Blogarchívum

2016. szeptember 12., hétfő

Megdöbbentőnek tartja a Nemzetbiztonsági Bizottság alelnöke Szilvásy Györgyék felmentő ítéletét - PestiSrácok.hu

Megdöbbentőnek tartja a Nemzetbiztonsági Bizottság alelnöke Szilvásy Györgyék felmentő ítéletét - PestiSrácok.hu

http://pestisracok.hu/megdobbentonek-tartja-nemzetbiztonsagi-bizottsag-alelnoke-szilvasy-gyorgyek-felmento-iteletet/

2016-09-08


Megdöbbentőnek tartja a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori vezetőit és a Gyurcsány-kormány volt titkosszolgálati miniszterét, Szilvásy Györgyöt is érintő, kémbotrány néven elhíresült büntetőper elsőfokú, felmentő ítéletét Németh Szilárd, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának alelnöke. A Fidesz politikusa annak fényében lepődött meg igazán, hogy a bíróság bűncselekmény hiányában mentette fel Szilvásyékat. Ugyancsak rácsodálkozott a törvényszék döntésére Gulyás József, a bizottság korábbi, SZDSZ-es tagja is, aki szerint az ügyben olyan súlyos szakmai hibák, szabálytalanságok történtek, hogy ennek valamilyen következménye kellett volna, hogy legyen. 
Ismert, a Kaposvári Törvényszék nem jogerősen, első fokon  felmentette a kémper vádlottjai a csütörtökön meghozott határozatában. Az ügyészség Galambos Lajosnyugállományú vezérőrnagyot, a Nemzetbiztonsági Hivatal 2004 és 2007 közötti főigazgatóját kémkedéssel, Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány titokminiszterét felbujtóként elkövetett kémkedéssel, Laborc Sándor volt dandártábornokot, a Nemzetbiztonsági Hivatal 2007 és 2009 közötti főigazgatóját kémkedéssel kapcsolatban, hivatalos személy által elkövetett bűnpártolással, P. Lászlót, a kémbotrányban felbukkanó, orosz hátterű biztonságtechnikai cég tulajdonosát államellenes bűncselekményekkel vádolta meg.
szilvasy-mno.hu_
Gyurcsány volt titokminiszterét kémkedésre való felbujtással vádolják. fotó: mno.hu

A BÍRÓSÁG SZERINT NEM TÖRTÉNT KÉMKEDÉS

Az ügyészség bűnösség megállapítása és büntetés kiszabása miatt fellebbezett a döntés ellen, a védők pedig tudomásul vették a nem jogerős ítéletet. Molnár Lajos,Galambos Lajos ügyvédje a PestiSrácok.hu-nak azt mondta, hogy a bíróság bűncselekmény hiányában mentette fel a vádlottakat, illetve osztotta a védelem álláspontját éskimondta, hogy ebben az ügyben „sem kémkedés, sem kém nem volt” Molnár Lajos hozzátette, a megismételt eljárás körültekintő és tisztességes volt. Sebes PéterSzilvásy György védője szintén azt nyilatkozta portálunknak, hogy a törvényszék megállapította, egyik vádlott sem követett el bűncselekményt. Az ügyvéd szerint a tárgyaláson elhangzott az is, hogy a bíróság nem azt mondta, hogy ami a vádiratban van, az nem igaz, hanem, hogy az nem bűncselekmény. A volt titokminiszter képviselője hangsúlyozta még, hogy az ügyész ugyanazt a vádbeszédet mondta el, mint amit korábban a Debreceni Törvényszéken is előadott, annak ellenére, hogy ebben az eljárásban több új tanút is meghallgattak.  Zamecsnik Péter, Laborc Sándor ügyvédje is elégedett az ítélettel. A PestiSrácok.hu-nak úgy fogalmazott, hogy azért is örül ennek a döntésnek, mivel már az eljárás kezdete óta meg volt arról győződve, hogy  a vádlottak nem követtek el bűncselekményt. Hozzátette:jogerős döntés az ügyben csak valamikor a jövő évben várható.
nemeth atv
A Nemzetbiztonsági Bizottság alelnöke is megdöbbent Szilvásyék felmentésén. Fotó: atv.hu

NÉMETH SZILÁRD MEGDÖBBENT AZ ÍTÉLETEN

Molnár Zsolt, a Nemzetbiztonsági Bizottság elnöke röviden csak úgy kommentálta a PestiSrácok.hu-nak a Kaposvári Törvényszék határozatát, hogy “az mindig önmagáért beszél, ha egy ellenzéki politikust felment a bíróság”Németh Szilárd, a  bizottság alelnöke azonban portálunknak úgy nyilatkozott, hogy megdöbbentőnek tartja a törvényszék ítéletét, különösen annak fényében, hogy a bíróság bűncselekmény hiányában mentette fel Szilvásy Györgyéket. A politikus ugyanakkor hangsúlyozta, addig nem szeretne erről az ügyről bővebben nyilatkozni, amíg a bizottság nem ismeri meg a kémper ítéletének írásba foglalt indokolását. Meglepte a felmentő ítélet Gulyás Józsefet, a Nemzetbiztonsági Bizottság korábbi SZDSZ-es tagját, aki szerint ebben az ügyben olyan súlyos szakmai hibák, szabálytalanságok történtek, hogy ennek valamilyen következménye kellett volna, hogy legyen. Hozzátette, hogy az eljárást természeténél fogva ugyan nem ismerheti teljes részletességében, de a nyilvánosságban megismerhető információk alapján rácsodálkozott az elsőfokú, felmentő ítéletre. Gulyás József kiemelte még, úgy látja, hogy a ciklusváltást követő szolgálati vezetés és az ügyészség munkája csak arra volt elegendő, hogy “megpiszkáljanak egy ügyet, de úgy tűnik, hogy az orosz szállal is rendelkező ügyben mintha nem fűződne érdek a teljes körű feltáráshoz"
kémügy
A Debreceni Törvényszék három éve börtönbüntetésre ítélte Szilvásy Györgyöt és az NBH volt vezetőit. Fotó: MTI

EGYSZER MÁR ELÍTÉLTÉK SZILVÁSYÉKAT

Érdemes megemlíteni, hogy a Debreceni Törvényszék ugyanakkor 2013. július 5-én kihirdetett elsőfokú ítéletében még elmarasztalta Szilvásyt és az NBH volt vezetőit. Galambos Lajos nyugállományú vezérőrnagyot, elsőrendű vádlottat akkor kémkedésért 2 év 10 hónap börtönre ítélte a bíróság. Szilvásy György másodrendű vádlott, a Gyurcsány-kormány titokminisztere felbujtóként elkövetett kémkedésért 2 év 10 hónap börtönt kapottLaborc Sándor volt dandártábornok, negyedrendű vádlottat az elsőfokú bíróság kémkedéssel kapcsolatban, hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás miatt egy év börtönre ítélte, melynek végrehajtást két év próbaidőre felfüggesztette. P. László harmadrendű vádlottat viszont, a kémbotrányban felbukkanó, orosz hátterű biztonságtechnikai cég tulajdonosát az államellenes bűncselekmények elkövetésének vádja alól felmentette a törvényszék. Az ügy iratanyagát 2040-ig titkosították. A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla 2015 júniusábanmegalapozatlanság és eljárási szabálysértések miatt megsemmisítette az elsőfokú, elmarasztaló ítéletet és új eljárás lefolytatására utasította a Kaposvári Törvényszék Katonai Tanácsát, amely tavaly novemberben kezdte tárgyalni a büntetőügyet.

ÁLLAMTITKOK KERÜLHETTEK OROSZ KÉZBE

Noha a büntetőügy minden részletét államtitokká minősítették, korábban más lapok mellett a Magyar Nemzet írt bővebben az ügy hátteréről. Eszerint a feljelentést vélhetőleg a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) és az Alkotmányvédelmi Hivatal tette 2011 tavaszán, a nyomozás 2011 júliusában kezdte el a Budapesti Katonai Ügyészség(BKÜ) államellenes bűncselekmények gyanúja miatt. A Magyar Nemzet szerint az NVSZ olyan bizonyító erejű dokumentumokkal rendelkezett, amelyek igazolják, hogy a Gyurcsány-kormány idején az akkori Nemzetbiztonsági Hivatal egyes vezetői tudtával a magyar elhárítás kényes adatai kerültek orosz kézbe, állítólag a MOL megszerzése érdekében. A lap szerint az NVSZ egy olyan fedett akció részleteit derítette fel, amelyben az NBH Liszt Ferenc repülőtéren szolgáló munkatársai a reptér védelmét ellátó Zömök Kft. embereivel együttműködve lehetővé tették, hogy poligráfos ellenőrzéssel megbízott oroszok és eszközeik feltűnés nélkül érkezzenek majd távozzanak. A PestiSrácok.hu összeállítását a kémperről ITT olvashatja el.
http://pestisracok.hu/borton-a-titkosszolgalati-vezetoknek-kemper-kiskate/
Címlapfotó: MTI


nemeth atv

Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése