti Földalapkezelő Szervezetet (NFA) is felügyelő szakállamtitkár – rávette annak elnökét, hogy kössön fiktív tanácsadói megállapodást az alsótekeresi faiskola vezetőjével. A cég Szilvásy akkoriban épülő villájához szállította a harminc különleges szelídgesztenyefa-csemetét, amelyekért az NFA 2,8 millió forintot utalt a faiskolának.
Zuschlag János
Szeptember közepén szabadult a börtönből Zuschlag János volt szocialista politikus. Zuschlagot 2011-ben ítélte jogerősen hat év szabadságvesztésre a Szegedi Ítélőtábla bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett csalásért, amiért bűntársaival együtt 2003-ban civil szervezetek közbeiktatásával szabálytalanul használtak fel a központi költségvetéstől, a fővárosi önkormányzattól, az Európai Uniótól, illetve az MSZP pártalapítványától, a Táncsics Alapítványtól elnyert több tíz milliós támogatásokat. A szocialistákból álló bűnszervezet a legnagyobb kárt az akkori Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztériumnak okozta, amelyet akkor Gyurcsány Ferenc vezetett, és a pályázati döntéshozatalból Mesterházy Attila, a tárca akkori politikai államtitkára (ma az MSZP elnöke) is kivette a részét.
Weiszenberger László
Befolyással való üzérkedés vádjában két és fél év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Legfelsőbb Bíróság Weiszenberger László volt szocialista politikust. A tettre a Zuschlag-ügy nyomozása során derült fény, de az ügyészség elkülönítette a két nyomozást. Az eljárás adatai szerint a volt szocialista képviselő, aki 2003-ban még meglévő Területpolitikai Kormányzati Hivatal kistérségi megbízottjaként együttműködött egy kiskunhalasi cég ügyvezetőjével és egy kunfehértói motel bérlőjével egy vissza nem térítendő – 17 millió forintos – pályázati támogatás megszerzésében. A támogatás kifizetése után Weiszenberger felhívta a motel bérlőjét, és ötmillió forintot kért tőle, azt állítva, hogy a pályázat elbírálását koordináló minisztérium egy meg nem nevezett munkatársának kell visszajuttatnia a pályázat elfogadása fejében, valamint neki is jár valamennyi a közbenjárásért.
Gergényi Péter
Tizennégy egykori és jelenlegi rendőri vezetőt, köztük Gergényi Péter volt rendőrfőkapitányt elöljárói intézkedés elmulasztásával és más katonai bűncselekménnyel vádol az ügyészség, amiért 2006 őszén elmulasztották felelősségre vonni beosztottaikat, eltűrték az azonosító jelvények hiányát, s nem védték meg a tévészékházat. A brutális rendőri intézkedések a szocialista kormány és annak vezetője, Gyurcsány Ferenc politikai túlélését szolgálták az őszödi beszéd miatti tüntetések idején.
Tátrai Miklós
Több bűnügyben is együtt szerepel Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. egykori vezérigazgatója és Császy Zsolt, az MNV korábbi értékesítési igazgatója. A Sukoró-ügyben különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés kísérletével vádolják Tátrait, Császyt, továbbá Markó Andreát, a pénzügyi tárca korábbi szakállamtitkárát és F. Zsolt értékbecslőt, aki „szakmaiatlan, valótlan” indokok alapján alulértékelte a kaszinóberuházás helyszínének szánt sukorói állami területeket, míg felülértékelte Joav Blum izraeli befektető cserébe fölajánlott pilisi és albertirsai gyümölcsöseit. Ha az állam és Blum közti 2008-ban kötött csereszerződést időközben nem bontják fel, és tavaly a bíróság nem minősíti semmisnek, akkor a vádirat szerint 1,3 milliárdos kár érte volna az államot. A büntetőper első fokon a Szolnoki Törvényszéken folyik. Az ügyben 2011 októberében hivatali visszaéléssel gyanúsították meg Gyurcsány Ferencet, ám ellene bizonyítottság hiányában végül nem emeltek vádat. A moszkvai magyar kereskedelmi képviselet törvénysértő eladása miatt májusban emelt vádat az ügyészség. Tátrai és Császy, továbbá Horváthné Fekszi Márta, a Külügyminisztérium volt államtitkára és Székely Árpád volt moszkvai nagykövet különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt állhat bíróság elé a kereskedelmi kirendeltség áron aluli, az államnak több milliárdos kárt okozó értékesítése miatt. A Fradi-pálya eladása miatt is eljárás folyik Tátrai és Császy ellen, akik ez ügyben még „csak” gyanúsítottak. A nyomozás eddigi adatai szerint 2008 áprilisában előzetes értékbecslés nélkül, áron alul adták el a stadiont a skót tulajdonban lévő Esplanade Kft.-nek. Emellett nem kötöttek ki biztosítékot arra az esetre, ha a vevő nem tesz eleget vállalt kötelezettségének, és nem újítja fel a stadiont.
Hagyó Miklós
A BKV-ügyben Hagyó Miklós volt MSZP-s főpolgármester-helyettest és társait bűnszervezetben elkövetett vesztegetéssel, zsarolással, hűtlen kezeléssel és más bűncselekményekkel, másfél milliárdos károkozással vádolják. A Kecskeméti Törvényszéken tavaly júniusban kezdődött büntetőperben tanúk meghallgatása folyik, így egyelőre nem tudni, mikor születhet elsőfokú ítélet.
Molnár Gyula
A Fővárosi Ítélőtábla a napokban hivatali visszaélésért nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélte másodfokon Molnár Gyula szocialista politikust, volt XI. kerületi polgármestert, míg Lakos Imre volt SZDSZ-es alpolgármester hat hónap felfüggesztett szabadságvesztést kapott. Mindkettejüket többmilliós pénzbüntetéssel is sújtotta a tábla, ráadásul Molnár Gyulát két évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától. Ennek pikantériája, hogy szeptember végén derült ki, hogy a szocialisták újfent Molnár Gyulát indítanák jövőre a kerület országgyűlési képviselői tisztségéért. Azért ítélték el őket, mert 2006-ban a XI. kerületi Kopaszi-gát és a Lágymányosi-öböl környékén pályáztatás nélkül próbáltak átjátszani egy 38 hektáros önkormányzati telket egy magáncégnek. Az ítélet nem jogerős, és várhatóan harmadfokon a Kúrián folytatódik.
Kaszab Csaba
A Fővárosi Ítélőtábla 2011-ben jogerősen két év börtönbüntetésre és öt év közügyektől való eltiltásra ítélte Kőbánya egykori szocialista alpolgármesterét társtettesként, üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett csalásért. Az ítélet szerint 2000 végén Kaszab Csaba – aki a Kőbányai Vagyonkezelő Zrt. igazgatósági elnöke, illetve a kőbányai önkormányzat beruházási és városüzemeltetési bizottságának a vezetője is volt – egy építési munkákat kérő ismerősével megállapodott: ha az ismerőse megkapja az önkormányzat által is finanszírozott társasházi felújítási munkákat, akkor az azok után járó díjak felét visszautalja Kaszabnak. Végül a vagyonkezelő összesen több mint 32 millió forintot fizetett ki a Kaszab ismerőse által vezetett társaságnak öt kőbányai társasház felújítása után. Az igazságügyi építésügyi szakértő azonban megállapította: mind az öt házat jelentős túlszámlázással újították fel. A kifizetett összegből az akkori szocialista alpolgármester 17 millió forintot kapott vissza az ismerősétől.
Szabó Loránd
Dombóvár független, korábban MSZP-s polgármesterét a Kúria tavaly januárban jogerősen kétéves, három évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte kétrendbeli, részben folytatólagosan, felbujtóként elkövetett sikkasztás, valamint hivatali visszaélés miatt. Az ítélet szerint Szabó Loránd azzal követte el a sikkasztásra való felbujtást, hogy 2003-ban és 2004-ben képviselő-testületi felhatalmazás nélkül utasította a hivatal pénzügyi irodájának vezetőjét, hogy 211 millió forintot utaljon át önkormányzati tulajdonú cégeknek pályázati önerő igazolására. Hivatali visszaélésben pedig azért mondták ki bűnösnek, mert 2009-ben egy fideszes önkormányzati képviselőnek tanácsnoki állást és pénzt ajánlott azért, hogy álljon el egy ellene indított rágalmazási pertől.
Wieszt János
A főváros XI. kerületének volt szocialista vagyongazdálkodási bizottsági elnökét rejtett kamerás felvétel buktatta le 2007-ben, amint több mint kétmillió forintnyi kenőpénzt vett át egy üzlethelyiség eladásáért. Emiatt Wieszt Jánost vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetéssel vádolják. Október végén az ügyész vádbeszédében hét évet meghaladó letöltendő börtönbüntetés kiszabását kérte az egykori MSZP-s politikusra.
Kékesi Tibor
Az Andrássy út 47. szám alatti önkormányzati műemlék épület 2004-es áron aluli eladása miatt a terézvárosi képviselő-testület akkori MSZP–SZDSZ-es képviselőit hűtlen kezeléssel vádolja az ügyészség. Verók István volt szocialista polgármester halála óta már „csak” tizenketten ülnek a vádlottak padján, közöttük Fürst György volt alpolgármester, Kékesi Tibor korábbi országgyűlési képviselő és Hatvani Csaba korábbi MSZP-s alpolgármester. Ők a vádirat szerint 127 millió forintos kárt okoztak az önkormányzatnak az adásvétel képviselő-testületi megszavazásával. A bíróság által kirendelt szakértő szerint akár 700 millióra is rúghat a vádlottak által okozott kár. Emellett az Andrássy út 3., 8. és 52. szám alatti paloták eladása, illetve elcserélése miatt is büntetőeljárás folyik, amelyekben több MSZP– SZDSZ-es politikust is gyanúsítottként hallgattak ki hűtlen kezelés miatt. Az okozott kár itt meghaladja a 2,3 milliárd forintot.
Hatvani Csaba
A terézvárosi ingatlanpanama mellett Hatvani Csaba a terézvárosi kerékbilincsügyben is a vádlottak padjára került. Őt hivatali visszaélés miatt első fokon százezer forintos pénzbüntetésre ítélte tavaly a Fővárosi Törvényszék. A nem jogerős végzés szerint Hatvani akkori alpolgármesterként 2009 tavaszán a következőket mondta a telefonba Farkas Kálmánnak, a helyi közterület-felügyelet volt vezetőjének: „Lebilincseltek, nem kellett volna.” A bíróság szerint ezzel burkolt utasítást adott a kerékbilincs levételére, ami azután meg is történt.
Keller László
Az egykori MSZP-s közpénzügyi államtitkár ellen hivatali visszaélés miatt emelt vádat az ügyészség két évvel ezelőtt, amiért 2004-ben jogellenesen gyűjtött adatokat Somogy megyei vadászatokról. A vád szerint Keller hivatali helyzetével visszaélve, „jogszerű hatósági eljárás látszatát keltve” kért be vadászati naplókat és trófeabírálati jegyzőkönyveket állami szervezetektől. Azt akarta megtudni, Somogy megyében kik, mikor és hol vadásztak, és ebből egyes közéleti szereplők gazdasági-politikai kapcsolatrendszerét próbálta feltérképezni.
Hunvald György
Másfél év szabadságvesztésre ítélte másodfokon a Szegedi Ítélőtábla október közepén Erzsébetváros korábbi szocialista polgármesterét, Hunvald Györgyöt, míg Gál Györgyöt, a kerületi önkormányzat volt szabad demokrata gazdasági bizottsági elnökét nyolc és fél évre. A nem jogerős ítélet szerint Hunvald, Gál és a többi vádlott részt vett VII. kerületi ingatlanok pályázat nélküli értékesítésében, baráti körhöz tartozókkal tényleges munkavégzés nélküli szerződések megkötésében, hivatali telefonok szabálytalan használatában, a polgármesteri kerethez tartozó lakások bérleti szerződésének megkötésében, majd ismerősöknek való értékesítésében. Eközben első fokon fölmentette a Pesti Központi Kerületi Bíróság Hunvaldot, Gált, illetve Weinek Leonárd volt SZDSZ-es zuglói polgármestert egy megbízási szerződésekkel kapcsolatos hűtlen kezelési ügyben. Az ügyészség szerint a 2007-től megkötött szükségtelen megbízások miatt ötvenmilliós kárt okoztak az elkövetők.
Juhászné Lévai Katalin
Megrovásban részesítette a bíróság áprilisban első fokon a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés korábbi szocialista elnökét, volt országgyűlési képviselőt. Az ítélet szerint Juhászné Lévai Katalin 2004-ben valótlan tartalmú iratokat írt alá a cégbíróságon a felügyelete alá tartozó megyei fejlesztési ügynökség könyvvizsgálójával kapcsolatban. A megyei közgyűlés korábbi alelnökét, az ugyancsak szocialista Tóth Józsefet 2010-ben hallgatta ki gyanúsítottként az ügyészség az M3-as Kht. gazdálkodásában föltárt visszaélések miatt. A gyanú szerint a szocialista politikus nem jelentette a hatóságoknak a 2005-ben tudomására jutott szabálytalanságokat.
Juhász Ferenc
A Központi Nyomozó Főügyészség tavaly júliusban emelt vádat Juhász Ferenc (MSZP) volt honvédelmi miniszter és Fapál László, a tárca egykori közigazgatási államtitkára ellen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt. A vád szerint Fapál határozatlan időre bérbe vett, majd 2006 nyarán Juhász döntése alapján 22 millió forintért jogellenesen megvásárolt egy 65 milliót érő, 147 négyzetméteres lakást, amivel 43 milliós forintos vagyoni hátrányt okoztak a minisztériumnak. Fapál ellen két másik eljárás is folyik. Ő a másodrendű vádlottja az úgynevezett tábornokpernek, amelyben három hónapon belül másodfokú határozatot hozhat a Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsa. Ebben az eljárásban bűnszövetségben elkövetett vesztegetés a vád, de első fokon a bíróság fölmentette a vádlottakat. Emellett nagy értékre elkövetett csalás miatt is folyik egy büntetőeljárás, amiért Fapál a nyomozó hatóság gyanúja szerint törvénytelenül juttatta lakáshoz egy beosztottját.
Simon Gábor
A szocialista politikus mentelmi jogát idén március végén függesztette fel az Országgyűlés, miután a legfőbb ügyész bűnsegédként megvalósított csalás bűntette és magánokirat-hamisítás vétségének megalapozott gyanúja miatt kérte ezt. Az ügyészség szerint ugyanis Simon Gábor az egykori Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkáraként megbízási szerződéseket kötött egy pszichológussal – többek között – „személyes hatékonyság növelésére”, amiért napi 50-60 ezer forint volt a díjazása. Több olyan napot is feltüntettek azonban a számlákon, amikor Simon nem is volt Magyarországon, hanem hivatalos külföldi úton vett részt.

Terézvárosi ingatlanügyek: sokan kerülhetnek bajba

Terézvárosi ingatlanügyek: sokan kerülhetnek bajba:

'via Blog this'

Újabb három terézvárosi ingatlan ügyében javasol vádemelést a Budapesti Rendőr-főkapitányság – közölte Bagoly Bettina, a Fővárosi Főügyészség szóvivője azt követően, hogy az iratok megérkeztek a vádhatósághoz.
A szóvivő elmondta, hogy az ügynek 20 gyanúsítottja van, akikkel szemben különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt javasol vádemelést a nyomozóhatóság. Az eljárás az Andrássy út 3., 8. és 52. szám alatti ingatlanokat érinti. Az ügyben 2012 augusztus végén már vádjavaslatot tett a rendőrség, akkor azonban az ügyészség pótnyomozást rendelt el – erősítette meg az MTI értesülését a szóvivő.
A rendőrség akkori közlése szerint 21 emberrel szemben éltek vádemelési javaslattal. A Magyar Nemzet akkor Verók István volt MSZP-s polgármestert is a gyanúsítottak közé sorolta, a politikus 2012 szeptemberében elhunyt.

Félmilliárdos veszteség ingatlanonként?

Az újabb vádemelési javaslatról szerdán számolt be az M1 Híradó. Közlésük szerint versenytárgyalás nélkül, 328 millió forintért adta el a Terézvárosi Önkormányzat 2004-ben az egykori Saxlehner palotát, a benne lévő 40 ingatlant átlagosan 8 millió forintért adták oda egy kft.-nek. Egy utólag készült értékbecslés szerint a kerület több mint félmilliárd forintot veszített az ügyleten. A Híradó szerint hasonló mértékű vagyonvesztést szenvedhetett el a VI. kerületi önkormányzat két másik Andrássy úti ingatlan, a 8. és az 52. számú házak csereügyletén. A 2010-es önkormányzati választások után a rendőrség büntetőeljárást indított az ügyleteket kezdeményező önkormányzati vezetők és képviselők ellen.
A Híradó úgy tudja: a gyanúsítottak között vannak a korábbi képviselő-testület szinte teljes szocialista és szabad demokrata frakciójának tagjai, köztük három volt alpolgármester, valamint két egykori jegyző. Az önkormányzat megpróbálja visszaperelni az elvesztett pénzt – közölték a hírműsorban az önkormányzat jogi képviselőjére hivatkozva.

Újbudai és erzsébetvárosi ügyek

Első fokon négy év börtönnel, 2 millió 200 ezer forint vagyonelkobzással és félmilliós pénzbüntetéssel sújtotta vesztegetés miatt Wieszt János volt szocialista politikust a Fővárosi Törvényszék. A vádemeléskor a főügyészség azt közölte, egy vállalkozó 2010. május 17-én tett feljelentést Weiszt János, az MSZP akkori újbudai frakcióvezetője ellen, ehhez egy 2007-ben, rejtett kamerával készített felvételt csatolt. A felvételen látható, amint Wieszt János 2,2 millió forintot vesz át a feljelentőtől. A főügyészség közleménye szerint Wieszt János, az újbudai vagyongazdálkodási bizottság vezetőjeként, egy személyes találkozón pénzt kért azért, hogy az önkormányzat egy üzlethelyiséget a vállalkozó tulajdonában lévő kft.-nek eladjon.
Másfél év szabadságvesztésre ítélte másodfokon a Szegedi Ítélőtábla október közepén Erzsébetváros korábbi szocialista polgármesterét, Hunvald Györgyöt, míg Gál Györgyöt, a kerületi önkormányzat volt szabad demokrata gazdasági bizottsági elnökét nyolc és fél évre. A nem jogerős ítélet szerint Hunvald, Gál és a többi vádlott részt vett VII. kerületi ingatlanok pályázat nélküli értékesítésében, baráti körhöz tartozókkal tényleges munkavégzés nélküli szerződések megkötésében, hivatali telefonok szabálytalan használatában, a polgármesteri kerethez tartozó lakások bérleti szerződésének megkötésében, majd ismerősöknek való értékesítésében.
Eközben első fokon fölmentette a Pesti Központi Kerületi Bíróság Hunvaldot, Gált, illetve Weinek Leonárd volt SZDSZ-es zuglói polgármestert egy megbízási szerződésekkel kapcsolatos hűtlen kezelési ügyben. Az ügyészség szerint a 2007-től megkötött szükségtelen megbízások miatt ötvenmilliós kárt okoztak az elkövetők.
„Alakul a szocialista börtönválogatott”
Kémkedés, az ország nemzetbiztonsági érdekeinek veszélyeztetése, állami földterületekkel és az önkormányzati vagyonnal való visszaélések, békés demonstrálók megveretése, korrupció – büntetőjogi szempontból így írható le a Gyurcsány Ferenc vezette kormányok működése.Olvassa el Magyar Nemzet e témában íródott cikkét!

2014. január 15., szerda

Ellentmondások a Gergényi-Bene perben

Ellentmondások a Gergényi-Bene perben:

'via Blog this'
Tart a 2006-os tévészékház ostromának hátterét feltárni hivatott Bene–Gergényi-per a Fővárosi Törvényszéken. A Magyarország élőben vendége volt Völgyesi Miklós, a A Legfelsőbb Bíróság büntetőkollégiumának egykori tanácselnöke.

Silentium: A magyarok nagy megetetése

Silentium: A magyarok nagy megetetése:

 .... elhamarkodott gondolatok egy kabaré cimének margójára...               S zégyenkezve, Antony de Mello egyik példájával kezdeném...

2014. január 5., vasárnap

Budakeszin is lesz népszavazás? - A Normafa-projekt

A Normafa-projekt:

'via Blog this'

Budakeszi Hírmondó

A Normafa-projekt

Budakeszi Város Önkormányzata egyeztető tárgyalást hívott össze, melyen tiszteletét tette Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke, Budapest XII. kerület (Hegyvidék) polgármestere, hogy a helyi városvezetéssel egyeztessen az ún. Normafa-projekt esetlegesen Budakeszit is érintő vonatkozásairól.

A szóban forgó projekt, már hónapok óta szóbeszéd tárgya mindazok körében, akik szeretik és ismerik a Normafát, illetve annak környékét, ami a főváros egyik legszebb, egyúttal leglátogatottabb kirándulóhelye.
A Normafa (ami nem csak az 1927-ben kidőlt fa helyén álló mai, terebélyes bükkfára értendő, hanem annak sok hektárnyi környezetére is) a Svábhegy gerincén található, 480 méterrel a tengerszint felett, kevesebb, mint 2 kilométerre a János-hegytől, s csodálatos panorámával a fővárosra. Annak az erdőnek a felső széléről van szó, amit Budakeszierdőnek hívunk. Budakeszi és a Normafa ezer szállal kötődik egymáshoz, már évszázadok óta, s mivel a „mi erdőnk” határolja, azért a budakesziek épp úgy magukénak érezhetik, mint a svábhegyiek.

Pokorni Zoltán elmondta, hogy a kormányzat a központi költségvetésből 5 milliárd forintot szán a Normafa Park környezetének rendbetételére, ami nem mindennapi lehetőség. Az említett projekt hatással lenne az egész Budakeszierdőre is, ami teljes egészében városunk keleti oldalát határolja, így minden, ami a közeljövőben a Normafa kapcsán történni fog, Budakeszi számára is prioritás.
A projekt egyelőre még tervezőasztalon sem létezik, mert a nulladik lépésnél tart, a széleskörű egyeztetésnél. A polgármester mindenki véleményére kíváncsi (síelők, kerékpárosok, turisták, környezetvédők, erdészek stb.), hogy közös kompromisszumok révén találják meg a legkedvezőbb megoldást. A terület természetvédelmi szempontok szerinti vizsgálata legkevesebb egy évig tarthat el, hiszen az állat- és növényvilág kapcsán egy teljes vegetációs ciklust figyelembe kell venni.
Pokorni Zoltán rendkívül fontosnak tartja az infrastruktúra bővítését, a Normafa szűkebb környezetében: orvosi ügyelettel, rendőrőrssel, nyilvános WC-kkel stb. szeretné megkönnyíteni az arra járók kikapcsolódásának komfortszintjét.
A téli sportok kedvelőinek is szeretne kedvében járni a hegyvidéki önkormányzat, hiszen korábban ez volt Magyarország egyik legjelentősebb sí központja, mely a '60-as, '70-es években élte virágkorát, így szó van arról is, hogy kialakításra kerüljön (újra) legalább egy sípálya, ami egészen a Harangvölgyig húzódhatna természetesen sílifttel. A Normafa térségében korábban 7 lesikló pálya és 4 sífelvonó működött.
A XII. kerületi városvezetés kitüntetett helyet szán Budakeszinek, hiszen városunk a terület nyugati kapuja. Pokorni Zoltán úgy látja, hogy a Hegyvidék és Budakeszi között körvonalazódó együttműködés a projekt kapcsán gyümölcsöző lesz.
A polgármester úr nem tartja kizártnak azt sem, hogy a Libegő mintájára egy hasonló, üléses felvonószerkezet kötné össze a Svábhegy gerincét Budakeszivel.
A látogatás végén Pokorni Zoltán leszögezte, hogy reményei szerint a fejlesztés pozitívan befolyásolja majd Budakeszi közlekedési problémáit is, hiszen közös érdek, hogy javuljon a túlterhelt közlekedési állapot.

Huber-Szabó Lőrinc

A Buda Környéki Televízió által készített felvétel megtekintéséhez kétszer kattintson az alábbi képre: